Pakkasvoidetta vai ei? Näin suojaat ihosi talvella ulkoillessa

Pakkasvoidetta vai ei? Näin suojaat ihosi talvella ulkoillessa

Talvella pakkanen, viima ja lämpötilanvaihtelut kurittavat ihoamme monin tavoin. Kirjoitin jo aikaisemmin ihon kuivumisesta talvella sekä kuivumisen aiheuttamista iho-ongelmista, kuten ihon hilseilystä ja näppylöistä. Tällä kertaa pureudun siihen, kuinka ihoa kannattaa suojata talvella ulkoillessa. Ihomme kun paleltuu helposti talvipakkasilla, ja toistuva tai tarpeeksi paha paleltuminen voi jättää jopa pysyviä vaurioita. Mutta ei huolta – kun otat muutamat suojakeinot käyttöön, voit nauttia ulkoilusta huoletta talvipakkasillakin!

Näin paleltuminen tapahtuu talvikeleillä

Paleltuma syntyy, kun ihon lämpötilan laskiessa verenkierto häiriintyy tai loppuu kokonaan. Paleltuma alkaa pistelevänä kipuna ja etenee sen jälkeen tunnottomuudeksi. Myös ihon väristä voi lukea paleltumisen tason: iho muuttuu ensin punertavaksi ja lopulta laikukkaan vaaleaksi. Iholta voi myös kadota tunto. Tässä vaiheessa olisi jo viimeistään palattava sisälle ja annettava ihon toipua. Erityisesti poskipäät ja nenä ovat alttiita paleltumaan.

Toinen talvipakkasten ja suurien lämpötilan vaihteluiden aiheuttama reaktio on ihon pintaverisuonien laajeneminen, mikä näkyy ulospäin ihon punoituksena. Punoitus voi olla hetkellistä ja tasoittua hetken aikaa sisällä oltua, mutta toistuvan paleltumisen myötä hiussuonet voivat jopa katketa ja punoitus jäädä pysyväksi haitaksi, jolloin puhutaan couperosasta. Iho myös muistaa paleltumiset, kuten auringossa palamisetkin, ja kerran paleltunut kohta saattaa jatkossa paleltua entistä helpommin.

Talvi-ihon suoja-arsenaali

Ihon suojaamiseen talvella on onneksi monia keinoja, joita yhdistelemällä saadaan iholle paras suoja.

1. Vaatteet

Paras pakkassuoja iholle ovat vaatteet. Lämpimällä kaulahuivilla ja pipolla saa suojattua kasvoja jo hyvin. Ulkoillessa kannattaa käyttää ulkoiluun soveltuvia materiaaleja, kuten lämmittävää, hengittävää ja kosteutta siirtävää merinovillaa. Märät ja huonosti kuivuvat vaatteet ja kengät voivat sen sijaan jäädyttää ihoa ja altistaa paleltumille. Ohuet alushanskat ja vedenpitävät päällishanskat pitävät kädet lämpiminä ja kuivina.

Kaulahuivi ja pipo suojaa kasvoja talvella.

Lämmin kaulahuivi ja pipo pitävät kasvot suojassa.

2. Vaihda pakkasvoide kosteusvoiteeseen

Ulkoilija saa lisäsuojaa kasvoille myös kosmetiikasta. Omassa lapsuudessani 90-luvulla poskille sipaistiin Vitalista, kun lähdettiin hiihtoladuille viettämään kirpsakkaa talvipäivää. Tuolloin ajateltiin, että rasvainen ja vedetön voide suojaa ihoa pakkaselta, sillä se muodostaa iholle suojaavan kalvon siihen kuitenkaan imeytymättä. Sittemmin tieto aiheesta on päivittynyt ja ihotautilääkärit ovat pyörtäneet puheensa pakkasvoiteiden tehosta. Vitaliksen tai vaseliinin tapaista vedetöntä pakkasvoidetta ei enää suositella käytettäväksi pakkasilla, sillä koska se ei imeydy ihoon, ei ihon oma kosteus ja hiki pääse haihtumaan normaalisti iholta paksun rasvan läpi. Ihon pintaan jäävä kosteus voi jäätyä ja itse asiassa pahentaa paleltumisen riskiä. Paksu rasvakerros saattaa myös heikentää ihon kykyä aistia kylmyyttä, jolloin kylmässä tulee oleskeltua liian kauan, ja paleltuma pääsee iskemään huomaamatta.

Perinteisten pakkasvoiteiden sijaan iholle kannattaa levittää vesipitoinen kosteusvoide vähintään puoli tuntia ennen ulos menoa, jotta voide ehtii imeytyä hyvin ihoon. Lisäksi iholle kannattaa levittää kosteusvoidetta myös ulkoilun jälkeen, sillä kylmä ilma saa kosteutta haihtumaan iholta tavallista enemmän.

Talvi-ihon luottotuote on Weledan monikäyttöinen Skin Food, joka soveltuu erinomaisesti paitsi kasvojen ja vartalon perusvoiteeksi, myös pakkasilta suojautumiseen. Skin Food – jolla on muuten harvinaisen osuva nimi – on erittäin täyteläinen voide, joka suojaa ihoa kylmältä ilmalta ja tuulelta kasviöljyjen, lanoliinin ja mehiläisvahan ansiosta. Paitsi että voide on todella monikäyttöinen ja tehokas, on se myös laatuunsa nähden varsin edullinen hankinta: 75 ml putelin saa meiltä Hyvikseltä hintaan 14,95 €. Skin Food on muuten nähnyt päivänvalon jo vuonna 1926 – lähes satavuotias klassikkotuote ei ole siis syyttä pysynyt kosmetiikan käyttäjien kestosuosikkina yhä tähän päivään asti!

3. Myös meikkivoide suojaa ihoa

Myös meikkivoide auttaa suojaamaan ihoa ulkoilmassa. Meikkivoiteissa kannattaa suosia kosteuttavia ja kuulaan lopputuloksen jättäviä vaihtoehtoja. Mattapinnan jättävät meikkivoiteet voivat sen sijaan saada ihon näyttämään entistä kuivemmalta.

Meikkivoiteen saa näyttämään paremmalta hilseilevän kuivalla talvi-iholla, kun sen alle levittää kosteusvoiteen tai kasvoöljyn. Tämä tasoittaa kasvojen hilseileviä kohtia, kuten nenänpieliä ja poskia. Toinen kikka on suihkuttaa kasvoille kosteuttavaa kasvosuihketta juuri ennen meikkivoiteen levittämistä. Näin meikkivoide ei kuivahda kasvoille yhtä helposti. Kasvosuihketta voi myös suihkia meikkivoiteen päälle pitkin päivää tuomaan kasvoille lisäkosteutta.

Meikkivoidesuosituksena mainittakoon Madaran Skin Equal. Skin Equal on kevyt ja kosteuttava meikkivoide, joka jättää puolipeittävän lopputuloksen. Meikkivoiteesta löytyy myös aurinkosuojakerroin 15, joten se antaa hieman suojaa arkikäyttöön. Mainittakoon vielä, että Skin Equalin sävyvalikoimasta löytyy myös kalpeimmallekin talvi-iholle sopiva sävy Porcelain.

4. Aurinkovoidetta tarvitaan talvellakin

Vaikka auringon UV-säteily on talvikuukausina heikompaa mitä kesällä, kannattaa aurinkovoidetta käyttää myös talvella varsinkin, jos vietät paljon aikaa talvihangilla. Lumihanget nimittäin heijastavat UV-säteitä, jolloin iholle kohdistuu tupla-annos UV-säteilyä. Auringon UV-säteily aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä sekä altistaa ihosyövälle, joten auringolta suojautuminen on hyvä ottaa rutiiniksi myös talvella.

Aurinkovoidetta tarvitaan talvellakin.
Aurinkovoidetta tarvitaan talvellakin.

Kaupunkikäyttöön riittää päivävoide tai meikkivoide, jossa on suojakerroin. BYBI Beautyn Day Defence -päivävoide antaa kattavan suojan talviauringolta: kevyessä voiteessa on suojakerroin 30 sekä fysikaalinen UVA/UVB-suoja. Day Defence sopii erinomaisesti myös meikin alle. Kevyempää suojaa tarjoaa Madaran City -CC-voide, jossa on suojakerroin 15. Aurinkosuojan lisäksi voide suojaa ilmansaasteilta sekä kosteuttaa ihoa tehokkaasti, joten se sopii hyvin talvikäyttöön.

Laskettelemassa tai muissa ulkoiluaktiviteeteissa, jolloin ulkona tulee vietettyä pidempiä aikoja, on paikallaan käyttää varsinaista aurinkovoidetta, jossa SPF on vähintään 30.

Mikä neuvoksi, jos iho kuitenkin paleltuu?

Jos iho kaikista suojakeinoista huolimatta pääsee paleltumaan, kokeile hoitaa paleltumakohtaa ensin kotikonstein. Jos paleltuma on lievä, lämmitä ihoa puolisen tuntia noin 40-asteisessa vedessä. Älä kuitenkaan hankaa ihoa. Koska paleltunut kohta on usein tunnoton, pidä huolta myös siitä, ettet lämmitä sitä liian kuumassa, ettei iho pääse palamaan. Jos paleltuneen alueen ihonväri ja tunto eivät ole palanneet tunnissa ennalleen, on syytä lähteä näyttämään paleltumakohtaa lääkäriin.

Lisää talvi-ihon hoitovinkkejä ja tuotesuosituksia löydät täältä!

Lue myös: Kiristeleekö, punoittaako ja hilseileekö ihosi talvella? Näin selätät talvi-ihon haasteet

Tähän liittyvät tuotteet:

Kiristeleekö, punoittaako ja hilseileekö ihosi talvella? Näin selätät talvi-ihon haasteet

Pehmentävä luonnonkosmetiikan DIY-vartalovoide

Näitä luetaan

Aloe vera tekee hyvää – sisäisesti ja ulkoisesti!
Aloe veran (suomeksi aaloen tai lääkeaaloen) lehtien sisällä on hyytelömäistä...
Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.