MSM, eli metyylisulfonyylimetaani?

MSM, eli metyylisulfonyylimetaani?

Hyvinvoinnin Tavaratalo

MSM on luonnossa ilmestyvä orgaaninen yhdiste, joka sisältää rikkiä ja metyyliryhmiä. MSM:ää esiintyy kaikissa elävissä eläin- ja kasvisoluissa sekä kudoksissa. Luontaistuotevalmisteissa MSM:ää kutsutaan usein pelkästään orgaaniseksi rikiksi. MSM syntyy valtameressä ja se käy erilaisia prosesseja läpi päästäkseen kasveihin ja vielä niille sopivaan muotoon. Valtameren planktonit vapauttavat rikkiyhdisteitä veteen, jonka jälkeen yhdisteet alkavat muuntua ja haihtuvat ilmaan, jolloin alkaa uusi muuntumisprosessi ja aines muuntuu takaisin MSM:n muotoon. MSM palaa sateen mukana maahan ja mineralisoituu kasveille sopivaksi ja näin se pääsee läpäisemään tiensä kasvien solukoihin. Näistä teollisuus saa omien tuotantoprosessien kautta MSM:n sopivaan jauhemaiseen muotoon. Käsittääkseni MSM:ää pystytään tietyin prosessein erottamaan myös suoraan merivedestä. MSM:ää valmistetaan myös synteettisesti, jolloin ei enää voida puhua orgaanisesta valmisteesta. 

 

MSM:n ensimmäisenä eristänyt

Kemisti Robert Herschler työskennellessään Portlandissa Oregonissa Yhdysvalloisa Crown Zellerbachin tehtaalla onnistui ensimmäisenä maailmassa eristämään MSM:n. Herschler on tehnyt kattavaa tutkimusta MSM:stä yhdessä tohtori Stanley Jacobin kanssa, tutkimuksiin on kuulunut sekä kliinisiä että laajoja laboratoriotestejä ja näiden testien mukaan MSM:llä olisi runsaasti erilaisia terveyshyötyjä. Kuitenkin suuressa mittakaavassa tutkimusten määrää pidetään vähäisenä ja tämän vuoksi ristiriitaisina. Uusia tutkimuksia kuitenkin koko ajan tehdään ja tutkimukset ovat laajentuneet jo moniin erilaisiin sairauksiin ja ongelmiin pureutuen.

MSM:ää käytetään eniten erilaisien kiputilojen apuna sekä sidekudoksiin liittyvissä ongelmissa ja urheilijoiden keskuudessa. MSM:n uskotaan vaikuttavan kipua lievittävänä siten, että se estää niin kutsuttujen C-kipusäikeiden kautta kulkevien viestien välittymisen ja näin ollen kipu lievittyy. Sidekudoksiin liittyen apu löytyy sitä kautta, että MSM osallistuu kollageenin valmistukseen. Kollageeni on proteiini, jonka osuus kehon proteiineista on noin 30-40% ja on siis kehon yleisin proteiini. Näin ollen sitä on ympäri kehoa, ei vain ihossa. Lisää kollageenista voit lukea verkkosivuiltamme.
Kolmantena MSM:ää käytetään paljon urheilijoiden keskuudessa, koska sen on koettu lievittävän lihasarkuutta ja se nopeuttaa lihasvammojen paranemisessa ja osaltaan myös kollageenin muodostajana, sen kärsiessä urheillessa. Näiden pääkäyttöisten ryhmien lisäksi MSM:ää käytetään mm. allergioiden hoitoon, kohonneeseen kolesteroliin, hiivatulehduksiin, migreeniin, nivelreumaan ja moneen muuhun.

MSM on vesiliukoinen yhdiste, joten esimerkiksi kasveista MSM alkaa haihtua pikku hiljaa kasveja säilyttäessä, kypsentäessä, kuivatessa jne. Erityisen hyviä MSM:n lähteitä kasvikunnassa ovat esimerkiksi siemenet, viljat ja tomaatti. Näissäkin MSM säilyy parhaiten, kun ne nautitaan sellaisenaan mahdollisimman pian kasvin keruun jälkeen.

Valmisteina MSM:ää saa niin sanottuna tavallisena MSM:nä sekä OPTI-MSM:nä. Toimivuudessa ja käytössä on näillä hyvin marginaalinen ero, mutta tutkimukset ovat tehty OPTI-MSM:llä. OPTI-MSM valmistetaan nelinkertaisella tislausmenetelmällä ja näin ollen sen tekeminen on työläämpää, kuin niin kutsutun tavallisen MSM:n. Tämän vuoksi OPTI-MSM on aina tavallista kalliimpaa. Tavalliselle MSM:lle ei vastaavaa tislausta tehdä, joten pienen pieni epäpuhtauksien vaara tavallisessa MSM:ssä on. OPTI-MSM on siis niin sanotusti takuuvarma tuote käytettäväksi sen valmistusmenetelmän ja tutkimustulosten perusteella. Kemiallisesti näissä ei ole mitään eroa.

Käyttömäärästä

MSM:n annostuksessa on käyttäjäkohtaisesti paljonkin eroja. Yleisesti MSM:ää suositellaan käytettäväksi 1-3 tl päivässä, mutta terapeuttisissa annoksissa määrät voivat olla jopa suurempia, kuin 3 rkl. Terapeuttista annostusta ei kuitenkaan suositella käytettäväksi ilman ammattilaisen suositusta tai tarkempaa omaa tieto-taitoa. Mitään virallista vakioannostusta ei kuitenkaan MSM:lle ole määritelty. MSM:n käytön aloittaminen kannattaa aina tehdä varovaisesti, koska liiallinen käyttö voi aiheuttaa vatsa- ja suolisto-ongelmia sekä pahaa oloa. Annostusta voi pikku hiljaa nostaa siihen, minkä haluaisi olevan normaali annostus.

MSM:n käyttöä ei suositella verenohennuslääkkeitä käyttävälle, koska MSM vaikuttaa soluihin siten, että solut ovat joustavampia ja soluihin saapuvat aineet läpäistyvät soluun tehokkaammin. Näin ollen verenohennuslääkkeiden teho voi voimistua. Verenohennuslääkkeitä käyttävien onkin hyvä keskustella MSM:n käytöstä hoitohenkilökunnan kanssa. Myöskään raskaana oleville tai imettäville äideille ei suositella MSM:n käyttöä, jos MSM:ää ei ole käyttänyt ennen raskautta. MSM:n tehdessä soluista joustavampia, myös solujen sisälle kertyneet myrkyt, epäpuhtaudet, mahdolliset lääkejäämät ynnä muut aineet liikkuvat soluista nopeammin ulos ja siirtyvät verenkiertoon. Näin ollen sikiö tai äidinmaitoa nauttiva lapsi saa osansa näistä toksiineista. MSM:n puoliintumisaika on noin 12 tuntia. Tämän vuoksi suositellaankin käytettävän MSM:ää kaksi kertaa päivässä, heti aamulla herätessä sekä illalla. MSM ei maistu hyvältä, joten se kannattaa joko liuottaa runsaaseen veteen tai mehuun. Veden voi myös maustaa joko sitruunalla tai limellä, jolloin saa myös tärkeää C-vitamiinia samalla. 

 

Aluperin julkaistu 15.8.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Edellinen artikkeli

Taloussokeri, kookossokeri, täysruokosokeri, karppisokeri...

Seuraava artikkeli

Keliaakikon elämää

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: