Syksyllä 2014 Suomen Valtion ravitsemusneuvottelukunta tiedotti, että suomalaisilla on havaittu lievää jodin puutosta ja jodin saantia tulisi kohentaa maanlaajuisesti.
Mitä jodi on ja mihin sitä tarvitaan?
Jodi on hiven- ja alkuaine, jonka löysi ranskalainen Barnand Courtois tehdessään merilevästä salpietaria ruutia varten vuonna 1811. Jodi on kilpirauhaselle välttämätön hivenaine.Jodi vaikuttaa kilpirauhasessa kahden hormonin, tyroksiinin ja trijodityroniinin valmistamiseen. Välillisesti jodi vaikuttaa elimistössä mm. aineenvaihdunnassa, lämmönsäätelyssä ja lapsilla kasvussa. Jos jodia ei saa tarpeeksi, voivat sen kanssa kilpailevat hivenaineet kertyä jodin tilalle. Jodin liian vähäinen saanti voi aiheuttaa mm. struumaa, eli kilpirauhasen liikatoimintaa.
Jodin lähteet
Paras jodin lähde on merilevä, erityisesti wakame. Seuraavaksi parhaana lähteenä pidetään jodioitua suolaa, kolmanneksi parhaana mineraalisuolaa. Suomalaiset syövät kuitenkin hyvin vähän merilevää, joten yleisin lähde jodille on jodioitu suola. Merilevää käyttäessä jodin määrä on myös vaihteleva.
Suomalaiset saisivat kuitenkin tarpeeksi jodia, jos kaikki söisivät ravintosuositusten mukaan. Jodia saa edellä mainittujen lisäksi mm. maidosta, juustosta, kananmunista ja Norjan lohesta luonnostaan.
Saantisuositukset
Jodin saantisuositus on 10-vuotiaista ylöspäin 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. Pienemmille lapsille suositukset ovat hieman pienemmät, raskaana oleville suositus on 175 mikrogrammaa ja imettäville äideille 200 mikrogrammaa. Jodin liikasaantia tulee myös välttää, koska suurina määrinä jodi on myrkyllistä. Suositusten yläraja on 600 mikrogrammaa vuorokaudessa.
Jodioitu kristallisuola
Perinteinen ruokasuola, natriumkloridi ei sisällä ravinteita, mineraaleja tai hivenaineita. Kristallisuolassa taas näitä löytyy 80 erilaista! Himalajan kristallisuolassa on myös jäämiä jodista, mutta sitä saattaa olla liian vähän. Nyt on kuitenkin saatavilla myös jodioitua kristallisuolaa, jolloin yhdistyy jodin saannin tarpeen tyydyttäminen sekä terveellisempi suola ravintoaineineen!
Tutustu uuteen jodioituun kristallisuolaan täällä!
Alunperin julkaistu 2.8.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.