Aloe vera

Aloe vera ja muistoja viljelmiltä

Kävin reipas vuosi sitten Lanzarotella lomalla ja samalla reissulla kävin tutustumassa aloe vera-viljelmiin (joita alueella on paljon) ja pieneen tehtaaseen, jossa valmistettin laidasta laitaan erilaisia aloe vera-tuotteita. Näin kesällä aloe veran käyttö ainakin itselläni lisääntyy erilaisten iho-ongelmien vuoksi, joten tässäpä muisteloita viljelmiltä!

Aloe vera

Aloe veraa pidetään ja tunnetaan lääkekasvina jo yli 4000 vuoden takaa. Antiikin (noin 3500 ennen ajanlaskun alkua) aikaan on tehty yrttilääkeluettelo, jossa on maininta aloe verasta. Aloe veraa on tutkitusti käytetty niin Intiassa, Kiinassa, Antiikin Kreikassa, Roomassa jne. Idän lääketieteessä sen omana aikanaan aloe veraa käytettiin yleislääkkeenä, koska sen oli todettu pystyvän tasapainottamaan kehon epätasapainoja.
 
Aloe veraa käytetäänkin hyvin moneen ongelmaan ja vaivaan. Sisäisessä käytössä aloe verasta ei voi käyttää kuin geelimäistä sisusta, koska kuoren ja sisuksen välissä on kellertävä osa, joka on aloiinia. Aloiini on liiaalisessa käytössä myrkyllinen aine ja pieninäkin määrinä voimakkaasti ulostava ja suuremmissa määrissä lisäksi oksentamista aiheuttava. Monissa lääkeluetteloissa aloe vera onkin nykyisin ilmoitettu ulostelääkkeenä. 
 
Sisäisessä käytössä aloe veraa käytetään useimmiten geelimäisestä sisuksesta tehtynä juomana, jota saa sekä vetisenä että geelimäisempänä. Maissa, jossa aloe vera kasvaa paljon, syödään sitä myös sellaisenaan, kun siitä vain leikataan kuori ja aloiinia sisältävä keltainen osa pois. Toki tämä onnistuu myös Suomessa, jos itse kasvattaa aaloeta kotona tms. Minäkin pääsin viljelmillä maistelemaan tuoretta aloe veraa, jota viljelmillä työskentelevä Rosalia taidokkaasti aloesta pilkkoi ja myöhemmin sain vielä maistella aloe vera marenkiakin. Hyviä oli molemmat ja mielellään söisin aloe veraa useamminkin sellaisenaan!
 
Mehuna/nesteenä nautiskellessa aaloen tulee olla kirkasta, ei rusehtavaa. Jos juoma on kuitenkin rusehtavaa, sisältää se aloiinia. Näissä on kuitenkin hyvä muistaa, että jos kyseessä ei ole 100% aloejuoma, voi makuaine, lisäaine tms. värjätä juoman, jolloin värin muuttuminen on täysin normaalia.
 
Ulkoisessa käytössä useimmiten käytetään geeliä, mutta myös koko lehteä voi käyttää ongelmitta. Aloiinista ei ole ihokosketuksessa samanalaisia haittoja, kuin sisäisessä käytössä. Aloe vera-tuotteista kuitenkin aloiini usein poistetaan. Geeliä voi levittää iholle sellaisenaan tai esimerkiksi halkaista lehden ja hieroa geeliä sitten iholle. Aloe veraa on myös yhä useammin erilaisten kosmetiikkatuotteiden osana. Aloe veraa voi olla mm. voiteissa, hajuvesissä, ihonpuhdistustuotteissa jne. Lanzarotelta tehtaanmyymälästä mukaani lähtikin huulivoide sekä hajuvesi!

Mitä aloe vera sisältää?

Miksi aloe veraa sitten käytetään joko sisäisesti tai ulkoisesti? Aloe lajejahan on monia, mutta lääkealoessa sekä muissa hyviä vaikutuksia sisältävissä aloe lajeissa on tutkittu olevan reipas 200 vaikuttavaa ainetta, joista on ihmisen elimistölle suotuisia vaikutuksia. Aloe vera sisältää mm. vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja entsyymejä. Näistä on eniten hyötyä sisäisessä käytössä. Ulkoisessa käytössä eniten hyötyä antaa aaloen antiseptiset vaikuttajat saponiinit ja tulehdusta ja särkyä lievittävä salisyylihappo.
 
Ulkoisessa käytössä käyttötarkoitukset ovat siis erilaiset iho-ongelmat, kuten haavat, naarmut, ihottumat, palanut iho, psoriasis jne. Sisäisessä käytössä aloe veraa käytetään moneenkin eri vaivaan ja sitä pidetään yleisesti terveysjuomana.
 
Lähteitä:
Rosalian esitelmä viljelmillä
 
 
 Alunperin julkaistu 3.7.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Ruoka arvoonsa

Koululaisen ruokavaliosta

Näitä luetaan

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Black Stuff – ravintolisien uusi musta
Black Stuff on ravintolisämarkkinoiden yksi puhutuimmista uutuuksista. Black Stuff syntyi tiederyhmän innovaationa...
Echinasan valmistetaan Suomessa viljellyistä punahatuista
Echinasan on Suomen puhtaassa luonnossa viljellyistä punahatuista valmistettu punahattu-uute,...
Onko verenpaineesi koholla?
Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n, suotuisa vaikutus verenpaineeseen on tutkimusten mukaan erityisen...
Fermentoitu puolukkamehu tukee tutkitusti suun terveyttä
Kotimaisilla marjoilla tiedetään olevan paljon hyviä ominaisuuksia, ja niiden terveysvaikutuksia on tutkittu...
Aloittelevan vitamiininkäyttäjän muistilista: tärkeimmät ravintolisät hyvinvointisi tueksi
Ravintolisäviidakossa seikkaillessa voi mennä helposti pää pyörälle. Valikoiman laajuus yllättää joskus jopa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.