Kesähelteillä hormonit hyrräävät ja moni kokee libidonsa eli seksuaalisen halukkuutensa kohonneen. Aina ei kuitenkaan näin ole: sukupuolivietti vaihtelee elämäntilanteen myötä, ja libido voi olla joskus kateissa niin miehillä kuin naisillakin. Libidoon liittyvät asiat mietityttävät monia: kuinka paljon seksiä tulisi haluta, onko normaalia jos ei haluta ja voiko omaan libidoonsa vaikuttaa ovat kestoaiheita niin parisuhteissa kuin sinkkumarkkinoilla eläville. Kun ymmärtää paremmin, mitkä asiat omaan libidoon vaikuttavat, on näitä kysymyksiä helpompi lähteä ratkomaan.
Mitä on libido?
Libido on monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttavat monet asiat. Libidon perusta on ensisijaisesti biologinen, mutta myös psykologisilla, sosiaalisilla ja kulttuurisilla tekijöillä on suuri vaikutus libidoon. Biologisesti tarkasteltuna libidoa säätelevät androgeenit eli mieshormonit (joista tärkeimpänä testosteroni), estrogeenit eli naishormonit ja keltarauhashormoni eli progesteroni. Kaikkia näitä löytyy sekä miehiltä että naisilta, joskin eri pitoisuuksina. Sukupuolihormoneilla on suuri rooli seksuaalisen kehityksen ja lisääntymisen kannalta. Lisäksi sukupuolihormonit vaikuttavat sekä miehillä että naisilla muun muassa luiden ja lihasten kasvuun, hiustenkasvuun, rasvan jakautumiseen kehossa sekä kolesteroliarvojen säätelyyn. Naisilla sukupuolihormoneja tuottavat munasarjat ja miehillä kivekset. Sekä miehillä että naisilla testosteronin ja estrogeenin tuotanto vähenee iän myötä, mikä voi heijastua myös libidoon.
Mitkä asiat vaikuttavat libidoon?
Libidon määrä heijastelee usein ihmisen fyysistä ja henkistä hyvinvointia, joskin sen vaihtelu eri elämäntilanteiden tai vaikkapa päivien mukaan on täysin luonnollista. Libido vaihtelee myös ihmisten välillä suuresti, minkä vuoksi mitään tiettyä tasoa “normaalille” halukkuuden määrälle ei voida asettaa. Lähestulkoon jokainen meistä kokee kuitenkin jossain vaiheessa elämäänsä hetkiä, jolloin ei haluta. Haluttomuus voi ulottua vain tiettyihin tilanteisiin tai omaan kumppaniin, tai se voi olla hyvin kokonaisvaltainen tunne. Muutokset seksuaalisessa halukkuudessa voivat myös olla merkki ongelmista terveydentilassa tai jopa sairaudesta, jolloin asia on paikallaan tutkituttaa lääkärillä.
Libidoon vaikuttavat muun muassa seuraavat tekijät:
Stressi ja väsymys: kuluttava työ, lapsiperhearki, iäkkäiden vanhempien hoitaminen ja muut arkea kuormittavat tekijät verottavat jaksamista, mikä heijastuu myös seksuaaliseen halukkuuteen. Varsinkin stressin ja väsymyksen pitkittyessä seksuaalinen halukkuus laskee, mikä voi aiheuttaa kitkaa myös parisuhteeseen.
Masennus: Masennus on sairaus, joka syö hyvinvointia kokonaisvaltaisesti, ja näin ollen vaikuttaa myös seksuaalisuuteen. Masennukseen liittyy usein itsekriittisyyttä ja muutoksia minäkuvassa, mitkä voivat vaikuttaa halukkuuteen ja kykyyn kiihottua. Libidon vähentyminen voi olla myös seuraus masennuslääkkeiden käytöstä.
Sairaudet: Monet sairaudet aiheuttavat fyysisten oireiden, kuten kipujen ja väsymyksen lisäksi mielialan vaihteluja tai muutoksia ulkonäössä, mitkä kaikki yhdessä vaikuttavat myös seksuaalisuuteen. Seksuaalisten halujen väheneminen liitetään usein esimerkiksi syöpään, diabetekseen ja kilpirauhasen vajaatoimintaan. Myös ylipaino voi vaikuttaa libidoon, sillä se on yhteydessä vähentyneeseen testosteronin määrään. Ylipaino voi vähentää halukkuutta myös psykologisista syistä, kuten itsetunto-ongelmista tai negatiivisesta ruumiinkuvasta johtuen.
Lääkitys: Monet lääkkeet voivat vähentää seksuaalista halukkuutta. Esimerkiksi verenpainelääkkeet, masennuslääkkeet (erityisesti SSRI-lääkkeet) ja hormonaaliset ehkäisyvalmisteet voivat vaikuttaa halukkuuteen. Myös opioideiksi laskettavat lääkkeet, kuten kodeiini ja fentanyyli voivat vähentää sukupuolihormonien määrää.
Alkoholi ja tupakka: Sekä runsas alkoholinkäyttö että tupakointi laskevat seksuaalista halukkuutta. Alkoholi voi normaalikuluttajilla lisätä seksuaalisia haluja, mutta vaikeuttaa miehillä erektion tai orgasmin saamista. Runsas alkoholinkäyttö laskee pidemmällä aikavälillä testosteronin määrää elimistössä, ja vaikuttaa tämän myötä libidoon. Tupakointi taas heikentää verenkiertoa sukuelinten alueella ja vaikeuttaa näin ollen kiihottumista.
Parisuhdeongelmat: Pidemmässä parisuhteessa tulee väistämättä eteen hetkiä, jolloin ei haluta. Liian vähäinen kommunikaatio, läheisyysongelmat, riitely, yhteisen ajan puute, luottamusongelmat sekä omat tai toisen osapuolen fyysiset muutokset ovat kaikki syitä, jotka voivat vähentää halukkuutta toimintaan makuuhuoneen puolella. On myös varsin tavallista, etteivät pariskunnan osapuolten halut kohtaa: toiselle riittäisi seksi pari kertaa kuussa, kun taas toinen haluaisi pari kertaa viikossa. Halukkaampi osapuoli voi kokea itsensä torjutuksi, mikä voi johtaa itsetunto-ongelmiin, kun taas haluttomampi voi kokea paineita vastata toisen osapuolen toiveisiin, mikä voi vähentää omia haluja entisestään.
Myös kivut seksin aikana voivat vähentää seksuaalista halukkuutta sekä naisilla että miehillä. Naisilla kivut voivat johtua esimerkiksi emättimen kuivuudesta tai endometrioosista, kun taas miehillä kipujen syynä voi olla esimerkiksi esinahan kireys tai tulehdus.
Raskaus ja imetys: Naisilla raskaus ja imetys vaikuttavat merkittävästi hormonituotantoon. Estrogeenitasot kohoavat raskauden edetessä, ja varsinkin toisen kolmanneksen aikana seksuaalinen halukkuus saattaa kasvaa. Synnytyksen jälkeen estrogeenitasot kuitenkin laskevat ja pysyvät matalina imetyksen ajan. Tämä aiheuttaa usein emättimen limakalvojen kuivumista, mikä voi aiheuttaa yhdyntäkipuja ja vähentää haluja. Sukuelinten paikallisoireita voivat tällöin hoitaa paikallisesti emättimessä käytettävät matalahormoniset estrogeenivalmisteet. Hormonitoiminnan muutoksia suurempi syy haluttomuudelle on usein kuitenkin uusi elämäntilanne, joka työntää seksin ajatuksissa taka-alalle. Myös raskauden ja synnytyksen aiheuttamat kehon muutokset voivat vähentää haluja.
Kuukautiskierto: hormonitasot ja sen myötä myös seksuaalinen halukkuus heilahtelevat naisilla myös kuukautiskierron mukaan. Libido on useimmilla korkeimmillaan juuri ennen ja jälkeen ovulaation sekä kuukautisten aikana. Matalimmillaan libido on usein juuri ennen kuukautisia.
Ikääntyminen: Ikääntyminen aiheuttaa usein muutoksia sekä miesten että naisten seksuaaliseen halukkuuteen. Naisilla vaihdevuodet vaikuttavat hormonituotantoon ja sen myötä usein myös libidoon. Naisten estrogeenin ja testosteronin pitoisuudet laskevat vaihdevuosien myötä pysyvästi. Estrogeenin puute voi vaikeuttaa kiihottumista, sillä se ilmenee usein emättimen limakalvojen kuivumisena, ohenemisena ja arkuutena.
Miesten testosteronitasot laskevat ikääntymisen myötä, mikä vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Ylipaino edesauttaa testosteronin vähenemistä entisestään, minkä vuoksi painon pudottaminen voi auttaa palauttamaan menetettyjä testosteronitasoja. Testosteronin lasku voi johtua myös esimerkiksi sairauksista, lääkityksistä tai huonoista elämäntavoista, kuten runsaasta alkoholinkäytöstä, tupakoinnista, ylipainosta tai liian vähäisestä liikunnasta.
Sukupuolesta riippumatta lääkitykset sekä erilaiset liikkuvuusongelmat voivat vähentää seksuaalista halukkuutta iäkkäämmillä. Toisaalta monilla libido myös säilyy iän karttuessakin.
Luonnolliset keinot kohottaa libidoa
Seksuaalinen haluttomuus ja sen myötä seksuaalisen kanssakäymisen vähäisyys tai puute eivät välttämättä ole itselle ongelma. Ainoastaan sillä on väliä, onko itse tyytyväinen omaan libidoonsa, ei sillä onko se korkea tai alhainen jonkun toisen standardeilla mitattuna. Halukkuuden määrästä tulee ongelma vasta silloin, kun se aiheuttaa itselle ahdistusta. Haluttomuus voi aiheuttaa esimerkiksi itsetunto-ongelmia tai ongelmia parisuhteeseen, mitkä voivat toimia kimmokkeena haluta tehdä jotain asialle. Syyt haluttomuudelle on tässä tapauksessa hyvä pyrkiä tunnistamaan, jotta ongelmaa voi lähteä ratkomaan.
