Browniet on yksi ikisuosikeistani ei pelkästään niiden tahmean suklaisuuden ja helppouden vuoksi, vaan myös siksi, että niistä saa helposti tuunattua mitä erilaisempia versioita. Maailman vegaanipäivän (1.11.) kunniaksi päätin kokeilla vegaanista browniereseptiä.
Vegaaniset browniet ovat luonnollisesti maidottomia ja munattomia. Tässä ohjeessa käytin kananmunien sijaan banaania, joka sitoo ja mehevöittää taikinaa mukavasti. Nyrkkisääntönä on, että yksi kananmuna vastaa puolikasta banaania - lisää hyviä vinkkejä kananmunien korvaamiseen löytyy vaikkapa Kamomillan konditoria -blogista. Voin sijaan taas käytin kookosöljyä, joka Puhdistamon kaakaojauheeseen yhdistettynä antoi brownieille suklaisen pehmeän suutuntuman. Käytin browniepohjassa myös Puhdistamon kookossokeria, jossa maku on valkoista sokeria karamellimaisempi. Kookossokerissa on lisäksi alhainen glykeeminen indeksi, mikä pitää verensokerin tasaisempana kuin valkoinen sokeri.
Lisään brownietaikinaan aina fiiliksen tai vaikkapa vuodenaikojen mukaan jotain ekstraa, kuten pähkinöitä, valkosuklaata tai marjoja. Tässä reseptissä kokeilin banaanin kaveriksi mustikkaa, mutta myös suklaan klassinen makupari vadelma toimisi tässä varmasti hyvin. Mustikka ja banaani tekivät muuten tuhdeista brownieseista todella meheviä ja maukkaita!
Lisäsin brownieille pienenä twistinä vielä kuorrutuksen kookosöljystä, kaakaojauheesta ja tomusokerista. Viimeistelin koko komeuden ripottelemalla kuorrutteen päälle Biokian mustikkajauhetta. Yksi ruokalusikallinen vastaa yhtä desiä tuoreita marjoja, joten jauheen avulla saa näppärästi lisättyä annokseensa vitamiineja ja kivennäisaineita.
Ja vielä vinkkinä: nämä vegaaniset herkut taipuvat helposti myös gluteenittomiksi, kunhan vehnäjauhon vaihtaa gluteenittomaan jauhoseokseen, kuten Urtekramin gluteenittomaan yleisleivontamixiin tai Urtekramin Classic Mix Vaaleaan.
Ainesosat
Browniepohja
- 1 muussattu banaani
- 2 ½ dl kookossokeria
- 75 g kookosöljyä
- 1 ¼ dl kaakaojauhetta
- 2 dl vehnäjauhoja (voit korvata myös gluteenittomalla jauhoseoksella)
- ¼ tl suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 ½ - 2 dl mustikoita (tuoreita tai pakastettuja)
Kuorrute
- 1 dl kookosöljyä
- 5-6 rkl tomusokeria
- ½ dl raakakaakaojauhetta
- 1 rkl Biokian mustikkajauhetta
Valmistusohjeet
- Lämmitä uuni 175 asteiseksi.
- Muussaa banaani haarukalla tai sauvasekoittimella. Vatkaa banaanin joukkoon kookossokeri.
- Sulata kookosöljy vesihauteessa tai mikrossa ja lisää banaani-sokeriseoksen joukkoon.
- Sekoita kaakaojauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään erillisessä kulhossa ja lisää banaani-sokeriseokseen. Älä kuitenkaan sekoita liikaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa (vehnäjauhoja käytettäessä).
- Lisää taikinaan lopuksi mustikat.
- Kaada taikina leivinpaperilla päällystettyyn tai kookosöljyllä voideltuun vuokaan (esim. 20x25 cm).
- Paista browniepohjaa uunissa 15-20 minuuttia. Brownie on sopivan kypsää silloin, kun reunat tuntuvat kypsiltä ja pohja on keskeltä hieman löysä. Browniepohja myös kypsyy vuoassa vielä sen jälkeen, kun se on otettu pois uunista.
- Anna browniepohjan jäähtyä ja valmista sillä aikaa kuorrute.
- Sulata kookosöljy miedolla lämmöllä vesihauteessa.
- Lisää sulaneen kookosöljyn joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe. Voit käyttää hiukan enemmän tai vähemmän tomusokeria, mitä ohjeessa on mainittu - luota tässä omaan makuaistiisi. :)
- Valuta kuorrute browniepohjan päälle, ripottele päälle mustikkajauhetta ja nosta herkku jääkaappiin jähmettymään tunniksi. Leikkaa viipaleiksi tarjolle ja nauti!