Vatsan ja suoliston hyvinvointi – helppoja vinkkejä joita voit testata jo tänään

Vatsan ja suoliston hyvinvointi – helppoja vinkkejä joita voit testata jo tänään

Vatsan ja suoliston ongelmat ovat tänä päivänä valitettavan yleisiä. Myös erilaiset vaikeammat ongelmat, kuten tulehdukselliset suolistosairaudet ja muut lääkärin apua vaativat ongelmat yleistyvät nopeasti.

Onneksi oman vatsan ja suoliston kunnosta on helppo huolehtia, ja haastaviinkin ongelmiin löytyy usein apua, kunhan tietää, mistä lähteä liikkeelle, ja minkälaisia korjaavia toimenpiteitä pitää tehdä.

Yksinkertaisia toimenpiteitä vatsan ja suoliston hyväksi

Vältä keinotekoisia makeutusaineita ja lisäaineita, jätä einekset ja valmisruoka kaupan hyllyyn ja pyri tekemään mahdollisimman paljon ruokaa itse. Samoin lisättyä sokeria kannattaa pyrkiä välttämään.

Vaikka sinulla ei olisikaan keliakiaa, voit olla yliherkkä gluteenille – eli kotimaiset viljat (poislukien kaura) eivät välttämättä sovi sinulle. Suosittelen jokaiselle vatsaongelmista kärsivälle neljän viikon täysin gluteenitonta jaksoa, jolloin näet, olisiko siitä sinulle hyötyä. Kuitujen saannista ei tarvitse olla huolissaan, käsittelen sitä tekstissä hieman tuonnempana.

Jos mikä tahansa ruoka-aine ärsyttää vatsaa, turvottaa tai aiheuttaa esimerkiksi ilmavaivoja, kyseistä ruoka-ainetta kannattaa pyrkiä välttämään. Syömällä yksinkertaisempia aterioita voit opetella arvioimaan mitkä yksittäiset ruoka-aineet eivät sovi vatsallesi. Usein esimerkiksi kaalit, sipulit ja erilaiset palkokasvit voivat olla ongelmallisia ruoansulatukselle – ja jos ne aiheuttavat ongelmia, ne kannattaa ainakin hetkeksi karsia pois ruokavaliosta.

Yleisesti hyvin sulavia ja vatsaystävällisiä ruoka-aineita ovat esimerkiksi kotimaiset marjat, liha ja sisäelimet, hedelmät ja juurekset (tarvittaessa höyrytettynä). Usein ihmisillä voi olla se käsitys, että esimerkiksi liha on todella huonosti sulavaa ja aiheuttaa vatsaoireita, mutta usein syyllinen ei ole liha vaan kaikki se muu mitä samalla aterialla syödään – ja liha yksin tai esimerkiksi bataatin/valkoisen riisin kanssa syötynä voi olla hyvin helposti sulavaa ja ravintorikasta ruokaa.

Muutamia ruokailuun liittyviä asioita:

  • muista varata syömiseen riittävästi aikaa, pureskele ruoka aina huolellisesti
  • keskity syömiseen, älä kännykkään tai televisioon
  • älä juo liikaa nesteitä aterian yhteydessä
  • piparminttu- tai inkivääritee voi auttaa ruoansulatusta

Aterioiden välillä pitää muistaa juoda riittävästi nestettä. Hyvä nyrkkisääntö aikuiselle ihmiselle on vähintään kaksi litraa vettä päivässä, kuumalla säällä ja fyysisen aktiivisuuden yhteydessä tarvittaessa enemmän.

Hyviä kuidun lähteitä viljattomaan ruokavalioon

Kun ruokavaliosta jätetään viljatuotteet pois, kuidun saantia kannattaa varmistaa muista lähteistä. Kotimaiset marjat (varsinkin mustaherukka) ovat todella hyvä kuidun lähde – pieni 200 g pussillinen pakasteesta löytyviä mustaherukoita sisältää itseasiassa yli puolet päivän kuiduntarpeesta. Lisäksi mustaherukoista saa paljon mm. kaliumia, C- ja E-vitamiinia. Mustaherukan etuna esimerkiksi ruisleipään on se, että mustaherukassa on enemmän varsinkin herkälle vatsalle sopivaa liukenevaa kuitua.

Kuitulisät Puhdas+:ltaKuidun saantia voi varmistaa myös lisäämällä ruokavalioon sopivia kuituvalmisteita. Kotimaiselta Puhdas+ -tuotemerkiltä löytyy useita herkällekin vatsalle sopivia kuituvalmisteita – kuten akaasiakuitu ja täysin gluteeniton kaurakuitu. Puhdas+ kaurakuidussa on mukana myös mm. oliivilöjyn polyfenoleja, maitohappobakteereja ja uusimmassa versiossa myös glutamiinia.


Kaurakuidun etuna on muun muassa se, että kuitu ei turpoa nesteessä. Puhdas+ kaurakuitu testattiin tuotekehitysvaiheessa myös erilaisista vatsan ongelmista kärsivillä ihmisillä, eikä se aiheuttanut mitään oireita herkimmilläkään ihmisillä.

Hyviä bakteereja hyvinvoivalle vatsalle

Kuitujen lisäksi onnellinen vatsa tarvitsee myös hyvän bakteerikannan rakennusaineeksi sopivia bakteerien lähteitä. Kaupasta kannattaa ottaa ostoskärryyn hapankaalta, joka toimii hyvänä osana vatsan hyvinvointia rakentavaa ruokavaliota.


Puhdas+ tuotesarjasta löytyy myös useita eri vahvuisia maitohappobakteerivalmisteita, joita kannattaa käyttää varsinkin antibioottikuurien jälkeen, ulkomaanmatkoilla sekä ruokavaliomuutosten yhteydessä.

 Kotimaassa valmistettu Puhdas+ tuotesarja on valmistettu täysin ilman lisäaineita – eli tuotesarjan kaikki tuotteet sopivat myös niille henkilöille, joilla pienikin määrä monista ravintolisistä löytyviä lisäaineita voi aiheuttaa vatsaoireita. 


Jos olet kärsinyt pitkään vatsaongelmista etkä saa näistä ohjeista selkeää apua, kannattaa ehdottomasti kääntyä vatsaongelmiin erikoistuneen ravintovalmentajan puoleen.

Artikkelin on kirjoittanut ravinto- ja hyvinvointialan ammattilainen Sami Sundvik / New Organics Oy

Puhdas+ Premium Lohiöljy sisältää kalan kaikki parhaat ominaisuudet

Sana-sol – laaja valikoima vitamiineja, mineraaleja ja muita ravintolisiä

Näitä luetaan

Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?
Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan
Natura Median Safran-kapselit on valmistettu Suomessa, ja ne sisältävät ainoana vaikuttavana aineenaan...
Miten optimoida ravintolisien imeytyminen?
Hyvinvointiamme edistää vain sellainen ravintolisä, jonka elimistö kykenee käyttämään hyödyksi.Tästä...
Luonnonsuola - Aarre Himalajan vuoristosta
Lempeä maku ja monien vaivojen apu. Paremmin ei voisi kuvailla luonnon todellista...
Wild Nutrition: 10 vuotta naisterveyden asialla
Wild Nutrition juhlii tänä vuonna tuotemerkkinsä 10-vuotismerkkipäivää.
Maitohappobakteerit kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa
Maitohappobakteeri on elävä bakteeri, joka tuottaa maitohappoa ja kiinnittyy suoliston...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.