Viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -päiväykset elintarvikkeissa, ravintolisissä ja luonnonkosmetiikassa

Viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -päiväykset elintarvikkeissa, ravintolisissä ja luonnonkosmetiikassa

Heli Koskinen

Kaikista myynnissä olevista pakatuista elintarvikkeista, ravintolisistä sekä luonnonkosmetiikasta löytyy päiväysmerkintä, joka antaa kuluttajalle tietoa tuotteen säilyvyysajasta. Toiset tuotteet on merkitty parasta ennen -päiväyksellä, kun taas toisista löytyy viimeinen käyttöpäivä -merkintä. Mitä eroa parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnöillä sitten on tuotteen käytön kannalta? Entä kuinka tarkasti päiväyksiä tulee noudattaa, oli kyseessä sitten elintarvike, ravintolisä tai luonnonkosmetiikkatuote?

Elintarvikkeiden säilyvyys

Viimeinen käyttöpäivä merkitään mikrobiologisesti helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin, joita ovat muun muassa pastöroimattomat maitotuotteet, kypsyttämättömöt juustot, tuore liha, kala ja kana sekä tuotteet, joissa ei ole käytetty lämpökäsittelyä tai säilöntäaineita säilyvyyden turvaamiseksi. Viimeisen käyttöpäivän jälkeen tuotetta ei saa enää myydä eikä käyttää. Viimeinen käyttöpäivä merkitään tuotteeseen päivän ja kuukauden tarkkuudella. Me Hyviksellä emme myy viimeisellä käyttöpäivällä merkittyjä tuotteita.

Parasta ennen -päiväys kertoo tuotteen vähimmäissäilyvyysajan. Parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että oikein säilytettynä tuotteessa säilyy ainakin tähän päiväykseen asti sille tyypilliset ominaisuudet. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa maitotuotteet sekä huoneenlämmössä säilytettävät kuivatuotteet, kuten jauhot, sokerit ja keksit. Parasta ennen -päiväys merkitään tuotteeseen seuraavasti:

  • päivänä ja kuukautena, jos tuote säilyy enintään 3 kuukautta
  • kuukautena ja vuotena, jos tuote säilyy 3-18 kuukautta
  • vuoden tarkkuudella, jos tuote säilyy pidempään kuin 18 kuukautta

Tuotetta saa myydä myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Yleensä kaupat myyvät parasta ennen -tuotteita alennuksella, vaikkei esimerkiksi lainsäädäntö tätä vaadikaan. Tuotetta voi siis yleensä käyttää myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tuotteen ulkonäkö, haju ja maku saattavat muuttua, kun parasta ennen -päivä on ohitettu. Tällöin tuotteen käyttökelpoisuuden voi arvioida aistinvaraisesti haistamalla tai maistamalla.

Elintarvikkeiden säilyvyysajoista voit lukea lisää esimerkiksi Eviran sivuilta.

Vitamiinien ja ravintolisien säilyvyys

Vitamiineihin ja ravintolisiin merkitään parasta ennen -päivämäärä, johon asti valmistaja voi taata tuotteen laadun. Parasta ennen -päiväys ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tuotteita voisi sen jälkeen vielä käyttää. Vitamiinit, luontaistuotteet ja muut ravintolisät säilyvät vielä pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, mutta niiden teho hiipuu ajan mittaan.

Vitamiinien ja ravintolisien säilyvyyteen voit myös vaikuttaa itse oikealla säilytyksellä:

  • Tarkista tuotteen pakkauksesta parasta ennen -päiväys ja säilytysohjeet.
  • Useimmat vitamiinit ja ravintolisät säilyvät huoneenlämmössä 15-25 asteessa. Niitä ei siis ole tarvetta säilyttää jääkaapissa, ellei paikkauksessa näin erikseen sanota.
  • Tuotteet on hyvä säilyttää suljettuna kuivassa ja pimeässä paikassa. Esimerkiksi keittiönkaappi, johon aurinko ei paahda, on hyvä säilytyspaikka.
  • Vältä altistamasta vitamiineja suurille lämpötilanvaihteluille.
  • Vanhentuneet vitamiinit voi laittaa biojätteeseen tai poltettaviin jätteisiin.

