Homeopaattiset kotihoidot vatsavaivoihin

Vatsavaivat ja niiden homeopaattinen kotihoito

Vatsan ja ruoansulatuskanavan vastustuskykyä voi parhaiten edistää terveellisellä, tasapainoisella ruokavaliolla ja stressittömällä elämäntavalla. Melkein kaikki ihmiset kuitenkin kärsivät ajoittain joistain vatsavaivoista. Homeopaattisia valmisteita voi käyttää kotihoitona esimerkiksi vatsatautiin, ummetukseen ja tilapäisiin ruoansulatusongelmiin.

Jos vatsakipu tai ruoansulatusvaivat ovat hyvin voimakkaita tai kivuliaita, tai jos oksentaminen on niin rajua, että riskinä on vakava nestehukka, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkärin vastaanotolle tulee mennä myös silloin, jos ulosteessa on verta, jos jos epäilee myrkytystä, tai jos kyseessä on lääkkeiden yliannostus.

Homeopatiassa käytetään valmistetta, joka sopii yksilölliseen oirekuvaan. Homeopatiassa lääkitään samankaltaisuuden periaatteella, eli lääkeaineen ja hoidettavan henkilön oirekuvien tulee täsmätä. Ohessa kuvaukset muutamista yleisistä ja hyvin tunnetuista homeopaattisista lääkeaineista, joita käytetään akuuteissa vatsavaivoissa.

Arsenicum album

Arsenicum on homeopatian yksi tärkeimmistä lääkeaineista, joka auttaa moniin tulehduksiin ja kiputiloihin. Tämän lääkeaineen oirekuvaan kuuluvat vatsavaivojen osalta polttavat kivut kurkussa, vatsassa tai koko suolistossa. Polttava närästys on tyypillinen oire. Vatsa tuntuu menevän sekaisin varovaisestakin syömisestä ja juomisesta. Arsenicumin tilassa oleva henkilö on hyvin janoinen ja juo usein, mutta pieniä kulauksia kerrallaan. Yleensä tällaiselle henkilölle maistuvat lämpimät juomat. Arsenicumia tarvitsevat henkilöt ovat usein pelokkaita ja ahdistuneita, ja he voivat pelätä kuolemaa sekä sairauksia. Akuuteissa vatsavaivoissa voi käyttää Arsenicumia, vaikkei mieleen liittyviä oireita olisikaan, jos oirekuvaus muuten täsmää. Yleensä tällaisten vatsavaivojen yhteydessä esiintyy heikotusta, janoisuutta ja levottomuutta. Arsenicum sopii lääkeaineena viluisille ihmisille, joiden olo helpottuu lämmöllä.

Nux vomica

Tämä lääkeaine on yksi myydyimpiä homeopaattisia valmisteita. Se sopii hyvin vaivoihin, jotka ovat seurausta jatkuvasta stressistä, ylensyönnistä tai alkoholin tai muiden päihteiden liiallisesta käytöstä. Nux vomicaa käytetään myös ruokamyrkytyksestä toipumiseen. Nux vomican oirekuvaan liittyy usein ilmavaivoja, turvotusta, närästystä sekä joko ummetusta tai ripulia. Tätä valmistetta voi mainiosti käyttää elimistön tukena vieroitusoireisiin, jotka tulevat kahvin tai muiden stimulanttien tai lääkkeiden lopettamisen seurauksena.

Henkilöt, jotka tarvitsevat Nux vomicaa, kokevat aamut erityisen hankaliksi. He ovat herätessä väsyneitä, pahantuulisia ja ärtyisiä, ja heitä on syytä kohdella pehmeästi ennen kuin he ovat aamukahvinsa saaneet. Monesti Nux vomican oirekuva kehittyy ihmisessä, joka on hyvin kunnianhimoinen ja kilpailuhenkinen. Korkeiden ambitioiden vuoksi hän ajaa itsensä loppuun, ja kärsii sen seurauksena ruoansulatusvaivoista sekä unettomuudesta. Lämpimät kääreet ja juomat lievittävät oireita. Janoisuutta saattaa esiintyä, ja tällöin lämpimät juomat helpottavat oireita paremmin kuin kylmät. Päänsärkyä saattaa esiintyä yhdessä vatsavaivojen kanssa, ja päänsärky tuntuu tyypillisesti otsassa.

Nux vomican oirekuvaan kuuluu myös kramppaavia kipuja. Ulostaminen saattaa olla hankalaa ja kivuliasta, ja usein myös tuloksetonta. Nux vomica on hermoihin vaikuttava lääkeaine, joten oireina saattaa olla hermokipuja, kramppeja ja suurta ärtyisyyttä. Nux vomica sopii myös vauvojen koliikkivaivoihin varsinkin, jos äiti on käyttänyt paljon kahvia ja stimulantteja. Yleensä Nux vomicaa tarvitsevat henkilöt tykkäävät olla todella lämpimässä tiiviisti peiton alla, jos ovat kipeitä.

Lycopodium

Lycopodiumin yksi keskeisimpiä teemoja on ravinnon puutteellinen imeytyminen. Ravinto ei imeydy eikä sula. Tuntuu, kuin vatsassa ja suolistossa olisi jatkuva käymistila. Tällaisessa tapauksessa saattaa olla kova nälkä, mutta heti syömisen aloitettua tulee tunne, että vatsa täyttyy jo muutaman suupalan jälkeen. Tällaiseen vaivaan Lycopodium on tärkein lääkeaine. Henkilöt, jotka tarvitsevat Lycopodiumia saattavat herätä öisin nälkään.

Oireina ovat muun muassa seuraavat: suolistossa kiertää paljon ilmaa aiheuttaen turvotusta ja ummetusta, ulostaminen on vaikeaa, ummetusta esiintyy matkustettaessa, kireä vaatetus vatsan ympärillä tuntuu epämukavalta ja tärkkelyspitoisen ruuan syöminen aiheuttaa pahoinvointia. Lisäksi esiintyy jatkuvaa hapanta röyhtäilyä, joka voi myös aiheuttaa polttavaa kipua, kuten Arsenicumin oirekuvassa. Ruoansulatus toimii heikosti, ja viljatuotteet, sokerit, pavut, linssit ja kaalit eivät sula. Oireet myös pahenevat iltaa kohti. Myös viluisuutta voi esiintyä, sekä halua nauttia lämpimiä juomia ja ruokia. Henkilö voi myös kärsiä kroonisista vatsavaivoista, jotka ovat kehittyneet pitkän ajan kuluessa. Lempeä liikkuminen voi lieventää vatsaoireita.

Bryonia

Tämä lääkeaine auttaa vatsavaivoihin ja vatsatauteihin silloin, jos ongelmana on se että pienikin liike pahentaa kipua. Kipu aiheuttaa sen, että on pakko maata aivan hiljaa paikallaan puhumatta kenellekään. Jano on kova ja tekee mieli juoda paljon kerrallaan. Bryoniaa tarvitseva henkilö kärsii rankasta röyhtäilystä ja painon tunteesta vatsan alueella. Ummetuksessa uloste on kuiva, runsaan kokoinen ja kokkareinen. Lepo ja rauha auttavat huonoon oloon, kun taas kaikki liikkuminen, jopa puhuminen, pahentavat oloa.

Carbo vegetabilis

Tätä lääkeainetta voi käyttää silloin, jos elimistö kärsii hapenpuutteesta tai verenkierto- ja vatsaongelmista. Oireisiin kuuluu myös valtava turvotus ja röyhtäily. Ilman päästäminen ja röyhtäily helpottavat oloa hetkeksi. Syöminen aiheuttaa turvotusta pian aterian jälkeen. Olo on heikko ja voi myös pyörryttää, mutta olo helpottuu raittiissa ilmassa. Joskus esiintyy hiilihapollisten juomien mielihalua.

Pulsatilla

Pulsatilla helpottaa vatsavaivoja, jotka johtuvat ylensyönnistä. Pulsatilla sopii henkilöille, jotka himoitsevat herkkuja, kuten kakkuja, jäätelöä ja makeisia. Ylensyönti aiheuttaa ruoansulatusvaivoja ja turvotusta. Ruoansulatus toimii hitaasti, ja herkut, rasvaiset ruoat tai porsaanliha pahentavat oloa. Pulsatillaa tarvitseva henkilö ei yleensä ole janoinen. Tuuletus, raitis ilma ja lempeä liikunta helpottavat oloa.

Phosphorus

Phosphorus voi olla hyvä vaihtoehto, mikäli Arsenicum ei auta vatsavaivoihin, joihin liittyy polttavaa kipua, heikotusta sekä janon tunnetta. Pahoinvointi tai oksentaminen yhdistettynä kovaan janoon ovat myös phosphorukselle tunnusomaisia piirteitä. Mieli tekee kylmiä tai jopa jääkylmiä juomia, jotka helpottavat hetkeksi. mutta tulevat usein oksennuksena ulos lämmennettyään vatsassa. Henkilö saattaa herätä nälkään yöllä, niin kuin Lycopodiumia tarvitsevat henkilöt. Phosphorusta tarvitsevalla henkilöllä on usein taipumusta verenvuotoon, ja hänellä kroonistunut mahavaiva saattaa kehittyä jopa vuotavaksi vatsahaavaksi.

Sulphur

Yksi oireista, joka osoittaa tämän lääkeaineen tarpeen, on aamuripuli. Äkillinen ulostustarve saattaa ilmaantua jo viideltä aamulla. Sulphurin oirekuvaan voi kuulua myös ummetus. Silloin yleensä kuvaan liittyy hyvin pahanhajuiset kaasut ja muutenkin voimakkaan hajuiset kehon eritteet. Sulphuria tarvitsevat henkilöt kärsivät usein kutinasta ja kuumuudesta. Heidän oloaan pahentaa lämpö. Lisäksi heillä saattaa olla huono selän ryhti, ja he kokevat pitkään seisomisen raskaaksi ja oireita pahentavaksi.

Vatsakrampit

Vatsakramppeihin voi kokeilla Colocynthista, jos kramppeja helpottaa vatsaan painaminen ja kaksin kerroin oleminen. Magnesium phosphoricum sopii vatsakramppeihin, jos oireita lievittää lämpö ja kaksin kerroin taipuminen.

Matkaripuliin haluan mainita vielä Podophyllumin, jonka oirekuvaan kuuluu voimakas, räjähdysmäinen, mutta kivuton ulostaminen, jota edeltää kaasu ja ilmavaivat. Tämä saattaa muistuttaa Sulphurin oirekuvausta, koska ripuli on monesti pahempi juuri aamulla. Podophyllumin oirekuvassa tuntuu hyvältä maata vatsallaan. China officinalis puolestaan sopii ripulin jälkeisestä nestehukasta toipumiseen.

Homeopatiassa on satoja, jopa tuhansia eri lääkeaineita, joista olen maininnut vain muutaman. Mikäli olet epävarma oikeasta lääkeaineesta juuri omaan vaivaasi, käänny ammattihomeopaatin puoleen! Homeopaattisen kotiapteekin voi rakentaa lääkeaine kerrallaan, ja opiskella niiden käyttöä kirjoista sekä Homeopatiaopisto It’s Healthin homeopatiakursseilla.

Artikkelin on kirjoittanut homeopaatti Camilla Holmström. Tavoitat Camillan osoitteessa www.wellnesslab.fi.

Itsehoitoa kaatumistapaturmissa? Homeopaattinen kotiapteekki!

Dr. Reckeweg: arvostettu saksalainen lääketehdas valmistaa homeopaattisia yhdistelmävalmisteita jo neljännessä sukupolvessa

Näitä luetaan

Dr. Reckeweg – Hyviksen valikoimista nyt homeopaattiset yhdistelmävalmisteet vilustumisoireiden itsehoitoon
Kuten varmaan jo tunnet ja tiedätkin, niin homeopaattinen hoito on aina kokonaisvaltaista...
Dr. Reckeweg: arvostettu saksalainen lääketehdas valmistaa homeopaattisia yhdistelmävalmisteita jo neljännessä sukupolvessa
Dr. Reckweg on arvostettu saksalainen homeopaattisten yhdistelmävalmisteiden valmistaja, jonka juuret ulottuvat neljän...
Itsehoitoa kaatumistapaturmissa? Homeopaattinen kotiapteekki!
Koska homeopaattisia aineita on todella paljon kappalemääräisesti, oikean aineen löytäminen nopeasti on...
Syysnuhaa ja yskää? Avuksi homeopaattinen Aconitum
Syksy on alkanut kauniin kesän jälkeen, mutta osa ihmisistä kulkee edelleen kesävaatteissa...
Kukkaterapia – oletko jo kokeillut?

Kukkatipat kohottavat mielialaa – juuri sitä nykypäivän kiireessä usein tarvitsemme....

Kukkaterapia – tutustu lempeään hoitoon
Jokaisella kukalla on oma, sille ominainen vaikutusalueensa. Kukkatipat kohottavat mielialaa. Ne...
Tapaturmiin avuksi homeopaattinen Arnica
Kolahtiko kyynärpää pahasti tai kaaduitko pelikentällä? Tällaisiin pieniin tapaturmiin, revähdyksiin ja rasitusvammoihin...
Auringonpistos? Avuksi homeopaattinen Belladonna
Olitko liian kauan kuumassa ympäristössä tai ilman päähinettä auringonpaisteessa? Kuumeiseen, pahoinvoivaan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.