Vehnänkorsi

Keliaakikon elämää

Keliakia on elinikäinen sairaus, joka aiheutuu vehnän, ohran ja rukiin sisältämästä valkuaisaineesta, gluteenista. Se aiheuttaa ohutsuolen limakalvoilla tulehduksen ja vaurioittaa suolinukkaa, jonka takia mm. ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Taudin syntymekanismia ei vielä tunneta, mutta ainakin perintötekijät altistavat sille. Keliakian oireet ovat hyvin yksilöllisiä, mutta erilaiset suolistovaivat, kuten vatsan turvotus, ilmavaivat, ripuli ja löysät ulosteet voivat viitata keliakiaan. Myös jatkuva pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja väsymys voivat olla keliakiasta aiheutuvia. Sairaus voi lisäksi ilmetä ihokeliakiana (dermatitis herpetiformis), kutiavana, pienirakkulaisena ihottumana.

Toistaiseksi ainoa hoitomuoto keliakiaan on gluteeniton ruokavalio, mutta kehitteillä on myös lääkkeitä helpottamaan tautia sairastavaa. Gluteenitonta ruokavaliota on myös pidetty viime aikoina hyvinkin trendikkäänä ja sitä noudattavat monet, keiden ei sairautensa puolesta tarvitsisi. Tämä on varmasti aika looginen jatkumo valtaiselle karppausbuumille, jonka myötä koko joukko suomalaisiakin pohti leipien ja leivonnaisten tarpeellisuutta...

 

Diagnoosi

Keliakia voidaan luotettavasti todeta vain ohutsuolesta otettavasta koepalasta. Ennen mahatähystyksenä suoritettavaa toimenpidettä keliakiaa tyypillisesti etsitään verestä mitattavien vasta-aineiden avulla. Tähän tarkoitukseen on kehitetty myös helppokäyttöinen Biocard-keliakiatesti, jonka voi tehdä itse kotona. Mikäli pikatestin tulos on positiivinen, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Oman keliakiadiagnoosin sain parisen vuotta sitten. Tätä ennen olin ajatellut vatsaoireiden aiheutuvan laktoosista, ovathan oireet näissä hyvin samankaltaiset. Loppuviimeksi sain kyllä diagnoosin myös laktoosi-intoleranssistakin.. Omalla kohdalla sairauden löytyminen ei pientä alkujärkytystä lukuunottamatta ole juurikaan muuttanut arkea, vaikkakin ensimmäinen ajatus oli, että miten pärjätä ilman suosikkiherkkua, ruisleipää. Monelle leipä varmasti onkin se ensimmäinen asia, jota pohditaan keliakian kohdalla - mitä sitä sitten syödään! Itse totesin jo varhain, että valmiit gluteenittomat (vakuumipakatut) leivät eivät omaan suuhun maistu. Maku näissä on tyypillisesti hyvin teollinen ja henkilökohtaisesti myös käytettyjen lisä- ja säilöntäaineiden määrä kauhistuttaa. Onneksi perheessä on maailman paras leipuri, jonka herkullisista gluteenittomista leivistä ja muista leivonnaisista sitä on saanut nauttia. Reseptit näihin herkkuihin löydät luonnollisesti blogistamme.

 

Gluteeniton leivonta ja ruoanlaitto

Gluteeniton leivonta ei juurikaan eroa "tavallisesta leivonnasta", usein riittää, että vaihtaa vehnäjauhon gluteenittomaan jauhoseokseen. Gluteenittoman leivonnan hyvä puoli on, että leivistä ja leivonnaisista, esimerkiksi kakkupohjasta tulee tavallista kuohkeampia. Muistanpa yhdet vohvelikestit, joissa gluteenittomat vohvelit tekivät paremmin kauppansa... ja montako sukulaista ja ystävää sitä on jymäytetty täysin gluteenittomilla jutuilla. Leivonnaisten lisäksi gluteenittomana on helppo valmistaa yhtä lailla vaikkapa suolainen piirakka. 

