Autoimmuunisairaudet ovat jatkuvassa kasvussa ympäri maailmaa. Viimeisen 20 vuoden aikana niiden määrä on kaksinkertaistunut.
Suomessa yksi yleisimmistä autoimmuunisairauksista on kilpirauhasen tulehdus eli Hashimoton tyreodiitti. Muita yleisiä autoimmuunisairauksia ovat muun muassa nivelreuma, keliakia, psoriasis ja 1-tyypin diabetes. Myös aiemmin autoimmuunisairauksiksi luetut, mutta sittemmin listalta poistetut endometrioosi ja Crohnin tauti, oirehtivat samankaltaisesti aiheuttaen tulehdustilan kehoon.
Autoimmuunisairauden puhkeamiseen tarvitaan kolme tekijää:
- geneettinen alttius
- ympäristön laukaiseva tekijä
- vuotavan suolen oireyhtymä
Vuotavan suolen oireyhtymä itsessään voi aiheuttaa vitamiinien ja hivenaineiden puutostiloja. Nämä puutostilat taas pahentavat autoimmuunisairauksien oireita.
Mutta mikä tämä vuotava suoli oikein on?
Yksinkertaisimmillaan vuotavalla suolella tarkoitetaan tilaa, jossa suoli on liian läpäisevä. Terve suoli on tiivis ja päästää läpi vain täysin pilkkoutuneen ruoan sisältämät ravintoaineet. Vuotava suoli taas falskaa ja päästää näin ollen verenkiertoon myös osittain sulaneita ruoka-ainepartikkeleita ja bakteereja. Tämän seurauksena kehoon syntyy tulehdustila, jossa elimistö kehittää vasta-aineita näitä "vieraita" aineita vastaan ja hyökkää samalla myös omien terveiden solujen kimppuun.
Tämä tulehdustila paitsi aiheuttaa niin vatsa- kuin iho-oireitakin (esimerkiksi aknella on tutkittu olevan yhteys suoliston tulehdustilaan) myös tärkeiden ravintoaineiden puutostiloja, sillä ruoasta saatavat kaikki tarpeelliset ravintoaineet eivät imeydy vuotavan suolen limakalvoilta, vaikka söisitkin terveellisesti. Toisaalta vuotava suoli voi olla myös suhteellisen oireeton.
Mitä voin tehdä?
Sen lisäksi että ruokavaliossa on syytä ryhtyä ajattelemaan suoliston hyvinvointia, on myös kiinnitettävä huomiota ruoka-aineisiin, jotka pitävät yllä tulehdustilaa muualla kehossa. Tämä tarkoittaa tiettyjen ruoka-aineiden eliminointia ruokavaliosta kokonaan ja tiettyjen ruoka-aineiden eliminointia siksi aikaa, kunnes suolisto paranee. Tämän jälkeen ruokavaliosta vain vähäksi aikaa poistetut ruoka-aineet voidaan tuoda takaisin ruokavalioon yksi kerrallaan, mikäli ne eivät enää aiheuta oireita.
Sopivia ruokavalioita vuotavan suolen hoidossa ovat esimerkiksi AIP-eli autoimmuunipaleo ja FODMAP.
Autoimmuunisairaudesta kärsivän tulisi välttää vähintään seuraavia ruoka-aineita:
- maitotuotteet (kaseiini)
- viljat (etenkin gluteenia sisältävät)
- sokeri
- alkoholi
- prosessoidut lihat ja lihajalosteet
Ruokavalion lisäksi on varmistettava, että vuotavasta suolesta kärsivä saa tarpeeksi välttämättömiä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja mineraaleja.
D-vitamiini
D-vitamiinin saanti on tärkeää kaikille, mutta etenkin autoimmuunisairauksista kärsivän tulee varmistaa, että saanti on riittävää. D-vitamiinin on osoitettu auttavan useisiin autoimmuunisairauksiin ja se parantaa myös kalsiumin imeytymistä sekä aivojen toimintaa.
D-vitamiiniarvot kannattaa tutkituttaa verikokeilla, mielellään kesän loppupuolella, jolloin D-vitamiiniarvot ovat korkeimmillaan. Näin nähdään, mikä henkilön D-vitamiinistatus ovat korkeimmillaan. Jos pitoisuus on kesän lopulla matala tai juuri ja juuri viiterajoissa on oletettavaa, että pitoisuus ei yllä viiterajoihin talven pimeinä kuukausina ilman D-vitamiinilisää.
Suomalainen saa ravinnosta tulevan D-vitamiinin pääasiallisesti maidosta, jogurteista, kalasta ja margariinista. Tämä saattaakin muodostua kompastuskiveksi, kun autoimmuunisairauksia lähdetään hoitamaan ruokavaliolla, josta maitotuotteet jätetään pois. Onneksi D-vitamiinia saa myös esimerkiksi rasvaisesta kalasta (mm. silakka, makrilli, lohi), jota kannattaisikin pyrkiä syömään ainakin kolmesti viikossa. Syksyn tullen D-vitamiinin lähteitä löytyy myös metsästä: suppilovahveroissa ja kantarelleissa on runsaasti D2-vitamiinia.
