Vegaaniset piparkakut eivät häviä maussa perinteisille piparkakuille, ja näistä herkullisista pipareista voivat nauttia erityisruokavalioitakin noudattavat.
Vegaanisiksi piparkakut muuntuvat jättämällä kananmunan pois ja vaihtamalla voin vegaaniseen margariiniin. Vehnäjauhojen sijaan nämä piparkakut on leivottu Foodinin tattarijauhoilla ja Foodinin mantelijauhoilla, joten ne ovat myös gluteenittomia. Tattarijauhot ja mantelijauhot toimivat piparkakuissa yllättävän hyvin ja tuovat pipareihin uutta mehevyyttä ja särmää.
Piparkakkujen makeuttamiseksi on käytetty siirapin lisäksi Masajon intiaanisokeria, joka on käsittelemätöntä, ravintorikasta ja aromikasta täysruokosokeria. Myös kookossokeri toimisi näissä herkuissa hyvin!
Ainesosat
(n. 3 pellillistä)
- 150 g vegaanista margariinia (esim. Sunnuntai laktoositon margariini)
- 1,5 dl intiaanisokeria tai kookossokeria
- 1 dl siirappia
- 3 rkl piparkakkumaustetta
- 3 ½ dl mantelijauhoja
- 4 dl tattarijauhoja
- 1 rkl perunajauhoja
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
- 1 ¼ tl suolaa
Valmistusohjeet
- Kiehauta kattilassa margariini, sokeri, siirappi ja piparkakkumauste.
- Yhdistä toisessa kulhossa mantelijauho, tattarijauho, perunajauho, leivinjauhe ja suola ja sekoita margariini-sokeriseokseen. Laita taikina peitettynä jääkaappiin ja anna kovettua seuraavaan päivään.
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Kauli taikina ohueksi levyksi tattarijauhojen avulla. Taikina on löysempää kuin tavallinen piparkakkutaikina ja tarttuu herkästi kaulimeen, joten jauhoja voi käyttää reilummin apuna kaulitsemisessa.
- Ota taikinasta muoteilla piparkakkuja ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle pellille.
- Paista piparkakkuja uunissa noin 7 minuuttia, jolloin piparkakut jäävät hivenen pehmeiksi.
- Anna pipareiden jäähtyä ja koristele halutessasi tomusokerikuorrutteella.