Krapula - kuinka se syntyy ja voiko sitä lieventää?

Krapula - kuinka se syntyy ja voiko sitä lieventää?

Heli Koskinen

Pikkujoulukausi on parhaillaan hyvässä vauhdissa. Moni ottaa ilon irti juhlakaudesta ja juhlii kelloon katsomatta ja kuppiin sylkemättä. Hauskanpidolla on kuitenkin hintansa: väsymys, käsien vapina, hikoilu, korkea syke, päänsärky, ärtyneisyys ja pahoinvointi ovat monelle tuttuja tuntemuksia pitkäksi venähtäneen illan jälkeen. Mitä elimistössä tapahtuu alkoholin nauttimisen seurauksena ja voiko krapulaa ennaltaehkäistä tai edes lievittää?

Krapula on elimistön myrkytystila

Pari alkoholiannosta silloin tällöin ei ole terveelle ihmiselle pahaksi. Sen sijaan harvoinkin tapahtuva liikakäyttö on elimistölle haitallisempaa ja tuntuu myös seuraavana aamuna. Kylmä totuus on, että alkoholi on aivosoluja tappava hermomyrkky, jota vastaan solut pyrkivät suojautumaan. Alkoholi lamaannuttaa hermostoa, jolloin aivot pyrkivät vastustamaan tätä vaikutusta ja ylläpitämään toimintakykyään kiihdyttämällä hermosolujen toimintaa. Kun veren alkoholipitoisuus kääntyy laskuun, aivot käyvät ylikierroksilla ja hermosolut alkavat purkaa suojaustaan. Alkoholin poistuessa elimistöstä myös krapulaoireet, eli alkoholin vieroitusoireet, alkavat.

Alkoholin aineenvaihduntatuotteena syntyy asetaldehydiä, joka vastaa alkoholin tuomasta mielihyvästä – sekä joidenkin tutkimusten mukaan myös valtaosasta krapulaoireista. Krapulan voimakkuuteen vaikuttaa se, kuinka paljon asetaldehydiä elimistö muodostaa. Krapulaan vaikuttaa eniten kuitenkin nautittujen alkoholiannosten määrä: mitä enemmän promilleja, sitä pahempi krapula. Muita krapulan voimakkuuteen ja kestoon vaikuttavia tekijöitä ovat ikä, sukupuoli, fyysinen koko ja kehonkoostumus sekä se, kuinka tottuneet aivot ovat alkoholiin. Myös tilannesidonnaiset tekijät, kuten stressi, väsymys, mieliala ja ruokailu, vaikuttavat humalatilan sekä krapulan syntyyn ja kestoon.

Krapulaoireet alkavat ilmaantua 4-12 tunnin kuluttua juomisen lopettamisesta, ja kestävät yleensä 1-5 päivää vähitellen lieventyen. Pidempään kestäneen juhlaputken jälkeen alkoholin käytön jälkeiset vieroitusoireet voivat kestää pidempään.

Krapulaa ei voi paeta, mutta sitä voi lieventää

Krapula ja sen oireet paranevat itsessään ajan myötä. Se, kuinka kauan tässä kestää, on taas yhteydessä krapulan voimakkuuteen. Alkoholin palamista elimistössä ei voi nopeuttaa vippaskonsteilla, vaan alkoholin palamisnopeuteen vaikuttaa kehon paino sekä lihasmassan määrä. Mitä enemmän on lihasmassaa, sitä nopeammin alkoholi myös palaa.

Alkoholin aiheuttamia fyysisiä (ja henkisiä) oireita voi kuitenkin yrittää lieventää. Krapulapäivän syömisellä ja juomisella voi vaikuttaa olotilaan paljonkin, sillä railakkaiden juhlien jälkeen verensokeri on matalalla ja keho kuivunut. Alkoholi on diureetti, joka poistaa nestettä elimistöstä. Nestehukka myös pahentaa krapulan oireita. Aamu onkin hyvä aloittaa juomalla alkoholittomia nesteitä ja jatkaa nesteytystä pitkin päivää. Kahvia kannattaa juoda maltillisesti, sillä kofeiini poistaa nesteitä ja kuivattaa kehoa entisestään.

Moni yrittää parantaa krapulaa syömällä rasvaisia ja suolaisia ruokia. Näiden ruokien toimivuudesta krapulan parantajina ei kuitenkaan ole näyttöä, päinvastoin: rasvainen ruoka lisää vatsahappojen erittymistä, mikä voi pahentaa huonoa oloa entisestään varsinkin, jos kärsii krapulassa vatsavaivoista. Parasta olisikin syödä hitaita hiilihydraatteja, joilla on matala glykeeminen indeksi (esim. täysjyväleipä, täysjyväriisi, kasvikset), sillä ne pitävät verensokerin tasaisena pidempään.

Raitis ilma ja kevyt ulkoilu parantavat mielialaa ja voivat auttaa krapulaoireiden kestämistä. Juhlien jälkeisenä päivänä kannattaa kuitenkin priorisoida lepo ja välttää rasittavaa liikuntaa. Päänsärkyä voi lievittää ottamalla ibuprofeenia. Parasetamolia sen sijaan ei tulisi koskaan ottaa krapulassa, sillä rasittaa lujilla olevaa maksaa jo entisestään.

Ravintolisillä tukea krapulaoireisiin

Krapulaa voi yrittää ehkäistä ja lieventää myös tietyillä alkoholin käytön yhteydessä otettavilla ravintolisillä. Acetium-kapselit suojaavat suuta ja vatsaa asetaldehydin haittavaikutuksilta. Myös Catapult Cat -ravintolisää käytetään alkoholin nauttimisen yhteydessä. Se sisältää L-kysteiiniä, josta elimistö valmistaa maksalle tärkeää myrkkyjen poistajaa glutationia. Myös tuotteen sisältämä C-vitamiini tehostaa ja lisää glutationin toimintaa. Alkoholin käytön päätteeksi otettava Glutamax Fresh Morning taas sisältää muun muassa torulahiivasta (Torula utilis) peräisin olevaa glutationia.

Elokuussa 2020 median huomio kohdistui Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä tekemään tutkimukseen, jonka mukaan aminohappo l-kysteiini auttaa lievittämään alkoholin asetaldehydin aiheuttamia krapulan oireita, kuten päänsärkyä, huonovointisuutta ja ahdistusta. Tutkimuksessa koehenkilöt nauttivat juomisen ohessa pillereitä, jotka sisälsivät plasebon, 600 mg l-kysteiiniä tai 1200 mg l-kysteiiniä. l-kysteiiniä nauttineet raportoivat vähemmän krapulaoireita, ja asetaldehydin pitoisuus heidän hengityksessä väheni. Jos siis tiedossa on kostea ilta, kannattaa laittaa l-kysteiini, tai sen parempana pidetty versio N-asetyylikysteiini (NAC) kokeiluun. Myös meiltä Hyvikseltä löytyy kattava valikoima l-kysteiiniä tai NAC:ia sisältäviä tuotteita.

Oman juhlakunnon tai juhlien jälkeisen ajokunnon voi testata kertakäyttöisillä alkoholitesteillä. Kertakäyttöiset alkoholitestit tehdään syljestä, ja ne antavat luotettavan laboratoriotasoisen testituloksen veren suhteellisesta alkoholipitoisuudesta. Tuloksen näkee testeistä heti. Promilless kertakäyttöinen promilletesti ja Medigoo Alkoholitesti ovat helppokäyttöisiä ja luotettavia kertakäyttöisiä alkoholitestejä, jotka on helppo kuljettaa mukana tai säilyttää vaikkapa autossa.

Lähteet:

Alkoholi humauttaa aivot pilviin
Alkoholi ja aivot
Humala ja krapula
Myrkyllistä asetaldehydiä tulee alkoholista - vaarallista yliherkille
Does greasy food actually help a hangover?

Huom. Juttuun on päivitetty 22.8. tieto Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tekemästä tutkimuksesta, joka käsitteli l-kysteiinin vaikutuksia krapulaoireisiin.