Luonnonkosmetiikan säilyvyys

EU:n kosmetiikka-asetuksen mukaisesti Suomessa myytäviin kosmetiikkatuotteisiin on aina merkitty joko parasta ennen -päivämäärä tai vähimmäissäilyvyysmerkintä (period after opening, eli PAO-merkintä). Parasta ennen -päivämäärä löytyy tuotteista, jotka säilyvät avaamattomana alle 30 kuukautta. Kosmetiikkatuotteita, joiden parasta ennen -päiväys on ylittynyt, voi kuitenkin vielä myydä sekä käyttää. Tämä merkintä löytyy usein luonnonkosmetiikan tuotteista, joiden säilyvyysaika on lyhyempi mitä tavallisella kosmetiikalla.

PAO-merkintä taas kertoo kuukausina, kuinka pitkään tuote minimissään säilyy avaamisen jälkeen. PAO merkitään avattua purkkia esittävällä kuvalla, jonka sisällä tai vieressä lukee säilyvyysaika kuukausina sekä kirjain M. Esimerkiksi merkintä 6M tarkoittaa, että tuote säilyy avattuna kuusi kuukautta. PAO voi olla mitä tahansa 3 ja 36 kuukauden väliltä.

Kosmetiikkatuotteissa tuotteen säilyvyyteen vaikuttavat valo, lämpö, kosteus ja se, millaiseen pakkaukseen tuote on pakattu. Luonnonkosmetiikan säilyvyys on heikompi mitä “perinteisen” kosmetiikan, sillä luonnonkosmetiikassa käytetään vähemmän synteettisiä säilöntäaineita. Luonnonkosmetiikkatuotteen säilyvyyttä pyritään parantamaan pakkausteknisin keinoin, jolloin mikrobien pääsy tuotteeseen minimoidaan. Pumppupullot ja tuubit ovat tämän vuoksi luonnonkosmetiikassa yleisiä. Myös valon vaikutus minimoidaan käyttämällä valoa läpäisemättömiä pakkauksia.

Hyviksen käytännöt parasta ennen -tuotteiden kanssa

Me Hyviksellä haluamme taistella turhaa hävikkiä vastaan. Mielestämme täysin syöntikelpoisia elintarvikkeita ja käyttökelpoisia tuotteita ei kannata heittää hukkaan, vaan toivomme, että niille löytyisi aina käyttäjä. Tämän vuoksi myymme jatkuvasti alennuksella tuotteita, joiden parasta ennen -päiväys on lähestymässä. Tällaisia meiltä löytyviä tuotteita ovat vitamiinit, luontaistuotteet, ravintolisät, huoneenlämmössä säilyvät elintarvikkeet sekä luonnonkosmetiikka.

Mietimme myös yhteistyökumppaniemme kanssa jatkuvasti keinoja vähentää hävikkiä. Monilla tavarantoimittajillamme on varastossaan joskus liian suuria eriä tuotteita tilattuna, jolloin esimerkiksi tuotteiden päiväykset alkavat tulla vastaan. Tästä saimme idean järjestää noin kerran kuussa Hyviksen Hävittäjäiset, jolloin myymme tuntuvalla alennuksella hävikkiuhan alla olevia tuotteita, kuten parasta ennen -tuotteita. Hävittäjäisten kautta olemme onnistuneet vähentämään reilusti hävikkiä – ja mikä parasta: tuotteet ovat löytäneet itselleen uuden omistajan sen sijaan, että ne olisivat päätyneet roskiin. Pysy siis kuulolla seuraavista Hävittäjäisistä ja tule mukaan taisteluun hävikkiä vastaan! 💚

Katso tällä hetkellä Hyviksellä myynnissä olevat parasta ennen -tuotteet!

Edellinen artikkeli

Idättämällä ravinnerikasta, helposti sulavaa ja edullista ruokaa

Seuraava artikkeli

Me olemme Hyvis

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: