Idättäminen tarkoittaa siementen, jyvien ja papujen idättämistä, kunnes niistä kasvaa versot. Idättäminen parantaa siementen ravintoainepitoisuutta, ja idut sisältävät runsaasti proteiineja ja vitamiineja. Idättäminen on helppo ja halpa tapa tuottaa ravintoa, sillä idättämiseen ei tarvita auringonvaloa, omaa puutarhaa eikä parveketta – ainoastaan lämpö ja kosteus riittävät. Idättämistä voi tehdä vuoden ympäri vaikkapa omassa keittiössään. Tarvitset ainoastaan idätettävät siemenet, idätysastian tai vaihtoehtoisesti lasipurkin ja ohuen harsokankaan.
Mitä idättäminen on ja miksi se kannattaa?
Idättäminen on helppo keino parantaa siementen, jyvien ja papujen ravintoarvoa. Idätettyjä siemeniä kutsutaan eläväksi ravinnoksi. Siemeniin on varastoitunut suuri määrä ravintoaineita, joita tarvitaan kasvin kasvuun. Siemenessä tosin kaikki nämä hyvät ravintoaineet ovat ikään kuin pysähtyneessä tilassa. Idättämisen aikana kosteus ja lämpö käynnistävät siemenissä prosesseja, jolloin siementen sisältämien proteiinien, vitamiinien, kuitujen ja hivenaineiden pitoisuus kasvaa. Idättäminen kasvattaa reilusti esimerkiksi A-, B-, C-, E- ja K-vitamiinien sekä natriumin, magnesiumin, kaliumin, kalsiumin, raudan, sinkin ja seleenin pitoisuutta.
Idut ovat erinomaista ruokaa ruoansulatusvaivoista kärsiville. Siementen, jyvien ja papujen ravintoaineet muuttuvat idätyksen aikana helpommin sulavaan muotoon, jolloin elimistö pystyy myös hyödyntämään kaikki ravintoaineet tehokkaammin. Idättämisen aikana esimerkiksi palkokasvien (esim. mungpavut ja linssit) kaasuja tuottavat ominaisuudet vähenevät merkittävästi. Monet idut sopivatkin tämän vuoksi FODMAP-ruokavaliota noudattavalle.
Vaikka idut ovat erittäin ravintorikasta ruokaa, ne sisältävät vain vähän energiaa. Idut ovat siis ihanteellista ravintoa painoaan tarkkailevalle. Idut sopivat erinomaisesti salaatteihin, keittoihin, wokkeihin tai pataruokiin. Kokeile ituja myös leivän päällä tai sekoita levitteen joukkoon. Idut kannattaa syödä kypsentämättöminä, jolloin niiden sisältämät arvokkaat ravintoaineet säilyvät parhaimmillaan.
Miten idätys tapahtuu?
Idättää voi joko idätysastiassa tai lasipurkin ja ohuen harsokankaan avulla. Idätysastiassa idättämällä iduista tulee raikkaampia ja rapeampia. Kolmikerroksisen idätysastian etuna on myös se, että siinä eri kerroksissa voi idättää eri lajikkeita samaan aikaan.
Perusohje idätykseen:
- Huuhtele siemenet.
- Liota siemeniä runsaassa vedessä 4-12 tuntia. Tarkista tarkka liotusaika idätettävän lajikkeen pakkauksesta.
- Huuhtele liotetut siemenet huolellisesti lämpimällä vedellä siivilässä. Liian kylmä vesi saattaa hidastaa itämistä.
- Levitä siemenet idätysastiaan tai lasipurkkiin. Jos käytät lasipurkkia, kiinnitä kumilenkillä suuaukkoon ohut harsokangas ja aseta lasipurkki alaspäin 45 asteen kulmaan esimerkiksi astiankuivauskaappiin. Näin vesi valuu purkista ulos ja siemenet saavat ilmaa.
- Huuhtele siemeniä idätyksen aikana päivittäin 2-3 kertaa, esimerkiksi aamuin ja illoin.
- Itäminen kestää lajista riippuen yleisimmin 1-5 vuorokautta. Tarkista tarkka idätysaika idätettävän siemenen pakkauksesta.
Idättäessä kannattaa noudattaa kunkin lajikkeen suositeltuja idätysaikoja (ks. alla). Jos idätysaika jää liian lyhyeksi, kaikki idun ravintoaineet eivät ole vielä ehtineet kehittyä. Jos taas idätysaika on liian pitkä, itujen maku kärsii ja ne voivat pilaantua. Valmiit idut säilyvät jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa tai tuorekelmulla suojattuna, ja niiden säilöntäaika vaihtelee lajikkeittain. Ituja kannattaa huuhtoa silloin tällöin säilytyksen aikana sekä ennen syömistä.
Mitkä ovat hyviä siemeniä idätettäviksi?