Libidoa on mahdollista tehostaa muun muassa seuraavilla keinoilla:
Stressinhallinta ja riittävä lepo: Stressi ja väsymys syövät haluja. Jos tunnet itsesi jatkuvasti stressaantuneeksi, väsyneeksi tai ahdistuneeksi, on paikallaan pistää omat elämäntavat uusiksi. Omaa henkistä hyvinvointia kannattaa vaalia rauhoittamalla elämänrytmi ja keskittymällä asioihin, jotka tuovat itselle iloa. Järjestä aikaa lempiharrastuksellesi ja ystävien tapaamiselle, liiku säännöllisesti ja priorisoi riittävä uni. Uni vaikuttaa mielialaan ja energiatasoon, ja joidenkin tutkimusten mukaan myös libidoon. Jos väsymys jatkuu elämäntapamuutoksista huolimatta, voi lääkärikäynti olla tarpeen, sillä väsymyksen taustalla voi olla myös muita terveydellisiä syitä.
Ravinto: Sydänterveyttä ja verenkiertoa edistävä ruokavalio tukee myös seksuaaliterveyttä. Ruokavalio, joka sisältää runsaasti kasviksia ja hedelmiä, kokojyviä ja kuitua sekä terveellisiä rasvoja kuten oliiviöljyä, pähkinöitä ja rasvaisia kaloja, tukee sydänterveyttä ja edesauttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja sen myötä myös libidon säilymistä.
Myös tiettyjen ruokien sanotaan kohottavan libidoa ja stimuloivan testosteronin tuotantoa niiden sisältämien vitamiinien ja kivennäisaineiden ansiosta (erityisesti sinkki, B-vitamiini ja D-vitamiini). Näitä ovat muun muassa valkosipuli, banaani, tumma suklaa, avokado, vesimeloni, inkivääri, osterit, pinjansiemenet, granaattiomena, pinaatti ja ekstraneitsytoliiviöljy. Näiden ruoka-aineiden toimivuuteen lemmenlääkkeinä kannattaa tosin suhtautua varauksella, sillä väitteille on vain vähän tieteellistä tukea.
Yrtit ja ravintolisät: Myös tiettyjen yrttien sanotaan lisäävän libidoa. Ginkgo biloba -uutetta saadaan kiinalaisesta ginkgosta eli neidonhiuspuusta, ja se tunnetaan aivoihin ja verenkiertoon vaikuttavista ominaisuuksistaan. Ginkgon on joissakin tutkimuksissa osoitettu hoitavan masennuslääkkeiden käytöstä johtuvaa haluttomuutta. Myös macan, ginsengin ja tribuluksen seksuaalista halukkuutta stimuloivista vaikutuksista on olemassa tutkimustuloksia. Myös ashwagandhan vaikutuksia seksuaaliseen halukkuuteen on tutkittu, mutta toistaiseksi selvää näyttöä ei ole löydetty.
Liikunta: Säännöllinen liikunta edesauttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja henkistä tasapainoa. Liikunta voi myös auttaa hallitsemaan kehonkuvaan liittyviä ongelmia, mikä voi kohottaa omaa itsetuntoa ja sen myötä myös seksuaalista halukkuutta. Urheilussa on kuitenkin hyvä pitää maltti mukana, sillä liiallinen liikunta voi vaikuttaa päinvastaisesti libidoon. Naisilla myös lantionpohjalihasten säännöllinen harjoittaminen voi vaikuttaa positiivisesti halukkuuteen ja seksin tuomaan nautintoon.
Puhuminen: Terveellisten elämäntapojen noudattamisen lisäksi puhuminen voi avata monia libidoon vaikuttavia lukkoja. Jos olet parisuhteessa ja seksuaalisesta halukkuudesta on tullut suhteeseenne ongelma, puhu kumppanisi kanssa avoimesti ja rehellisesti niistä asioita, jotka vaikuttavat omaan halukkuuteen. Avoin kommunikaatio lisää luottamusta ja läheisyyttä välillänne, mikä myös vahvistaa libidoa. Jos taas et ole parisuhteessa ja koet oman halukkuutesi ongelmaksi, puhu asiasta vaikkapa ystävillesi tai terapeutille. Seksuaalisuuteen liittyvistä asioista keskusteleminen voi tuntua ensi alkuun hankalalta tai häpeälliseltä, mutta maksaa vaivan. Moni painiskelee samojen asioiden kanssa, joten voit saada lähipiiristäsi yllättävän paljon vastakaikua mietteisiisi.
Lähteet ja lisälukemista:
Healthline: Boost Your Libido with These 10 Natural Tips
Medical News Today: 10 ways to boost libido
Duodecim: Seksuaalinen haluttomuus
PubMed: Natural Aphrodisiacs-A Review of Selected Sexual Enhancers
PubMed: Ginkgo Biloba for Antidepressant-Induced Sexual Dysfunction