Genomitietoa terveytemme edistämiseksi

Genomitietoa terveytemme edistämiseksi

Anna Airikkala-Eghaghara, GeneAccount Service, Abomics Oy

Tiedämme nykyisin, että yksilölliset eromme ovat merkittävät ja ne tulisi ottaa huomioon, kun hoidamme terveyttämme. Ei ole olemassa keskiverto-ihmistä, johon kaikki suositukset toimisivat ideaalisti. Genomitieto tuo paljon arvokasta tietoa terveydenhoitoon ja sitä hyödyntämällä voimme päästä käsiksi ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon ja todellisiin säästöihin.

Lääkehoito on terveydenhuoltomme keskiössä. Kun lääkäri suunnittelee potilaan lääkehoitoa, on hänen otettava huomioon monta seikkaa, jotta potilas saisi mahdollisimman turvallisen ja tehokkaan avun vaivaansa. Usein kuitenkin törmätään siihen, ettei lääke toimi toivotulla tavalla tai siitä tulee epämiellyttäviä haittavaikutuksia. Lääkevaste on monien lääkkeiden kohdalla varsin yksilöllinen, mikä perustuu mm. eroihin lääkkeen maksametaboliassa tai muihin perimään liittyviin muutoksiin. Tätä kutsutaan farmakogenetiikaksi. Farmakogenetiikasta on ollut tietoa kymmenien vuosien ajan, mutta niitä ei ole voitu ennustaa, koska ei ole ollut kustannustehokasta menetelmää yksilöllisten erojen selvittämiseksi.

Genomitieto voisi  kertoa meille yksilöllisesti lääkityksemme tarpeen.

Yksilö keskiössä

Geeniteknologian hinnat ovat tulleet ropinalla alas viimeisen kymmen vuoden aikana. Kansainvälinen organisaatio Clinical Pharmacogenetics Implementation Concortium (CPIC) on jo vuosien ajan laatinut suosituksia testeistä tietyille lääkkeille. Kun yksilölliset erot otetaan huomioon lääkehoitoa suunnitellessa, puhutaan todellisesta ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta ja saadaan aikaan merkittäviä säästöjä. Tämä edellyttää rutiinien kyseenalaistamista ja uuden potilaspolun käyttöönottoa: lääkkeitä ei määrättäisikään yleisten ohjeistuksien mukaan, vaan yksilön perimän määrittämänä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana geenitestauksen hinta on pudonnut ja farmakogenetiikan hyödyistä ja kustannustehokkuudesta on vahva tieteellinen näyttö.

Ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa ei ole kyse vain komplikaatioiden estämisestä ja siten paremmasta elämänlaadusta, kyse on myös todellisista säästöistä. Lääkehoidon ongelmien osuus kaikista terveydenhuollon suorista kustannuksista on noin 10%. Eikö olisi kaikkien edun mukaista, niin kansan kuin kansataloudenkin, ettei määrättäisi lääkehoitoja, jotka aiheuttavat komplikaatioita, joita hoidetaan taas toisilla korvattavilla lääkkeillä. Farmakogeneettinen testaus mahdollistaa mahdollisimman turvallisten ja tehokkaiden lääkkeiden antamisen oikealla ihmiselle, ideaalilla annostuksella.

Yksilöllinen lääkesuunnitelma olisi kaikille hyväksi.

Solgarilla laatu on ollut johtava periaate 70 vuotta

Vaiettu vaiva - Kun hiukset harvenevat

Näitä luetaan

5 syytä syödä D-vitamiinia
D-vitamiini, tunnetaan myös "aurinkovitamiinina", on yksi tärkeimmistä vitamiineista, jotka tukevat...
Mitä aminohapot ovat?
Aminohapot jaetaan ei-välttämättömiin aminohappoihin ja yhdeksään välttämättömään aminohappoon, joita on saatava riittävästi...
Reishin ja pakurin hyödyt terveyden tueksi - nyt helposti ja herkullisesti!
Funktionaaliset sienten hyödyt ovat mittavat: vahvempi vastustuskyky, parempi yleiskunto ja...
Viisi vinkkiä raudan imeytymisen tehostamiseksi
Maailman terveysjärjestön eli WHO:n mukaan peräti 30 % ihmisistä kärsii raudanpuutteesta....
C-vitamiinin terveyshyödyt tehokkaasti kehon käyttöön
C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka tukee sekä immuunijärjestelmämme että hermostomme...
Miksi söisin Spirulinaa ja Chlorellaa?
Esimerkiksi siksi, että kyseessä on kaksi maailman eniten lehtivihreää eli klorofylliä sisältävää,...
Infektiokierre poikki ja pitkäaikaissairauksiin helpotusta Pinenalla
Tuotteen keskeisenä vaikutuksena on laaja-alainen antioksidanttinen, antiallerginen, antiviraalinen, tulehdusta vaimentava sekä verenkiertoa...
Luuliemi - Noitajuoma vai voimajuoma
Nykypäivänä ravinnoksi käytettävistä eläimistä syödään pääasiassa pelkkä luustolihas. Hyödynnettäviä osia on...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.