Leivonnassa on jauhojen lisäksi syytä kuitenkin huomioda tavallisen vehnäsitkon puuttuminen. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää esimerkiksi psylliumia tai ksantaanikumia. Gluteenittomia jauhoja löytyy moneen lähtöön eri valmistajilta, itse olemme tykästyneet Doves Farmin tuotteisiin.

Toistaiseksi ainoat gluteenittomat leivonnaiset, joista ainakaan omassa perheessä ei olla saatu täysin haluttuja, ovat gluteenittomat tortut. Gluteeniton lehtitaikina ei vain tahdo ottaa riittävästi kohotakseen...

Keliaakikon ruokavalio edellyttää luonnollisesti, että myös pastat, spagetit ja lasagnet tulee olla gluteenittomia. Jauhojen ohella myös näitä löytyy markkinoilta laaja valikoima. Gluteeniton pasta valmistetaan tavallisesti joko maissista tai riisistä, mutta vaihtelua haluaville tarjolla on myös gluteenitonta papupastaa! 

Keliaakikko ravintolassa

Netin keskustelupalstoja lukemalla voi saada käsityksen, että tämä olisi jotenkin haastavaa. Ainakin omat kokemukseni ovat täysin päinvastaisia, lähes kaikista ravintoloista saa tänä päivänä erinomaista gluteenitonta ruokaa - myös pastaa ja pizzaa. Myös useimmista kahviloista saa gluteenittomia leivonnaisia ja muita herkkuja. Gluteenitonta ruokavaliota ei ollut haastavaa toteuttaa edes perinteikkäässä patonkimaassa, Ranskassa... Luonnollisesti on aina hyvä varmistua ruoan gluteenittomuudesta ja maalaisjärjen käyttökin on ihan sallittua. Gluteenia saattaa löytyä mitä ihmeellisimmistä tuotteista, kuten sipulirouheesta, joten öinen nakkijono ei välttämättä ole oikea hetki arvuutella ranskistensa gluteenittomuutta.

Keliakiaviikko

Tänä vuonna (2014) keliakiaviikolla puhutaan ruokavalion tarkkuudesta - keliaakikolle murukin gluteenia on liikaa. Viikon aikana mm. keliakiayhdistykset toteuttavat erilaisia tempauksia, joissa ohikulkijoille tarjotaan pieni tietopaketti keliaakikon ruokavalion tarkkuudesta.

 

Alunperin julkaistu 1.9.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

MSM, eli metyylisulfonyylimetaani?

Onko suomalaisilla jodin puutosta?

Näitä luetaan

5 syytä syödä D-vitamiinia
D-vitamiini, tunnetaan myös "aurinkovitamiinina", on yksi tärkeimmistä vitamiineista, jotka tukevat...
Mitä aminohapot ovat?
Aminohapot jaetaan ei-välttämättömiin aminohappoihin ja yhdeksään välttämättömään aminohappoon, joita on saatava riittävästi...
Reishin ja pakurin hyödyt terveyden tueksi - nyt helposti ja herkullisesti!
Funktionaaliset sienten hyödyt ovat mittavat: vahvempi vastustuskyky, parempi yleiskunto ja...
Viisi vinkkiä raudan imeytymisen tehostamiseksi
Maailman terveysjärjestön eli WHO:n mukaan peräti 30 % ihmisistä kärsii raudanpuutteesta....
C-vitamiinin terveyshyödyt tehokkaasti kehon käyttöön
C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka tukee sekä immuunijärjestelmämme että hermostomme...
Miksi söisin Spirulinaa ja Chlorellaa?
Esimerkiksi siksi, että kyseessä on kaksi maailman eniten lehtivihreää eli klorofylliä sisältävää,...
Infektiokierre poikki ja pitkäaikaissairauksiin helpotusta Pinenalla
Tuotteen keskeisenä vaikutuksena on laaja-alainen antioksidanttinen, antiallerginen, antiviraalinen, tulehdusta vaimentava sekä verenkiertoa...
Luuliemi - Noitajuoma vai voimajuoma
Nykypäivänä ravinnoksi käytettävistä eläimistä syödään pääasiassa pelkkä luustolihas. Hyödynnettäviä osia on...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.