Vatsan ja suoliston hyvinvointi – helppoja vinkkejä joita voit testata jo tänään

Vatsan ja suoliston hyvinvointi – helppoja vinkkejä joita voit testata jo tänään

Vatsan ja suoliston ongelmat ovat tänä päivänä valitettavan yleisiä. Myös erilaiset vaikeammat ongelmat, kuten tulehdukselliset suolistosairaudet ja muut lääkärin apua vaativat ongelmat yleistyvät nopeasti.

Onneksi oman vatsan ja suoliston kunnosta on helppo huolehtia, ja haastaviinkin ongelmiin löytyy usein apua, kunhan tietää, mistä lähteä liikkeelle, ja minkälaisia korjaavia toimenpiteitä pitää tehdä.

Yksinkertaisia toimenpiteitä vatsan ja suoliston hyväksi

Vältä keinotekoisia makeutusaineita ja lisäaineita, jätä einekset ja valmisruoka kaupan hyllyyn ja pyri tekemään mahdollisimman paljon ruokaa itse. Samoin lisättyä sokeria kannattaa pyrkiä välttämään.

Vaikka sinulla ei olisikaan keliakiaa, voit olla yliherkkä gluteenille – eli kotimaiset viljat (poislukien kaura) eivät välttämättä sovi sinulle. Suosittelen jokaiselle vatsaongelmista kärsivälle neljän viikon täysin gluteenitonta jaksoa, jolloin näet, olisiko siitä sinulle hyötyä. Kuitujen saannista ei tarvitse olla huolissaan, käsittelen sitä tekstissä hieman tuonnempana.

Jos mikä tahansa ruoka-aine ärsyttää vatsaa, turvottaa tai aiheuttaa esimerkiksi ilmavaivoja, kyseistä ruoka-ainetta kannattaa pyrkiä välttämään. Syömällä yksinkertaisempia aterioita voit opetella arvioimaan mitkä yksittäiset ruoka-aineet eivät sovi vatsallesi. Usein esimerkiksi kaalit, sipulit ja erilaiset palkokasvit voivat olla ongelmallisia ruoansulatukselle – ja jos ne aiheuttavat ongelmia, ne kannattaa ainakin hetkeksi karsia pois ruokavaliosta.

Yleisesti hyvin sulavia ja vatsaystävällisiä ruoka-aineita ovat esimerkiksi kotimaiset marjat, liha ja sisäelimet, hedelmät ja juurekset (tarvittaessa höyrytettynä). Usein ihmisillä voi olla se käsitys, että esimerkiksi liha on todella huonosti sulavaa ja aiheuttaa vatsaoireita, mutta usein syyllinen ei ole liha vaan kaikki se muu mitä samalla aterialla syödään – ja liha yksin tai esimerkiksi bataatin/valkoisen riisin kanssa syötynä voi olla hyvin helposti sulavaa ja ravintorikasta ruokaa.

Muutamia ruokailuun liittyviä asioita:

  • muista varata syömiseen riittävästi aikaa, pureskele ruoka aina huolellisesti
  • keskity syömiseen, älä kännykkään tai televisioon
  • älä juo liikaa nesteitä aterian yhteydessä
  • piparminttu- tai inkivääritee voi auttaa ruoansulatusta

Aterioiden välillä pitää muistaa juoda riittävästi nestettä. Hyvä nyrkkisääntö aikuiselle ihmiselle on vähintään kaksi litraa vettä päivässä, kuumalla säällä ja fyysisen aktiivisuuden yhteydessä tarvittaessa enemmän.

Hyviä kuidun lähteitä viljattomaan ruokavalioon

Kun ruokavaliosta jätetään viljatuotteet pois, kuidun saantia kannattaa varmistaa muista lähteistä. Kotimaiset marjat (varsinkin mustaherukka) ovat todella hyvä kuidun lähde – pieni 200 g pussillinen pakasteesta löytyviä mustaherukoita sisältää itseasiassa yli puolet päivän kuiduntarpeesta. Lisäksi mustaherukoista saa paljon mm. kaliumia, C- ja E-vitamiinia. Mustaherukan etuna esimerkiksi ruisleipään on se, että mustaherukassa on enemmän varsinkin herkälle vatsalle sopivaa liukenevaa kuitua.

