Älä merkitse seksiä kalenteriin – se voi pahimmassa tapauksessa syödä halun

Älä merkitse seksiä kalenteriin – se voi pahimmassa tapauksessa syödä halun

Ei jaksa, ei kiinnosta, ei toimi, älä koske, ei tunnu missään, en halua – onko seksin aina pakko olla yhdyntää ja pitääkö puolison kanssa harrastaa seksiä jos ei jaksa?

Ei pidä. Sitä korostaa myös seksuaalineuvoja Marika Leppänen.  Moni sekoittaa ihmisen seksuaalisuuden seksiin. Ihmisen seksuaalisuus ei tarkoita seksin harrastamista, vaan sitä, miten ihminen kokee itsensä. Jos toinen on parisuhteessa kovin seksuaalinen ja toinen ei, voi makuuhuoneessa tulla ongelmia vastaan. Moni pariskunta kokee seksin pakkopullana kiireisen elämän vuoksi ja toinen osapuoli voi harrastaa sitä vain miellyttääkseen kumppaniaan.

- Joku on kysynyt, että saako parisuhteessa pihdata? Vastaan aina että SAA. Seksi ei saa olla epämiellyttävää kummallekaan, toteaa seksuaalineuvoja Marika Leppänen.

Seksi mielletään helposti pelkkänä yhdyntänä, mutta se on paljon muutakin. Koskettelu ja kumppanin huomioiminen tuottaa myös mielihyvää.

- Joskus parisuhteessa unohtaa itsensä. Sooloseksi ja itseensä tutustuminen auttavat tunnistamaan omia tarpeita.

Kumppanin kanssa pitää kommunikoida ja kertoa toiveistaan. Joskus puoliso haluaa koskea toista, mutta tulee niin usein torjutuksi, ettei jaksa enää yrittää. Koskettamisesta muodostuu lopulta kupla pariskunnan väliin.  

Paineita pedissä

Seksistä ja parisuhteesta kirjoitetaan avoimesti. Aamun sanomalehdessä voi olla kymmenen kohdan lista siitä, miten saa vipinää peiton alle.

- Osa kokee listat ja tavoitteet painostavina. Odotukset seksiin kasvavat ja puolison esittelemä listaus seksistä ei tunnu luontevalta.

Seksille on joskus vaikea löytää yhteistä aikaa. Työkiireet, stressi ja ruuhkavuodet voivat aiheuttaa sen, ettei kumppania kosketa lainkaan viikon aikana. Kalenteriin merkitty seksihetki ei silti sovi kaikille.

- Jotkut kokevat painetta seksipäivästä. Sitä odotetaan innolla, mutta kun päivä koittaa toinen ei välttämättä jaksa tai halua ja silloin toinen voi pettyä. Seksuaalineuvoja mukaan seksistä puhutaan liian orgasmikeskeisesti. Seksi ja yhdyntä voi olla hyvää ilman valtavaa ilotulitusta.

- Seksin kalenterimerkintää parempi päivä voi olla pusupäivä. Koskettele kumppaniasi ja anna pusuja. Läheisyyttä voi saada muullakin tavoin kuin yhdynnässä.  

Mitä seksuaalineuvojan kanssa puhutaan?

Pariskunnat hakevat apua ongelmiinsa harmillisen myöhään. Ongelmat ovat kasautuneet jo usean vuoden ajan ja vasta eron kynnyksellä turvaudutaan ammattilaiseen.

Seksuaalineuvojan kanssa kartoitetaan aluksi elämäntilannetta ja käydään läpi seksuaalihistoriaa. Jokaisen seksuaalinen identiteetti syntyy eri tavoin.

- Asiakkaan kanssa keskustellaan siitä, onko esimerkiksi saanut lapsena tarpeeksi läheisyyttä tai miten koki nuorena seksuaalisuutensa. Osa meistä ei ole saanut lähes lainkaan seksivalistusta.

Seksuaalineuvojan luona puhutaan ja kuunnellaan. Usein viisi käyntikertaa riittää, jotta asiakas saa jotain apua ongelmiinsa. Usein vastaanotolle tullaan yksin, mutta kumppaninkin kanssa voi tulla. Tärkeintä on, että molemmat haluavat apua ja ovat valmiita puhumaan. Puolisoa ei voi pakottaa hakemaan apua.

Ikä ei ole este seksuaalineuvonnalle. Ihmisen elämässä tapahtuu muutoksia jatkuvasti ja osa niistä vaikuttaa myös seksuaalisuuteen. Lapsen saaminen, avioero, terveysongelmat, tai läheisin seksuaaliongelmat voivat aiheuttaa ongelmia myös makuuhuoneessa. Seksi voi loppua ja yhteys mahdolliseen kumppaniin katkeaa.  

 

Fyysiset vaivat

Neuvoja haetaan myös silloin, kun terveys haittaa seksiä. Jos asiakkaalla on esimerkiksi erektiohäiriötä tai pitkäaikaisia ja kivuliaita yhdyntäkipuja, olisi hyvä käydä lääkärin vastaanotolla ennen seksuaalineuvontaa.
– Jokaisen asiakkaan kanssa käydään läpi yksilölliset keinot seksuaaliterveyden tukemiseen ja ylläpitoon.
Naisilla ongelmina voi olla limakalvojen kuivuus tai yhdyntäkivut. Myös lantiopohjan lihasten harjoittaminen on kysytty aihe.
– Yleisesti naisten vaihdevuosiongelmiin, esimerkiksi kuiviin limakalvoihin, auttaa paikallinen hormonikorvaushoito. Yhdyntä- ja kuivuusongelmaan tehoaa laadukas liukuvoide. Miehillä erektio-ongelmaan voi kokeilla verenkiertoa lisäävää paikallistuotetta tai lääkärin määräämää lääkitystä.

Mutta osaako seksuaalineuvoja kertoa, mitä seksileluja – tai voiteita minun kannattaa hankkia?
- Nykyään on olemassa paljon fiksuja tuotteita. On stimuloivia geelejä, väriseviä laitteita ja apuvälineitä sekä miehille että naisille. Toinen innostuu värinästä, mutta toisella se ei herätä lainkaan tuntemuksia. Seksuaalineuvoja voi pohtia yhdessä asiakkaan kanssa, mikä auttaa.

Seksuaalineuvoja on myös terveydenhuollon ammattilainen. Seksuaaliterapeutti käsittelee eri terapian keinoilla ongelmaa, ja neuvoja pyrkii keskustelun lisäksi auttamaan myös seksuaaliterveydessä.

Seksuaalineuvoja Marika Leppänen on yksi Hyviksen asiantuntijoista ja hän vastaa asiakkaita askarruttaviin kysymyksiin tällähetkellä sähköpostin välityksellä. 

 

Suurin niistä on Rakkaus.

 

Alkuperäinen teksti on toukokuun 2019 Voi Hyvin -lehden välissä ilmestyneestä Hyvis -lehdestä oleva artikkeli jonka on kirjoittanut Leena Seppinen.

 

 

Tähän liittyvät tuotteet:

Vahvistusta miehisen kunnon ylläpitoon

Käytännölliset vinkit tuovat seksiin lisää nautintoa

Näitä luetaan

Työpäiviin, treeneihin ja makuuhuoneeseen LISÄÄ VIRTAA

Pinena Elinvoima-kapseli auttaa suoriutumaan paremmin sekä henkisesti että fyysisesti. Uutuustuote tukee varsinkin...

Tiesitkö, että erektiohäiriöihin löytyy tutkittu ja tehokas apu ilman reseptiä?
Erektiohäiriöt ovat valitettavasti yleistyvä ongelma - häiriöitä esiintyy jo yli puolella...
Belladotin uutuus keskittyy naisten ejakulaatioon (squirting)
Riippumatta siitä mitä olet aikaisemmin kuvitellut, lukenut tai kuullut, sinulla ei tarvitse...
Libido hukassa? Näin omaan sukupuoliviettiin voi vaikuttaa
Kesähelteillä hormonit hyrräävät ja moni kokee libidonsa eli seksuaalisen halukkuutensa kohonneen. Aina...
Jokainen mies veltostuu joskus
Kun mies ikääntyy, testosteroniarvot laskevat. Se on täysin luonnollista, ja niin käy...
Toiko poikkeuksellinen kevät poikkeuksia elämääsi?
Päätin kirjoittaa tästä poikkeuksellisesta keväästä ja varsinkin sen mahdollisista vaikutuksista seksuaaliterveyteen ja...
Värinää vällyihin
Nykypäivänä on saatavilla monenlaisia vibraattoreja, hieromasauvoja ja klitoriskiihottimia. Vibraattori lisää parhaimmassa tapauksessa...
Käytännölliset vinkit tuovat seksiin lisää nautintoa
Seksielämä ei aina virkoa itsestään. Saimme avuksi nämä kivat vinkit Belladot...
Vahvistusta miehisen kunnon ylläpitoon
Miehisen kunnon ylläpitäminen tai sen puute on ollut yksi kysytyimpiä kysymyksiä,...
Seksuaalisuus on ihmisen perustarve ja osa jokaisen persoonaa
Seksuaalisuus ja seksi kiinnostavat varmasti miltei kaikkia ja siksi niistä puhutaankin julkisuudessa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.