Rusehtavia tabletteja

Sydänterveys ja ravintolisät

Kirjoittaja: Diplomiravintoterapeutti Nina Saine

 

Monet sydän- ja verisuonisairaudet ovat luonteeltaan sellaisia, että niitä voi varsin hyvin ehkäistä ja niiden puhkeamista myöhäistää elintavoilla kuten syömällä terveellisesti, liikkumalla sopivasti, välttämällä liikaa stressiä ja lepäämällä riittävästi.

 

Sydänterveellinen ravitsemus

Sydänterveellisen ravitsemuksen pohjana voi pitää riittävää suojaravintoaineiden kuten vitamiinien, hivenaineiden ja kasviantioksidanttien saantia ravinnosta. Myös ruoan proteiinien ja terveellisten rasvojen riittävä saanti ja riittävän tehokas sulaminen ruoansulatuskanavassa on tärkeää, sillä tarvitsemme sydänterveyteemme myös aminohappoja, proteiineista peräisin olevia pieniä bio-orgaanisia yksikköjä ja monipuolisesti rasvahappoja. Erityisesti omega 3-rasvahapot EPA ja DHA ovat tärkeitä ja varsinkin EPA auttaa ehkäisemään inflammaatiota eli elimistön hiljaista tulehdusta. Inflammaatio on tuhoisaa verisuonille ja sydänterveydelle. On useita ravintoaineita, jotka voivat olla merkittävässä roolissa, kun haluamme tehostetusti vaikuttaa verisuoni- ja sydänterveyteemme - esittelen tässä muutamia.

Ubikinoni

Ubikinoni Q10 on elimistön itsensä muodostava antioksidatiivinen ja energiantuotannossa tarvittava molekyyli, jonka tuotanto alkaa hiipua jo yli 25-vuotiailla. Sillä on tärkeä merkitys myös sydänterveydelle. Myös mm. statiinit (yleisesti käytetty kolesterolilääke) vähentävät ubikinonia. Koska ubikinoni kuuluu osana elimistön antioksidanttijärjestelmään, se auttaa taistelussa oksidatiivista stressiä vastaan. Oksidatiivinen stressi on inflammaation tavoin sydämelle ja verisuonille haitallinen prosessi kehossa. Oksidatiivisessa stressissä happiradikaaleiksi kutsutut yhdisteet tuhoavat elimistön rakenteita ja toimintoja. Mm. solukalvot, immuunipuolustuksen solut ja perimäaines eli DNA ovat vaarassa. Sydänlihas tarvitsee paljon energiaa toimiakseen riittävän tehokkaasti. Ubiqinon on tärkeässä roolissa sydämen toiminnan kannalta. Ubikinonin rooli ihmissoluissa tunnetaan biokemiassa jo laajalti ja ubikinoni-valmisteilla on oma vankka käyttäjäkuntansa mm. uupuneiden, fibromyalgikkojen, iäkkäiden ja statiineja käyttävien keskuudessa.

K2

K2-vitamiini eli menakinoni kuuluu rasvaliukoisten K-vitamiinien perheeseen. Sitä valmistuu suolistossa ja fermentaation yhteydessä tietyissä ruoissa. Sitä muodostuu myös jossakin määrin K1-vitamiinista elimistössä. Siinä missä K1-vitamiini eli fyllokinoli tunnetaan sen veren hyytymistä edistävistä vaikutuksista, K2-vitamiini on tärkeä sydämelle ja verisuonille, samoin luuston terveydelle. K2 auttaa estämään kalsiumin kerääntymistä pehmytkudoksiin kuten verisuoniin. K2-vitamiinivalmisteen käyttöä ravintolisänä voi harkita esim. silloin kun haluaa pyrkiä ehkäisemään sydän- ja verisuonitautien kehittymistä. K2-vitamiinin käyttö ravintolisänä on perusteltua myös, kun epäilee ettei suoliston mikrobisto ole tasapainossa esim. antibioottikuurin jäljiltä - tällöin suolistossa ei välttämättä valmistu riittävästi omaa K2-vitamiinia. K2-vitamiinia voi käyttää ravintolisänä myös, jos epäilee ettei oma ruokavalio sisällä riittävästi kyseistä vitamiinia.

Arginiini

Arginiini on tärkeä aminohappo, jonka tuotanto muista aminohapoista elimistössä vähenee iän myötä. Ravinnossa se on parhaiten käytettävissä olevassa muodossa mm. pähkinöissä ja tietyissä siemenissä ja viljoissa. Arginiini vaikuttaa typpioksidin määrän lisääntymiseen ja tällä puolestaan on sydän- ja verisuoniterveydelle merkitystä - typpioksidi laajentaa verisuonia. Typpioksidin riittävä muodostuminen kehossa on myös tärkeää sekä miesten, että naisten seksuaaliterveydelle ja paisuvaiskudoksen laajentumiselle. Koska arginiini toimii luonnon omana vasodilaattorina eli verisuonten laajentajana, siitä voi olla apua myös, kun halutaan edistää verenpaineen pysymistä normaaleissa lukemissa.

 

Kaikki artikkelissa mainitut ravintolisät löytyvät Hyvinvoinnin Tavaratalossa myytävästä, kotimaassa valmistetusta Puhdas+ ravintolisäsarjasta.
Puhdas+ tuotesarjan ideologiana on tarjota kuluttajille markkinoiden puhtain ravintolisäsarja - koko tuotesarja on valmistettu ilman väriaineita, täyteaineita, sidosaineita ja pinnoiteaineita. Koska sarja on valmistettu Suomessa ilman turhia välikäsiä, koko tuotesarjan hintataso on edullinen.

 

 

Alunperin julkaistu 12.9.2017 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Konjugoitu linolihappo (CLA) voi vähentää kehon rasvaa ja estää lomanaikaista painonnousua

Vegaanin vitamiinit ja muut ravintolisät

Näitä luetaan

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Black Stuff – ravintolisien uusi musta
Black Stuff on ravintolisämarkkinoiden yksi puhutuimmista uutuuksista. Black Stuff syntyi tiederyhmän innovaationa...
Echinasan valmistetaan Suomessa viljellyistä punahatuista
Echinasan on Suomen puhtaassa luonnossa viljellyistä punahatuista valmistettu punahattu-uute,...
Onko verenpaineesi koholla?
Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n, suotuisa vaikutus verenpaineeseen on tutkimusten mukaan erityisen...
Fermentoitu puolukkamehu tukee tutkitusti suun terveyttä
Kotimaisilla marjoilla tiedetään olevan paljon hyviä ominaisuuksia, ja niiden terveysvaikutuksia on tutkittu...
Aloittelevan vitamiininkäyttäjän muistilista: tärkeimmät ravintolisät hyvinvointisi tueksi
Ravintolisäviidakossa seikkaillessa voi mennä helposti pää pyörälle. Valikoiman laajuus yllättää joskus jopa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.