Imetyksestä ja testissä Weledan Imetystee

Imetyksestä ja testissä Weledan Imetystee

Hyvinvoinnin Tavaratalo

Imetyksestä hyötyy normaalissa tilanteessa lapsen lisäksi myös äiti. Imetyksen onnistuessa vauva saa ensimmäisinä kuukausinaan tarvitsemansa päivittäisen ravintonsa pelkästään äidinmaidosta, poikkeuksena D-vitamiini, jota suositellaan antamaan lisänä. Imettäessä lapsen ja äidin keskenäinen vuorovaikutus ja kiintymyssuhde kasvavat ja vahvistuvat. Suomessa suositus täysimetykselle on 4-6 kuukautta, jonka jälkeen imetystä jatketaan muun ravinnon yhteydessä. Rintarauhaset alkavat kasvaa raskauden aikana hormonien vaikutuksesta. Rinnat valmistautuvat näin imetykseen. Maitoa alkaa erittyä usein viimeistään istukan synnyttyä, joillakin naisilla jo ennen synnytystäkin. Maidoneritykselle on oma heijaste ja vauvan imiessä rintaa stimuloituvat niiden hermopäätteet, joka aiheuttaa sen, että rinnat tuottavat uutta maitoa seuraavaa ruokailua varten. Vauva ikäänkuin tilaa seuraavan aterian etukäteen syömällä edellisen aterian.

Kun imetys ei onnistukaan..

Joskus imetys ei kuitenkaan lähde sujumaan halutulla tavalla tai maitoa ei erity syystä tai toisesta tarpeeksi. Tällöin joko äiti lopettaa imetyksen kokonaan, osaimettää tai yrittää hakea apua ja tukea, jotta imetys jatkuisi. Kaikki nämä ovat yhtä hyviä vaihtoehtoja, lapsi saa varmasti tarvtsemansa ruoan, tuli se ruoka mistä tahansa. Jos imetyksessä ilmenee ongelmia, kannattaa asia ottaa ensimmäisenä puheeksi neuvolassa avun saamiseksi. Neuvolan lisäksi on olemassa paljon imetystukiryhmiä, joihin voi liittyä ja joista voi kysyä neuvoja.

Apua elintarvikkeista tai lisäravinteista?

Imetystä tukevia, turvallisia apuja voi löytää myös elintarvikkeista ja lisäravinteista. On olemassa esimerkiksi erilaisia ruoka-aineita, joiden uskotaan stimuloivan maidontuotantoa, kuten maltaita sisältävät ruoat. Tämän lisäksi avun voivat tuoda imetyksiä tukevat teelaadut. 

 

Weleda Imetystee

Weledan imetysteestä kerrotaan sen tukevan harmonista imetystä, lisäävän maidontuotantoa ja että sen käytön voi aloittaa jo loppuraskauden aikana ja käyttää koko imetysajan. Weledan imetystee sisältää sarviapilaa, anista, fenkolia, kuminaa ja sitruunarautayrttiä. Määräksi suositellaan kolmea kuppia päivässä, mutta määrää voi nostaa kuuteenkin kupilliseen. Imetysteetä voi nauttia halutessaan kuuriluontoisesti silloin, kun tuntuu että tarvitsee lisäpotkua imetykseen tai vaihtoehtoisesti koko imetysajan.

Käyttö

Teepussia haudutetaan kuumasssa vedessä kolmesta viiteen minuuttia ja yhdestä pussista riittää noin 7,5 desilitraan valmista teetä. Samaa pussia voi siis käyttää useamman kerran tai tehdä kerralla isomman teemäärän vaikkapa termospulloon. Teen voi myös nauttia kylmänä tai sitä voi maustaa oman maun mukaan vaikkapa hunajalla tai maidolla. Yhdestä pussista riittää siis koko päivän teetarpeisiin, jos juo kolme kupillista päivässä!

Testi

Itse maistoin imetysteetä ensimmäisen kerran raskausviikolla 33, jolloin testipaketin sain. Tuolloin maistelin vain yhden kupillisen makutestinä. Olin hyvin iloinen mausta, koska en ole kova juomaan normaalisti teetä, ainoastaan erikoistilaisuuksissa sekä kurkun ollessa karhea tai palellessa. Jos tämä tee ei olisi maistunut hyvältä, olisi ollut riskinä, että sen säännöllinen juominen saattaisi unohtua.

Yksittäispakatun pussin avattuani ensimmäiseksi tuoksusta tuli mieleen lakritsi, mikä oli sekin positiivinen yllätys! Tuoksu ei juurikaan muutu valmiissa teessä, toki hieman laimenee kokonaisuutena. Makustellessa sama lakritsin maku pyörii edelleen mielessä, mutta jälkimaku muistuttaa siitä, mitä tee oikeasti sisältää ja itse tunnistan mausta parhaiten aniksen ja fenkolin. Vähän aikaa odotettuani jälkimaun tiivistymistä suussa, alkoi jotenkin intialainen ruoka hiipiä mieleen. Sitten bongasinkin tiedon, että sarviapilaa käytetään sekä curryssa ja sellaisenaan intialaisen ruoan maustamisessa. Siitä siis tämä fiilis johtuikin! Lakritsista siis siirrytään loppuen lopuksi Intiaan!

Raskausviikolla 36 tein uuden makutestin teelle. Samat makuajatukset tulivat edelleen mieleen ja alkoi jo tehdä mieli juoda teetä vähän enemmänkin. Loppuen lopuksi aloitin teen päivittäisen käytön vasta synnytyssairaalassa, kun vauva oli kahden päivän ikäinen ja se on siitä lähtien ollut päivittäisessä käytössä ja tulee olemaan jatkossakin, koska uskon sen tehneen osansa maidontuotannon parantamiseksi.

Ainakin tämän tuoreen ädin ostoskorista löytyy tämä tee ehdottomasti! :)

 

Alunperin julkaistu 30.4.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Edellinen artikkeli

360 Wholefood – koko ruokaympyrä superfoodeilla

Seuraava artikkeli

Aloe verasta hyvinvointia ja terveyttä

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: