Liikunta hidastaa elimistön immunologista vanhenemista

Mitä on immunologinen vanheneminen?

  • vastustuskyky vanhenee asteittain 50 ikävuoden jälkeen
  • ikääntyvä sairastaa enemmän infektiotauteja, syöpätauteja ja autoimmuunitauteja
  • ikääntyvillä todetaan krooninen lievä tulehdusreaktio
  • ikääntyvän vastustuskyvyn vanhenemista voidaan hidastaa

Ikääntymisen mukana elimistön immuunipuolustus heikkenee. Tätä ilmiötä kutsutaan immunosenesenssiksi. Immuunipuolustuksen päätekijä, soluvälitteinen immuniteetti heikkenee asteittain. T-lymfosyyttien määrä, monistuminen ja muisti vähenevät ja vasta-aineiden tuotanto uusille taudinaiheuttajille heikkenee. Tämä ilmenee selvimmin lisääntyneenä alttiutena sairastua virusten ja bakteerien aiheuttamiin infektioihin, erityisesti keuhkokuumeeseen. Vaste influenssarokotukselle heikkenee niin, että yli 65-vuotiailla rokotuksen teho on enää puolet siitä, mitä se on nuorilla. Kuolleisuus infektiosairauksiin lisääntyy merkittävästi, ja influenssaan kuolleista 90% on yli 65-vuotiaita.

Tarkkaan ei tiedetä, missä iässä immunologinen vanheneminen alkaa, mutta esimerkiksi syöpäsairauksien esiintyvyys suurenee merkittävästi 55 ikävuoden jälkeen. Lähes 80% kaikista syövistä todetaan yli 55-vuotiailla. Immunologinen vanheneminen altistaa myös autoimmuunisairauksille, kuten reumalle. Terveilläkin ikäihmisillä todetaan vasta-aineita omia kudoksia kohtaan. Immunologiseen ikääntymiseen liittyy myös keskeisesti lievä tulehdusreaktio niin, että tulehdusta mittaava herkkä CRP-arvo on lievästi koholla. Yllättäen on havaittu, että vanhuksilla sytomegaloviruksen aiheuttama infektio liittyy immuunipuolustuksen heikkenemiseen.

Suoliston bakteerit, eli mikrobiomi muuttuu ihmisen vanhetessa. Mikrobiomin muuttumiseen vaikuttavat myös muutokset elintavoissa ja ravinnossa. Ihmisen mikrobiomi on aktiivisen tutkimuksen kohteena, sillä se vaikuttaa laajasti ihmisen terveyteen. Mikrobiomiin voidaan vaikuttaa probiooteilla, jotka ovat pääsääntöisesti imeytymättömiä kuituja.

Immunologiseen vanhenemiseen voidaan vaikuttaa liikunnalla ja ravinnolla

Ikääntymiseen liittyvää immunologista vanhenemista voidaan hidastaa kaikille saatavilla olevilla keinoilla. On näyttöä siitä, että aktiivinen liikunta, esimerkiksi 30 minuuttia kävelyä viisi kertaa viikossa aktivoi elimistön puolustusmekanismeja. Ravinnon kalorimäärän rajoittamisella on myös todettu olevan suotuisia vaikutuksia. Ihmisen vanhetessa ruokavalioon tulee muutenkin kiinnittää erityistä huomiota, jotta vitamiineja ja hivenaineita saataisiin riittävästi. Useilla ikääntyvillä on todettu esimerkiksi liian alhaisia D-vitamiini-, B-12-vitamiini- ja sinkkitasoja. Monien lupaavien tutkimusten mukaan iän myötä heikentynyttä immuunivastetta voidaan aktivoida uudelleen.

Kirjoittaja Olli Ruuskanen on infektiotautiopin emeritusprofessori ja Tyksin lasten infektiosairausten erikoislääkäri. Ruuskanen on myös kehittänyt Lunera-tuotesarjan immuniteetin tueksi.

Lue lisää:

Mikko Koivu käyttää Luneraa ehkäisemään flunssaa
Jukka Koivu luottaa Luneraan

Rautainen vastustuskyky torjuu flunssaa

Bakteerivaginoosi on huonosti tunnettu, mutta yleinen vaiva

Näitä luetaan

Suihkemuotoinen vitamiini käyttää ohituskaistaa – hyödynnä tehokas imeytyminen
Olet mitä syöt, on tuttu sanonta. Niin ruoan kuin ravintolisienkin...
5 vinkkiä aivojen hyvinvointiin, muistiin ja keskittymiseen
Elämme ajassa, joka kannustaa istumaan. Todella moni istuu päivän mittaan...
Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.