Neljä puista hammasharjaa rivissä

”Tiedän paikan kamalan, koulun hammashoitolan..."

"...siellä hampaat revitään, ikenet jää roikkumaan..."

 

Tuota rallateltiin silloin omassa nuoruudessani, jolloin hammaslääkärikäynneillä ei paljon hempeilty ja kyselty haluatko puudutuspiikkiä. Homma hoitui tyyliin: peppu penkkiin, suu auki, romppeet paikoilleen ja pora laulamaan. Ja vaikka nykyään laitteet ja henkilökuntakin on täysin eri luokkaa, tuskin kukaan hammaslääkärin tuolille hinkuu. Aina poraaminen pikkuisen vihlaisee, eikä hammaskiven poistokaan mitään herkkua ole. Parasta olisi siis ottaa harja kauniiseen käteen ja käydä vain säännöllisesti kuulemassa ne ihanat helpotusta tuovat sanat: reikiä nolla. 

 

Kuinka ennaltaehkäistä reikiintymistä?

Yllätys, yllätys…. Tärkein asia on käyttää aamuin illoin 2 minuuttia hampaiden pesuun fluoripitoisella tuotteella. Seiso peilin edessä, kun harjaat hampaat. Näin näet missä hammasharja liikkuu ja hampaista tulee puhtaammat. Harjauksen jälkeen tulisi hammastahnavaahto jättää vielä hetkeksi suuhun. Sitä kannattaa hetki purskutella, jotta fluori pääsee myös niille hampaiden pinnoille, jonne pelkän harjan kanssa et pääse.

Kokeile harjauksen jälkeen kielellä hampaiden pintaa, jonka pitäisi olla puhdas ja sileä. Tarpeen mukaan harjaa vielä uudelleen likaiseksi jääneet kohdat.

Muistathan, että jokaista ruokailukertaa seuraa reikiintymistä aiheuttava happohyökkäys. Ruokailukerraksi lasketaan jo yksi rusina. Hampaisto ja sylki pystyvät torjumaan 4-6 aterian jälkeistä happohyökkäystä päivässä, mutta useita kertoja päivässä tapahtuvan napostelun seurauksena suu ei pysty korjaamaan vaurioita vaan hampaat reikiintyvät helpommin. Sokerimäärää tärkeämpää on sen nauttimistiheys: mitä useammin suussa on sokeria, sen haitallisempi vaikutus on hampaille.

Tarkempia ennaltaehkäiseviä ohjeita voit lukaista Käypä hoito – suosituksista.

Mutans-streptokokkitartunta vauvaiässä altistaa hampaiden reikiintymiselle

Äidit ja isät hoi - lapset, joiden suussa on jo 2-vuotiaana mutans-streptokokkeja, saavat reikiä keskimäärin nuorempina ja enemmän kuin lapset, joiden hampaiden pinnoille mutans-streptokokit eivät ole asettuneet. Lisäksi sokeripitoisten juomien ja makeisten nauttiminen edistää mutans-streptokokkien kolonisoitumista lapsen suuhun. Kun mutans-streptokokkia on vain vähän syljessä, myös hampaiden reikiintyminen on epätodennäköisempää. Tämän vuoksi toisilla ihmisillä hampaat reikiintyvät helpommin kuin toisilla. Ennaltaehkäisy on yksinkertaista - ei pusutella lasta suoraan suulle, ei nuolla lapsen lusikkaa, ei nuolaista tuttipulloa tai tuttia jne. Vältetään siis tilanteita, jossa aikuisen sylkeä joutuu vauvan suuhun (kaikilla aikuisilla on kariesbakteeria syljessään).

Fluorilla vai ilman?

Moni meistä on lukenut fluorin vaaroista ja päätynyt fluorittomaan vaihtoehtoon – niin teki allekirjoittanutkin aikoinaan. Mutta hampaat olivat eri mieltä kuin rouva. Siksi haluan varoittaa muita samaan päätelmään tulleita. Miettikää ennen kuin suin päin jätätte fluorin omasta tuotteesta pois tai teette päätöksen lapsenne puolesta. Hammaslääkäriasemat ympäri maan korjaavat kyseisen päätöksen aiheuttamia vaurioita.

Aikuisen, terveen ihmisen, joka syö 4 – 6 krt. vuorokaudessa, ei napostele karkkia, välipaloja tai ryystä hapokkaita juomia, hampaat luultavimmin kestävät fluorittoman pesutuotteen ilman reikiintymistä. Mutta jos sama henkilö sairastuu ja saa syljen eritykseen tai koostumukseen vaikuttavan lääkityksen, tilanne muuttuu radikaalisti. Peruslähtökohtana tuotteen valintaan pitäisikin olla oma elämäntilanne ja elintavat.

Tiedän monia, jotka ovat vuosikausia käyttäneet fluoritonta tuotetta ja hampaat ovat kunnossa, mutta jos kuulutkin siihen toiseen ryhmään – tilanne voi olla aika järkyttävä. Nimimerkillä ”kokemusta omaava”. Suosittelen käymään parin vuoden ajan ahkerammin tarkistuttamassa hammaskaluston kunnon ja jos sinä aikana ei mitään hälyttävää tapahdu, voit jo huolettomammin pitäytyä fluorittomassa tuotteessa.

