category
Hyvis goes plastic free

Hyvis goes plastic free

Saara Aarnio

Muovin ympäristövaikutukset ovat puhuttaneet tasaisesti viime talvesta lähtien. Ylen I Love Muovi -kampanja sekä lukuisat uutisjutut aiheesta ovat saaneet suomalaiset ymmärtämään muovin kierrättämisen tärkeyden. Myös Zero Waste -ideologia, jonka tarkoituksena on vähentää jätettä ja tavoitella mahdollisimman vähän jätettä synnyttävää elämäntapaa, on omalta osaltaan sysännyt ihmiset ajattelemaan omaa muovin käyttöä, kulutusta ja kulutuksen tuottamaa hiilijalanjälkeä.

Hyviksestä tuli muoviton

Kuten moni asiakkaamme on varmasti huomannut, verkkokauppamme lähetykset ovat muuttuneet loppukevään aikana täysin muovittomiksi. Muutos oli meille tärkeä, sillä halusimme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden tehdä ostoksia sellaisesta kaupasta, joka panostaa toiminnassaan ympäristöystävällisempiin valintoihin.  

Miten muovittomuus näkyy varastollamme?

Lähetystemme muuttaminen muovittomiksi vaati sekä huolellista selvitystyötä että suurehkon määrän käytännön testausta, jotta pystyimme tekemään parhaat mahdolliset valinnat pakkausmateriaalien suhteen. Logistiikkakumppanimme Logitrail lähti selvittämään muovittomien lähetysten vaatimuksia ennakkoluulottomasti ja ratkaisut löydettiinkin yllättävän nopeasti. Logitrailin mukaan myös muut heidän asiakkaansa ovat olleet varsin kiinnostuneita muovittomista lähetyksistä.

Eroon muoviteipistä ja kuplamuovista

Aikaisemmin käytössä ollut muoviteippi korvattiin kestävällä paperiteipillä. Lasisten ja herkästi hajoavien tuotteiden pakkaamisessa käytössä ollut kuplamuovi korvattiin kierrätettäväksi ja uusiokäyttöön soveltuvilla silkki- ja reikäpaperin yhdistelmällä sekä litistetyllä voimapaperilla. Viimeisten kuukausien aikana saamamme kokemusten kautta on selvinnyt, että muovittomat pakkausmateriaalit suojaavat herkästi särkyviä tuotteitamme yhtä hyvin kuin aikaisemmin käytössä ollut kuplamuovi. 

Kuten jo vuosikausien ajan, jatkamme edelleen tavarantoimitusten mukana saapuneiden pahvilaatikoiden hyödyntämistä asiakaslähetyksissämme. Näiden pakettien kohdalla emme ole lähteneet poistamaan mahdollisia vanhoja, jo olemassa olevia teippejä, ja toimitamme myös valmiiksi kelmutetut myyntierät (esimerkiksi Puhdistamon kombuchat) sellaisinaan.

Olemme innoissamme muutoksista, sillä asiakaskokemukset ovat olleet erittäin positiivisia!

Muovittomuutta läpi liiketoiminnan

Suosimme muovittomuutta korostavia hankintoja ja pyrimme luonnollisesti muovittomuuteen myös kaikessa muussa toiminnassamme, sillä ekologisuus on tärkeä osa yrityksemme kulttuuria. Haastamme kaikki yhteistyökumppanimme, erityisesti tavarantoimittajamme mukaan talkoisiin! Esimerkiksi Nordic Health Sprayltä saammekin myyntiin uuden vegaanisen vitamiinisuihkeen, jonka pullo on valmistettu 70-prosenttisesti valtamerten jätemuovista ja 30-prosenttisesti kotitalouksien kierrätetystä muovijätteestä.

Muita muovittomaan ja zero waste -elämäntapaan soveltuvia tuotteita ovat:

Ratkaisuna on kierrättäminen sekä muoviton elämäntapa

Ylen I Love Muovi -kampanjan punaisena lankana toimii slogan "Lajittelu on ratkaisu", joka kannustaa ihmisiä kierrättämään käyttämänsä muovin. Muovin kierrättäminen onkin tehty helpoksi etenkin kerrostaloyhtiöissä asuville, mutta mökki- ja omakotitalouksien osalta muovin kierrättäminen on edelleen tietyillä paikkakunnilla huomattavan haastavaa. Esimerkiksi Lapissa on alueita, joista kierrätettävän muovijätteen joutuu kuljettamaan vähintään tunnin ajomatkan päähän. Mikäli keräysastia ei ole matkan varrella, aiheutuu näin suuresta koukkauksesta taas omat päästönsä.

Täältä voit etsiä oman lähimmän muovinkeräyspisteesi >>

Kannustamme kaikkia yhteistyökumppaneitamme ja asiakkaitamme pohtimaan kierrättämisen ohella myös omia kulutustottumuksiaan: monen tuotteen kohdalla on tilaisuus valita joko kokonaan muoviton valmistusmateriaali tai muoviton pakkaus.

Melko pitkälle muovin välttelyssä pääsee myös noudattamalla Zero Wasten viiden K:n sääntöä:

  1. Kieltäydy
  2. Karsi
  3. Käytä uudelleen
  4. Kierrätä
  5. Kompostoi 

Ihanaa, mahdollisimman muovitonta kesää Hyvikseltä!

Edellinen artikkeli

ZERO WASTE -elämäntapa, mitä se on?

Seuraava artikkeli

Hiilivapaa toimitus säästää luontoa

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: