Vegaaninen ja gluteeniton taatelikakku kvinoasta

Vegaaninen ja gluteeniton taatelikakku kvinoasta

Heli Koskinen

Taatelikakkuun, tuohon joulunajan klassikkoon, löytyy lukemattomia vegaanisia ja gluteenittomia reseptejä. Päätin kokeilla yhdistää sekä gluteenitoomuuden että vegaanisuuden yhteen ja samaan taatelikakkureseptiin, jotta kakku sopisi mahdollisimman monille erityisruokavalioille. Lopputulos on mausteinen, maukas ja mehevä - juuri niin kuin kunnon taatelikakun kuuluu ollakin.

Tässä reseptissä jujuna on Sun Speltin kvinoa, joka tuo kakkuun rakennetta ja mehevyyttä ja sitoo aineksia. Lisäksi jauhoja ja margariinia tarvitaan kvinoan ansiosta vähemmän.

Käytin reseptissä myös vegaanileivonnassa usein kananmunankorvikkeena käytettyä banaania, joka sopii myös makunsa puolesta maukkaaseen taatelikakkuun täydellisesti.

Taatelikakun makeuttamiseen käytin Masajon intiaanisokeria, joka on käsittelemätöntä täysruokosokeria. Intiaanisokerilla on mukavan paahteinen ja aromikas maku, joka sopii hyvin yhteen taateleiden kanssa.

Vinkki! Tässä reseptissä taatelit keitetään kahvissa ja rommissa, mutta saman nestemäärän voi korvata halutessaan myös vedellä, jos pitää miedomman makuisesta taatelikakusta.

Ainesosat

  • 0,5 dl kvinoaa
  • 2 dl vettä
  • 250 g taateleita
  • 1,5 dl intiaanisokeri
  • 2,5 dl vahvaa kahvia
  • 0,5 dl rommia (voit korvata 0,5 dl vedellä)
  • 2 tl kardemumma
  • 1 tl neilikka
  • 1 tl kaneli
  • 150 g margariini
  • 1 banaani
  • 3 dl gluteeniton jauhoseos (esim. Sunnuntai tai Urtekram gluteeniton yleisleivontamix)
  • 1 tl leivinjauhe
  • 1 tl sooda

(+ koristeluun tomusokeria)

Valmistusohjeet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele rengasvuoka (tilavuus noin 1,8 l).
  2. Huuhtele kvinoa huolellisesti kylmällä vedellä siivilässä. Keitä kvinoaa noin 15 minuuttia suolalla maustetussa vedessä, kunnes se on kypsää. Valuta ylimääräinen vesi pois ja anna kvinoan jäähtyä.
  3. Paloittele taatelit pienemmiksi paloiksi. Mittaa kattilaan kahvi, rommi, sokeri ja mausteet. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes taatelit soseutuvat. Voit soseuttaa seosta tarvittaessa lisää sauvasekoittimella. Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa.
  4. Vatkaa margariini kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jäähtynyt taateliseos vaahtoon.
  5. Soseuta banaani sauvasekoittimella ja lisää margariini-taateliseokseen.
  6. Sekoita jauhojen joukkoon sooda ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan.
  7. Kaada taikina voideltuun rengasvuokaan ja paista noin 1 tunti. Voit kokeilla kypsyyttä tikulla: jos tikkuun ei jää taikinaa kiinni, kakku on kypsä.
  8. Siivilöi halutessasi tomusokeria kakun päälle ennen tarjoilua.

Edellinen artikkeli

Vegaaniset ja gluteenittomat tattaripiparkakut

Seuraava artikkeli

Vegaaninen ja gluteeniton puolukkajuustokakku

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: