Tuntuuko siltä, että olet kaljuuntumassa? Naisten perinnöllinen hiustenlähtö on vaiva, johon on lääkkeitä.
Miksi tukka lähtee?
Hiuksia lähtee tuppoina ja viemärin kaivo on täynnä hiuksia. Harventuviin haiveniin voivat vaikuttaa hormonitoiminnan muutokset, nopea painonpudotus, anemia, stressi, infektiot, monet sairaudet ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Myös päänahan ongelmat, kuten tali-ihottuma voi vaikuttaa. Perinnöllinen naistyyppinen hiustenlähtö eli kaljuuntuminen näkyy hitaana hiusten harventumisena, ei tuppoina viemärissä.
Miten naistyyppinen hiustenlähtö eroaa muunlaisesta hiustenlähdöstä?
Miehille tulee kaljuja alueita esimerkiksi ohimoille, mutta naiset harvoin kaljuuntuvat täysin. Hiukset muuttuvat haihtuviksi hitaasti. Naisten hiusraja ei nouse, mutta päänahka voi kuultaa läpi päälaen alueella. Esimerkiksi stressin aiheuttama hiustenlähtö saa hiuksia lähtemään paljon kerralla eri puolilta, mutta tukka kasvaa takaisin. Pälvikaljussa hiukset lähtevät laikuttain.
Kaljuuntuminen voi periytyä molemmilta vanhemmilta. Vaikka äidiltä olisi tukka harventunut, tyttärellä voi silti olla vahva tukka. Tukan paksuudella ei ole vaikutusta. Ohuthiuksisella kaljuuntuminen näkyy vain nopeammin.
Voiko hiusten harventumista hoitaa?
Mitä aiemmin aloittaa hoidon, sitä paremmin se tehoaa. Harventuvia hiuksia voi saada hoidoilla paksuuntumaan, mutta kuolleista hiustupista ei enää hoidoilla saa tukkaa takaisin. Lääkkeenä käytetään päänahkaan suihkutettavaa minoksidiililiuosta tai tabletteina syötävää spironolaktonia. Lääkkeet ovat tehokkaita, mutta niillä on sivuvaikutuksia. Liuos on kallista ja sitä pitää käyttää jatkuvasti. Tabletit eivät puolestaan sovi raskaana oleville tai imettäville.
Vaikka moneen vaivaan auttaa, kun muuttaa elintapoja, naistyyppiseen hiustenlähtöön ei voi esimerkiksi ruokavaliolla vaikuttaa.
Alkuperäinen teksti on toukokuun 2019 Voi Hyvin -lehden välissä ilmestyneestä Hyvis -lehdestä oleva artikkeli jonka on kirjoittanut A-lehdet/Anni Peltola.