Kvinoa Suomessa ja kvinoakuorinta

Kvinoa Suomessa ja kvinoakuorinta

Hyvinvoinnin Tavaratalo

Quinoa, kvinoa, kinua.. Rakkaalla lapsella on monta nimeä? Joka tapauksessa, alunperin Andeilta kotoisin, luontaisesti gluteeniton, hiilihydraattipitoinen, proteiinipitoinen ja kuituinen ruokakasvi, jota viljellään nykyisin myös Suomessa!

Suomalaista kvinoaa viljellään Varsinais-Suomen Liedossa. Kvinoa on yksivuotinen kasvi ja se voi kasvaa jopa kahden metrin korkuiseksi. Kvinoa on varreltaan oranssihtavan keltainen, jota sävyttää liilan sävyt. Lehdet ovat pitkänomaiset ja kukat pienet. Siemenistä muodostuu röyhyryppäitä. Kvinoa viihtyy parhaiten aurinkoisessa ja kuivassa kasvualustassa.

Kvinoan haasteellisuus on puimisvaiheessa korsien ollessa pitkiä ja vahvoja. Tällöin massaa kertyy puimisen aikana paljon ja lopullinen erittely tehdään erikseen. Kvinoa sisältää myös saponiinia, joka on eräänlainen glykosidi. Saponiini on suurina määrinä syötynä myrkyllinen ja aiheuttaa oksentelua ja ripulia. Saponiini poistetaan siemenistä kuivaamalla ja hiomalla siemenet. Tämän lisäksi kvinoaa valmistaessa kotona tulee se vielä huuhdella ennen käyttöä. Kvinoasta löytyy nykyisin jo paljon erilaisia reseptejä ruoanvalmistukseen, mutta sitä voi käyttää myös ihon kuorintaan.

Tässä minun reseptini puhdistavaan Kvinoakuorintaan!

1 luomukananmunan keltuainen
2 rkl Voi Hyvin Luomu hunajaa
1 tl ruususuolaa
2 rkl SunSpelt Luomu Kvinoa

1. Vatkaa keltuainen vaahdoksi.
2. Lisää hunaja.
3. Lisää suola ja kvinoa, sekoita tasaiseksi.
4. Hiero seos pyörivin liikkein kasvoille (tai muulle kuorittavalle alueelle).
5. Anna vaikuttaa vähintään 10 minuutin ajan.
6. Huhtele kuorinta-aine viileällä vedellä pois.
7. Viimeistele kasvovedellä ja voiteella / voidenaamiolla.

Vinkki! Herkkäihoinen ei välttämättä kestä suolaa kuorinnassa, joten sen voi jättää halutessaan pois!

 

Hyvinvoinnin kvinoatuotteet löydät täältä!

 

Alunperin julkaistu 14.11.2013 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Edellinen artikkeli

Kvinoan historia

Seuraava artikkeli

Hyvä, paha suklaa

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: