Bakteerivaginoosi on emättimen bakteeritasapainon häiriö

Bakteerivaginoosi on huonosti tunnettu, mutta yleinen vaiva

Paha haju alapäässä ja runsas valkovuoto ovat kiusallisia mutta yleisiä vaivoja, joista kärsii moni nainen elämänsä aikana. Usein oireita luullaan hiivatulehdukseksi, jolloin vaivaa hoidetaan myös sen mukaan. Harva kuitenkin tietää, että kyseessä voikin olla vaiva nimeltä bakteerivaginoosi, johon tepsii eri keinot kuin hiivatulehdukseen.

Mistä bakteerivaginoosi johtuu ja millaisia ovat sen oireet?

Bakteerivaginoosi on hedelmällisessä iässä olevilla naisilla esiintyvä vaiva, joka johtuu emättimen bakteeritasapainon järkkymisestä. Emätin on luontaisesti hapan ympäristö, jossa on matala pH. Happamuus johtuu emättimessä kasvavien maitohappobakteerien tuottamasta maitohaposta. Hapan ympäristö pitää huolen siitä, etteivät haitalliset ja tauteja aiheuttavat bakteerit pääse kasvamaan emättimessä. Bakteerivaginoosissa emättimen pH-tasapaino on muuttunut emäksisemmäksi, mikä altistaa haitallisten bakteerien liikakasvulle. Naisen omat hyvät maitohappobakteerit siis korvautuvat haitallisilla bakteereilla, joita on naisen kehossa luonnostaan.

Naisen elämän eri vaiheissa erilaiset tekijät altistavat emättimen bakteeritasapainon järkkymiselle. Emättimen emäksisyyttä lisäävät kuukautiset, yhdyntä usean eri kumppanin kanssa, kuparikierukka, antibiootit, raskaus, vaihdevuodet, tupakointi sekä alapään liiallinen pesu.

Bakteerivaginoosin oireet ovat epämiellyttävän kalamaisen hajuinen ja runsas valkovuoto. Joillakin esiintyy myös lievää kutinaa. Alapään peseminen ei poista ongelmaa vaan voi pahentaa sitä varsinkin, jos käyttää pestessä emäksistä saippuaa tai suihkugeeliä. Bakteerivaginoosi voi olla myös täysin oireeton ja käydä yllättäen ilmi papa-testeissä.

Bakteerivaginoosin oireet:

  • epämiellyttävä, kalamainen haju
  • runsas ja harmahtavan sävyinen valkovuoto
  • alapään lievä kutina (tai ei kutinaa ollenkaan)
  • oireiden paheneminen yhdynnän jälkeen tai kuukautisten aikana

Bakteerivaginoosi sekoitetaan usein hiivatulehdukseen, jolla on kuitenkin erilaiset oireet ja syyt. Bakteerivaginoosi on bakteeritulehdus, kun taas hiivatulehdus on hiivasienen aiheuttama tulehdus, jonka aiheuttaa emättimessä olevan Candida albicans -hiivasienen liikakasvu. Hiivatulehduksen oireena on voimakas kutina, kun taas bakteerivaginoosissa kutina on vähäistä. Hiivatulehduksessa valkovuoto on kokkareista ja hajutonta tai imelän tuoksuista, kun taas bakteerivaginoosissa valkovuoto tuoksuu pahalta ja kalamaiselta.

Bakteerivaginoosin voi hoitaa helposti itse

Bakteerivaginoosi on ikävä vaiva, mutta se on onneksi hyvin helppo hoitaa. Hoidossa keskitytään hillitsemään bakteerien liikakasvua palauttamalla emättimen happamuus. Bakteerivaginoosia voi hoitaa ja ehkäistä itse Vitabalans Gynolacta-tableteilla. Tabletit sisältävät luonnollisia maitohappobakteereita, jotka palauttavat ja ylläpitävät emättimen luonnollista pH-tasapainoa. Bakteerivaginoosin saa hoidettua tableteilla viikossa, jolloin emättimeen asetetaan yksi Gynolacta-tabletti päivässä seitsemän päivän ajan.

Bakteerivaginoosi ei aina oireile, ja esimerkiksi papa-testeissä ilmennyttä oireetonta bakteerivaginoosia ei tarvitse hoitaa, sillä bakteeritasapaino voi palautua ennalleen itsestään. Hoitamattoman bakteerivaginoosin yhteydessä ei tarvitse pelätä jälkitauteja. Hakeuduthan kuitenkin lääkärin vastaanotolle, jos oireet jatkuvat pidempään, epäilet että oireet voivat johtua sukupuolitaudista tai jos koet muita oireita, kuten alavatsakipuja tai kuumetta. Tällöin kyse voi olla jostakin muusta kuin bakteerivaginoosista.

Bakteerivaginoosia on mahdollista myös ennaltaehkäistä pitämällä hyvää huolta intiimihygieniastaan, joskin liiallista alapään pesua emäksisillä pesuaineilla kannattaa välttää. On hyvä myös pyyhkiä edestä taaksepäin, jotteivät peräsuolen bakteerit päätyisi emättimeen. Bakteerivaginoosia voi myös ennaltaehkäistä Gynolacta-tableteilla, jolloin tabletteja asetetaan emättimeen kolmen päivän ajan.

Tähän liittyvät tuotteet:

Mitä on immunologinen vanheneminen?

Rustosta ja glukosamiinista

Näitä luetaan

5 vinkkiä aivojen hyvinvointiin, muistiin ja keskittymiseen
Elämme ajassa, joka kannustaa istumaan. Todella moni istuu päivän mittaan...
Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.