Denttabs - patentoitu saksalainen keksintö, BDIH -sertifioitu

Monen mielestä tosi outo juttu – pesisinkö hampaani tabletilla? Itse vakuutuin tablettien erinomaisuudesta ensimmäisellä pesukerralla. Hampaat tuntuivat siltä, kuin olisin käynyt hammaslääkärillä. Sileät ja liukkaat ja huh…huh… mikä mintun raikkaus. Yes, tää oli mun juttu. Mutta mitä sanoi rakas aviomieheni tullessaan hammaspyykiltä?
”Ei tätä kukaan tule käyttämään. Tosi outo eikä siitä tullut kunnon tahnaa”. Jassoo…. no se siitä sitten. Sain kuin sainkin suostuteltua hänet lupautumaan tuotteen käyttöön vielä kahdeksi viikoksi. Ja sitten eräänä aamuna herra tokaisi: ”ai niin, nyt olis enää vaikee palata hammastahnan käyttäjäksi”.

Tabletteja tässä perheessä on nyt käytetty 3 vuotta ja niissä pysytään. Olen aina välillä kokeillut tahnoja todetakseni, että kyllä tabletti on parempi. No se on kait makuasia, mutta moni ystäväpiiristäni on tullut samaan tulokseen. Käyttö vaatii opettelua, mutta kun makuun pääsee, siitä on vaikea luopua. Oma hampaiden kunto puhuu tuotteen puolesta: reikiä NOLLA ja olen päässyt eroon hammaskivestä.

No miksi maksaisin tästä enemmän kuin marketin tahnasta?

Denttabsit toimivat! Jahka olet muutaman päivän opetellut tabletin puraisemista ja tahnaksi puputtamista, pääset kunnolla keskittymään pesupuoleen ja varsinkin tuloksiin. Itse rakastan tujakoita makuja ja Denttabsin 100 % aidot minttu- ja menthol-aromit pitävät suun ja hengityksen raikkaana pitkään. Mietoja makuja suosiville vinkki: kaada tabletit päiväksi lautaselle ja anna aromien haihtua huoneilmaan. Maku laimenee kummasti. Tabletit on makeutettu stevialla. Monissa hammastahnoissahan käytetään keinomakeutusaineita ja itse pyrin välttämään niitä mahdollisuuksieni mukaan. Denttabsin ansiosta säästyn myös monelta, monelta muulta kemikaalilta, kuten säilöntäaineilta.

Professori Gänglerin tavoitteena olikin luoda tehokas ja ekologinen tuote, jonka ansiosta meidän muutoinkin lisäaineilla kyllästetty kehomme pääsee pienemmällä kuormituksella.

Valkoisemmat hampaat? Ja ilman valkaisevia aineita? Denttabs poistaa tehokkaasti ruoan ja juoman aiheuttamat tummumat hampaista. Tästä ominaisuudesta on tullut paljon kiitosta käyttäjiltä.

Vähemmän reikiä? Denttabs ennaltaehkäisee reikiintymistä. Se kiillottaa hampaan pinnan, jolloin bakteerien elinalustana toimiva plakki ei tartu hampaan pintaan. Tehokkaan remineralisaation ansiosta Denttabs voi pysäyttää jo alkaneen reikiintymisen.

Vähemmän hammaskiveä ja ientulehduksia? Yes - Denttabs auttaa! Plakin väheneminen tarkoittaa myös vähemmän hammaskiveä ja hammaskiven aiheuttamia ongelmia eli ientulehduksia ja parondontiittia. Jos hammaskivi ja ientulehdukset ovat riesanasi, käy poistattamassa hammaskivi ja ota Denttabsit käyttöön. Huolellisella harjauksella vähintään 2 kertaa päivässä hillitset hammaskiven muodostumista. Hutiloiden suoritettu pesu ei tuota tulosta!

Helpotusta hampaiden vihlontaan? Denttabs on tehokas ja nopea apua herkille ja vihloville hampaille. Opettele myös oikea harjaamistekniikka! Kynäote, kevyt paino ja pehmoinen harja. Ronskiin harjan heilutteluun tottuneet ottavat usein pehmeästä harjasta entistä tomeramman otteen, jolloin mennään ojasta allikkoon. Hellempää harjaustehoa joutuu opettelemaan, mutta kyllä siihen tottuu ja varsinkin, kun huomaa, että vähemmälläkin jyystämisellä tulee puhdasta. Denttabsin sisältämä fluori remineralisoi vetäytyneiden ikenien paljastamat hampaankaulat ja kipu hellittää vähitellen. Se siis korjaa aiheuttajan, ei vain kiinnitä vihlontaa helpottavia aineita hampaan pintaan.

Vähemmän aftoja: Denttabs hampaidenpesutabletit ovat limakalvoille hellävaraisia. Ne eivät sisällä vaahtoavaa natriumlauryylisulfaattia, jonka on todettu altistavan aftoille ja edesauttavan niiden puhkeamista.

 

Kesä on reissaamisen aikaa. Denttabsit on näppärä ottaa mukaan treeni– ja kilpailumatkoille, erävaelluksille ja ulkomaanmatkoille! Tabletteja voi käyttää myös suun pikaraikastukseen: pureskele ruokailun, tupakoinnin tms. jälkeen yksi tabletti suussa, pyörittele tahnaa kielen kanssa hampaiden pinnoilla, purskuttele hetki ja huuhdo suu.

Vinkki äideille ja puolisoille: jos pikkupojat ja miehet ovat tilastojen mukaan laiskimmin hampaitaan harjaava ryhmä, voisi Denttabsilla tehdä testin. Olen kuullut, että tabletit innostavat jostain syystä pikkupoikia pesemään hampaitaan innokkaammin. Ystävänikin kertoi, että hänen laiskasti hampaitaan pesevä pikkupoikansa ihastui tabletteihin ja on jo parin vuoden ajan hoitanut purukalustoaan yllättävällä innolla. 

Katso hauska video Denttabsista täältä!

 

Denttabsin erikoispehmeä harja

Moni meistä pesee hampaitaan otsasuonet pullistuen mahdollisimman tehokkaasti ja napakalla otteella. Tuloksena verta valuvat ja hiusrajaa kohti pakenevat ikenet. Oikeaoppinen ote hammasharjasta on kynäote kolmella sormella. Ja sitten kevyttä harjausta se 2 minuuttia. Ikenet ja hampaat kiittää. Denttabsin erikoispehmeän harjan harjakset ovat ohuet ja päistä suipot. Ne kääntyvät hampaan pinnalla ns. kiillotusasentoon poistaen hampaan pinnalta ja väleistä sinne kertyneen lian. Pehmeydestään huolimatta elastiset harjakset säilyttävät kuosinsa pitkään.

 

Pahanhajuinen hengitys on kolmanneksi yleisin syy hammaslääkärikäyntiin

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on erittäin yleinen vaiva maailmanlaajuisesti ja suomalaisten keskuudessa se onkin kolmanneksi yleisin syy hammaslääkärissä käyntiin. Se voi olla ajoittaista, jolloin syy on usein ruokavaliossa, tupakoinnissa tai alkoholin käytössä, mutta vaiva voi myös olla pidempiaikaista, jolloin esim. harjauksella saadaan vain hetkellinen helpotus tilanteeseen.

Syitä voi olla useita, kuten huono suuhygienia, erilaiset tulehdukset suun alueella, lääkitykset tai kuiva suu. Ylivoimaisesti suurin pahanhajuisen hengityksen aiheuttaja on kuitenkin rikkiyhdisteitä tuottava bakteerikasvusto, joka elää suun limakalvoilla ja etenkin kielen pinnalla. Kaikkia bakteereita ei pystytä kokonaan poistamaan, mutta niiden määrää voidaan huomattavasti vähentää. Helpoin, halvin ja samalla myös tehokkain keino on hampaiden harjauksen yhteydessä puhdistaa kevyesti kielen pinta kielen kaapimella. Toimenpide vähentää entisestään suun bakteerimäärää sekä auttaa pahanhajuisen hengityksen hoidossa.

Erilaiset suuvedet voivat edistää suun terveyttä ja vähentää reikiintymistä, mutta ne yleensä vain peittävät pahanhajuisen hengityksen, jolloin vaivan syy jää hoitamatta ja ongelmat jatkuvat. Jos oireet jatkuvat tehostetusta omahoidosta huolimatta, tulisi hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle syyn tarkempaa selvittämistä varten.

 

Summa summarum: Helpoimmalla pääset, kun hoidat hampaita hyvin kotikonstein ja käyt tarkastuksissa säännöllisesti. Hakeudu hammaslääkäriin tarpeeksi ajoissa. Liian moni potilas lykkää hammaslääkäriin menoa turhan pitkälle, jolloin suun ongelmat ovat voineet kasvaa suuriksi. Tarpeeksi nopeasti ja tehokkaasti aloitettu hoito säästää potilaan aikaa, vaivaa ja rahaa, plus takaa hoidon onnistumisen. Huonoilla hampailla on yhteyksiä sydän- ja verisuonisairauksiin. Ortopedit eivät halua tehdä tekonivelleikkauksia, jos suussa on tulehduspesäkkeitä, koska ne voivat levitä nivelalueelle. Diabetesta ja reumaa sairastavien on myös syytä pitää erityisen hyvää huolta hampaistaan, koska he ovat alttiita tulehduksille. Hyvää kesää kaikille! Muistakaahan pitää huolta hampaistanne.

Vierailevana kirjoittajana Tarja Vuorinen / Hyvän Olon Maailma

 

Alunperin julkaistu 3.7.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Aloe verasta hyvinvointia ja terveyttä

Jodioitu kristallisuola

Näitä luetaan

Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?
Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan
Natura Median Safran-kapselit on valmistettu Suomessa, ja ne sisältävät ainoana vaikuttavana aineenaan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.