Vegaaniset mustikka-banaanibrowniet

Vegaaniset mustikka-banaanibrowniet

Browniet on yksi ikisuosikeistani ei pelkästään niiden tahmean suklaisuuden ja helppouden vuoksi, vaan myös siksi, että niistä saa helposti tuunattua mitä erilaisempia versioita. Maailman vegaanipäivän (1.11.) kunniaksi päätin kokeilla vegaanista browniereseptiä.

Vegaaniset browniet ovat luonnollisesti maidottomia ja munattomia. Tässä ohjeessa käytin kananmunien sijaan banaania, joka sitoo ja mehevöittää taikinaa mukavasti. Nyrkkisääntönä on, että yksi kananmuna vastaa puolikasta banaania - lisää hyviä vinkkejä kananmunien korvaamiseen löytyy vaikkapa Kamomillan konditoria -blogista. Voin sijaan taas käytin kookosöljyä, joka Puhdistamon kaakaojauheeseen yhdistettynä antoi brownieille suklaisen pehmeän suutuntuman. Käytin browniepohjassa myös Puhdistamon kookossokeria, jossa maku on valkoista sokeria karamellimaisempi. Kookossokerissa on lisäksi alhainen glykeeminen indeksi, mikä pitää verensokerin tasaisempana kuin valkoinen sokeri.

Lisään brownietaikinaan aina fiiliksen tai vaikkapa vuodenaikojen mukaan jotain ekstraa, kuten pähkinöitä, valkosuklaata tai marjoja. Tässä reseptissä kokeilin banaanin kaveriksi mustikkaa, mutta myös suklaan klassinen makupari vadelma toimisi tässä varmasti hyvin. Mustikka ja banaani tekivät muuten tuhdeista brownieseista todella meheviä ja maukkaita! 

Lisäsin brownieille pienenä twistinä vielä kuorrutuksen kookosöljystä, kaakaojauheesta ja tomusokerista. Viimeistelin koko komeuden ripottelemalla kuorrutteen päälle Biokian mustikkajauhetta. Yksi ruokalusikallinen vastaa yhtä desiä tuoreita marjoja, joten jauheen avulla saa näppärästi lisättyä annokseensa vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ja vielä vinkkinä: nämä vegaaniset herkut taipuvat helposti myös gluteenittomiksi, kunhan vehnäjauhon vaihtaa gluteenittomaan jauhoseokseen, kuten Urtekramin gluteenittomaan yleisleivontamixiin tai Urtekramin Classic Mix Vaaleaan.

Ainesosat

Browniepohja

  • 1 muussattu banaani
  • 2 ½ dl kookossokeria
  • 75 g kookosöljyä
  • 1 ¼ dl kaakaojauhetta
  • 2 dl vehnäjauhoja (voit korvata myös gluteenittomalla jauhoseoksella)
  • ¼ tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 ½ - 2 dl mustikoita (tuoreita tai pakastettuja)

Kuorrute 

  • 1 dl kookosöljyä
  • 5-6 rkl tomusokeria
  • ½ dl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl Biokian mustikkajauhetta

 

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 175 asteiseksi.
  2. Muussaa banaani haarukalla tai sauvasekoittimella. Vatkaa banaanin joukkoon kookossokeri.
  3. Sulata kookosöljy vesihauteessa tai mikrossa ja lisää banaani-sokeriseoksen joukkoon.
  4. Sekoita kaakaojauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään erillisessä kulhossa ja lisää banaani-sokeriseokseen. Älä kuitenkaan sekoita liikaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa (vehnäjauhoja käytettäessä).
  5. Lisää taikinaan lopuksi mustikat.
  6. Kaada taikina leivinpaperilla päällystettyyn tai kookosöljyllä voideltuun vuokaan (esim. 20x25 cm).
  7. Paista browniepohjaa uunissa 15-20 minuuttia. Brownie on sopivan kypsää silloin, kun reunat tuntuvat kypsiltä ja pohja on keskeltä hieman löysä. Browniepohja myös kypsyy vuoassa vielä sen jälkeen, kun se on otettu pois uunista.
  8. Anna browniepohjan jäähtyä ja valmista sillä aikaa kuorrute.
  9. Sulata kookosöljy miedolla lämmöllä vesihauteessa.
  10. Lisää sulaneen kookosöljyn joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe. Voit käyttää hiukan enemmän tai vähemmän tomusokeria, mitä ohjeessa on mainittu - luota tässä omaan makuaistiisi. :)
  11. Valuta kuorrute browniepohjan päälle, ripottele päälle mustikkajauhetta ja nosta herkku jääkaappiin jähmettymään tunniksi. Leikkaa viipaleiksi tarjolle ja nauti!

Edellinen artikkeli

Herkullinen minttusuklaaraakakakku

Seuraava artikkeli

Vegaaniset ja gluteenittomat tattaripiparkakut

Näitä luetaan

Gluteenittomat vappuherkut

Perinteisistä vappuherkuista voi nauttia huolettomasti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Gluteenittomat...

Kikherneresepti – helposti kasviproteiinia hummuksesta
Kikherne on hernekasveihin kuuluva palkokasvi, josta on helppoa ja edullista valmistaa erilaisia...
Gluteenittomat munkit
Mitäpä olisikaan vappu ilman munkkeja? Gluteenittomat vappumunkit valmistetaan gluteenittomilla jauhoilla, ja ne...
Gluteenittomat tippaleivät
Tippaleivät ovat perinteinen vappuherkku. Gluteeniton versio tippaleivistä onnistuu gluteenittomilla jauhoilla ja psylliumilla.
Ruokosokerista tehty sima
Vapun ykkösjuoma eli sima valmistuu kätevästi ruokosokerista. Katso herkullinen ja ennen kaikkea...
Ravinteikas luuliemi höystää kätevästi keitot ja muhennokset ja kohottaa niiden ravintoarvon uusiin sfääreihin
Paleoliittiseen ruokavalion harrastajien keskuudesta laajaan suosioon ponnahtanut luuliemi ei suinkaan ole mikään...
Hedelmäinen kookosmanna-tuorepuuro
Kookosmanna tuo uutta twistiä tuttuun tuorepuuroon. Kookosmannan makeuttama täyteläinen puuro tekee aamiaishetkestä...
Proteiiniletut kookosmannakastikkeella
Proteiiniletut sopivat mainiosti hieman kiireettömiin aamuihin. Ne sopivat vaikkapa aamutreenin jälkeen nautittavaksi,...
Chia-mustikkavanukas kookosmannasta
Chia-mustikkavanukas on erinomainen aamupala: paitsi että se sisältää vitamiineja, antioksidantteja ja muita...
Helppo soijasuikaleresepti: herkullinen curry soijasuikaleista
Soijasuikaleista syntyy helppoa ja täyttävää vegeruokaa käden käänteessä! Soyappetit Soijasuikaleet muistuttavat yllättävän...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.