Sonettin ekologinen Color Pyykinpesuneste ja pyykkejä pesuvadissa

Sonett – biohajoavia pesuaineita ja yhteiskunnallista vastuuta jo vuodesta 1977

Alussa oli vettä ja luonnontieteilijä Johannes Schnorr, joka pisarakuvamenetelmän avulla havaitsi pesuaineiden pinta-aktiivisten aineiden saastuttaman juomaveden jo 1960-luvun lopulla. Tämä oli kannustin Sonett-yhtiön perustamiselle vuonna 1977, ja siten syntyi ajatus ympäristöystävällisestä pesusta modulaarisessa järjestelmässä.

Näin Sonett syntyi

1960-luvulla luonnontieteilijä Johannes Schnorr tutki ja analysoi virtausliikkeitä. Hän halusi tutkia vettä ja ennen kaikkea juomavettä holistisesti. Tämä toteutettiin nk. pisarakuvamenetelmällä. Pisarakuva paljastaa oleellisen veden laadusta. Sonettin pesu- ja puhdistusaineiden valmistus sai tästä alkunsa.

Kehittämänsä menetelmän ansiosta Johannes Schnorr kykeni osoittamaan, mikäli juomavesi sisälsi tensidejä. Pintajännitettä pienentävät aineet jätevesissä eivät hävinneet puhdistuslaitoksissa ja ne palautuivat luontoon vain osittain. Näitä jäämiä löytyi pohjavesistä, järvistä ja joista, missä ne muodostivat
valtavia vaahtokerroksia suluissa ja padoissa. Vasta vuosia myöhemmin lainsäädännöllä määrättiin minimivaatimukset pesuaineiden hajoamiselle.

Pisarakuvien antaman tiedon perusteella Johannes Schnorr sai idean luoda sellainen innovatiivinen ja ympäristöystävällinen pesua tehostava aine, joka olisi nopeasti ja täysin luontoon hajoava. Samalla olisi tärkeää käyttää raaka-aineita valmistuksessa niin vähän kuin suinkin pesutulosta huonontamatta.

Saippuajälkiä ikkunassa

Mistä tahansa petrokemiallisesta raaka-aineesta pidättäytyminen, tietoisen geenitekniikan luopuminen käyttämättä entsyymejä vaan orgaanisista kasveista johdettuja öljyjä ja eteerisiä öljyjä, ovat edelleen tähän päivään mennessä sovellettuja ekologisia perusteita kestävälle pesulle ja puhdistukselle.

Valmistusprosesseissa hyödynnetään ns. elävöitettyä vettä. Vesitutkijat puhuvat nuoresta ja kypsästä vedestä. Nuori vesi on sitä, mikä sataa taivaalta ja virtaa maanpinnalla. Kypsä vesi on sitä, mikä ensin suodattuu kaikkien kivi-, mineraali- ja bakteeriainesten läpi ja nousee vastaavasti erilaisten suodattavien kerrosten läpi. Sonett käyttää kaupungin vesijohtovettä, mutta johtaa veden 12 mineraalin läpi painovoimalla ja saa siten aikaan ”kypsää vettä”. Tämä vesi sekoitetaan tuotteisiin.

Sonett-pyykinpesuaineiden valmistamisessa käytetään Oloid-sekoittimia

Oloid-sekoittimet tekevät kahdeksikon muotoista liikettä, jolloin eri aineiden luontaisesti ”törmätessä” toisiinsa kahdeksikon muotoisessa risteyskohdassa saadaan pitkään ja rauhallisesti sekoittamalla vesiöljyseoksia ilman erillisiä koostumuksen säätelyaineita. Sekoittimessa käytetään hyväksi myös kitkaa, joka vähitellen lämmittää saippuaseosta. Näin säästetään energiaa, kun saippuaa ei tarvitse kuumentaa voimakkaasti.

Sonett sijaitsee Deggenhausenissa, Etelä-Saksassa lähellä Boden-järveä. Sonett-nimi tulee ranskalaisesta ”savonette” -sanasta, joka tarkoittaa pientä saippuaa. Puhdas ja aito kasvisaippua on Sonett-pesuaineiden pääainesosa. Aito saippua on vanhin ja luonnollisin pesuaine.

Mikä oli ensimmäinen Sonett-tuote ja miten se sai alkunsa?

