Lihaskuntoharjoittelu ylläpitää terveyttä ja hyvää elämänlaatua. UKK-instituutin 18-64-vuotiaille tarkoitetussa terveysliikunnan liikuntapiirakka-mallissa suositellaan lihaskunnon ja liikehallinnan harjoittelua kahdesti viikossa. Selvitimme, mitä hyötyä lihaskuntoharjoittelusta on, ja listasimme tähän artikkeliin viisi iskemätöntä syytä tehdä voimaharjoituksia.
1. Lihasmassa vähenee nopeammin ilman treeniä
Vanhenemme koko ajan. Lihasmassa vähenee heti 30 ikävuodesta alkaen. Mitä vanhemmiksi vartumme, sitä nopeammin lihasvoima hupenee. Naisille lihaskuntoharjoittelun merkitys korostuu vanhetessa. Vaihdevuosi-iässä estrogeenin tuotanto hiipuu, ja sen myötä lihasvoima. Lihasvoman hiipumista voidaan hidastaa lihaskuntoa treenaamalla.
Lihaskudosta voidaan säilyttää säännöllisellä ja oikein suoritetulla lihaskuntoharjoittelulla. Lihaskuntoharjoittelun tulisi olla riittävän rasittavaa, mielellään voimaharjoittelua. Voimaharjoitelusta puhutaan, kun lihaksia ylikuormitetaan. Ylikuormitusta tulisi seurata lepoa, jolloin lihakset saavat korjaantua ja palautua ylikuormituksesta. Tämän jälkeen on ylikuormituksen vuoro.
2. Huono lihaskunto voi johtaa loukkaantumisiin ja urheiluvammoihin
Lihaskuntoharjoittelun laiminlyönnistä voi seurata kipuja, kolotuksia ja ikäviä kireyksiä eri puolille vartaloa. Heikot lihakset eivät jaksa tukea elimistöä, mikä voi aiheuttaa virheasentoja. Jos teemme heikoilla lihaksilla aerobista treeniä, kuten hölkkää, hiihtoa, pyöräilyä tai sauvakävelyä, altistumme urheiluvammoille ja loukkaantumisille.
Lihaskuntoharjoittelulla voimme välttää loukkaantumisia ja urheiluvammoja. Hyvät tukilihakset mahdollistavat selän terveen asennon. Vältymme virheasennoilta ja niistä johtuvista niska- ja hartiakivuista sekä päänsäryiltä.
3. Luusto vahvistuu
Lihasvoimaharjoittelun on havaittu vahvistavan luustoa. Luusto on aiempien vuosikymmenten uskomuksista poiketen elävää, uusiutuvaa kudosta. Tämä on erityisen hyvä uutinen osteoporootikoille. Jo todettua osteoporoosia voidaan hoitaa voimaharjoittelulla. Lihaskuntoharjoittelu lisää luiden tiheyttä. Luukudos on elävää kudosta, joka uusiutuu.
Ikääntyvien naisten lihaskuntoharjoittelun merkitys nousee uudelleen esiin luuston hyvinvoinnin näkökulmasta. Estrogeenin väheneminen heikentää lihasvoiman lisäksi luustoa. Kun haluamme säilyttää rankamme kunnossa myös vaihdevuosi-iässä ja sen jälkeen, meidän kannattaa kuormittaa ja lepuuttaa lihaksiamme säännöllisesti.
4. Lihaskuntoharjoittelu tukee painonhallintaa
Riittävän rasittava ja säännöllinen voimaharjoittelu kiihdyttää perusaineenvaihduntaa. Kiihtynyt perusaineenvaihdunta on oiva apu painonhallinnassa. Kun kehossa on paljon lihasta, kulutamme energiaa enemmän myös levossa, ei vain liikkeellä.
Normaalipainossa pysyminen on yhteydessä pienempiin sairastumisriskeihin monen eri sairauden kohdalla.
Lihaskuntoharjoittelu vaikuttaa painonhallintaan myös hormonitoiminnan kautta. Voimatreeni pudottaa greliini-nimisen hormonin tuotannon määrää. Greliini on hormoni, joka lisää ruokahalua. Kun ruokahalumme pysyy normaalin rajoissa, vastaten kuluttamaamme energiamäärää, painonhallinta helpottuu.
5. Voimaharjoittelu parantaa sydämen toimintaa ja verenkiertoa
Sydän- ja verisuoniterveys paranee, kun harrastamme säännöllisesti lihaskuntotreenejä. Voimaharjoittelu kuormittaa kehoa. Kuormitus lisää valtimosuonten verenvirtausta. Lisääntynyt verenvirtaus parantaa valtimoiden toimintaa. Terve sydän ja hyväkuntoinen verenkierto mahdollistavat arjessa jaksamista ja laadukasta elämää myös myöhempinä ikävuosinamme.
Kirjoituksessa käytetyt lähteet ja lisälukemista:
Pippa Laukka 2017. Hyvinvoiva nainen.
Pippa Laukka 2016. Urheilulääkäri
Juha Hulmi 2018: Lihastohtori 2: Hautaa Humpuuki – Tutkitulla Tiedolla Tavoitteisiin
Docendo Sport 2010. Voimaharjoittelu & kehon muokkaus. Visuaalinen treeniopas urheilijoille ja kuntoilijoille.
Kunnossa kaiken ikää -ohjelma, verkkosivut 2019.
Terveyskirjasto. Duodecim 2019.