Vegaaninen ja gluteeniton taatelikakku kvinoasta

Vegaaninen ja gluteeniton taatelikakku kvinoasta

Taatelikakkuun, tuohon joulunajan klassikkoon, löytyy lukemattomia vegaanisia ja gluteenittomia reseptejä. Päätin kokeilla yhdistää sekä gluteenitoomuuden että vegaanisuuden yhteen ja samaan taatelikakkureseptiin, jotta kakku sopisi mahdollisimman monille erityisruokavalioille. Lopputulos on mausteinen, maukas ja mehevä - juuri niin kuin kunnon taatelikakun kuuluu ollakin.

Tässä reseptissä jujuna on Sun Speltin kvinoa, joka tuo kakkuun rakennetta ja mehevyyttä ja sitoo aineksia. Lisäksi jauhoja ja margariinia tarvitaan kvinoan ansiosta vähemmän.

Käytin reseptissä myös vegaanileivonnassa usein kananmunankorvikkeena käytettyä banaania, joka sopii myös makunsa puolesta maukkaaseen taatelikakkuun täydellisesti.

Taatelikakun makeuttamiseen käytin Masajon intiaanisokeria, joka on käsittelemätöntä täysruokosokeria. Intiaanisokerilla on mukavan paahteinen ja aromikas maku, joka sopii hyvin yhteen taateleiden kanssa.

Vinkki! Tässä reseptissä taatelit keitetään kahvissa ja rommissa, mutta saman nestemäärän voi korvata halutessaan myös vedellä, jos pitää miedomman makuisesta taatelikakusta.

Ainesosat

  • 0,5 dl kvinoaa
  • 2 dl vettä
  • 250 g taateleita
  • 1,5 dl intiaanisokeri
  • 2,5 dl vahvaa kahvia
  • 0,5 dl rommia (voit korvata 0,5 dl vedellä)
  • 2 tl kardemumma
  • 1 tl neilikka
  • 1 tl kaneli
  • 150 g margariini
  • 1 banaani
  • 3 dl gluteeniton jauhoseos (esim. Sunnuntai tai Urtekram gluteeniton yleisleivontamix)
  • 1 tl leivinjauhe
  • 1 tl sooda

(+ koristeluun tomusokeria)

Valmistusohjeet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele rengasvuoka (tilavuus noin 1,8 l).
  2. Huuhtele kvinoa huolellisesti kylmällä vedellä siivilässä. Keitä kvinoaa noin 15 minuuttia suolalla maustetussa vedessä, kunnes se on kypsää. Valuta ylimääräinen vesi pois ja anna kvinoan jäähtyä.
  3. Paloittele taatelit pienemmiksi paloiksi. Mittaa kattilaan kahvi, rommi, sokeri ja mausteet. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes taatelit soseutuvat. Voit soseuttaa seosta tarvittaessa lisää sauvasekoittimella. Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa.
  4. Vatkaa margariini kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt taateliseos vaahtoon.
  5. Soseuta banaani sauvasekoittimella ja lisää margariini-taateliseokseen.
  6. Sekoita jauhojen joukkoon sooda ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan.
  7. Kaada taikina voideltuun rengasvuokaan ja paista noin 1 tunti. Voit kokeilla kypsyyttä tikulla: jos tikkuun ei jää taikinaa kiinni, kakku on kypsä.
  8. Siivilöi halutessasi tomusokeria kakun päälle ennen tarjoilua.

Vegaaniset ja gluteenittomat tattaripiparkakut

Vegaaninen ja gluteeniton puolukkajuustokakku

Näitä luetaan

Nautinnollinen kuplatee – trendijuoma, joka virkistää ja tukee ruoansulatusta

Kuplatee – helmeilevä, värikäs juoma, joka on valloittanut sosiaalisen median ja kahvilalistat ympäri maailmaa. Mutta mitä...

Helppo ja nopea gluteeniton omenapiirakka

Kauppiaan resepti helppoon, nopeaan ja gluteenittomaan omenapiirakkaan.

Muhkean mehevät, maidottomat ja vegaaniset jäätelökeksit

Ihanat jäätelökeksit sopivat maidottomaan ja vegaaniseen ruokavalioon. Voit myös valmistaa pelkkää cashewjäätelöä ja tarjota sen sellaisenaan. Valmistukseen...

Gluteenittomat vappuherkut

Perinteisistä vappuherkuista voi nauttia huolettomasti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Gluteenittomat munkit ja tippaleivät valmistuvat gluteenittomien jauhojen...

Kikherneresepti – helposti kasviproteiinia hummuksesta

Kikherne on hernekasveihin kuuluva palkokasvi, josta on helppoa ja edullista valmistaa erilaisia proteiinipitoisia kasvisruokia. Tiesitkö, että...

Gluteenittomat munkit

Mitäpä olisikaan vappu ilman munkkeja? Gluteenittomat vappumunkit valmistetaan gluteenittomilla jauhoilla, ja ne maistuvat taatusti yhtä maukkailta...

Gluteenittomat tippaleivät

Tippaleivät ovat perinteinen vappuherkku. Gluteeniton versio tippaleivistä onnistuu gluteenittomilla jauhoilla ja psylliumilla.

Ruokosokerista tehty sima

Vapun ykkösjuoma eli sima valmistuu kätevästi ruokosokerista. Katso herkullinen ja ennen kaikkea helppo resepti blogistamme ja...

Ravinteikas luuliemi höystää kätevästi keitot ja muhennokset ja kohottaa niiden ravintoarvon uusiin sfääreihin

Paleoliittiseen ruokavalion harrastajien keskuudesta laajaan suosioon ponnahtanut luuliemi ei suinkaan ole mikään uusi ilmiö, vaan perinteisen...

Hedelmäinen kookosmanna-tuorepuuro

Kookosmanna tuo uutta twistiä tuttuun tuorepuuroon. Kookosmannan makeuttama täyteläinen puuro tekee aamiaishetkestä luksusta, ja se pitää...

Proteiiniletut kookosmannakastikkeella

Proteiiniletut sopivat mainiosti hieman kiireettömiin aamuihin. Ne sopivat vaikkapa aamutreenin jälkeen nautittavaksi, sillä ruokaisat letut sisältävät...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.