Jäätynyt saippuakupla

Talvi-ihosta

Talvi-ihosta ja kuivasta ihosta kuulee puhuttavan paljon Suomen talvikuukausina ja vaivaan haetaan paljon erilaisia apuja ja kokeillaan monia juttuja. Ihomme on meidän suurin elin ja se voi olla laajuudeltaan jopa 2 neliömetriä ja painaa 4,5 kiloa! Jos koko iho pääsee kuivumaan, siinä on aikamoinen ala huollettavana ja ennen kaikkea kärsittävänä. Ihon tärkein tehtävä on pitää meidät elossa, eli suojata meitä kaikilta mahdollisilta ulkoisilta tekijöiltä kehomme ulkopuolella. Näitä ovat mm. lämpötila, kosteuden määrä ilmassa, ulkoapäin tulevat vauriot, kemikaalit jne. Lisäksi iho toimii oivallisena lämmöneristeenä sekä energiavarastona.

Talvi-ihoksi kutsutaan ihoa, joka kuivuu tai kuivuu normaalia enemmän talviaikaan, kuin muihun vuodenaikoihin. Talvi-ihon syntymisen suurin vaikuttava tekijä on ihoa kuivattava kylmyys sekä ilmaston kosteuden väheneminen. Perinteinen talvi-iho on väriltään heleä, iho on sileä ja ihohuokoset ovat pienet. Näiltä osin kuulostaa siis vallan mainiolta. Kuitenkin iho tuntuu kireältä, kosteusköyhältä ja sen pinta hilseilee ja kutisee. Ei enää kuulostakaan niin kivalta ja kauniilta. Talvi-ihoa hoidetaan sen vaatimin tavoin joko sisäisesti tai ulkoisesti tai molempia apuna käyttäen. Talven ja kylmän kauden päättyessä iho yleensä normalisoituu takaisin sellaiseksi, kun se muina vuodenaikoina on ja tällöin palataan normaaliin hoitorutiiniin.

Sisäisesti talvi-ihoa voi hoitaa täysipainoisella ruokavaliolla, joka sisältää hyvälaatuisia proteiineja, hiilihydraatteja, hyvälaatuista rasvaa ja iholle tärkeitä vitamiineja sekä kivennäisiä. Vitamiineista iholle tärkeimmät ovat A-, B-, C- ja E-vitamiinit. Ihon hyvinvointiin vaikuttavat myös kehon ruoansulatusentsyymit, maitohappobakteerit ja kuidut. Talvi-ihon ulkoisessa hoidossa toimitaan samaan tapaan, kuin muutoinkin ihon hoidossa, mutta tuotteet valitaan kuivalle iholle tarkoitetuista tuotteista. Koko kehon tuotteissa käytetään normaalisti vähemmän tuotteita, kuin esimerkiksi kasvojen ihon hoidossa, koska kasvot joutuvat kovemmalle niiden ollessa suojamaattomina, kun taas muilta osin keho suojataan vaattein. Myös kädet ovat usein kuivemmat samasta syystä ja jalat sen takia, että ne joutuvat suuremman mekaanisen rasituksen kohteeksi.

Alunperin julkaistu 2.1.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Kookosöljy - tuo ihanan monipuolinen ”ihmerasva”

Superfoodit laihdutuksen tukena

Näitä luetaan

Suomalainen Leader – innovatiiviset urheiluravinteet ja eväät aktiiviseen elämään!
Leader on olemassa, jotta sinulla olisi mahdollisuus aktiiviseen ja terveelliseen, kokonaisvaltaisesti...
Top-tuotteet hyvinvoivaan kesään!
Kesällä lomaillaan, nautitaan hyvästä ruoasta ja yhteisestä ajasta perheen sekä ystävien kesken....
Suihkemuotoinen vitamiini käyttää ohituskaistaa – hyödynnä tehokas imeytyminen
Olet mitä syöt, on tuttu sanonta. Niin ruoan kuin ravintolisienkin...
5 vinkkiä aivojen hyvinvointiin, muistiin ja keskittymiseen
Elämme ajassa, joka kannustaa istumaan. Todella moni istuu päivän mittaan...
Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.