Kaksi lusikkaa täynnä mausteita

Kurkuman hyödyt tunnettu jo vuosituhansien ajan – isoin ongelma on nyt ratkottu

Inkiväärikasvien heimoon kuuluvaa kurkumaa (Curcuma longa) on käytetty Intiassa ja muuallakin Aasiassa ja Lähi-idässä jo tuhansien vuosien ajan lähinnä mausteena ja kansanlääkinnässä. Se valittiin Suomessa vuoden 2010 rohdoskasviksi, koska sillä on pitkä käyttöhistoria ja edullisia vaikutuksia ruuansulatukseen ja tulehduksellisiin tekijöihin.

Kurkuma sisältää lukuisia erilaisia kurkuminoideja, joista tärkein on kurkumiini. Kurkumiini on keltainen rasvaliukoinen molekyyli ja rasvaliukoisuutensa vuoksi sen imeytyminen suolistosta sellaisenaan on vähäistä.

Myös lääke- ja elintarviketiede ovat osoittaneet suurta kiinnostusta kurkumaa kohtaan jo useiden vuosien ajan, koska sillä on havaittu monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Solgar® Full Spectrum Curcumin -valmisteen tekemiseen on käytetty viimeisintä huippuosaamista. Siksi se onkin markkinoiden tehokkain kurkumiinivalmiste, joka tuo kurkumiinin vaikutuksen täysin uudelle tasolle.

Kurkumiinin imeytyminen

Kun tavallista kurkumiinijauhetta nautitaan suun kautta, ei verenkiertoon ja kudoksiin saada riittäviä määriä kurkumiinia. Terveysvaikutusten aikaansaamiseksi tavallisia kurkumiinivalmisteita joudutaan käyttämään suuria määriä useita kertoja päivässä, koska niiden imeytyminen on heikkoa ja aineenvaihdunta suolistossa ja maksassa erittäin nopea. Lisäämällä kurkumiinivalmisteisiin erilaisia lesitiinin rakenneosia tai mustapippurijauhetta on imeytymistä saatu paranemaan hieman.   

Rasvojen imeytyminen

Rasvaliukoisten aineiden imeytymisen tehostamiseksi on tärkeää tehdä niistä vesiliukoisia, jotta ne kulkeutuisivat oikeaan kohtaan ohutsuolen limakalvolla. Solgar® Full Spectrum Curcumin-valmisteessa on otettu mallia kehon omasta imeytymisjärjestelmästä, jossa rasvaliukoiset aineet ympäröidään pienillä pallomaisilla miselleillä ja kuljetetaan sen jälkeen imeytymiskohtaan. Misellien ulkopuoli on vesihakuinen ja sisäpuoli rasvahakuinen, ne koostuvat pääasiassa oleiinihaposta. Normaalia rasvapitoista ruokaa syödessä sappihapot muodostavat misellejä ja mahdollistavat rasvaliukoisten aineiden kuljetuksen vesiliukoisessa suolistoympäristössä. Solgar® Full Spectrum Curcumin-valmisteen misellit on onnistuttu saamaan riittävän pieniksi, jotta ne pystyvät imeytymään ohutsuolen solujen välistä elimistöön.

Ratkaisuna vesiliukoiset kurkumiinimisellit

Solgar® Full Spectrum Curcumin -valmisteessa kurkumiinimolekyylit ovat misellien sisällä, joka parantaa ja nopeuttaa imeytymistä huomattavasti. ”Biomimeettiset” misellipartikkelit kestävät hyvin mahahappoja ja siirtyvät sellaisenaan ohutsuolen imeytymispinnalle. Määrä, jonka suolisto pystyy ottamaan kurkumiinia sisäänsä ja pitämään kehossa on mittari, jolla mitataan kurkumiinin imeytymistä. Äskettäin on tutkimuksissa osoitettu, että misellimuotoisella kurkumiinilla (Solgar® Full Spectrum Curcumin) on 185-kertainen imeytymisteho verrattuna tavalliseen kurkumiiniin. Lisäksi se imeytyy 6,8 kertaa nopeammin. Käytettäessä Solgar® Full Spectrum Curcumin -valmistetta plasman kurkumiinipitoisuudet nousevat merkittävästi korkeammaksi kuin tavallisella kurkumiinivalmisteella ja kurkumiini myös säilyy veressä paljon pidempään, jopa 24 tuntia.

Kurkumiini voi vaikuttaa veren juoksevuuteen, jonka vuoksi verenohennuslääkkeitä käyttävien on syytä keskustella lääkärin kanssa siitä sopiiko valmiste heille. Valmiste ei sisällä gluteenia, maitoa, soijaa eikä hiivaa.

 

Alunperin julkaistu 25.1.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Virkistävä viherpommi chlorella

Kova paha kookosrasva

Näitä luetaan

Mitä hyötyä on kalaöljystä?
Miten valita paras kalaöljy? Löytääksesi parhaan mahdollisen kalaöljyn, kannattaa kiinnittää huomiota alla...
Nauti keväästä - hengitä helpommin
Kevään siitepölykausi on alkanut harvinaisen aikaisin, sillä pähkinä ja leppä ovat...
Siitepölyallergia hävisi Karin Havupuu-uutejuomalle
Hannelea lapsesta asti vaivannut siitepölyallergia on ollut oireeton jo viisi vuotta....
Laktoferriinilisästä apua mataliin ferritiiniarvoihin
Laktoferriini on maidon luonnollinen ainesosa, joka eristetään maidosta erityisen erotusteknologian avulla....
hey'mo tekee hyvinvoinnista herkullista!

hey'Mo on tuoteperhe vitamiinivalmisteita, joiden nauttiminen saa hymyn huulille. Nimi hey'Mo on...

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.