category
Taivaallinen, raa'asta kaakaosta valmistettu suklaa

Taivaallinen, raa'asta kaakaosta valmistettu suklaa

Saara Aarnio

Raakasuklaa, nykyisin pelkkä suklaa, sillä raakasuklaaksi tätä kuumentamatta valmistettua suklaata ei saa enää Ruokaviraston mukaan kutsua, on piristävä ja astetta terveellisempi herkku, sillä se sisältää runsaasti antioksidantteja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia. Tällä helpolla reseptillä valmistat pari muotillista vahvaa suklaata vikkelästi juuri silloin, kun suklaanhimo on kovimmillaan.

Kaakaopavusta yli 10 % on antioksidantteja

Kuumentamaton, raaka kaakaopapu on yksi maailman ravinteikkaimmista ja monipuolisimmista ruoka-aineista, sillä se sisältää jopa 10 % antioksidantteja ja yli 1200 muuta aktiivista ainesosaa. Kaakaossa onkin enemmän antioksidantteja kuin esim. goji-, acai-marjoissa, punaviinissä ja granaattiomenassa yhteensä. Kaakaopavun sisältämät polyfenolit (antioksidantit) muun muassa suojelevat kehoamme sydän- ja verisuonisairauksilta, sillä ne ehkäisevät huonon LDL-kolesterolin hapettumisen. Lisäksi kaakao sisältää runsaasti rautaa, magnesiumia, mangaania, kromia, rikkiä, kuparia ja sinkkiä sekä kuitua. 

Miksi kaakao piristää?

Kaakaon piristävä vaikutus ei perustu suinkaan sen sisältämään kofeiiniin, jota on itseasiassa vain murto-osa (1/20) kahvin sisältämään kofeiiniin verrattuna, vaan sen sisältämään teobromiiniin. Teobromiini on kofeiinin sukulainen eli se kuuluu metyyliksantiineihin, ja sen piristävä vaikutus on lievempi kuin kofeiinin. Se muun muassa poistaa kehosta nestettä tehokkaasti ja laajentaa keuhkoputkia. Keuhkoputkia laajentavan vaikutuksen ansiosta, raakakaakao sopii mainiosti kestävyysurheilijan ruokavalioon, ja se saattaa lievittää hengenahdistusta. Teobromiini pilkkoutuu hitaasti, mutta sen hermostoa stimuloiva vaikutus on vain noin neljäsosa kofeiinin vastaavasta.

Kaakon piristävä vaikutus liittyy myös sen sisältämään magnesiumiin. Magnesiumia tarvitaan aktivoimaan entsyymejä, joita hermosolumme vaativat mm. ATP:n (adenosiinitrifosfaatin) eli energian muodostukseen, mutta myös yli 300 muun kehomme entsyymin sekä hormonijärjestelmäämme kuuluvan aivolisäkkeen toimintaan. Jos ATP:tä ei muodostu tarpeeksi, ajattelu tuntuu tahmealta ja olo on voipunut. Raa'an kaakaopavun hyödyntäminen ruokavaliossa boostaakin aivotoimintaamme ja antaa virkeän olon ilman liiallisen kahvinjuonnin aiheuttamaa hermostunutta oloa. 

Raa'asta kaakaosta valmistettu suklaa 

Raakasuklaan raaka-aineita ovat mm. kaakaovoi, kaakaojauho, lucuma, kaakaonibsit, merisuola, kookossokeri ja kuivatut marjat

Pidemmittä puheitta, tässä helposti kotikeittiössä valmistuvan suklaan resepti.

Tarvitset:

Toimi näin:

  1. Sulata kaakaovoi hell√§varaisesti pienell√§ l√§mm√∂ll√§ vesikattilassa olevassa metallikulhossa tai metallisessa isossa desimitassaÔĽŅ. Kaakaovoin l√§mp√∂tila ei saisi raakaleivonnan periaatteiden mukaan nousta yli 42 asteen.
  2. Sekoita kaakaovoin sulamisen aikana muut aineet keskenään.
  3. Lisää sula kaakaovoi joukkoon ja sekoita esim. vispilällä.
  4. Jaa sula suklaamassa silikoinimuotteihin tai kaada leivinpaperilla vuorattuun astiaan/lautaselle. Lautanen tai muu astia toimii mainiosti, sillä jähmettyneen suklaan voi murtaa esim. veitsellä osiin.
  5. Anna suklaan j√§hmetty√§ j√§√§kaapissa noin 30‚Äď60 min.¬†

Kotona valmistettua raakasuklaata lasikulhossa

Edellinen artikkeli

Piristävä suklaasmoothie

Seuraava artikkeli

Gluteenittomat sitruunarahkapullat

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: