Kookospähkinöitä puussa

Kova paha kookosrasva

Vai onko sittenkään?

Keskustelu kovan rasvan haitoista on käynyt kuumana vuosia ja samalla myös kylmäpuristetun kookosöljyn väitetyt terveysvaikutukset ovat olleet usein esillä, sillä toisin kuin monissa kasviöljyissä, kookosöljyssä on runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Rasvakeskustelussa on tärkeää ymmärtää, että kookosöljy ei koostu ainoastaan rasvahapoista, eikä syy-seuraussuhdetta voi yleistää muilla rasvoilla tehdyistä tutkimuksista.

Vaikka kookosöljy koostuu 90-prosenttisesti tyydyttyneistä rasvahapoista, ne ovat koostumukseltaan erilaisia kuin eläinkunnan rasvahapot. Ne tutkimukset, joissa kookos on eritelty muista tyydyttyneiden rasvojen lähteistä, ei esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien riskien kohoamiseen ole nähty yhteyttä. Myös esimerkiksi painonhallintaan liittyen on historiallisesti todettu, että eläimet joille on syötetty kookosrasvaa, eivät lihoneet. Taas toisenlaisilla rasvoilla syötetyt eläimet pulskistuivat nopeaa tahtia. Lisäksi kookosöljy sisältää muun muassa lauriini-rasvahappoa, jolla on bakteereita, viruksia, parasiitteja sekä sieniä tuhoavia ominaisuuksia.

Kookosöljy on myös paistoravoista paras

Myös mm. De Montfortin yliopiston suorittamien tutkimuksien tulokset haastavat kääntämään nykyiset rasvasuositukset päälaelleen paistamisenkin osalta. Yleisen nykykäsityksen mukaan runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja sisältävät öljyt, kuten rapsi- ja auringonkukkaöljy, ovat terveellisempiä, kuin esimerkiksi eläinrasvat ja kookosöljy, jotka sisältävät paljon tyydyttynyttä rasvaa. Tutkimuksissa kuitenkin huomattiin, että runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja sisältäviä kasviöljyjä lämmitettäessä niistä vapautuu kemiallisen reaktion seurauksena huomattavasti korkeampia pitoisuuksia aldehydi-nimistä yhdistettä, joka on yhdistetty moneen vakavaan sairauteen. Sitä vastoin mm. voin sekä kookosöljyn kuumentaminen testeissä tuotti huomattavasti vähemmän aldehydejä, kookosöljyn tuottaessa haitallisia kemikaaleja kaikista vähiten.

 

Painonhallintaan tehoa ketoosilla

Kookosöljyn tekee ainutlaatuiseksi myös se, että se koostuu lähes kokonaan keskipitkäketjuisista rasvahapoista, toisin kuin monet ruuat koostuvat pitkäketjuisista rasvahapoista. Kehossa keskipitkäketjuiset rasvahapot kulkeutuvat maksaan, josta ne käytetään energiaksi tai ketoaineiksi. Kun ketoaineita vapautuu elimistöön maksassa ja munuaisissa puhutaan ketoosi-tilasta, joka muodostuu kun hiilihydraatteja on niukasti saatavilla tai kun syö keskipitkäketjuisia rasvahappoja. Ketoosista voikin saada tehokasta apua painonpudotukseen ja -hallintaan, sillä se antaa lisäpotkua aineenvaihduntaan. 

Tiesitkö kookosöljyn olevan tropiikin lämmössä aina nestemäistä? Tunnistat ultrapuhtaan öljyn siitä, että se on sulana kirkasta kuin lähdevesi.

 

Teksti: Hanna Jormanainen


Lähteet: Artikkeli: Iltasanomat.fi -verkkosivustolla. Tuore tutkimus: Näissä kasviöljyissä paistamisella yhteys syöpään Julkaistu 10.11.2015 http://www.iltasanomat.fi/ruokala/ajankohtaista/art-1447120709129.html Artikkeli: Mynewsdesk - verkkosivustolla. Kookosöljy parantaa sisäisesti ja ulkoisesti. Julkaistu 30.10.2012 http://www.mynewsdesk.com/fi/pressreleases/artikkeli-kookosoeljy-parantaa-sisaeisesti-ja-ulkoisesti-808139 Tutkimus: Overfeeding with medium-chain triglyceride diet results in diminished deposition of fat. Geliebter A, Torbay N, Bracco EF, Hashim SA, Van Itallie TB. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6849272 Tutkimus: Medium- versus long-chain triglycerides for 27 days increases fat oxidation and energy expenditure without resulting in changes in body composition in overweight women. St-Onge MP1, Bourque C, Jones PJ, Ross R, Parsons WE. Tutkimus: An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity. Kai Ming Liau, Yeong Yeh Lee, Chee Keong Chen, and Aida Hanum G. Rasool http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12532160 Tutkimus: Medium-chain triglyceride (MCT) ketogenic therapy. Liu YM1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19049583

 

 

Alunperin julkaistu 8.2.2016 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Kurkuman hyödyt tunnettu jo vuosituhansien ajan – isoin ongelma on nyt ratkottu

Pakurikääpä auttaa vastustuskykyyn ja stressiin

Näitä luetaan

Mitä hyötyä on kalaöljystä?
Miten valita paras kalaöljy? Löytääksesi parhaan mahdollisen kalaöljyn, kannattaa kiinnittää huomiota alla...
Nauti keväästä - hengitä helpommin
Kevään siitepölykausi on alkanut harvinaisen aikaisin, sillä pähkinä ja leppä ovat...
Siitepölyallergia hävisi Karin Havupuu-uutejuomalle
Hannelea lapsesta asti vaivannut siitepölyallergia on ollut oireeton jo viisi vuotta....
Laktoferriinilisästä apua mataliin ferritiiniarvoihin
Laktoferriini on maidon luonnollinen ainesosa, joka eristetään maidosta erityisen erotusteknologian avulla....
hey'mo tekee hyvinvoinnista herkullista!

hey'Mo on tuoteperhe vitamiinivalmisteita, joiden nauttiminen saa hymyn huulille. Nimi hey'Mo on...

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.