Liikunta hidastaa elimistön immunologista vanhenemista

Mitä on immunologinen vanheneminen?

  • vastustuskyky vanhenee asteittain 50 ikävuoden jälkeen
  • ikääntyvä sairastaa enemmän infektiotauteja, syöpätauteja ja autoimmuunitauteja
  • ikääntyvillä todetaan krooninen lievä tulehdusreaktio
  • ikääntyvän vastustuskyvyn vanhenemista voidaan hidastaa

Ikääntymisen mukana elimistön immuunipuolustus heikkenee. Tätä ilmiötä kutsutaan immunosenesenssiksi. Immuunipuolustuksen päätekijä, soluvälitteinen immuniteetti heikkenee asteittain. T-lymfosyyttien määrä, monistuminen ja muisti vähenevät ja vasta-aineiden tuotanto uusille taudinaiheuttajille heikkenee. Tämä ilmenee selvimmin lisääntyneenä alttiutena sairastua virusten ja bakteerien aiheuttamiin infektioihin, erityisesti keuhkokuumeeseen. Vaste influenssarokotukselle heikkenee niin, että yli 65-vuotiailla rokotuksen teho on enää puolet siitä, mitä se on nuorilla. Kuolleisuus infektiosairauksiin lisääntyy merkittävästi, ja influenssaan kuolleista 90% on yli 65-vuotiaita.

Tarkkaan ei tiedetä, missä iässä immunologinen vanheneminen alkaa, mutta esimerkiksi syöpäsairauksien esiintyvyys suurenee merkittävästi 55 ikävuoden jälkeen. Lähes 80% kaikista syövistä todetaan yli 55-vuotiailla. Immunologinen vanheneminen altistaa myös autoimmuunisairauksille, kuten reumalle. Terveilläkin ikäihmisillä todetaan vasta-aineita omia kudoksia kohtaan. Immunologiseen ikääntymiseen liittyy myös keskeisesti lievä tulehdusreaktio niin, että tulehdusta mittaava herkkä CRP-arvo on lievästi koholla. Yllättäen on havaittu, että vanhuksilla sytomegaloviruksen aiheuttama infektio liittyy immuunipuolustuksen heikkenemiseen.

Suoliston bakteerit, eli mikrobiomi muuttuu ihmisen vanhetessa. Mikrobiomin muuttumiseen vaikuttavat myös muutokset elintavoissa ja ravinnossa. Ihmisen mikrobiomi on aktiivisen tutkimuksen kohteena, sillä se vaikuttaa laajasti ihmisen terveyteen. Mikrobiomiin voidaan vaikuttaa probiooteilla, jotka ovat pääsääntöisesti imeytymättömiä kuituja.

Immunologiseen vanhenemiseen voidaan vaikuttaa liikunnalla ja ravinnolla

Ikääntymiseen liittyvää immunologista vanhenemista voidaan hidastaa kaikille saatavilla olevilla keinoilla. On näyttöä siitä, että aktiivinen liikunta, esimerkiksi 30 minuuttia kävelyä viisi kertaa viikossa aktivoi elimistön puolustusmekanismeja. Ravinnon kalorimäärän rajoittamisella on myös todettu olevan suotuisia vaikutuksia. Ihmisen vanhetessa ruokavalioon tulee muutenkin kiinnittää erityistä huomiota, jotta vitamiineja ja hivenaineita saataisiin riittävästi. Useilla ikääntyvillä on todettu esimerkiksi liian alhaisia D-vitamiini-, B-12-vitamiini- ja sinkkitasoja. Monien lupaavien tutkimusten mukaan iän myötä heikentynyttä immuunivastetta voidaan aktivoida uudelleen.

Kirjoittaja Olli Ruuskanen on infektiotautiopin emeritusprofessori ja Tyksin lasten infektiosairausten erikoislääkäri. Ruuskanen on myös kehittänyt Lunera-tuotesarjan immuniteetin tueksi.

Lue lisää:

Mikko Koivu käyttää Luneraa ehkäisemään flunssaa
Jukka Koivu luottaa Luneraan

Rautainen vastustuskyky torjuu flunssaa

Bakteerivaginoosi on huonosti tunnettu, mutta yleinen vaiva

Näitä luetaan

5 syytä syödä D-vitamiinia
D-vitamiini, tunnetaan myös "aurinkovitamiinina", on yksi tärkeimmistä vitamiineista, jotka tukevat...
Mitä aminohapot ovat?
Aminohapot jaetaan ei-välttämättömiin aminohappoihin ja yhdeksään välttämättömään aminohappoon, joita on saatava riittävästi...
Reishin ja pakurin hyödyt terveyden tueksi - nyt helposti ja herkullisesti!
Funktionaaliset sienten hyödyt ovat mittavat: vahvempi vastustuskyky, parempi yleiskunto ja...
Viisi vinkkiä raudan imeytymisen tehostamiseksi
Maailman terveysjärjestön eli WHO:n mukaan peräti 30 % ihmisistä kärsii raudanpuutteesta....
C-vitamiinin terveyshyödyt tehokkaasti kehon käyttöön
C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka tukee sekä immuunijärjestelmämme että hermostomme...
Miksi söisin Spirulinaa ja Chlorellaa?
Esimerkiksi siksi, että kyseessä on kaksi maailman eniten lehtivihreää eli klorofylliä sisältävää,...
Infektiokierre poikki ja pitkäaikaissairauksiin helpotusta Pinenalla
Tuotteen keskeisenä vaikutuksena on laaja-alainen antioksidanttinen, antiallerginen, antiviraalinen, tulehdusta vaimentava sekä verenkiertoa...
Luuliemi - Noitajuoma vai voimajuoma
Nykypäivänä ravinnoksi käytettävistä eläimistä syödään pääasiassa pelkkä luustolihas. Hyödynnettäviä osia on...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.