Idättämällä ravinnerikasta, helposti sulavaa ja edullista ruokaa

Idättämällä ravinnerikasta, helposti sulavaa ja edullista ruokaa

Heli Koskinen

Idättäminen tarkoittaa siementen, jyvien ja papujen idättämistä, kunnes niistä kasvaa versot. Idättäminen parantaa siementen ravintoainepitoisuutta, ja idut sisältävät runsaasti proteiineja ja vitamiineja. Idättäminen on helppo ja halpa tapa tuottaa ravintoa, sillä idättämiseen ei tarvita auringonvaloa, omaa puutarhaa eikä parveketta – ainoastaan lämpö ja kosteus riittävät. Idättämistä voi tehdä vuoden ympäri vaikkapa omassa keittiössään. Tarvitset ainoastaan idätettävät siemenet, idätysastian tai vaihtoehtoisesti lasipurkin ja ohuen harsokankaan.

Mitä idättäminen on ja miksi se kannattaa?

Idättäminen on helppo keino parantaa siementen, jyvien ja papujen ravintoarvoa. Idätettyjä siemeniä kutsutaan eläväksi ravinnoksi. Siemeniin on varastoitunut suuri määrä ravintoaineita, joita tarvitaan kasvin kasvuun. Siemenessä tosin kaikki nämä hyvät ravintoaineet ovat ikään kuin pysähtyneessä tilassa. Idättämisen aikana kosteus ja lämpö käynnistävät siemenissä prosesseja, jolloin siementen sisältämien proteiinien, vitamiinien, kuitujen ja hivenaineiden pitoisuus kasvaa. Idättäminen kasvattaa reilusti esimerkiksi A-, B-, C-, E- ja K-vitamiinien sekä natriumin, magnesiumin, kaliumin, kalsiumin, raudan, sinkin ja seleenin pitoisuutta.

Idut ovat erinomaista ruokaa ruoansulatusvaivoista kärsiville. Siementen, jyvien ja papujen ravintoaineet muuttuvat idätyksen aikana helpommin sulavaan muotoon, jolloin elimistö pystyy myös hyödyntämään kaikki ravintoaineet tehokkaammin. Idättämisen aikana esimerkiksi palkokasvien (esim. mungpavut ja linssit) kaasuja tuottavat ominaisuudet vähenevät merkittävästi. Monet idut sopivatkin tämän vuoksi FODMAP-ruokavaliota noudattavalle.

Vaikka idut ovat erittäin ravintorikasta ruokaa, ne sisältävät vain vähän energiaa. Idut ovat siis ihanteellista ravintoa painoaan tarkkailevalle. Idut sopivat erinomaisesti salaatteihin, keittoihin, wokkeihin tai pataruokiin. Kokeile ituja myös leivän päällä tai sekoita levitteen joukkoon. Idut kannattaa syödä kypsentämättöminä, jolloin niiden sisältämät arvokkaat ravintoaineet säilyvät parhaimmillaan.

Idut sopivat salaatteihin, wokkeihin, keittoihin ja pataruokiin.

Miten idätys tapahtuu?

Idättää voi joko idätysastiassa tai lasipurkin ja ohuen harsokankaan avulla. Idätysastiassa idättämällä iduista tulee raikkaampia ja rapeampia. Kolmikerroksisen idätysastian etuna on myös se, että siinä eri kerroksissa voi idättää eri lajikkeita samaan aikaan.

Perusohje idätykseen:

 1. Huuhtele siemenet.
 2. Liota siemeniä runsaassa vedessä 4-12 tuntia. Tarkista tarkka liotusaika idätettävän lajikkeen pakkauksesta.
 3. Huuhtele liotetut siemenet huolellisesti lämpimällä vedellä siivilässä. Liian kylmä vesi saattaa hidastaa itämistä.
 4. Levitä siemenet idätysastiaan tai lasipurkkiin. Jos käytät lasipurkkia, kiinnitä kumilenkillä suuaukkoon ohut harsokangas ja aseta lasipurkki alaspäin 45 asteen kulmaan esimerkiksi astiankuivauskaappiin. Näin vesi valuu purkista ulos ja siemenet saavat ilmaa.
 5. Huuhtele siemeniä idätyksen aikana päivittäin 2-3 kertaa, esimerkiksi aamuin ja illoin.
 6. Itäminen kestää lajista riippuen yleisimmin 1-5 vuorokautta. Tarkista tarkka idätysaika idätettävän siemenen pakkauksesta.

Idättäessä kannattaa noudattaa kunkin lajikkeen suositeltuja idätysaikoja (ks. alla). Jos idätysaika jää liian lyhyeksi, kaikki idun ravintoaineet eivät ole vielä ehtineet kehittyä. Jos taas idätysaika on liian pitkä, itujen maku kärsii ja ne voivat pilaantua. Valmiit idut säilyvät jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa tai tuorekelmulla suojattuna, ja niiden säilöntäaika vaihtelee lajikkeittain. Ituja kannattaa huuhtoa silloin tällöin säilytyksen aikana sekä ennen syömistä.

Mitkä ovat hyviä siemeniä idätettäviksi?

Monet siemenet, pavut ja jyvät soveltuvat idätettäviksi – jotkut tosin vaativat hiukan enemmän hoitoa kuin toiset. Idättämiseen soveltuvat erinomaisesti muun muassa seuraavat:

 • Alfalfa: Alfalfa eli sinimailanen on ollut käytössä ravintokasvina jo pitkään. Sinimailanen on ravintoarvoiltaan todella monipuolinen, ja idut sisältävät muun muassa A-, B- C-, E- ja K-vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia. Sinimailasta suositellaan nautittavan päivässä 2-3 dl. Sinimailasen idätysaika on 4-5 vuorokautta, jolloin versot ovat noin viiden sentin mittaisia.
 • Auringonkukansiemen: Auringonkukansiemenet ovat idätettynä rapeita ja miedon makuisia.Auringonkukansiemen on erittäin ravinnerikas: se sisältää erityisen paljon proteiinia, kaliumia, sinkkiä, rautaa, seleeniä ja jodia, hyvälaatuisia rasvoja sekä B-, E ja D-vitamiineja. Auringonkukansiemeniä voi nauttia pelkästään liotettuna (6-24 tuntia) tai idätettynä, jolloin idätysaika on 8-12 vrk.
 • Vehnänjyvä: Idätykseen sopivat kuorelliset vehnänjyvät. Idätetty vehnänjyvä sisältää B-, C- ja E-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja magnesiumia. Vehnänjyviä suositellaan syötäväksi päivässä 1-2 dl. Vehnänjyville riittää 1-3 vuorokauden idätys, kunnes ne ovat noin sentin mittaisia.
 • Parsakaalinsiemen: Parsakaalinsiemenissä on parsakaalimainen ja hieman pippurinen maku. Parsakaalinsiemenet sisältävät runsaasti C- ja K-vitamiineja sekä sulfofaraania, joka on elimistölle tärkeä antioksidantti. Parsakaalin idut sopivat keittoihin, salaatteihin, smoothieen tai leivän päälle. Parsakaalinsiemenen idätysaika on 4-6 vuorokautta, ja niitä tulee huuhdella 2-3 kertaa päivässä.
 • Punakaalinsiemen: Punakaalinversot ovat rapeita, joten ne tuovat mukavaa suutuntumaa esimerkiksi salaatteihin. Punakaalinsiemen sisältää muun muassa C-vitamiinia ja folaattia. Punakaalinsiementen idätys vaatii hieman vaivannäköä: niitä huuhdellaan 2-3 kertaa päivässä ja idätetään 4-6 päivää, kunnes ne ovat noin 2-3 cm pitkiä.
 • Sarviapilansiemen: Sarviapilansiemenellä on kirpeä ja mausteinen maku. Se sisältää proteiinia, rautaa ja karoteenia. Sarviapilansiemenen suositeltu päiväannos on pienempi kuin monen muun siemenen, 2-3 ruokalusikallista. Sarviapilansiementen idätysaika on 3-4 vuorokautta, jolloin idut ovat ½-1 cm pitkiä.
 • Linssit: Linssi on monelle tuttu proteiinipommi. Idätykseen sopii kaikki kuorimattomat linssit, kuten vihreät linssit. Punainen linssi ei sen sijaan sovellu idätykseen, koska se on halkaistu eikä se näin ollen idä. Proteiinin lisäksi linssit sisältävät A-, B-, C-, ja E-vitamiineja, rautaa, kalsiumia ja fosforia. Linssejä suositellaan nautittavaksi päivässä 1-2 dl. Linssien idätysaika on 2-3 vuorokautta.
 • Mungpavut: Mungpavut ovat suosittuja idätykseen, ja niissä on hernemäinen maku. Mung-pavut sisältävät runsaasti proteiinia, C- ja E-vitamiineja sekä kivennäisaineita. Mungpapuja suositellaan syötäväksi päivässä 1-2 dl. Mungpapujen idätysaika on 3-5 vuorokautta, jolloin pavut ovat noin 3-4 cm pituisia.
 • Soijapavut: Soijapavut sisältävät runsaasti aminohappoja, A-, B-, C-, E- ja K-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja antioksidantteja. Soijapavut ovat myös hieman työläitä idättää: ne tulee huuhdella perusteellisesti 3-4 kertaa päivässä. Soijapapujen idätysaika on 3-5 vuorokautta, jolloin pavut ovat 1-4 cm mittaisia.

Hyvikseltä löydät nyt Germlinen idätettävät siemenet ja jyvät sekä idätysastiat. Tilaa suosikkisi ja pystytä keittiöösi oma idätyspiste!

