Erilaisia pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja marjoja

Pidä hyvää huolta vatsastasi

Kirjoittaja: terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja, Sara Adolfsen

 

Terveellinen vatsaystävällinen ruokavalio on hyvä koostaa värikkäistä kasviksista, marjoista, sekä laadukkaista proteiinilähteistä, hyvistä rasvoista ja luomulaatuisista kylmäpuristetuista öljyistä. Suosi vaaleaa lihaa ja kalaa. Suosittelen lisäksi kokeilemaan gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota, sillä olen toistuvasti huomannut, että suurin osa voi siten paremmin. Maidon sijaan hyviä, parempia kalsiumin lähteitä ovat tumman vihreät kasvikset, kuten lehtikaali ja parsakaali, sekä esim. tahini, joka on tehty seesamsiemenistä. Pikkukaloja syödessä, voi myös syödä ja pureskella pienet ruodot, sekä lisäksi keittää terveellisiä, ravitsevia, mineraalipitoisia luuliemiä. Luuliemet ovat vatsalle ja suoliston limakalvolle myös loistavaa, hoitavaa ravintoa ja rakennusmateriaalia.

Suosittelen lisäksi välttämään kaikkea lisättyä sokeria, sillä sokeri lisää tulehdusta elimistössä ja ruokkii suoliston huonoja bakteereja ja hiivoja. Hapatettuja, käymismenetelmällä valmistettuja ruokia on myös hyvä lisätä ruokavalioon. Näitä ovat esim hapankaali, tietyt sokerittomat hapatetut suolakurkut ja kombuchajuoma. Joillekin, nämä saattavat kuitenkin aiheuttaa lisää suolisto-oireita. Sekin monesti viittaa suoliston epätasapainotilaan.

Mikäli suurin osa lautasen pinta-alasta on täytetty kasviksilla ja juureksilla, syöt päivittäin marjoja, hieman hedelmiä, mahdollisesti pähkinöitä ja siemeniä, sekä palkokasveja kuten papuja ja linssejä, on hyvin todennäköistä, että päivittäinen kuidun tarve täyttyy. Suurimmalla osalla jää kuidun saanti kuitenkin vajaaksi. Kuitulisä on turvallinen ja helppo tapa täydentää päivittäisen kuidun saantia.

Puhdas+ kuitulisävalmiste on 100% kaurakuitua, joka on luontaisesti gluteeniton. Kyseinen kuituvalmiste poikkeaa positiivisesti muista valmisteista, sillä siihen on lisätty 100% luonnonmukaista ja patentoitua oliiviöljyn hydroksityrosoli nimistä polyfenolia, joka on tutkitusti yhdistetty hyvään terveyteen. Hydroksityrosoli edistää sydänterveyttä ja vähentää tulehdusreaktioita elimistössä. Muita tärkeitä polyfenoleiden lähteitä ovat mm. marjat, hedelmät, tee, kaakao ja kahvi. Hydroksityrosolia on oliivin hedelmässä, oliivin lehdissä ja oliiviöljyssä, sekä näiden prosessoinnin sivutuotteissa. Tämä on oliiviöljyn tärkein fenolinen yhdiste (50%).

Hydroksityrosoli on vahvasti bioaktiivinen ja verrattuna muihin oliiviöljyn sisältämiin yhdisteisiin, juuri sillä on korkein ORAC luku. Tämä tekee hydroksityrosolista potentiaalisen luonnollisen antioksidantin, joka suojaa soluja mm. hapetusstressiltä. Lisäksi European Food Safety Authority (EFSA) on hyväksynyt lausunnon hydroksityrosolista ja sen johdannaisten sydänterveyttä tukevista ja parantavista vaikutuksista.

On syytä myös muistaa, että säännöllinen liikunta vaikuttaa suotuisasti mm. rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan, kolesterolitasoihin, verenpaineeseen, insuliiniin ja myös mielialaan. Suosittelen harrastamaan monipuolisesti sekä kevyttä liikuntaa (hyötyliikunta, kävely), sykettä nostavaa (reipas kävely, lenkkeily, pyöräily, tanssi), että lihaskuntoa kehittävää ja ylläpitävää liikuntaa (kuntosali, kehonpainoharjoittelu). Kannustan jokaista etsimään juuri itselleen sopivat liikuntalajit, joista oikeasti nauttii. Muista kuunnella kehoasi ja anna myös aikaa palautumiselle ja levolle.

Mikäli vointisi ei ole tasapainossa, sinulla on ruuansulatuskanavan oireita, turvotusta, ilmaa, kipua, ripulia, ummetusta, allergioita, yliherkkyyksiä, ihottumaa, astmaa, jatkuva flunssa tai infektiokierteitä, nivelvaivoja, muita kiputiloja, autoimmuunitauti tai muu krooninen sairaus, suosittelisin välittömästi siirtymään maidottomalle, gluteenittomalle ja sokerittomalle ruokavaliolle. Todennäköisesti suolistosi ja ruuansulatuksesi tarvitsee myös muuta lisäapua korjautuakseen ja toimiakseen optimaalisesti. Tässä voi esim. funktionaaliseen lääketieteeseen perehtynyt ravintovalmentaja auttaa sinua.

Hyvinvointi rakentuu sisältäpäin, kokonaisuudesta - joka koostuu siitä miten elämme, syömme, liikumme ja ajattelemme. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos tahdot voida hyvin, tee joka päivä jotakin sellaista, joka edistää terveyttäsi myös huomenna. Ravintokuidut eli kasviperäiset imeytymättömät hiilihydraatit eivät sula ihmisen ruuansulatuksessa, eikä elimistö voi siten käyttää niitä energiakseen. Kuitu ja erityisesti liukoinen kuitu toimii sen sijaan suoliston hyvien bakteerien ruokana, jotka tuottavat sitä fermentoidessa lyhytketjuisia rasvahappoja, kuten asetaattia, butyraattia ja propionaattia. Lyhytketjuiset rasvahapot ylläpitävät suolen limakalvon kuntoa ja toimivat suolen solujen energiana. Alhaiset tasot voivat lisätä suolistosyövän ja suolistotulehdusten riskiä, sekä mikrobiomin epätasapainoa.

 

Tilaa Puhdas+ kuitulisävalmiste nyt
Hyvinvoinnin Tavaratalosta!

 

 

Alunperin julkaistu 10.1.2018 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Vegaanin vitamiinit ja muut ravintolisät

Liukoiset ja liukenemattomat kuidut

Näitä luetaan

Nauti keväästä - hengitä helpommin
Kevään siitepölykausi on alkanut harvinaisen aikaisin, sillä pähkinä ja leppä ovat...
Siitepölyallergia hävisi Karin Havupuu-uutejuomalle
Hannelea lapsesta asti vaivannut siitepölyallergia on ollut oireeton jo viisi vuotta....
Laktoferriinilisästä apua mataliin ferritiiniarvoihin
Laktoferriini on maidon luonnollinen ainesosa, joka eristetään maidosta erityisen erotusteknologian avulla....
hey'mo tekee hyvinvoinnista herkullista!

hey'Mo on tuoteperhe vitamiinivalmisteita, joiden nauttiminen saa hymyn huulille. Nimi hey'Mo on...

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Black Stuff – ravintolisien uusi musta
Black Stuff on ravintolisämarkkinoiden yksi puhutuimmista uutuuksista. Black Stuff syntyi tiederyhmän innovaationa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.