Helppoa ja herkullista raakasuklaata lasikulhossa

Taivaallinen, raa'asta kaakaosta valmistettu suklaa

Raakasuklaa, nykyisin pelkkä suklaa, sillä raakasuklaaksi tätä kuumentamatta valmistettua suklaata ei saa enää Ruokaviraston mukaan kutsua, on piristävä ja astetta terveellisempi herkku, sillä se sisältää runsaasti antioksidantteja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia. Tällä helpolla reseptillä valmistat pari muotillista vahvaa suklaata vikkelästi juuri silloin, kun suklaanhimo on kovimmillaan.

Kaakaopavusta yli 10 % on antioksidantteja

Kuumentamaton, raaka kaakaopapu on yksi maailman ravinteikkaimmista ja monipuolisimmista ruoka-aineista, sillä se sisältää jopa 10 % antioksidantteja ja yli 1200 muuta aktiivista ainesosaa. Kaakaossa onkin enemmän antioksidantteja kuin esim. goji-, acai-marjoissa, punaviinissä ja granaattiomenassa yhteensä. Kaakaopavun sisältämät polyfenolit (antioksidantit) muun muassa suojelevat kehoamme sydän- ja verisuonisairauksilta, sillä ne ehkäisevät huonon LDL-kolesterolin hapettumisen. Lisäksi kaakao sisältää runsaasti rautaa, magnesiumia, mangaania, kromia, rikkiä, kuparia ja sinkkiä sekä kuitua. 

Miksi kaakao piristää?

Kaakaon piristävä vaikutus ei perustu suinkaan sen sisältämään kofeiiniin, jota on itseasiassa vain murto-osa (1/20) kahvin sisältämään kofeiiniin verrattuna, vaan sen sisältämään teobromiiniin. Teobromiini on kofeiinin sukulainen eli se kuuluu metyyliksantiineihin, ja sen piristävä vaikutus on lievempi kuin kofeiinin. Se muun muassa poistaa kehosta nestettä tehokkaasti ja laajentaa keuhkoputkia. Keuhkoputkia laajentavan vaikutuksen ansiosta, raakakaakao sopii mainiosti kestävyysurheilijan ruokavalioon, ja se saattaa lievittää hengenahdistusta. Teobromiini pilkkoutuu hitaasti, mutta sen hermostoa stimuloiva vaikutus on vain noin neljäsosa kofeiinin vastaavasta.

Kaakon piristävä vaikutus liittyy myös sen sisältämään magnesiumiin. Magnesiumia tarvitaan aktivoimaan entsyymejä, joita hermosolumme vaativat mm. ATP:n (adenosiinitrifosfaatin) eli energian muodostukseen, mutta myös yli 300 muun kehomme entsyymin sekä hormonijärjestelmäämme kuuluvan aivolisäkkeen toimintaan. Jos ATP:tä ei muodostu tarpeeksi, ajattelu tuntuu tahmealta ja olo on voipunut. Raa'an kaakaopavun hyödyntäminen ruokavaliossa boostaakin aivotoimintaamme ja antaa virkeän olon ilman liiallisen kahvinjuonnin aiheuttamaa hermostunutta oloa. 

Raa'asta kaakaosta valmistettu suklaa 

Raakasuklaan raaka-aineita ovat mm. kaakaovoi, kaakaojauho, lucuma, kaakaonibsit, merisuola, kookossokeri ja kuivatut marjat

Pidemmittä puheitta, tässä helposti kotikeittiössä valmistuvan suklaan resepti.

Tarvitset:

Toimi näin:

  1. Sulata kaakaovoi hellävaraisesti pienellä lämmöllä vesikattilassa olevassa metallikulhossa tai metallisessa isossa desimitassa. Kaakaovoin lämpötila ei saisi raakaleivonnan periaatteiden mukaan nousta yli 42 asteen.
  2. Sekoita kaakaovoin sulamisen aikana muut aineet keskenään.
  3. Lisää sula kaakaovoi joukkoon ja sekoita esim. vispilällä.
  4. Jaa sula suklaamassa silikoinimuotteihin tai kaada leivinpaperilla vuorattuun astiaan/lautaselle. Lautanen tai muu astia toimii mainiosti, sillä jähmettyneen suklaan voi murtaa esim. veitsellä osiin.
  5. Anna suklaan jähmettyä jääkaapissa noin 30–60 min. 

Kotona valmistettua raakasuklaata lasikulhossa

Tähän liittyvät tuotteet:

Piristävä suklaasmoothie

Gluteenittomat sitruunarahkapullat

Näitä luetaan

Joulupavlova

Karpaloita ja marenkia!

Nautinnollinen kuplatee – trendijuoma, joka virkistää ja tukee ruoansulatusta

Kuplatee – helmeilevä, värikäs juoma, joka on valloittanut sosiaalisen median ja kahvilalistat ympäri maailmaa. Mutta mitä...

Helppo ja nopea gluteeniton omenapiirakka

Kauppiaan resepti helppoon, nopeaan ja gluteenittomaan omenapiirakkaan.

Muhkean mehevät, maidottomat ja vegaaniset jäätelökeksit

Ihanat jäätelökeksit sopivat maidottomaan ja vegaaniseen ruokavalioon. Voit myös valmistaa pelkkää cashewjäätelöä ja tarjota sen sellaisenaan. Valmistukseen...

Gluteenittomat vappuherkut

Perinteisistä vappuherkuista voi nauttia huolettomasti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Gluteenittomat munkit ja tippaleivät valmistuvat gluteenittomien jauhojen...

Kikherneresepti – helposti kasviproteiinia hummuksesta

Kikherne on hernekasveihin kuuluva palkokasvi, josta on helppoa ja edullista valmistaa erilaisia proteiinipitoisia kasvisruokia. Tiesitkö, että...

Gluteenittomat munkit

Mitäpä olisikaan vappu ilman munkkeja? Gluteenittomat vappumunkit valmistetaan gluteenittomilla jauhoilla, ja ne maistuvat taatusti yhtä maukkailta...

Gluteenittomat tippaleivät

Tippaleivät ovat perinteinen vappuherkku. Gluteeniton versio tippaleivistä onnistuu gluteenittomilla jauhoilla ja psylliumilla.

Ruokosokerista tehty sima

Vapun ykkösjuoma eli sima valmistuu kätevästi ruokosokerista. Katso herkullinen ja ennen kaikkea helppo resepti blogistamme ja...

Ravinteikas luuliemi höystää kätevästi keitot ja muhennokset ja kohottaa niiden ravintoarvon uusiin sfääreihin

Paleoliittiseen ruokavalion harrastajien keskuudesta laajaan suosioon ponnahtanut luuliemi ei suinkaan ole mikään uusi ilmiö, vaan perinteisen...

Hedelmäinen kookosmanna-tuorepuuro

Kookosmanna tuo uutta twistiä tuttuun tuorepuuroon. Kookosmannan makeuttama täyteläinen puuro tekee aamiaishetkestä luksusta, ja se pitää...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.