Sonettin tuotesarjan alkoi innovatiivisen modulaarisen pyykinpesujärjestelmän kehittämisellä. Perinteisissä vahvoissa pesuaineissa pesuaine, huuhteluaine ja valkaisuaine sekoitetaan kaikki yhdeksi komponentiksi. Jos komponentit ovat erillään toisistaan, kuten Sonett-modulaarisessa pesujärjestelmässä, vastaavaa pesuainetta voidaan käyttää ihanteellisina erillisinä annoksina paikallisen veden kovuuden ja likaantumisasteen mukaan – tämä on taloudellisin ja ekologisin tapa pestä pyykkiä.

Sonettin modulaarinen pesujärjestelmä perustuu kolmeen komponenttiin:

Komponentti 1: Pyykinpesuainejauhe (tiiviste), Pyykinpesuneste laventeli, Pyykinpesuneste hajustamaton
 • Komponentti 1 on itse pesuaine. Se neutraloi veden pintajännityksen ja varmistaa, että lika voidaan poistaa pyykin päältä.
Komponentti 2: Vedenpehmennin
 • Pyykinpesuaineet ovat tehokkaimpia pehmeässä vedessä, jossa on vain vähän kalsiumkarbonaattia. Pehmennysaine sitoo veteen liuenneen kalkin mittakaavan, jossa pesuaine toimii tehokkaimmin. Suomessa vesi on pehmeää ja vedenpehmennintä ei näin ollen täällä tarvita.

Komponentti 3: Pyykinvalkaisija

 • Valkaisuainetta käytetään erityisesti tahrojen poistamiseen värillisen pyykin yhteydessä, ja sitä lisätään valkoiseen pyykkiin sen harmahtamisen estämiseksi. Tämä saa valkoisen pyykin säilyttämään valkoisuuden.

Annostelemalla tuotteita (komponentteja) vain juuri tarpeellinen määrä vältetään turha pesuaineiden käyttö, varmistetaan ekologinen pesutapa sekä varmistetaan optimaalinen pesutulos.

Itse asiassa, Ökotest 09/2019 -lehti testasi 26 erilaista pesuainetta, joista neljä oli ekologisia pesuaineita. Testi osoitti, että Sonettin modulaarinen pesujärjestelmä todettiin parhaaksi näistä 26:sta. Jo 40 vuotta sitten keksitty toimintamalli ja tuotteet osoittivat edelleen erinomaisuutensa!

Sonett-pesuaineiden valmistusta tehtaalla

Mikä on yrityksen filosofia? Miksi Sonett on keskittynyt juuri ekopesuaineisiin?

Yritysfilosofiansa mukaisesti Sonett valmistaa korkealaatuisia ja ekologisia pesu- ja puhdistusaineita. Yrityksen toiminta pohjautuu antroposofiseen filosofiaan.

Sonett syntyi ajatuksesta kantaa vastuu puhtaasta vedestä kaiken elämän mahdollistajana. Vesi itsessään on pesemisen tärkein ja tehokkain aine. Kun pesuaineiden valmistuksessa käytetään nopeasti ja täydellisesti hajoavia raaka-aineita, kuten aitoja kasvipohjaisia saippuoita, sokeritensidejä ja kivennäisaineita, kuten soodaa ja silikaatteja, lisätään veden puhdistuskykyä. Samalla huolehditaan siitä, että pesuaine palautuu häiriöttä luonnonkiertoon. Sonett katsoo, että sen tehtävä on huolehtia siitä, että pesu- ja puhdistusaineet ovat tehokkaita ja samalla sopusoinnussa luonnon ja ennen muuta veden kanssa.

Sonettilla kiinnitetään raaka-aineiden valintaan suurta huomiota. Kaikki valmistusaineet ovat täysin hajoavia eikä niiden tiedetä aiheuttavan ammattikäytössä tunnettuja herkistymisiä (hajusteet ovat aitoja, eteerisiä öljyjä). Sonett-tuotteet eivät sisällä entsyymejä, petrokemiasta peräisin olevia tensidejä, synteettisiä hajusteita, väri- tai säilöntäaineita, kirkasteita eikä valkaisua lisääviä aktivaattoreita.

Valmistusaineet ovat pääsääntöisesti biodynaamisesti tai luomuviljeltyjä. Käytetyistä öljyistä oliivi-, rapsi-, kookos- ja palmuöljy ovat 100 %:sti ja kaikki aidot haihtuvat öljyt ovat 100 %:sti peräisin luomutuotannosta.

Mikä on oma suosikkinne Sonett-pesuaineista ja miksi?

Henkilöstömme suosikkituote on Color Pyykinpesuneste (Minttu & Sitruuna). Tämä on 100% biohajoava ja vegaaninen huipputuote!

Kirjopyykille kehitetty Color Pyykinpesuneste sopii kaikille värillisille ja tummille tekstiileille, jotka on valmistettu puuvillasta, pellavasta, hampusta, mikrokuiduista, kuten fleecestä, softshellistä, goretexistä, sekä kangassekoituksiin, lämpötiloissa 20–60 ° C. Tuote sopii erinomaisesti ulkoiluvaatteisiin ja urheiluvaatteisiin.

Pyykit tuoksuvat pesun jälkeen taivaalliselta ja luonnollisen raikkaalta. Pyykkien kuivuttua tuoksu on hyvin hento, ellei jopa tuoksuton, koska pyykin kuivuttua orgaaniset öljyt haihtuvat tekstiilistä.

Color Pyykinpesuneste pitää pesukoneen putkiston puhtaana, koska sinne ei jää pesuainekertymiä. Henkilöstömme suosittelee Color-pyykinpesunestettä myös mökkikäyttöön ja käsipyykkiin. Pyykinpesuneste on nopeasti hajoavassa muodossa ja se biohajoaa maaperässä 100 %:sti.

Color on erittäin riittoisaa – yhdestä 1,5 l:n pesuainepullosta riittää pesuainetta jopa 24–27:een pesukoneelliseen (riippuen pyykin määrästä ja likaisuudesta). Vinkkimme on, että erityisen likainen ja tahrainen pyykki kannattaa käsitellä ennen pesua Sonett-sappisaippualla. Käytetyn pesunestepullon voi laittaa muovipakkausten kierrätysastiaan. Pesunestettä, kuten monia muitakin Sonett-tuotteita, saa erikseen tilattaessa myös 5 l, 10 l ja 20 l:n kanistereissa.

Millaisille asiakkaille suosittelisitte Sonett-sarjan pesuaineita aivan erityisesti?

Sonett -pesu- ja puhdistusaineet sopivat kaikille kuluttajille, jotka haluavat tehdä luonnolle ja ympäristölle palveluksen. Kaikki Sonett-tuotteet ovat erittäin ihoystävällisiä ja hellävaraisia. Sonettissa kaikki raaka-aineet on merkitty tuote-etikettiin. Tällä on iso merkitys erikoisherkille tai herkistyneille, sillä siten he voivat varmistaa Sonett-tuotteista, ettei valmistusvaiheissakaan ole käytetty mitään ainesosaa, mille he ovat herkistyneet. Suosittelemme Sonettin hajusteettomia tuotteita allergisille, lapsille ja vauvoille. Sonettin hajusteettomasta sarjasta löydät seuraavat tuotteet: käsienpesuneste, käsitiskiaine/yleispesuaine, villan- ja silkinpesuaine, nestemäinen pyykinpesuaine sekä Color Kirjopyykinpesujauhe.

Miten Sonett-sarjan tuotteet eroavat muista ekopesuaineista?

Ensinnäkin, kaikki Sonett-tuotteet ovat 100 %:sti biohajoavia.

Toiseksi, Sonett-tuotteet eivät sisällä:

 • petrokemiallisia raaka-aineita
 • petrokemiallisia tai osittain petrokemiallisia tensidejä
 • synteettisiä tuoksuja
 • synteettisiä väriaineita
 • synteettisiä säilöntäaineita
 • geneettisesti muokattuja raaka-aineita
 • entsyymejä
 • nanoteknologiaa
 • allergeenisia aineosia
 • fosfaatteja
 • optisia värinvalkaisimia
 • eläinrasvoja tai muita eläinperäisiä raaka-aineita, lukuun ottamatta villanhoitoainetta, sappisaippuaa, nestemmäistä sappisaippuaa, lattianpesu- ja hoitoainetta, koska ne sisältävät eläinkunnasta peräisin olevia valmistusaineita.

Sonett käyttää vain kasvi- ja mineraaliraaka-aineita öljypohjaisten raaka-aineiden sijasta (lukuun ottamatta polyasparaginiinihappoa Sonett Konetiskitableteissa):

 • aidot kasvisten tensidit (aktiiviset pesuaineet): kasviöljyistä saatu saippua, pinta-aktiiviset sokerit, kookosöljyalkoholisulfaatti
 • puhdasta, luonnollista eteeristä öljyä
 • kasviperäinen alkoholi
 • sitruunahappo (elintarvikelaatuinen)
 • sooda, silikaatit, aluminaatit, hohkakivi ja kalkkijauhe

Puhdistus- ja pesuaineissa ei tarvitse asetusten mukaan kertoa kaikkia valmistusaineita, eikä niiden pitoisuuksia. Tiesitkö, että Sonett ilmoittaa kaikkien tuotteidensa ainesosaluettelossa kaikki tuotteen valmistuksessa käytetyt raaka-aineet ja niiden suhteellisen sisällön tuotteessa? Tämä on erittäin poikkeuksellista, ja kertoo siitä, kuinka tärkeänä Sonett-yhtiö pitää läpinäkyvyyttä kaikessa toiminnassaan!

Sonett on edelläkävijä, paitsi tuotteidensa tehokkuuden ja taloudellisen käytön suhteen, myös yrityksen jäsentelemisessä sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla. Vajaakuntoiset aikuiset merkitsevät monien Sonett-tuotteiden tuotemerkinnät lähellä olevassa Lehenhofissa kyläyhteisössä. Yhteistyö on hedelmällistä myös Lehenhofin asukkaille, sillä työ on sosiaalista ja terapeuttista ja takaa ansiotulon erityistä huolenpitoa tarvitseville henkilöille.

Sonett-tuotteiden tarroitusta Lehenhofissa kyläyhteisössä

Sonett on erittäin sitoutunut kestävään kehitykseen. Se on ollut aktiivisesti kehittämässä myös eläinkokeettomia tutkimusmenetelmiä ja huolehtinut raaka-aineiden hankintamaiden paikallisen kulttuurin edistämisestä, lapsityövoiman estämisestä ja naisten aseman parantamisesta. Sonett-tuotteita ei koskaan ole testattu eläimillä.

Sonett näkee työnsä tavoitteena, että ei vain haluta vähentää luonnon ja ennen kaikkea veden saastumista, vaan pidetään mieluummin vettä kaiken elämän olemuksena ja haluna kunnioittaa ja elvyttää sitä.

Sonettille yritys ei ole yksityisasia, vaan pikemminkin yhteistä hyvää. Tästä syystä Sonettin osakkeet siirrettiin 100 %:sti vuonna 2014 voittoa tavoittelemattomaan säätiöön. Yhteistä hyvää rakentavan säätiön tehtävä on tukea veteen liittyvää tutkimusta, kehittää vaihtoehtoisia testausmenetelmiä käytettäväksi eläinkokeiden sijaan, kouluttaa tekijöitä muotovoimatutkimukseen ja edistää antroposofiaan pohjautuvia ekologisia, kulttuurisia ja taiteellisia aloitteita.

Säätiöpohjainen omistus takaa sen, että Sonettia ei voi kaapata, myydä tai pilkkoa. Sonettin voitot on tarkoitettu tukemaan kolmea tavoitetta: Merkittävä osa jää yritykseen investoitavaksi, ja osa annetaan vuosittain Sonett-säätiön apurahana, mikä lisää säätiön omaisuutta. Loppuosa jaetaan henkilöstölle. Sonett-säätiö sijoittaa koko säätiöpääoman Sonett-liiketoimintaan saaden siten jatkuvaa korkotuottoa.

Onko Sonett hiilineutraali yritys?

Sonett on lähes hiilineutraali yritys. Sen tuotantoprosessi on täysin hiilineutraali.

Osana Stop ilmastomuutosta -sertifikaattia Sonett on määrittänyt tuotannon, pakkaamisen, virrankulutuksen, kuljetuksen ja lämmönkulutuksen aiheuttamat CO2-päästöt vuosittain vuodesta 2011. Sellaiset päästöt, joita ei pystytä omin toimin vähentämään, Sonett kompensoi syntyvän päästötasapainon ostamalla CO2-ekvivalentteja (päästövähennysyksiköitä) hankkeista/projekteista, jotka täyttävät WWF Gold -standardin vaatimukset. Tällä tavoin voidaan varmistaa päästövähennysten toteutuminen luotettavasti. Hiilidioksidiekvivalentti kuvaa eri kasvihuonekaasupäästöjen yhteenlaskettua ilmastoa lämmittävää vaikutusta. Tarkastuksen perusteella todettu, että sähkön ja lämmön kulutuksessa Sonett aiheuttaa tuskin lainkaan CO2-päästöjä. Sonett-tuotteet on valmistettu 100 %:sti uusiutuvilla energioilla.