Monet siemenet, pavut ja jyvät soveltuvat idätettäviksi – jotkut tosin vaativat hiukan enemmän hoitoa kuin toiset. Idättämiseen soveltuvat erinomaisesti muun muassa seuraavat:
- Alfalfa: Alfalfa eli sinimailanen on ollut käytössä ravintokasvina jo pitkään. Sinimailanen on ravintoarvoiltaan todella monipuolinen, ja idut sisältävät muun muassa A-, B- C-, E- ja K-vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia. Sinimailasta suositellaan nautittavan päivässä 2-3 dl. Sinimailasen idätysaika on 4-5 vuorokautta, jolloin versot ovat noin viiden sentin mittaisia.
- Auringonkukansiemen: Auringonkukansiemenet ovat idätettynä rapeita ja miedon makuisia.Auringonkukansiemen on erittäin ravinnerikas: se sisältää erityisen paljon proteiinia, kaliumia, sinkkiä, rautaa, seleeniä ja jodia, hyvälaatuisia rasvoja sekä B-, E ja D-vitamiineja. Auringonkukansiemeniä voi nauttia pelkästään liotettuna (6-24 tuntia) tai idätettynä, jolloin idätysaika on 8-12 vrk.
- Vehnänjyvä: Idätykseen sopivat kuorelliset vehnänjyvät. Idätetty vehnänjyvä sisältää B-, C- ja E-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja magnesiumia. Vehnänjyviä suositellaan syötäväksi päivässä 1-2 dl. Vehnänjyville riittää 1-3 vuorokauden idätys, kunnes ne ovat noin sentin mittaisia.
- Parsakaalinsiemen: Parsakaalinsiemenissä on parsakaalimainen ja hieman pippurinen maku. Parsakaalinsiemenet sisältävät runsaasti C- ja K-vitamiineja sekä sulfofaraania, joka on elimistölle tärkeä antioksidantti. Parsakaalin idut sopivat keittoihin, salaatteihin, smoothieen tai leivän päälle. Parsakaalinsiemenen idätysaika on 4-6 vuorokautta, ja niitä tulee huuhdella 2-3 kertaa päivässä.
- Punakaalinsiemen: Punakaalinversot ovat rapeita, joten ne tuovat mukavaa suutuntumaa esimerkiksi salaatteihin. Punakaalinsiemen sisältää muun muassa C-vitamiinia ja folaattia. Punakaalinsiementen idätys vaatii hieman vaivannäköä: niitä huuhdellaan 2-3 kertaa päivässä ja idätetään 4-6 päivää, kunnes ne ovat noin 2-3 cm pitkiä.
- Sarviapilansiemen: Sarviapilansiemenellä on kirpeä ja mausteinen maku. Se sisältää proteiinia, rautaa ja karoteenia. Sarviapilansiemenen suositeltu päiväannos on pienempi kuin monen muun siemenen, 2-3 ruokalusikallista. Sarviapilansiementen idätysaika on 3-4 vuorokautta, jolloin idut ovat ½-1 cm pitkiä.
- Linssit: Linssi on monelle tuttu proteiinipommi. Idätykseen sopii kaikki kuorimattomat linssit, kuten vihreät linssit. Punainen linssi ei sen sijaan sovellu idätykseen, koska se on halkaistu eikä se näin ollen idä. Proteiinin lisäksi linssit sisältävät A-, B-, C-, ja E-vitamiineja, rautaa, kalsiumia ja fosforia. Linssejä suositellaan nautittavaksi päivässä 1-2 dl. Linssien idätysaika on 2-3 vuorokautta.
- Mungpavut: Mungpavut ovat suosittuja idätykseen, ja niissä on hernemäinen maku. Mung-pavut sisältävät runsaasti proteiinia, C- ja E-vitamiineja sekä kivennäisaineita. Mungpapuja suositellaan syötäväksi päivässä 1-2 dl. Mungpapujen idätysaika on 3-5 vuorokautta, jolloin pavut ovat noin 3-4 cm pituisia.
- Soijapavut: Soijapavut sisältävät runsaasti aminohappoja, A-, B-, C-, E- ja K-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja antioksidantteja. Soijapavut ovat myös hieman työläitä idättää: ne tulee huuhdella perusteellisesti 3-4 kertaa päivässä. Soijapapujen idätysaika on 3-5 vuorokautta, jolloin pavut ovat 1-4 cm mittaisia.
Hyvikseltä löydät nyt Germlinen idätettävät siemenet ja jyvät sekä idätysastiat. Tilaa suosikkisi ja pystytä keittiöösi oma idätyspiste!
2 kommenttia
Hei Sinikka! Valitettavasti idätettävien siementen valikoimastamme ei vielä löydy mung-pavun siemeniä. Pistämme tämän kuitenkin korvan taakse! :)
Hei,
Oliko teillä mung-pavun siemeniä?