Kyljellään makaavan ihmisen pää.

Rustosta ja glukosamiinista

Rustokudos on kehomme tukikudosta ja sitä löytyy kauttaaltaan kehon eri osista. Ruston ajatellaan joskus olevan sama asia kuin luu, mutta rusto on luuta taipuisampaa. Jos rusto murtuu, se paranee ja korjaantuu huonommin ja hitaammin kuin luu. Ruston luutuminen on kuitenkin mahdollista.

Rustokudoksia on kolmea eri tyyppiä, lasirusto, kimmorusto ja syyrusto. Rustoon kohdistuva kuorma ja paine sekä niiden laatu määrittää sen, minkä tyyppistä rustokudosta muodostuu.

Koska rustokudoksessa ei ole verisuonia, sillä ei ole omaa aineenvaihduntaa ja näin ravintoaineiden saaminen on riippuvainen muista tekijöistä. Välittäjänä toimii esimerkiksi nivelneste. Rustosta puuttuvat myös hermot, joten ruston jakaantuminen valmiissa rustossa pysähtyy lähes kokonaan ja näin kudoksen vaurioituessa uudistuminen on todella rajallista.

Yksi rakennusosa

Glukosamiini on yksi ihmisessä luonnostaan oleva aine ja se toimii yhtenä rakenneosana niin rustolle, nivelten pinnoille, nivelnesteelle kuin selän välilevyillekin. Glukosamiinin määrä hiipuu pikku hiljaa iän myötä ja joidenkin sairauksien oireena. Glukosamiinin väheneminen elimistössä aiheuttaa sen, että rustot ohenevat ja pikku hiljaa niihin syntyy kulumia, koloja, reikiä, hiertymiä jne.

Glukosamiinia käytetään yhä useammin ravintolisänä nivelongelmissa, sekä korjaavana että kipua lievittävänä tuotteena. Glukosamiinin käyttäjäkuntaan kuuluvat yleisesti ikääntyneempi väki, raskasta urheilua harrastavat henkilöt, raskasta ruummillista työtä tekevät ja suurimpana ryhmänä lienevät nivelrikkopotilaat. 

Lääkärit määräävät glukosamiinia usein nivelrikosta kärsiville potilaille. Glukosamiinia on turvallista käyttää myös itsehoitolääkkeenä, koska haittavaikutuksia tai yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa ei ole tutkimuksissa juurikaan todettu. Glukosamiinia onkin saatavilla sekä apteekeista, luontaistuotekaupoista sekä hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista.

 

Meillä myytävät glukosamiinit löydät täältä.

 

 

Alunperin julkaistu 28.3.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Bakteerivaginoosi on huonosti tunnettu, mutta yleinen vaiva

Voimaa ja vireyttä villiyrttiteestä

Näitä luetaan

Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.