Kuitulisät Puhdas+:ltaKuidun saantia voi varmistaa myös lisäämällä ruokavalioon sopivia kuituvalmisteita. Kotimaiselta Puhdas+ -tuotemerkiltä löytyy useita herkällekin vatsalle sopivia kuituvalmisteita – kuten akaasiakuitu ja täysin gluteeniton kaurakuitu. Puhdas+ kaurakuidussa on mukana myös mm. oliivilöjyn polyfenoleja, maitohappobakteereja ja uusimmassa versiossa myös glutamiinia.


Kaurakuidun etuna on muun muassa se, että kuitu ei turpoa nesteessä. Puhdas+ kaurakuitu testattiin tuotekehitysvaiheessa myös erilaisista vatsan ongelmista kärsivillä ihmisillä, eikä se aiheuttanut mitään oireita herkimmilläkään ihmisillä.

Hyviä bakteereja hyvinvoivalle vatsalle

Kuitujen lisäksi onnellinen vatsa tarvitsee myös hyvän bakteerikannan rakennusaineeksi sopivia bakteerien lähteitä. Kaupasta kannattaa ottaa ostoskärryyn hapankaalta, joka toimii hyvänä osana vatsan hyvinvointia rakentavaa ruokavaliota.


Puhdas+ tuotesarjasta löytyy myös useita eri vahvuisia maitohappobakteerivalmisteita, joita kannattaa käyttää varsinkin antibioottikuurien jälkeen, ulkomaanmatkoilla sekä ruokavaliomuutosten yhteydessä.

 Kotimaassa valmistettu Puhdas+ tuotesarja on valmistettu täysin ilman lisäaineita – eli tuotesarjan kaikki tuotteet sopivat myös niille henkilöille, joilla pienikin määrä monista ravintolisistä löytyviä lisäaineita voi aiheuttaa vatsaoireita. 


Jos olet kärsinyt pitkään vatsaongelmista etkä saa näistä ohjeista selkeää apua, kannattaa ehdottomasti kääntyä vatsaongelmiin erikoistuneen ravintovalmentajan puoleen.

Artikkelin on kirjoittanut ravinto- ja hyvinvointialan ammattilainen Sami Sundvik / New Organics Oy

Edellinen artikkeli

Puhdas+ Premium Lohiöljy sisältää kalan kaikki parhaat ominaisuudet

Seuraava artikkeli

Sana-sol – laaja valikoima vitamiineja, mineraaleja ja muita ravintolisiä

Näitä luetaan

Maxim – ammattilaisten kehittämä urheiluravinnesarja treenin joka vaiheeseen
Maxim on Euroopan ensimmäinen urheiluravinnesarja, jonka ammattipyöräilijä Steve Jennings perusti jo vuonna...
Ladyvita – suomalaisen naisen päivittäinen ravintolisäsarja hyvinvointiin ja kauneuteen
Ladyvita-ravintolisävalmisteet ovat olleet markkinoilla jo yli 20 vuotta. Ladyvita-tuotteet on kehitetty suomalaisille...
Möller – Suomen suosituin omega-3-brändi
Möllerin omega-3-rasvahappoja sisältäviä tuotteita on myyty Suomen markkinoilla jo vuodesta 1928. Möllerin...
Nutrilett – tehokas ja helppo tapa pudottaa ja hallita painoa
Nutrilett on Suomen johtava painonpudotusbrändi, joka tarjoaa laajan ja herkullisen valikoiman erilaisia...
Sana-sol – laaja valikoima vitamiineja, mineraaleja ja muita ravintolisiä
Sana-solin tarina alkaa jo vuodesta 1933, josta asti se on tarjonnut tuotteita...
Puhdas+ Premium Lohiöljy sisältää kalan kaikki parhaat ominaisuudet
Ravitsemussuositusten mukaan meidän pitäisi syödä 2-3 kertaa viikossa rasvaista kalaa sen...
Celsius täydentää energistä elämäntyyliä täydellisesti
Celsius -energiajuomat on kehitelty kaikille, jotka nauttivat terveestä ja aktiivisesta elämäntyylistä.
Täysin uniikki Nokkos Kombucha valloittaa maistajansa
Aika ennen Nokkos Kombuchaa oli sekin hyvää aikaa. Suklaamaakari-Sampsa rakensi suklaatehtaita kuin...
Kauraverso on Vuoden 2022 Rohdoskasvi
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut perinteisenä luonnonlääkkeenä tunnetun kauraverson Vuoden 2022 Rohdoskasviksi....
Kotimaiset Express Diet -tuotteet moderneissa paastoissa
Erilaiset paastot ovat nousseet rakettimaisesti suosioon terveystietoisten kuluttajien keskuudessa. Näillä tarkoitetaan perinteisiä...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.