Koko Sonettin tuotevalikoima on sertifioitu täyttämään puhdistusaineille tarkoitetun NCP sertifikaatin (Nature Care Product). Standardia ylläpitää ’Association for Applied Business Ethics’, GfaW, Bad Soden (Saksa). NCP edustaa korkeimpia vaatimuksia orgaanisille pyykinpesuaineille, ja ne noudattavat täysin BNN: n (Federal Association for Natural Foods and Products) noudattamia johdonmukaisia tuotevalikoimaan liittyviä ohjeita. Lisäksi Sonett-tuotteet on merkitty Vegan Society- merkinnällä.

Sonett-tuotteet on merkitty myös CSE-tarralla eli ’Sertified Sustainable Economics’, joka tarkoittaa sertifioitua ja siten auditoitua yritysvastuuta. CSE-standardi määrittelee paljon käytetyn käsitteen ”kestävyys”, tarjoaa yrityksille selkeän vertailukohdan sekä mahdollistaa yrityksen toiminnan maksimaalisen läpinäkyvyyden

CSE-standardi tarjoaa kuluttajille luotettavan tiedon ostopäätöksiä tehdessään, mikä osaltaan edistää markkinoiden moraalia. Standardin tavoitteena on tarjota tehokas väline kestävän liiketoiminnan johtamiseen, realististen vaatimusten täyttämiseen ja siten osaltaan planeettamme säilymiseen. Standardissa on huomioitu kaikki kolme kestävyyden alaa eli ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen vastuu.

Yöttömän yön metsistä inspiroituneet kodintekstiilit

Ecodoon aidot ekopesuaineet nyt Hyviksen valikoimassa

Näitä luetaan

Näin optimoit melatoniinin käytön biohakkeri Olli Sovijärven vinkeillä
Olli Sovijärvi paljastaa, miten optimoit melatoniinin käytön parhaan hyödyn saavuttamiseksi
Myös lemmikit ansaitsevat kotimaisia, turvallisia ihonhoitotuotteita
ArcticVet tuotesarja on saanut alkunsa, koska halusimme hoitaa omia eläimiämme kotimaisilla tuotteilla,...
Lumme – ympäristötietoista ja tehokasta pyykinpesua ja kodinpuhdistusta
Lumme-tuotteet on kehitetty ympäristö huomioiden kuitenkin samalla säilyttäen tuotteiden tehokkuus. Osalle Lumme-tuotteista...
Dear Waste – puhtautta kotiin hävikkihedelmistä
Dear Waste haluaa auttaa sinua vähentämään ruokahävikkiä antaen hukkahedelmille uuden elämän....
Attituden synty – loputtomia mahdollisuuksia ja rajatonta inspiraatiota
Kuten monet asiat luonnossa, myös Attitude on syntynyt keväällä – keväällä 2005...
Luonnollinen Kamu lemmikkiperheen pesuaineet – jotta sinulla ja lemmikilläsi olisi hyvä olla
Jo vuodesta 2015 on kotimainen Luonnollinen Kamu tarjonnut lemmikkiperheille ekologisia pesuaineita, jotka...
Ecodoon aidot ekopesuaineet nyt Hyviksen valikoimassa
Ecodoo on tunnettu tehokkaista pesuaineista, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen. Tuotteiden ympäristöystävällisyyys on...
Yöttömän yön metsistä inspiroituneet kodintekstiilit
Arctic Flora on rovaniemeläinen yritys, alkoi rakkaudesta luontoon ja käsillä tekemiseen. Yrityksen...
Probiotic Craft on ekologinen ja ylellinen kodin puhdistus- ja pesuainesarja
Probiotic Craftin ylellisen kauniit ekopesuaineet ovat ympäristöä kunnioittavia, taloudellisia ja kaiken lisäksi...
Vegaaninen DIY-pyykinpesuaine Marseille-saippuasta

Ekologisen ja vegaanisen pyykinpesuaineen valmistaminen itse on yllättävän helppoa! Tarvitset...

Kirjoita kommentti