Tähän liittyvät tuotteet

Germline Lasinen Idätysastia
Germline Lasinen Idätysastia
Idätysastian avulla idätät siemenet vaivatta Idättäminen on helppo, edullinen ja ekologinen tapa kasvattaa ravintoa. Idättämisen myötä siementen ravintoainepitoisuus moninkertaistuu, ja idut sisältävät runsaasti proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita. Kokeile ituja esimerkiksi salaateissa, keitoissa tai leivän päällä!Germlinen lasinen idätysastia on helppo ja kätevä tapa idättää siemenet. Idätysastia sopii myös pieneen tilaan. Allergeenit lisätieto: Ftalaatti- ja BPA-vapaa. Käyttöohjeet: Aloita idättäminen puhdistamalla idätysastia käsin puhtaalla vedellä ja pienellä määrällä astianpesuainetta. Älä laita idätysastiaa astianpesukoneeseen. Kaada siemenet säiliöön (kuva 2). Täytä säiliö vedellä ja laita kansi päälle. Anna siementen liota säiliössä. Tarkista tarkka liotusaika käyttämiesi siementen paketista (kuva 3). Tyhjennä liotuksen jälkeen säiliö vedestä. Aseta idätyspurkki kuvan 4 osoittamalla tavalla. Huuhtele siemenet kaksi kertaa päivässä täyttämällä säiliö kylmällä vedellä. Ravista siemeniä kunnolla, jotta ne irtoavat toisistaan. Tyhjennä tämän jälkeen vesi säiliöstä. Aseta idätysastia takaisin kuvan 4 asentoon. Toista vaiheita 4 ja 5, kunnes idut ovat valmiit. Germline-siementen pakkauksissa on ilmoitettu arvioitu idätysaika. Pese idättämisen jälkeen idätysastia huolellisesti astianpesuaineella ja pehmeällä harjalla, jolla saat myös ristikon reiät puhtaaksi. Jos et syö heti koko annosta, voit säilyttää ituja ilmatiiviissä rasiassa tai tuorekelmulla peitettynä jääkaapissa muutaman päivän ajan. Tarkista tarkka säilytysaika käyttämiesi siementen paketista.
11.95 €
Germline Luomu Vehnänjyvä
Germline Luomu Vehnänjyvä
Luomulaatuinen vehnänjyvä idätykseen ja vehnänoraan kasvatukseen Idättäminen on helppo, edullinen ja ekologinen tapa kasvattaa ravintoa. Idättämisen myötä siementen ravintoainepitoisuus moninkertaistuu, ja idut sisältävät runsaasti proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita. Germline vehnänjyvä on luomuviljelty jyvä, josta voi idättää vehnänjyviä tai kasvattaa vehnänorasta. Vehnänjyvän maku on pehmeä ja hieman makea. Idätetty vehnänjyvä soveltuu erinomaisesti talvisiin ruokiin, keittoihin sekä jälkiruokiin. Idätetty vehnänjyvä sisältää B-, C- ja E-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja magnesiumia. Vehnänjyviä suositellaan syötäväksi päivässä 1-2 dl.Säilytä vehnänjyvät kuivassa ja viileässä.Allergeenit lisätieto: Pakattu samassa tilassa, jossa käsitellään gluteiinia, pähkinöitä, seesaminsiemeniä ja sinapinsiemeniä. Idätysohjeet Huuhtele vehnänjyvät. Liota vehnänjyviä runsaassa vedessä 12 tuntia. Huuhtele liotetut jyvät huolellisesti lämpimällä vedellä siivilässä. Levitä valutetut jyvät idätysastiaan ja idätä 2-3 päivää, kunnes vehnänjyvät ovat 0,5-1 cm pitkiä. Huuhtele jyviä idätyksen aikana päivittäin 2-3 kertaa. Jyvien versottaminen vehnänoraiksi tapahtuu mullassa esimerksi tarjottimella tai versotusalustalla. Kasvata vehnänoraita, kunnes ne ovat 15 cm pitkiä. Valmiit idut säilyvät jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa tai tuorekelmulla suojattuna 4-5 päivää. Ituja kannattaa huuhtoa silloin tällöin säilytyksen aikana ja ennen syömistä.
2.29 €

Edellinen artikkeli

Kevätsiivous onnistuu ekologisilla pesuaineilla

Seuraava artikkeli

Viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -päiväykset elintarvikkeissa, ravintolisissä ja luonnonkosmetiikassa

2 kommenttia

 • Hei Sinikka! Valitettavasti idätettävien siementen valikoimastamme ei vielä löydy mung-pavun siemeniä. Pistämme tämän kuitenkin korvan taakse! :)

  Heli Hyvikseltä

 • Hei,

  Oliko teillä mung-pavun siemeniä?

  SInikka TIihonen

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: