Erilaisia pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja marjoja

Pidä hyvää huolta vatsastasi

Kirjoittaja: terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja, Sara Adolfsen

 

Terveellinen vatsaystävällinen ruokavalio on hyvä koostaa värikkäistä kasviksista, marjoista, sekä laadukkaista proteiinilähteistä, hyvistä rasvoista ja luomulaatuisista kylmäpuristetuista öljyistä. Suosi vaaleaa lihaa ja kalaa. Suosittelen lisäksi kokeilemaan gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota, sillä olen toistuvasti huomannut, että suurin osa voi siten paremmin. Maidon sijaan hyviä, parempia kalsiumin lähteitä ovat tumman vihreät kasvikset, kuten lehtikaali ja parsakaali, sekä esim. tahini, joka on tehty seesamsiemenistä. Pikkukaloja syödessä, voi myös syödä ja pureskella pienet ruodot, sekä lisäksi keittää terveellisiä, ravitsevia, mineraalipitoisia luuliemiä. Luuliemet ovat vatsalle ja suoliston limakalvolle myös loistavaa, hoitavaa ravintoa ja rakennusmateriaalia.

Suosittelen lisäksi välttämään kaikkea lisättyä sokeria, sillä sokeri lisää tulehdusta elimistössä ja ruokkii suoliston huonoja bakteereja ja hiivoja. Hapatettuja, käymismenetelmällä valmistettuja ruokia on myös hyvä lisätä ruokavalioon. Näitä ovat esim hapankaali, tietyt sokerittomat hapatetut suolakurkut ja kombuchajuoma. Joillekin, nämä saattavat kuitenkin aiheuttaa lisää suolisto-oireita. Sekin monesti viittaa suoliston epätasapainotilaan.

Mikäli suurin osa lautasen pinta-alasta on täytetty kasviksilla ja juureksilla, syöt päivittäin marjoja, hieman hedelmiä, mahdollisesti pähkinöitä ja siemeniä, sekä palkokasveja kuten papuja ja linssejä, on hyvin todennäköistä, että päivittäinen kuidun tarve täyttyy. Suurimmalla osalla jää kuidun saanti kuitenkin vajaaksi. Kuitulisä on turvallinen ja helppo tapa täydentää päivittäisen kuidun saantia.

Puhdas+ kuitulisävalmiste on 100% kaurakuitua, joka on luontaisesti gluteeniton. Kyseinen kuituvalmiste poikkeaa positiivisesti muista valmisteista, sillä siihen on lisätty 100% luonnonmukaista ja patentoitua oliiviöljyn hydroksityrosoli nimistä polyfenolia, joka on tutkitusti yhdistetty hyvään terveyteen. Hydroksityrosoli edistää sydänterveyttä ja vähentää tulehdusreaktioita elimistössä. Muita tärkeitä polyfenoleiden lähteitä ovat mm. marjat, hedelmät, tee, kaakao ja kahvi. Hydroksityrosolia on oliivin hedelmässä, oliivin lehdissä ja oliiviöljyssä, sekä näiden prosessoinnin sivutuotteissa. Tämä on oliiviöljyn tärkein fenolinen yhdiste (50%).

Hydroksityrosoli on vahvasti bioaktiivinen ja verrattuna muihin oliiviöljyn sisältämiin yhdisteisiin, juuri sillä on korkein ORAC luku. Tämä tekee hydroksityrosolista potentiaalisen luonnollisen antioksidantin, joka suojaa soluja mm. hapetusstressiltä. Lisäksi European Food Safety Authority (EFSA) on hyväksynyt lausunnon hydroksityrosolista ja sen johdannaisten sydänterveyttä tukevista ja parantavista vaikutuksista.

On syytä myös muistaa, että säännöllinen liikunta vaikuttaa suotuisasti mm. rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan, kolesterolitasoihin, verenpaineeseen, insuliiniin ja myös mielialaan. Suosittelen harrastamaan monipuolisesti sekä kevyttä liikuntaa (hyötyliikunta, kävely), sykettä nostavaa (reipas kävely, lenkkeily, pyöräily, tanssi), että lihaskuntoa kehittävää ja ylläpitävää liikuntaa (kuntosali, kehonpainoharjoittelu). Kannustan jokaista etsimään juuri itselleen sopivat liikuntalajit, joista oikeasti nauttii. Muista kuunnella kehoasi ja anna myös aikaa palautumiselle ja levolle.

Mikäli vointisi ei ole tasapainossa, sinulla on ruuansulatuskanavan oireita, turvotusta, ilmaa, kipua, ripulia, ummetusta, allergioita, yliherkkyyksiä, ihottumaa, astmaa, jatkuva flunssa tai infektiokierteitä, nivelvaivoja, muita kiputiloja, autoimmuunitauti tai muu krooninen sairaus, suosittelisin välittömästi siirtymään maidottomalle, gluteenittomalle ja sokerittomalle ruokavaliolle. Todennäköisesti suolistosi ja ruuansulatuksesi tarvitsee myös muuta lisäapua korjautuakseen ja toimiakseen optimaalisesti. Tässä voi esim. funktionaaliseen lääketieteeseen perehtynyt ravintovalmentaja auttaa sinua.

Hyvinvointi rakentuu sisältäpäin, kokonaisuudesta - joka koostuu siitä miten elämme, syömme, liikumme ja ajattelemme. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos tahdot voida hyvin, tee joka päivä jotakin sellaista, joka edistää terveyttäsi myös huomenna. Ravintokuidut eli kasviperäiset imeytymättömät hiilihydraatit eivät sula ihmisen ruuansulatuksessa, eikä elimistö voi siten käyttää niitä energiakseen. Kuitu ja erityisesti liukoinen kuitu toimii sen sijaan suoliston hyvien bakteerien ruokana, jotka tuottavat sitä fermentoidessa lyhytketjuisia rasvahappoja, kuten asetaattia, butyraattia ja propionaattia. Lyhytketjuiset rasvahapot ylläpitävät suolen limakalvon kuntoa ja toimivat suolen solujen energiana. Alhaiset tasot voivat lisätä suolistosyövän ja suolistotulehdusten riskiä, sekä mikrobiomin epätasapainoa.

 

Tilaa Puhdas+ kuitulisävalmiste nyt
Hyvinvoinnin Tavaratalosta!

 

 

Alunperin julkaistu 10.1.2018 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Edellinen artikkeli

Vegaanin vitamiinit ja muut ravintolisät

Seuraava artikkeli

Liukoiset ja liukenemattomat kuidut

Näitä luetaan

Celsius täydentää energistä elämäntyyliä täydellisesti
Celsius -energiajuomat on kehitelty kaikille, jotka nauttivat terveestä ja aktiivisesta elämäntyylistä.
Täysin uniikki Nokkos Kombucha valloittaa maistajansa
Aika ennen Nokkos Kombuchaa oli sekin hyvää aikaa. Suklaamaakari-Sampsa rakensi suklaatehtaita kuin...
Kauraverso on Vuoden 2022 Rohdoskasvi
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut perinteisenä luonnonlääkkeenä tunnetun kauraverson Vuoden 2022 Rohdoskasviksi....
Kotimaiset Express Diet -tuotteet moderneissa paastoissa
Erilaiset paastot ovat nousseet rakettimaisesti suosioon terveystietoisten kuluttajien keskuudessa. Näillä tarkoitetaan perinteisiä...
Vida NAC + seleeni vahvistaa immuniteettia
N-asetyylikysteiini+seleeni -tuote valittiin terveystuotealan vuoden 2022 Terveystuotteeksi, eikä syyttä. N-asetyylikysteiini on ravinnosta...
Hyvää sydämelle — hyvää koko keholle
Sydänviikkoa kannattaa viettää joka ikinen viikko: sinä ja sydämesi olette taatusti kaiken...
Vahva ja suomalainen Pinena-männynkuoriuutetabletti
Ravintorengas Oy on monelle tuttu terveysalan yritys, jonka Karin Havupuu-uutejuomaa on valmistettu...
Nordaid – innovatiivisia, tehokkaita ja laadukkaita vitamiinisuihkeita
Nordaid on Tallinnassa toimiva ravintolisävalmistaja, joka valmistaa korkealaatuisia vitamiineja, kivennäisaineita ja probiootteja....
Vogel-valmisteita eläinten hyvinvoinnin tueksi
Myös eläinten hyvinvoinnin tukemiseksi on olemassa erilaisia ravintolisiä ja rohdosvalmisteita. Esimerkiksi mietoja...
Nauti yrttisi fermentoituna
Terranova on tuonut ravintolisähyllyihin fermentoitujen yrttien valikoiman: kurkuman, inkiväärin, ashwagandhan ja mustan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.