Tähän liittyvät tuotteet

Catapult Cat
Catapult Cat
Catapult Cat on L-kysteiiniä, B- ja C-vitamiineja sisältävä ravintolisä, joka on tarkoitettu käytettäväksi alkoholin nauttimisen yhteydessä. B-vitamiineja tarvitaan alkoholiaineenvaihdunnan prosesseista syntyvien vitamiinien puutostilojen korjaamiseen. C-vitamiini tehostaa ja lisää antioksidantti glutationin toimintaa. Glutationi suojelee maksaa. L-kysteiini L-kysteiini on luonnollinen aminohappo, jota valmistetaan fermentoimalla kasvisperäisiä raaka-aineita. Elimistö valmistaa L-kysteiinistä glutationia, joka on maksalle tärkeä antioksidantti ja myrkkyjen poistaja. Miksi Catapult Cat toimii? Catapult Cat on Suomessa kehitetty ja valmistettu uutuustuote. Se on suunniteltu nautittavaksi alkoholin käytön yhteydessä ja sen toiminta perustuu ainesosien yhdistelmään, joka reagoi alkoholin haitalliseen palamistuotteeseen. Tuote on täysin turvallinen ja sille on patenttihakemus vireillä. Käyttöohje Ensimmäinen tabletti tulee nauttia hetki ennen ensimmäistä alkoholiannosta. Seuraavat tabletit tulee nauttia yksi kerrallaan yhden tai enintään kahden tunnin välein koko sen ajan, kun alkoholia käytetään. Tuote ei sisällä ihmis- eikä eläinperäisiä aineita. Laktoositon ja gluteeniton. Rajoitukset Ei sovellu lapsille, imettäville, raskaana oleville, munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville tai kystinuriaa sairastavile. Ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Tuote on säilytettävä pienten lasten ulottumattomissa.
9.95 €
Acetium Kapselit
Acetium Kapselit
Acetium suojaa suuta ja vatsaa asetaldehydin haittavaikutuksilta. Acetium sopii erityisesti niille, joilla on hapoton vatsa tai haponestolääkitys. Acetium auttaa silloin, jos normaali vatsahappojen tuotanto on estynyt eli kun sinulla on: hapoton maha haponestolääkitys krooninen helikobakteeri-infektio. Acetium sopii myös silloin, kun sinulla on autoimmuunitaudin aiheuttama mahalaukun limakalvon vaurio (atrofinen gastriitti) ja toimintahäiriö (hapoton maha). Asetaldehydi Asetaldehydi on alkoholiaineenvaihdunnan tuote, jota on erilaisissa ruoissa ja juomissa. Normaalisti asetaldehydi tuohoutuu vatsahappojen vaikutuksesta. Asetaldehydi on WHO:n mukaan karsinogeeni eli syöpää aiheuttava aine. Siksi on tärkeä varmistaa, että asetaldehydi poistuu elimistöstä. Asetaldehydiä muodostuu erityisesti silloin, kun juot alkoholia tai tupakoit. Acetium ei sisällä eläinperäisiä ainesosia, laktoosia, gluteiinia, sokeria tai allergeeneja. Acetiumin vaikuttava aine on L-kysteiini, joka on luonnollinen aminohappo. L-kysteiini sitoo asetaldehydiä ja estää sitä imeytymästä elimistöön. Annostus 1-2 kapselia veden kera noin 10 minuuttia ennen ruoan tai alkoholin nauttimista. Alkoholin nauttimisen jatkuessa voit ottaa 1-2 kapselia lisää. Korkein suositeltu päiväannos on 10 kapselia. Jokainen kapseli sisältää 100 mg L-kysteiiniiä. Valmisteen käyttöä ei suositella raskaana oleville tai imettäville. Ei sovellu lapsille, munuaisten vajaatoimintaa tai kystinuriaa sairastaville. Säilytys Säilytä kuivassa alle 25 °C. Älä säilytä jääkaapissa tai pakasta. Ei lasten ulottuville.
28.95 €

Edellinen artikkeli

Kuukauden eteerinen öljy: Ravintsara

Seuraava artikkeli

Luonnollisista kivunlievittäjistä apua lihaskipuihin

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: