category
Uusi vakuuttava tutkimus: Rasvahapoista apua lasten käytöshäiriöihin

Uusi vakuuttava tutkimus: Rasvahapoista apua lasten käytöshäiriöihin

Hyvinvoinnin Tavaratalo

Vuonna 2013 tehty tutkimus vahvistaa, että oikeassa suhteessa omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sisältävä valmiste on tehokas hoitomuoto ADHD:ssa. Se vähentää myös perinteisen lääkkeen aiheuttamia sivuvaikutuksia.

 

Mikä on ADHD?

ADHD on häiriö, joka alkaa varhaisessa lapsuudessa ja voi jatkua aikuisuuteen asti. Sen perusoireita ovat mm. tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus. Tavallisesti nämä kaikki oireet esiintyvät yhdessä.

Mitä ja kuinka tutkittiin?

Eye q on luonnollinen ravintolisä, joka sisältää EPA-, DHA- ja GLA-rasvahappoja. Tohtori, lastenneurologi Eduardo Barragan esitteli uusia tutkimustuloksia heinäkuussa 2014 Tukholmassa järjestetyssä rasvahappoja käsittelevässä seminaarissa satapäiselle joukolle lääkäreitä ja professoreita.

Barragan työskentelee Federico Gomez -lastensairaalassa Meksikossa. Jo aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet eye q:n tehoavan hyvin lapsilla ja nuorilla, kun tahdotaan kehittää heidän keskittymiskykyään. Lokakuun 2009 ja joulukuun 2010 välisenä aikana tehtyyn Barraganin tutkimukseen osallistui 90 juuri ADHD-diagnoosin saanutta 6-12 -vuotiasta lasta. Tutkimuksessa  eye q:ta verrattiin perinteiseen ADHD-lääkkeeseen, metyylifenidaattiin. Ensimmäinen ryhmä sai eye q -valmistetta päivässä 792 mg. Toinen ryhmä sai ADHD:n hoidossa tavallisesti käytettyä metyylifenidaattia eli MPH:ta 1mg:n painokiloa kohti. Kolmas ryhmä sai päivittäin sekä 792 mg eye q -valmistetta, että painokiloa kohti 1 mg MPH:ta. Tutkimuksessa suljettiin pois neurologiset häiriöt ja otettiin huomioon esimerkiksi lasten paino, pituus ja unirytmit.

Lupaavat tulokset

Vuoden eye q -kuurin jälkeen ADHD-oireet laskivat merkittävästi kaikissa hoitoryhmissä. Erityisen merkittävä tulos saatiin passiivisten lasten alaryhmässä. Ylivilkkaiden lasten alaryhmässä parhaat tulokset saatiin eye q ja MPH -yhdistelmähoidolla. Oireiden väheneminen oli aluksi hitaampaa, mutta tasaantui noin kahden kuukauden hoidon jälkeen. Sekä hoitohenkilöiden että lasten vanhempien arvioiden mukaan yhdistelmähoito laski nopeasti käytöshäiriöitä. Yhdistelmähoidossa perinteisen lääkehoidon annostus oli mahdollista jopa puolittaa. Pelkästään eye q:ta nauttineiden ryhmässä häiriöiden vähentyminen on hitaampaa, mutta pitemmällä ajanjaksolla se toi paremmat ja kestävämmät tulokset kuin  pelkkä lääkitys. Lisäksi kun eye q -hoito yhdistetään MPH-lääkehoitoon, lapset kärsivät vähemmän lääkkeen sivuvaikutuksista ja sietävät lääkehoitoa paremmin. Yhdistelmä saattaa johtaa myös parempaan ja pitempään hoitouskollisuuteen. Tilaa verkkokaupastamme! 

Lähteet 11th Congress of the International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids, Tukholma heinäkuu 2014 Barragan Perez EJ, Dieter Breuer, Manfred Döpfner. Effi cacy and Safety of Omega-3/6 Fatty Acids, Methylphenidate, and a Combined Treatment in Children With ADHD. Journal of Attention Disorders. Prepublished January 24, 2014, doi: 1087054713518239.

 

Alunperin julkaistu 11.8.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Edellinen artikkeli

Kesäkiloille kyytiä

Seuraava artikkeli

Takaisin arkeen - Ruokavalio kuntoon ja liikunta osaksi elämäntapaa

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: