Nordicure Siberian Ginseng

Adaptogeeniset yrtit: Luonnon vastaus stressiin

Adaptogeenien toiminta ei siis perustu kehon “piiskaamiseen” kuten vaikkapa kahvissa tai energiajuomissa, vaan niillä rakennetaan kehon kykyä kestää.

Adaptogeeniset yrtit ovat minulle erityisen rakkaita ja ne alkavat olla Suomessakin kiitettävän tunnettuja. Monelle on kuitenkin epäselvää, mitä ne oikeastaan olevat ja  että niiden vaikutuksissa ja käyttötarkoituksissa on suuria eroja.

Mitä stressi aiheuttaa kehossamme?

Ihmiskeho reagoi aluksi stressiin ”taistele tai pakene” – mekanismilla vapauttamalla adrenaliinia ja kortisolia. Sitten keho pyrkii palauttamaan normaalitilan, mutta mekanismi ei aina toimi optimaalisesti.

Kehon ensisijainen vaste stressiin on HPA-akselin kautta joka aktivoi mm. kortisolin tuotannon. Kortisolilla on keskeinen rooli vuorokausirytmin, glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunnan ja verenpaineen säätelyssä.

Pitkittynyt tai krooninen stressi, joka johtaa mm. kohonneisiin kortisolitasoihin, voi aiheuttaa monia fyysiseen ja henkiseen terveyteen vaikuttavia ongelmia kuten metabolista oireyhtymää ja liikalihavuutta, kognitiivisia ongelmia, sydänongelmia, uniongelmia ja monia muita nykyajan haasteita.

Adaptogeenit ja stressi

Adaptogeenit ovat valikoituja yrttejä ja juuria, jotka auttavat kehoa 'sopeutumaan' erilaisiin stressitekijöihin, olivatpa ne fyysisiä, kemiallisia tai biologisia. Nämä luonnon liittolaiset toimivat tasapainottamalla ja palauttamalla kehon luontaista immuunivastetta, energiatasoja ja hormonaalista tasapainoa.

Adaptogeenien energisoiva vaikutus ei kuitenkaan perustu kahvin ja energiajuomien tapaan “piiskata” elimistöä, missä vaarana ajautuminen pitkäaikaiseen uupumukseen. Adaptogeeneilla rakennetaan keholle aitoa kykyä kestää.

Turvallisuus

Adaptogeenisten yrttien käyttöhistoria on pitkä perinteisissä lääketieteellisissä järjestelmissä ympäri maailmaa, Ayurvedasta Intiassa kiinalaiseen lääketieteeseen. Tutkimusviitteiden mukaan niiden käyttö on lähtökohtaisesti turvallista suositelluilla annoksilla, mutta on aina hyvä tarkistaa tuotekohtaisesti, mikäli käytössä on samanaikaisesti lääkkeitä.

Adaptogeenien erot – vinkkejä sopivan adaptogeenin löytämiseen

Adaptogeeneja on monia ja nostan tässä muutaman esimerkiksi havainnollistamaan niiden eroja: ruusujuuren, siperian ginsengin ja pyhäbasilikan (tulsi).

Suomeksi

Ruusujuuri

Siperian Ginseng

Pyhäbasilika (tulsi)

Latinaksi

rhodiola rose

eleutherococcus senticosus

ocimum sanctum

Englanniksi

Rhodiola

Siberian Ginseng

Holy Basil

Piristävä vaikutus

Piristävä, annostus aamuisin tai päivisin

Lievästi piristävä, ei illalla

Ei piristäviä ainesosia

Stressin sieto, kestävyys

X

X

X

Kognitiivinen, mieli

X

X

X

Fyysinen

X

X

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21793317/

X

Sydänterveys

X

X

X

Immuunijärjestelmä

Ei väittämää

X

X

Hengitystiet

Ei väittämää

Ei väittämää

X

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10517011/

Historia

Viikingit ja sherpat käyttivät ruusujuurta kestävyyden lisäämiseen ja korkeanpaikan stressin hallintaan.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34758521/

 

Kiinassa 2000 vuotta vahvistavana osana perinteistä kiinalaista lääketiedettä (TCM).

Intialaisessa lääketiteteessä Ayurvedassa pyhäbasilikaa kutsutaan ”elämän eliksiiriksi” ja ”luonnon äitilääkkeeksi”

Yleiskatsaus/
metatutkimus

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8398443/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8398443/

 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249909/

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5376420/

Tutkimusviitteitä Pubmedissä

1257

839

1013

Yhteenveto adaptogeenien eroista – EU 13.1 claims joihin nämä viittavat on artikkelin lopussa

Ruusujuuri – Arktinen ihme

rhodiola rosea

Kuvaus ja alkuperä

Ruusujuuri eli tieteelliseltä nimeltään Rhodiola rosea, menestyy Euroopan ja Aasian kylmissä, vuoristoisissa alueissa.

Perinteisesti ruusujuurta on käytetty vuosisatoja ensisijaisesti energian, kestävyyden, voiman ja henkisen kapasiteetin lisäämiseen. Perinteisessä lääketieteessä sitä on usein käytetty väsymyksen, masennuksen parantamiseen ja kognitiivisten toimintojen parantamiseen.

Käyttövinkkejä

Erityisen hyvin ruusujuuri sopii otettavaksi aamulla tai ennen liikuntaa, antamaan lisäpotkua. Silloin sen mahdollinen ylipiristävä vaikutus tulee höytykäyttöön. Samasta syystä tämä yrtti ei ole paras valinta iltaan tai jos muutenkin taipumusta ylikierroksiin.

Uutemuodossa nautittuna saat suurimman tehon ja annoksen tuunaus onnistuu kätevästi – laita 1 – 20 tippaa kylmään tai kuumaan juomaan ja nauti. Jauhe on toinen suosittu muoto, silloin varaudu laittamaan suurempi annos, jotta saisit hyödyt esiin.

Siperian Ginseng – Kestävyyden vahvistaja

eleutherococcus senticosus

European Medicinal Agency: “pitkäaikaisen käytön perusteella venäjänjuurta voidaan käyttää astenian (voiman ja energian epätavallisen puutoksen) oireiden, kuten väsymyksen ja voimattomuuden tunteen, lievittämiseen tilapäisesti.”

Oma suosikkini siperian ginseng, tieteelliseltä nimeltään Eleutherococcus senticosus, ei ole aito ginseng, mutta sillä on samankaltaisia ominaisuuksia ja käyttökohteita. Alkuperältään Siperian, Koillis-Kiinan ja Korean metsistä, tämä yrtti on ollut tuhansien vuosien ajan perinteisen lääketieteen kulmakivi. Sitä on käytetty tukemaan immuunijärjestelmää sekä lisäämään energiaa, pitkäikäisyyttä ja elinvoimaa ankarissa ilmastoissa.

Siperian ginsengiä on tutkittu laajasti Venäjällä ja adaptogeeniset ominaisuudet tekivät siitä suositun neuvostoliittolaisten urheilijoiden ja kosmonauttien keskuudessa.

Käyttövinkkejä

Vaikka tämä yrtti ei ole yhtä voimakkaasti piristävä kuin ruusujuuri, niin tämäkin yrtti soveltuu otettavaksi aamulla, ennen urheilusuoritusta tai päivällä. Silloin sen mahdollinen piristävä vaikutus tulee höytykäyttöön.

Tässäkin uute antaa suurimman tehon ja annoksen tuunaus onnistuu kätevästi – laita 1 – 20 tippaa kylmään tai kuumaan juomaan ja nauti. Jauhe on toinen suosittu muoto, mutta saatat tarvita isomman annoksen saadaksesi hyödyt esiin.  

Pyhäbasilika (Tulsi) – Stressin lievittäjä

ocimum sanctum

Pyhäbasilika, sanskritiksi nimeltään tulsi, on yksi arvostetuimmista yrteistä Ayurvedisessä lääketieteessä. Tämä “Yrttien Kuningatar” on tunnettu sen kyvystä lisätä stressinsietoa, tukea hengitysteitä ja sydäntä sekä tukea immuunijärjestelmää.

Esimerkki vaikutusmekaismista

Stressinsietokykyä selittää mm. eräässä tutkimuksessa havaittu pyhän basilikan cAMP:in nousua estävä vaikutus.

 • cAMP = signaaliaine, joka kertyy pitkään jatkuneessa stressissä ja mm. katkaisee prefrontaalisen aivokuoren hermoverkkoja. Se on suora yhteys stressin kognitiivista toimintaa heikentävälle vaikutukselle.

https://medicine.yale.edu/news/yale-medicine-magazine/article/cyclic-amp-a-molecule-linked-to-stress-also/ 

Käyttövinkkejä:

Yksi suosittu tapa on hauduttaa tee tuoreista tai kuivatuista tulsin lehdistä. Maku tosin on joidenkin mielestä niin vastenmielinen, että se voi nousta ongelmaksi.

Uutemuodossa ei maku ole samalla tavalla ongelma ja taaskin tässä muodossa tehoa saadaan paremmin irti.

Pyhä basilika eli tulsi on erinomainen valinta iltaan rauhoittavan vaikutuksensa ansiosta. Ei kuitenkaan tee tokkuraa, joten soveltuu myös aamuun ja päivään. Säännöllinen tulsin käyttö voi olla ihana tapa luonnollisesti vähentää stressiä ja ahdistusta samalla edistäen kokonaisvaltaista hyvinvointia. 

Toivon, että tämä pieni katsaus auttaa sinua valitsemaan tarpeisiisi parhaiten sopivan yrtin. Mikään ei myöskään estä yrttien sekoittamista tai esim. ottamaan piristävää ruusujuurta aamulla ja rauhoittavaa pyhää basilikaa illalla. Löydä oma lempiyrttisi ja anna luonnon auttaa!

- Lääkäri Marjo Valonen

 Lääkäri Marjo Valonen

Kasvitutkimus:

Kasvien sisältämät yhdisteet ovat moderninkin terveydenhuollon perusta osana jatkuvaa kehitystä. Kasvien tutkimusta tehdään paljon, vaikka niille on vaikeampaa saada rahoitusta kuin patentoitaville lääkeaineille. Tutkimusta rahoitetaan paljon potilasjärjestöjen kautta, mutta etenkin kalliita laajoja ihmistutkimuksia on vähemmän. Tutkimuksia voi etsiä esimerkiksi Pubmedin kautta: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=%22rhodiola+rosea%22+or+rhodiola

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=%22siberian+ginseng%22+or+eleutherococcus+senticosus

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=tulsi+or+holy+basil+or+ocimum+sanctum

Väittämät:

Kasvien ominaisuudet, joilla on EFSA M-2008-1061 Article 13.1 Claim ja tieteellistä näyttöä sallivat niistä puhumisen. Kasvien ominaisuuksista, joilla ei ole väittämää, ei saa kaupallisen toimijan kommunikaatiossa kirjoittaa ml. uusin tutkimusnäyttö. Uusia väittämiä ei voi nykytilanteessa hakea.

Ruusujuuri - Rhodiola rosea - EFSA M-2008-1061 Article 13.1:

 • adaptogen, helps to stimulate nervous system EFSA M-2008-1061 - 2659
 • Heart and vascular system EFSA M-2008-1061 - 2376
 • Contributes to normal blood circulation, which is associated with brain performance and reactivity /contributes to optimal mental and cognitive activity EFSA M-2008-1061 - 3877
 • Digestive health EFSA M-2008-1061 - 2484
 • Physical performance and condition. Antioxidativity. EFSA M-2008-1061 – 2829

Siperian ginseng - Eleutherococcus senticosus - EFSA M-2008-1061 Article 13.1:

 • Physical and mental health/Recovery EFSA M-2008-1061 - 3754
 • Immune health EFSA M-2008-1061 - 3704
 • Cognitive and mental performance EFSA M-2008-1061 - 3753
 • EFSA M-2008-1061 - 3344
 • Contributes to maintain a healthy blood sugar level. EFSA M-2008-1061 - 3345
 • Contributes to the maintenance of a normal blood pressure. EFSA M-2008-1061 - 3346
 • Imparts a fresh breath. EFSA M-2008-1061 - 3347
 • Self well-being. EFSA M-2008-1061 - 3348
 • Contributes to body defences against external agents. EFSA M-2008-1061 - 3755
 • Supports immune defences. EFSA M-2008-1061 – 3756

Pyhä basilica (Tulsi) - Ocimum sanctum - EFSA M-2008-1061 Article 13.1:

 • Helps maintain optimum mental and physical health EFSA M-2008-1061 - 2863
 • Respiratory health EFSA M-2008-1061 - 2466
 • Immunity EFSA M-2008-1061 - 2850
 • Heart, vitality and stress EFSA M-2008-1061 - 2851

Tähän liittyvät tuotteet:

Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille

Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa

Näitä luetaan

Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?
Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan
Natura Median Safran-kapselit on valmistettu Suomessa, ja ne sisältävät ainoana vaikuttavana aineenaan...
Miten optimoida ravintolisien imeytyminen?
Hyvinvointiamme edistää vain sellainen ravintolisä, jonka elimistö kykenee käyttämään hyödyksi.Tästä...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.