NASAN astronautit nauttivat makeanveden levä spirulinaa ja siksipä tavan tallaajakin hyötyy suuresti tämän makeanveden levän ravintorikkaudesta.
Spirulina
Runsaana proteiininlähteenä spirulina sisältää 60–70 % hyvin imeytyvää proteiinia, mikä auttaa ylläpitämään kylläisyyttä ja lihaksien kasvua. Lisäksi se sisältää antioksidantteja ja omega-rasvahappoja sekä gammalinoleenihappoa eli GLA:ta. Näiden ohella levä on pakattu täyteen mineraaleja kuten sinkkiä, rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kuparia, mangaania, fosforia, natriumia ja kaliumia.
Spirulina puhdistaa elimistöä tehokkaasti suuren klorofyllipitoisuutensa vuoksi ja onkin erinomainen apu detoxin tueksi. Mikäli mielessä on matka lämpöön, kannattaa niin ikään ottaa spirulina-tehokuuri ihon hyvinvoinnin ja pitkäkestoisen rusketuksen takaamiseksi. Tämän lisäksi spirulinan käyttö tukee hyvän suolistobakteerikannan kasvua.
Makean veden leviä valitessasi kiinnitä huomiota niiden laatuun. Laadukkaan spirulinan ei kuulu olla voimakkaasti tuoksuvaa. Tunnistat hyvän lajikkeen myös mausta, jota ei pitäisi edes huomata eri ruokien joukossa.
Spirulinan käyttö arjessa on helppoa joko tabletteina nautittuna tai jauheena vaikka smoothien seassa. Jauheen lisäämisen ei tarvitse kuitenkaan jäädä pelkästään pirtelöihin. Testaa esimerkiksi guacamolea ja salaatinkastiketta spirulinalla terästettynä!
Spirulina-guacamole
2-3 annosta
2 avokadoa
1 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
1 tl punaista hienonnettua chilipaprikaa
1 tomaatti
½ l kiehuvaa vettä
Voimaruoka Himalajan vuorisuolaa + jodia
mustapippuria myllystä
½ tl tai enemmän Voimaruoka Spirulinaa
1. Puolita avokadot ja lusikoi hedelmäliha kulhoon. Purista joukkoon sitruunamehu ja lisää kuorittu valkosipulinkynsi, sekä hienonnettu chilipaprika. Tee tomaatin pintaan ristikkäisviilto ja kasta se kiehuvaan veteen, kunnes kuori alkaa irrota. Poista kuori ja lisää tomaatti muiden ainesten joukkoon.
2. Ripottele joukkoon mineraalirikasta Himalajan vuorisuolaa, johon on lisätty luontaiseksi jodin lähteeksi merilevää. Lisää lopuksi spirulina ja mustapippuri ja jauha ainekset haarukalla, tehosekoittimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku ja nauti!
Spirulina salaatinkastike
1/3 oliiviöljyä
1/3 sitruunamehua
1/3 mausteita esim. suola, valkosipuli, pippuri ja hunaja
1 tl-2 rkl Voimaruoka spirulina jauhetta
Sekoita ainekset ja kaada salaatin päälle. Nauti heti!
Teksti: Hanna Jormanainen
Alunperin julkaistu 20.1.2016 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.