Hyvin imeytyvän D-vitamiinivalmisteen avulla on mahdollista varmistaa D-vitamiinin riittävä saanti, jolloin myös suoliston ja ihon kunto paranevat. D3-vitamiini imeytyy ihmisellä hieman paremmin kuin vegaaninen D2-muoto. Tästä syystä D3-muotoista D-vitamiinia suositellaan tilanteessa, jolloin henkilön D-vitamiinitasot ovat matalat.
Kollageeni
Kollageeni muodostaa yli 30 % koko elimistön proteiineista ja 70 % ihon proteiineista. Kehon kollageenin tuotanto hiipuu 25 ikävuodesta lähtien ja nelikymppisenä sen tuotanto loppuu lähes kokonaan. Tällöin on järkevää tukea elimistön omaa kollageenituotantoa esimerkiksi C-vitamiinilla tai panostaa kollageenin saatavuuteen ravinnon tai lisäravinteiden avulla.
Luuliemi
Luuliemi on todellinen superruoka, kun puhutaan suoliston parantamisesta. Kuitenkin sen omatoiminen, oikeaoppinen valmistus vie aikaa – jopa yli vuorokauden. Mikäli tämä kuulostaa liian työläältä, onneksi on olemassa myös valmiita luuliemivalmisteita.
Luuliemi sisältää kollageenin lisäksi runsaasti tärkeitä ravintoaineita, kuten magnesiumia, kalsiumia, kaliumia ja aminohappoja. Kaikki nämä tukevat suoliston toimintaa ja tekevät samalla hyvää myös hiuksille, kynsille, nivelille ja iholle.
Luuliemeen kannattaa käyttää luonnonmukaisen tuotannon ehtojen mukaan kasvatettujen eläinten, kuten luomukanan tai -naudan luita. Luita keitetään vuorokausi, jolloin niistä irtoaa kaikki toivotut raaka-aineet liemeen. Luuliemi sisältää myös glysiiniä ja proliinia, joilla on tehtävänsä muun muassa haavojen parantumisessa. Luista irtoava kollageeni hajoaa gelatiiniksi eli liivatteeksi, joka muodostaa suolistoon suojaavan kalvon ja auttaa näin moneen vaivaan.
Kotigourmeeta-blogissani on ohje täydellisen luuliemen valmistukseen. Liemi kannattaa pakastaa jääpalapusseihin ja nauttia päivittäin joko kupillinen juomana tai lisätä liemijääpalakuutiot ruokiin. Luuliemen on myös tutkittu parantavan unta, joten sen nauttiminen iltaisin on hyvä idea.
Muut tärkeät ravintolisät
Myös B12-vitamiinin ja foolihapon imeytyminen saattavat häiriintyä muun muassa keliakiaa sairastavilla, joten nämäkin arvot on syytä tarkistuttaa laboratoriossa ja tarvittaessa tukea niiden saantia ravintolisien avulla.
Näiden lisäksi sinkillä on suoliston parantumisessa erityisen tärkeä rooli. Sen on tutkittu muun muassa auttavan Crohnin taudissa. Sinkin puutoksella on myös tutkittu olevan yhteys kilpirauhassairauksien syntyyn.
Autoimmuunisairauksia sairastavan ei pitäisi tuudittautua pelkästään länsimaisen lääketieteen "parantavaan voimaan". Ruokavaliolla on valtava merkitys, mutta sen hyödyntäminen länsimaisessa lääketieteessä on olematonta. Ruokavaliomuutoksen ansiosta jätin itse psoriasiksen hoitoon määrätyt kortisteroidit kokonaan pois, ja ihoni on paremmassa kunnossa kuin koskaan.
Kirjoittaja on ruokabloggaaja KOTIGOURMEETA-ruokablogissa, ja sairastaa psoriasista, kilpirauhasen vajaatoimintaa, vuotavan suolen oireyhtymää ja endometrioosia, joiden oireisiin on saanut apua ruokavaliomuutoksella ja ravintolisillä.
4 kommenttia
Kiitos kaikista kiinnostavista tiedoista, autoimmuunisairautta koskevista asioista, pelkään ettäolen sairastunut nivelreumaan, joten kaikki tiedot ravinnot ja lisäravinnot todella kiinnostavat, kiitos
Hivenaine tutkimus ja hivenaineiden saanti ja tasapaino voisi olla suuri
askel perusterveyden hoidossa. Mikä sen estää ?
…siis edelliseen piti kirjoittaa silakka ei ahven. Alla lisää faktaa. https://www.prokala.fi/wp-content/uploads/2017/06/kalasta_paivan_d_vitamiinit.pdf
Rasvaiset kalat eivät ole parhaita D-vitamiinin lähteita vaan kuha, siika ja ahven. Rasvaisissa kaloissa on omega 3 ja ovat hyviä aivoille. Tämä virhe on joka puolella suomalaisissa artikkeleissa.