Vuoristot

Kvinoan historia

Andien vuoristoista Pohjois-Amerikkaan

Kvinoaa on viljelty Andien vuoristossa, Titicaca-järven alueella jo 5000–3000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Ankarissa olosuhteissa pärjäävää kvinoaa kutsuttiin ylistävästi "Ihmiskunnan Äidiksi". Kvinoan kylvö ja sadonkorjuu olivat uskonnollisia tapahtumia ja tarinan mukaan inkahallitsija istutti joka vuosi itse ensimmäisen kvinoansiemenen maahan.

Inka-armeijat varasivat pitkille marsseilleen syötäväksi mukaan juuri kvinoaa, sillä se säilyi syöntikelpoisena päiväkausia. Kvinoan tuotanto ja jakelu oli hyvin kehittynyttä, kunnes espanjalaiset konkistadorit kukistivat inkavaltion 1500-luvulla. Tällöin kvinoan tuotanto laski dramaattisesti moneksi sadaksi vuodeksi ja tilalle tulivat eurooppalaiset viljat. 

Kvinoa kuitenkin huomattiin vielä samalla vuosisadalla espanjalaistenkin toimesta ja sitä yritettiin ensimmäisen kerran tuoda laivateitse Eurooppaan. Valitettavasti siemenet kuitenkin pilaantuivat matkalla ilmeisesti liian kostean meri-ilman takia. Vasta 70-luvulla kvinoa vihdoin levisi Pohjois-Amerikkaan ja muualle maailmaan. Viime vuosina kvinoa on alkanut kiinnostaa myös Pohjoismaissa ja YK on nimennyt kvinoan vuoden 2013 kasviksi.

Pysykää kuulolla, sillä myöhemmin on vielä luvassa juttua kvinoan kehityksestä Suomessa!

 

Alunperin julkaistu 12.11.2013 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

9 hyvää syytä herkutella kvinoalla

Kvinoa Suomessa ja kvinoakuorinta

Näitä luetaan

Nauti keväästä - hengitä helpommin
Kevään siitepölykausi on alkanut harvinaisen aikaisin, sillä pähkinä ja leppä ovat...
Siitepölyallergia hävisi Karin Havupuu-uutejuomalle
Hannelea lapsesta asti vaivannut siitepölyallergia on ollut oireeton jo viisi vuotta....
Laktoferriinilisästä apua mataliin ferritiiniarvoihin
Laktoferriini on maidon luonnollinen ainesosa, joka eristetään maidosta erityisen erotusteknologian avulla....
hey'mo tekee hyvinvoinnista herkullista!

hey'Mo on tuoteperhe vitamiinivalmisteita, joiden nauttiminen saa hymyn huulille. Nimi hey'Mo on...

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Black Stuff – ravintolisien uusi musta
Black Stuff on ravintolisämarkkinoiden yksi puhutuimmista uutuuksista. Black Stuff syntyi tiederyhmän innovaationa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.