Pensaspelto

Monipuolinen teepuuöljy

Teepuuöljyä on käytetty jo vuosisatojen ajan sen kosmeettisten ja hoitavien ominaisuuksien johdosta. Alunperin teepuuöljy on ollut aboriginaalien käytössä. He uskoivat teepuuöljyn omaavan taikavoimia ja kylpivät järvissä, joihin oli pudonnut Melaleuca alternifolia -kasvin lehtiä. Teepuuöljyä saadaan siis myrttikasveihin kuuluvan kasvin, Melaleuca alternifolian lehdistä. Lehdet höyrytislataan mahdollisimman nopeasti sadonkorjuusta, yleensä noin tunnin sisällä. Melaleuca alternifolia kasvaa Australian luoteisrannikolla. Muitakin lajikkeita on käytössä, mm Melaleuca dissitiflora ja Melaleuca linariifolia.
 
Teepuuöljyä käytetään ainoastaan ulkoisesti. Ennen teepuuöljyn käyttöä on hyvä kokeilla sitä pienelle ihoalueelle, sillä teepuuöljy voi ärsyttää herkempiä tai aiheuttaa allergiaa.

Mihin teepuuöljyä voi käyttää?

Ihonhoidossa teepuuöljy tarjoaa apua akneiholle, sillä teepuuöljy on antibakteerista ja puhdistaa ihoa tehokkaasti. Akneihon hoitoa varten voi esimerkiksi kokeilla laittaa kookosöljyn sekaan yksi/kaksi tippaa teepuuöljyä ja levittää seos iholle kevyesti hieromalla ja pyyhkiä hetken ajan kuluttua iho puhtaaksi nihkeällä ja lämpöisellä kasvojenpesusienellä tai pyyhkeellä. Kasvojen iholle ei kannata teepuuöljyä suoraan laittaa.
 
Huuliherpekseen teepuuöljy tepsii kuivattamalla rakkulaa. Tällöin voi pumpulipuikon kärjen kastaa teepuuöljyyn ja taputella sitä varovasti herpesrakkulan päälle. Samoin sillä voi desinfioida haavoja, puhdistaa puristettuja finnejä ja poistaa sienikasvustoja. Myös ihoalueella olevat hiivatulehdukset voidaan hoitaa laimennetulla teepuuöljyllä. Laimennuksen voi tehdä kookosöljyn lisäksi myös tavalliseen oliiviöljyyn.
 
Päänahan ongelmien (hilseily ja kutina) hoitamiseen teepuuöljyä voidaan käyttää laittamalla sitä shampoon tai hoitoaineen joukkoon 2-4 tippaa ja pestä tällä seoksella päänahan ja hiukset. Kuivalle päänahalle hoidon voi tehdä sekoittamalla teepuuöljyn hoitavaan voiteeseen/öljyyn.
 
Täiongelmiin teepuuöljyä täytyy käyttää tehokkaammin. 20 tippaa ja 1 rkl öljyä. Täit eivät pidä teepuuöljystä, eivätkä öljystä. Hoitoa voi tehostaa menemällä seos päässä saunaan ja tämän jälkeen kammata hiukset tarkasti täikammalla. Täiongelmissa tulee kiinnittää huomiota myös liinavaatteiden ja muiden tekstiilien pesuun.
 
Hirvikärpäset eivät pidä teepuuöljyn tuoksusta. Teepuuöljyä laimennetaan veden kanssa ja sumutetaan vaatteiden päälle, ei suoraan iholle. Lisäksi teepuuöljyä voi veteen laimennettuna polttaa tuoksulyhdyssä, jolloin se toimii hyttyskarkottimena.
 
Siivouksessa teepuuöljyä käytetään sen antibakteerisuuden johdosta. Esimerkiksi teepuuöljyä laimennetaan veteen ja desinfioidaan tällä seoksella WC-pönttö tai poistetaan hometta kosteista tiloista. Kannattaa kuitenkin kokeilla aina ensin kestääkö materiaali teepuuöljyn käytön.  
 
 
Homeenpoistaja kosteisiin tiloihin
 
n. 5 dl vettä
n. 2 tl teepuuöljyä
Seos voidaan laittaa spraypulloon ja sumuttaa suoraan puhdistettavalle alueelle
 
Lattianpesuaine
 
n. 12 dl lämmintä vettä
20 tippaa teepuuöljyä
3/4 dl oliivisaippuaa
1 ½ dl valkoviinietikkaa
 
WC:n pesuaine
 
2 tl Teepuuöljyä
150 ml etikkaa
350 ml vettä
1 tl nestesaippuaa
 
Sekoita ainekset keskenään ja kaada neste vaikka sumutepulloon. Sumuta ainetta WC-pönttöön ja anna vaikuttaa noin 15 minuuttia ja harjaa pönttö.
 
Yleispesuaine keittiöön
 
1½ dl nestemäistä saippuaa
2 tippaa teepuuöljyä
4 tippaa haluamaasi eteeristä öljyä tuoksuksi
Sekoita ainekset ja kaada neste vaikka sumutepulloon.
 
 
Ilmanraikastamiseen teepuuöljyä käytetään kastelemalla esimerkiksi pumpulia öljyyn ja asettamalla pumpuli pienessä avoimessa kipossa WC-tiloihin. Kestoivaippailijat voivat laittaa vaippasangon pohjalle pari tippaa teepuuöljyä neutralisoimaan tuoksua.
 
Hyvinvoinnin Tavaratalon valikoimista löytyy useammaltakin merkiltä teepuuöljyjä.
 

Teepuuöljystä on siis moneksi.
Mihin sinä olet teepuuöljyä käyttänyt?
Jaa vinkkisi kanssamme!

 

 

Alunperin julkaistu 28.1.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Luustomme hyvinvoinnista

Suolistosta ja maitohappobakteereista

Näitä luetaan

Suomalainen Leader – innovatiiviset urheiluravinteet ja eväät aktiiviseen elämään!
Leader on olemassa, jotta sinulla olisi mahdollisuus aktiiviseen ja terveelliseen, kokonaisvaltaisesti...
Top-tuotteet hyvinvoivaan kesään!
Kesällä lomaillaan, nautitaan hyvästä ruoasta ja yhteisestä ajasta perheen sekä ystävien kesken....
Suihkemuotoinen vitamiini käyttää ohituskaistaa – hyödynnä tehokas imeytyminen
Olet mitä syöt, on tuttu sanonta. Niin ruoan kuin ravintolisienkin...
5 vinkkiä aivojen hyvinvointiin, muistiin ja keskittymiseen
Elämme ajassa, joka kannustaa istumaan. Todella moni istuu päivän mittaan...
Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.