Fermentoitu puolukkamehu tukee tutkitusti suun hyvinvointia

Fermentoitu puolukkamehu tukee tutkitusti suun terveyttä

Kotimaisilla marjoilla tiedetään olevan paljon hyviä ominaisuuksia, ja niiden terveysvaikutuksia on tutkittu mitä moninaisimmissa yhteyksissä. Luonnonmarjojen terveysvaikutukset ulottuvat myös suun terveyteen, kuten selviää Pirjo Pärnäsen (HLT, FT) Helsingin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Fermentoitu puolukkamehu osoittautui tutkimuksen mukaan tehokkaaksi avuksi suun hiivasienten ja reikäbakteerien kasvun ehkäisyssä. Se heikentää mahdollisesti myös suun vakavia taudinaiheuttajia, kuten kielisyöpäsolujen kasvua.

Uraauurtavan, 15 vuotta kestäneen tutkimuksen anti on tuotu jo kuluttajien ulottuville, sillä Pärnänen kehitti tutkimuksensa pohjalta 9-brändin alla kulkevan puolukkasuuhuuhteen. Suomalaisesta fermentoidusta puolukkamehutiivisteestä valmistettu suuhuuhde on 100 % luonnontuote, joka on tehokas ja ennen kaikkea turvallinen apu suun kotihoidossa. Suuhuuhde tuo lisäksi kauan kaivattua apua yleiseen, mutta varsin hankalasti hoidettavaan kuivan suun ongelmaan.

Patentoitu fermentointimenetelmä tuhoaa suun hiivoja ja bakteereja

Pärnänen alkoi tutkia vuonna 2007 marjojen vaikutusta suun terveyteen ja havaitsi, että puolukalla on tässä ylivertaisia ominaisuuksia muihin marjoihin nähden. Pärnäsen tutkimus osoitti, että puolukka ehkäisee hiivasienitulehduksissa esiintyvien Candida-lajien sekä karieksessa esiintyvien mikrobien (Streptococcus Mutans) kasvua.

Vaikutuksen selittää ensinnäkin puolukan poikkeuksellinen polyfenolikirjo sekä toiseksi puolukkamehun fermentointi eli käyttäminen, joka poistaa valtaosan puolukan luontaisista sokereista.

– Vaikka puolukka maistuu happamalta, siinä on yllättävän paljon luontaisia sokereita. Tavallinen fermentoimaton puolukkamehu ei siis toimi suun hoidossa sellaisenaan, vaan saa päinvastoin hiivat kukkimaan suussa. Patentoidulla menetelmällä suoritettu fermentointi, joka poistaa valtaosan luontaisista sokereista, osoittautui kuitenkin kliinisissä kokeissa tehokkaaksi keinoksi hiivoja ja reikäbakteereita vastaan, Pärnänen kertoo löydöstä.

Fermentoitu puolukkasuuhuuhde helpottaa kuivan suun oireita

Tutkimukseen perustuva puolukkasuuhuuhde kulki aiemmin nimellä Lingora, ja sille myönnettiin patentti vuonna 2017. Sittemmin Pärnänen aloitti yhteistyön tyrnimehuistaan tunnetun 9-brändin perustajan Ville Heinosen kanssa, minkä myötä tuote sai uuden ilmeen sekä kaupallisen lisenssin – ja ansaitusti myös entistä laajemman yleisön. Tuote on kuitenkin edelleen täysin sama sisällöltään, valmistusmenetelmiltään ja koostumukseltaan.

Suuhuuhteen sisältämän puolukan polyfenolit, vitamiinit ja mineraalit tukevat suun hyvinvointia monin tavoin. Suuhuuhde suojelee suun limakalvoja puolukan sisältämien antioksidanttien avulla. Ennen kaikkea fermentoitu puolukkasuuhuuhde tuo kuitenkin apua kuivan suun ongelmaan, joka johtuu syljen erityksen heikkenemisestä.

Syljellä on monia tärkeitä tehtäviä suussa. Sylki pitää suun ja nielun puhtaana mikrobeista ja helpottaa ruuan nielemistä. Lisäksi syljen entsyymit aloittavat ruuansulatuksen. Syljen eritys heikkenee luonnostaan ikääntymisen myötä, ja suuta voi kuivattaa myös tietyt sairaudet ja lääkitykset. Kuiva suu aiheuttaa monenlaisia oireita puhumisen ja nielemisen vaikeudesta suun limakalvon hiivatulehdukseen ja pahanhajuiseen hengitykseen. Fermentoitu puolukkasuuhuuhde tuo kuitenkin luonnollista apua oireisiin.

– Kuiva suu on vakava ongelma etenkin ikääntyvällä väestöllä. Fermentoitu puolukkamehu lisää tutkitusti syljen eritystä ja vähentää merkittävästi kuivan suun oireita. Tämä on hyvä löytö, sillä kuivan suun ongelmaan ei ole aiemmin juurikaan ollut ratkaisuja tarjolla, Pärnänen kertoo.

Fermentoituun puolukkamehuun perustuva suuhuuhde on 100 % luonnontuote

Perinteiset suuhuuhteet perustuvat usein fluoriin, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä ja saa aikaan raikkaan maun suuhun. Vaikka näissä suuvesissä saattaa olla mukana myös luonnonaineita, kuten eteerisiä öljyjä, niiden tehosta on olemassa vain vähän tutkimusta.

Toinen aine, joihin monet markkinoilla olevat suuhuuhteet perustuvat, on klooriheksidiini. Klooriheksidiini on tarkoitettu akuuttien suutulehdusten hoitoon, ja sitä suositellaan käytettäväksi hammaslääkärin määräyksestä. Klooriheksidiiniä sisältävä tuote voi kuitenkin pidemmässä käytössä muuttaa suun bakteeriflooraa ja tappaa myös hyviä bakteereita. Lisäksi se voi aiheuttaa makuhäiriöitä ja suun värjäytymistä.

Puolukkasuuhuuhteen valttina on, että se perustuu luonnonaineeseen eikä sisällä mitään lisäaineita.

– Koska tuote perustuu luonnonaineeseen, sitä voi vaikka niellä, eikä sillä ole todettu tutkimuksissa mitään sivuvaikutuksia. Tuote on siis kaikin puolin turvallinen tuote käyttää, ja käytän sitä itsekin, kertoo Pärnänen.

Fermentoitu puolukkasuuhuuhde on tarkoitettu suun kotihoidon tueksi. Akuutit suun hiivasienitulehdukset Pärnänen neuvoo sen sijaan hoitamaan lääkkeillä. Puolukkasuuhuuhdetta voi kuitenkin käyttää kuuriluontoisesti kahden viikon jaksoissa päivittäin kaksi kertaa päivässä, tai pidempään käytettynä kerran päivässä. Suuhuuhdetta purskutellaan puolen minuutin ajan suussa, jonka jälkeen sen voi sylkeä pois tai niellä.

Jatkotutkimukset avaavat uusia ovia puolukan käytölle suunhoidossa

Fermentoidun puolukkamehun vaikutuksissa suun terveyteen riittää tutkittavaa. Pärnäsellä on parhaillaan meneillään aiheeseen liittyen kolme jatkotutkimusta, joista on jo saatu lupaavia tuloksia. Pärnänen näkee mahdollisuuksia myös muiden puolukkaan perustuvien suunhoidon tuotteiden kehittämisessä. Aika näyttää, millaisia innovaatioita suun hoitoon jatkotutkimukset mahdollisesti poikivat.

9 Puolukka Suuhuuhde löytyy nyt Hyvinvoinnin.fi -verkkokaupan valikoimasta. Tutustu tuotteeseen!

Tähän liittyvät tuotteet

Edellinen artikkeli

Aloittelevan vitamiininkäyttäjän muistilista: tärkeimmät ravintolisät hyvinvointisi tueksi

Seuraava artikkeli

Onko verenpaineesi koholla?

Näitä luetaan

Onko verenpaineesi koholla?
Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n, suotuisa vaikutus verenpaineeseen on tutkimusten mukaan erityisen...
Aloittelevan vitamiininkäyttäjän muistilista: tärkeimmät ravintolisät hyvinvointisi tueksi
Ravintolisäviidakossa seikkaillessa voi mennä helposti pää pyörälle. Valikoiman laajuus yllättää joskus jopa...
Maxim – ammattilaisten kehittämä urheiluravinnesarja treenin joka vaiheeseen
Maxim on Euroopan ensimmäinen urheiluravinnesarja, jonka ammattipyöräilijä Steve Jennings perusti jo vuonna...
Ladyvita – suomalaisen naisen päivittäinen ravintolisäsarja hyvinvointiin ja kauneuteen
Ladyvita-ravintolisävalmisteet ovat olleet markkinoilla jo yli 20 vuotta. Ladyvita-tuotteet on kehitetty suomalaisille...
Möller – Suomen suosituin omega-3-brändi
Möllerin omega-3-rasvahappoja sisältäviä tuotteita on myyty Suomen markkinoilla jo vuodesta 1928. Möllerin...
Nutrilett – tehokas ja helppo tapa pudottaa ja hallita painoa
Nutrilett on Suomen johtava painonpudotusbrändi, joka tarjoaa laajan ja herkullisen valikoiman erilaisia...
Sana-sol – laaja valikoima vitamiineja, mineraaleja ja muita ravintolisiä
Sana-solin tarina alkaa jo vuodesta 1933, josta asti se on tarjonnut tuotteita...
Vatsan ja suoliston hyvinvointi – helppoja vinkkejä joita voit testata jo tänään

Vatsan ja suoliston ongelmat ovat tänä päivänä valitettavan yleisiä. Myös...

Puhdas+ Premium Lohiöljy sisältää kalan kaikki parhaat ominaisuudet
Ravitsemussuositusten mukaan meidän pitäisi syödä 2-3 kertaa viikossa rasvaista kalaa sen...
Celsius täydentää energistä elämäntyyliä täydellisesti
Celsius -energiajuomat on kehitelty kaikille, jotka nauttivat terveestä ja aktiivisesta elämäntyylistä.

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.