Kuinka ylläpitää hyvinvointia matkustaessa

Kuinka ylläpitää hyvinvointia matkustaessa

Matkustaminen uusiin paikkoihin on ihanaa ja jännittävää. Kukapa meistä ei rakastaisi uusia kokemuksia ja elämyksiä? Matkustaminen saa kuitenkin yleensä jännittävyytensä ja mukavien asioiden ohessa myös stressitasot nousemaan ja kehon voimaan ajoittain huonosti. Yleensä matkalle lähtiessä toiveena on päästä lataamaan akkuja ja saada energiaa arkeen, mutta aina matkustelun jälkeen olo ei tunnu siltä. Muutamilla vinkeillä ja tarkalla suunnittelulla pidät yllä hyvinvointiasi myös kodin ulkopuolella, ja saat siten kokemuksesta irti enemmän.

1. Suunnittele ruokailut tarkasti etukäteen.

Kukaan meistä ei varmaankaan ole parhaimmillaan nälkäisenä. Jos kotona ruokarytmisi on säännöllinen, miksi tämän tavan pitäisi kärsiä matkoilla? Unohda hotellin buffet-aamiaisella itsesi täyteen ahtaminen ja syö normaalin kokoinen aamiainen, kuten arkenakin. Pakkaa päiväksi retkille mukaan välipaloja, esimerkiksi hedelmiä, vihanneksia tai pähkinöitä. Syö normaalisti lounas sekä illallinen. Lomalla saa ja pitääkin herkutella – mutta huonosti syöminen ruokkii vain pahaa oloa. Mikäli unohdat antaa kehollesi sen tarvitsemaa ravintoa, olosi on varmasti väsyneempi matkalla olon jälkeen. On myös hyvä huolehtia tarpeellisten vitamiinien saannista ja reissuun kannattaakin pakata muutama vitamiinipurkki mukaan. Hyvinvoinnin.fi toimittaa myös EU maihin, joten jos oleskelet pidempään jossakin maassa, voit tilata helposti tarvittavat vitamiinit ja hyvinvointituotteet myös kohteeseesi. Jos noudatat jotakin erityisruokavaliota, selvitä etukäteen mistä kaupoista ja ravintoloista saat itsellesi sopivaa ruokaa. Tähän auttavat monet puhelinsovellukset, kuten Tripadvisor tai Happycow. Muista myös riittävä vedenjuonti, sillä nestehukka väsyttää.

2. Pidä itsesi liikkeellä.

Vieraile paikallisella joogastudiolla tai lähde juoksulenkille, jolloin tutustut samalla lähiympäristöön. Pidä kuitenkin aina kartta mukana!

On mielenkiintoista tutustua paikallisiin urheilumahdollisuuksiin. Jos tutustut kohteeseen lähinnä jalkaisin, et välttämättä tarvitse enää rankkaa liikuntaa päivän päätteeksi. Matkustus itsessään väsyttää ja nostaa kehon stressitasoja, joten suosi kevyttä liikuntaa. Tarvittaessa voit myös pakata mukaan vaikkapa oman joogamattosi, joten pystyt tekemään pieniä harjoituksia missä tahansa.

3. Pidä kiinni unirytmistäsi ja vaali lepoa.

Jos matkustat uudelle aikavyöhykkeelle, voi mennä hetki ennen kuin kehosi ehtii tottua uuteen rytmiin. Anna keholle tarpeeksi aikaa tottumiseen ja nuku tarvittaessa päiväunia. Pidä kiinni päivärytmistäsi, äläkä pysy valveilla pitkään vain sen vuoksi, että olet lomalla. Opettele nauttimaan myös aamuista kohteessa. Hyvin levänneenä jaksat tutustua paremmin uusiin asioihin ja mahdolliset vastoinkäymisetkään eivät tunnu niin suurilta. Jos sinulla on nukahtamisvaikeuksia, pakkaa matkalle mukaan melatoniinia helpottamaan nukahtamista.

4. Jätä stressi kotiin.

Älä stressaannu, vaikka asiat eivät mene täysin niin kuin olet ennalta suunnitellut. Anna itsellesi mahdollisuus ottaa rennosti ja tehdä myös asioita spontaanisti. Jos myöhästyt junasta tai bussista, käytä odotteluaika ympäristöön tutustumiseen, äläkä stressaannu tilanteesta. Jos jotakin on tapahtunut, sille ei enää yleensä voi mitään. Suunnittele etukäteen mitkä ovat kaikkein tärkeimmät asiat, jotka haluat matkallasi tehdä tai nähdä, ja mikä on lomasi tarkoitus. Jos tarkoituksesi on lähteä lähinnä lataamaan akkuja, ei viikon mittainen nähtävyyksien kiertely ole välttämättä paras ratkaisu. Jos taas kaipaat inspiraatiota ja kokemuksia, lomasi on luultavasti erilainen.

5. Tutustu kohteeseen etukäteen.

Opettele muutama perusfraasi esimerkiksi liittyen ruuan tilaamiseen ravintolassa tai reitin tiedusteluun. Ime itseesi uutta tietoa, keskustele paikallisten kanssa ja anna itsesi nauttia uudesta ympäristöstä. Pystyt siihen paremmin, kun pidät hyvinvoinnistasi huolta.

Kokeile näitä vinkkejä, kun matkustat seuraavan kerran jonnekin!

Suolisto kuntoon Kefiirin ja Kombuchan avulla

Juokse ja voi hyvin

Näitä luetaan

5 syytä syödä D-vitamiinia
D-vitamiini, tunnetaan myös "aurinkovitamiinina", on yksi tärkeimmistä vitamiineista, jotka tukevat...
Mitä aminohapot ovat?
Aminohapot jaetaan ei-välttämättömiin aminohappoihin ja yhdeksään välttämättömään aminohappoon, joita on saatava riittävästi...
Reishin ja pakurin hyödyt terveyden tueksi - nyt helposti ja herkullisesti!
Funktionaaliset sienten hyödyt ovat mittavat: vahvempi vastustuskyky, parempi yleiskunto ja...
Viisi vinkkiä raudan imeytymisen tehostamiseksi
Maailman terveysjärjestön eli WHO:n mukaan peräti 30 % ihmisistä kärsii raudanpuutteesta....
C-vitamiinin terveyshyödyt tehokkaasti kehon käyttöön
C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka tukee sekä immuunijärjestelmämme että hermostomme...
Miksi söisin Spirulinaa ja Chlorellaa?
Esimerkiksi siksi, että kyseessä on kaksi maailman eniten lehtivihreää eli klorofylliä sisältävää,...
Infektiokierre poikki ja pitkäaikaissairauksiin helpotusta Pinenalla
Tuotteen keskeisenä vaikutuksena on laaja-alainen antioksidanttinen, antiallerginen, antiviraalinen, tulehdusta vaimentava sekä verenkiertoa...
Luuliemi - Noitajuoma vai voimajuoma
Nykypäivänä ravinnoksi käytettävistä eläimistä syödään pääasiassa pelkkä luustolihas. Hyödynnettäviä osia on...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.