Vaaleanpunaista suolaa lusikassa

Jodioitu kristallisuola

Syksyllä 2014 Suomen Valtion ravitsemusneuvottelukunta tiedotti, että suomalaisilla on havaittu lievää jodin puutosta ja jodin saantia tulisi kohentaa maanlaajuisesti.

Mitä jodi on ja mihin sitä tarvitaan?

Jodi on hiven- ja alkuaine, jonka löysi ranskalainen Barnand Courtois tehdessään merilevästä salpietaria ruutia varten vuonna 1811. Jodi on kilpirauhaselle välttämätön hivenaine.
Jodi vaikuttaa kilpirauhasessa kahden hormonin, tyroksiinin ja trijodityroniinin valmistamiseen. Välillisesti jodi vaikuttaa elimistössä mm. aineenvaihdunnassa, lämmönsäätelyssä ja lapsilla kasvussa. Jos jodia ei saa tarpeeksi, voivat sen kanssa kilpailevat hivenaineet kertyä jodin tilalle. Jodin liian vähäinen saanti voi aiheuttaa mm. struumaa, eli kilpirauhasen liikatoimintaa.
 

Jodin lähteet

Paras jodin lähde on merilevä, erityisesti wakame. Seuraavaksi parhaana lähteenä pidetään jodioitua suolaa, kolmanneksi parhaana mineraalisuolaa. Suomalaiset syövät kuitenkin hyvin vähän merilevää, joten yleisin lähde jodille on jodioitu suola. Merilevää käyttäessä jodin määrä on myös vaihteleva.
 
Suomalaiset saisivat kuitenkin tarpeeksi jodia, jos kaikki söisivät ravintosuositusten mukaan. Jodia saa edellä mainittujen lisäksi mm. maidosta, juustosta, kananmunista ja Norjan lohesta luonnostaan.
 

Saantisuositukset

Jodin saantisuositus on 10-vuotiaista ylöspäin 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. Pienemmille lapsille suositukset ovat hieman pienemmät, raskaana oleville suositus on 175 mikrogrammaa ja imettäville äideille 200 mikrogrammaa. Jodin liikasaantia tulee myös välttää, koska suurina määrinä jodi on myrkyllistä. Suositusten yläraja on 600 mikrogrammaa vuorokaudessa.
 

Jodioitu kristallisuola

Perinteinen ruokasuola, natriumkloridi ei sisällä ravinteita, mineraaleja tai hivenaineita. Kristallisuolassa taas näitä löytyy 80 erilaista! Himalajan kristallisuolassa on myös jäämiä jodista, mutta sitä saattaa olla liian vähän. Nyt on kuitenkin saatavilla myös jodioitua kristallisuolaa, jolloin yhdistyy jodin saannin tarpeen tyydyttäminen sekä terveellisempi suola ravintoaineineen!
 

 

Tutustu uuteen jodioituun kristallisuolaan täällä!
Alunperin julkaistu 2.8.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

”Tiedän paikan kamalan, koulun hammashoitolan..."

Syksyn halutuimmat sienet

Näitä luetaan

Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?
Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan
Natura Median Safran-kapselit on valmistettu Suomessa, ja ne sisältävät ainoana vaikuttavana aineenaan...
Miten optimoida ravintolisien imeytyminen?
Hyvinvointiamme edistää vain sellainen ravintolisä, jonka elimistö kykenee käyttämään hyödyksi.Tästä...
Luonnonsuola - Aarre Himalajan vuoristosta
Lempeä maku ja monien vaivojen apu. Paremmin ei voisi kuvailla luonnon todellista...
Wild Nutrition: 10 vuotta naisterveyden asialla
Wild Nutrition juhlii tänä vuonna tuotemerkkinsä 10-vuotismerkkipäivää.
Maitohappobakteerit kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa
Maitohappobakteeri on elävä bakteeri, joka tuottaa maitohappoa ja kiinnittyy suoliston...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.