Kiristeleekö, punoittaako ja hilseileekö ihosi talvella? Näin selätät talvi-ihon haasteet

Kiristeleekö, punoittaako ja hilseileekö ihosi talvella? Näin selätät talvi-ihon haasteet

Tiedät varmasti sen inhottavan tunteen, kun ihoa kiristelee kosteusvoiteesta huolimatta ja meikkivoide pakkaantuu kuivuuttaan hilseileviin nenänpieliin. Talvella iho kuivuu pakkasen, viiman, kuivan sisäilman ja suurien lämpötilavaihtelujen seurauksena, mikä aiheuttaa monenlaisia iho-ongelmia ja ylimääräistä päänvaivaa kaikkien ihotyyppien edustajille. Ihon kiristely, hilseily, punoitus ja näppylät ovat yleisimpiä talvi-ihon ongelmia, joista kärsii lähes jokainen meidän ilmastossamme elävä. Talvella iho kaipaakin enemmän hoivaa ja hieman erilaisia tuotteita, mitä muina vuodenaikoina. Tästä blogista löydät vinkit siihen, kuinka pidät talvi-ihon hehkuvana ja eloisana tuiskuista huolimatta!

Kasvojen ihonhoito talvella

Talvella ihoa rasittaa kylmyys ja kuivuus sekä suuret lämpötilanvaihtelut ulkoilman ja sisätilojen välillä, jolloin iho voi altistua lyhyessä ajassa jopa kymmenien asteiden lämpötilanvaihteluille. Talvi on erityisen hankalaa aikaa varsinkin entuudestaan kuivalle iholle, couperosaiholle ja atooppiselle iholle. Normaali iho, sekaiho ja rasvainen iho reagoivat myös talven tuomiin haasteisiin pintakuivuudella. Ihonhoidossa tulee talvella keskittyä paitsi ihon kosteuttamiseen, myös ihoa kuivattavien tapojen karsimiseen. Myös tiettyjen ravintoaineiden saannilla on ihon kunnon kannalta väliä, ja talvi-ihoa voi elvyttää sisäisesti mm. D-vitamiinilla ja välttämättömillä rasvahapoilla.

1. Vaihda ylipesevä puhdistusgeeli puhdistusöljyyn

Talvi-ihon ongelmia ratkoessa kannattaa katse kääntää ensiksi puhdistukseen. Talvella kannattaa viimeistään vaihtaa vaahtoavat ja vahvat puhdistusaineet hellävaraisempaan puhdistusöljyyn, puhdistusvoiteeseen tai puhdistusmaitoon. Tämä pätee myös rasvaiseen ihotyyppiin. Toisin kuin usein luullaan, vaahtoavat ja kiristelevän kuivan tunteen iholle jättävät, sulfaateilla kyllästetyt puhdistusgeelit eivät puhdista ihoa sen paremmin kuin esimerkiksi puhdistusöljy, vaan ne kuivattavat ihoa entisestään syöden talvella jo valmiiksi lujilla olevaa ihon luontaista suojakerrosta.

Vahvat puhdistusaineet myös häiritsevät ihon pH-arvoa ja sen myötä ihon pinnalla olevaa mikrobiomia, joka pitää ei-toivotut bakteerit ja pöpöt poissa. Vahingoittunut ihon suojakerros päästää helpommin läpi bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia iholla, kuten käy esimerkiksi atooppisesta ihosta kärsivillä. Kun vahvat puhdistusaineet ovat vieneet mukanaan ihoa suojaavat hyvät rasva-aineet, iho yrittää paikata rasvan puutetta kiihdyttämällä entisestään omaa talintuotantoa. Tämä taas johtaa epäpuhtauksien muodostumiseen varsinkin, jos ihoa kuivatetaan vielä entisestään alkoholipitoisella ja vahvalla kasvovedellä. Ihon kuivuminen voi myös aiheuttaa herkemmin kipeitä ihonalaisia näppylöitä, kun kuollut pintasolukko ja epäpuhtaudet jäävät jumiin ihon kuivuneen pintakerroksen alle. Moni rasvaisesta ihosta tai sekaihosta kärsivä löytää talven tullen kasvoiltaan juuri tämän tyyppisiä sitkeitä finnejä.

Hyvä puhdistustuote rasvaiselle talvi-iholle on esimerkiksi Joikin Organic Facial Cleansing Oil -puhdistusöljy, kun taas kuiva- ja herkkäihoisen kannattaa kokeilla Evolve Gentle Cleansing Melt -puhdistusbalmia.

JOIK Organic Facial Cleansing Oil Puhdistusöljy

JOIK Organic Facial Cleansing Oil -puhdistusöljy, 18,95 €.

2. Kosteuta, kosteuta ja kosteuta!

Ihon kosteutus on kaksivaiheinen prosessi. Iholle on ensinnäkin saatava vesikosteutusta, jonka jälkeen kosteus on lukittava iholle niin, ettei se pääse haihtumaan iholta. Vesikosteutusta iholle tuo kasvovesi tai hoitoneste, jota kannattaa annostella iholle käsin vanulapun sijaan. Janoiselle talvi-iholle kannattaa myös imeyttää hoitonestettä muutama kerros 7 skin methodin tapaan. Ylivoimaiset hoitonesteet löytyvät korealaisen kosmetiikan pioneerilta Whamisalta: sarjan kolme eri ihotyypeille soveltuvaa vedetöntä Toner-hoitonestettä ovat täynnä fermentoituja ja tehokkaita aktiiviaineita suoraan luonnosta.

Lisäkosteutta saa hoitonesteen jälkeen hyaluronihapposeerumista. Hyaluronihappo sitoo kosteutta erittäin tehokkaasti iholle ja jättää ihon kosteutetuksi ja pehmeäksi. Hyaluronihappo on sitä tärkeämpi, mitä enemmän ikävuosia on mittarissa, sillä hyaluronihapon luonnollinen tuotanto sekä ihon kyky sitoa kosteutta vähenevät ihon ikääntyessä. Novexpertin Booster -hyaluronihapposeerumi sisältää hurjan määrän hyaluronihappoa tiivistetyssä muodossa, jopa 480 mg, joka vastaa 20 ruiskullista hyaluronihappoa. Kannattaa myös kokeilla niin ikään Novexpertin mainiota Hyaluronic Smoothing Toning Mist -kasvosuihketta, jota voi käyttää kasvoveden tapaan, meikin kiinnittäjänä tai suihkia kasvoille päivän mittaan aina, kun iho kaipaa lisäkosteutusta.

Kasvovedestä ja hyaluronihaposta saatava kosteus lukitaan iholle kasvovoiteella ja/tai kasvoöljyllä. Weledan Skin Food on huippusuosittu, monikäyttöinen ja todella edullinen kosteuttaja, jota voi käyttää sekä kasvoille että vartalolle. Skin Foodin kanssa et tarvitse erikseen kasvoöljyä, sillä voide itsessään sisältää kasviöljyjä, mehiläisvahaa ja lanoliinia, jotka pitävät kosteuden iholla. Tuotteesta on saatavilla myös Light-versio, joka on nimensä mukaisesti kevyempi vaihtoehto tuhdille tuotteelle.

 

Weleda Skin Food

Voiteiden voide – Weledan Skin Food, 10,95 €.

Toinen klassikkoasemaan noussut voide on Egyptian Magic -monikäyttövoide, joka on niittänyt mainetta monien julkkiskaunottarien, kuten Eva Mendesin ja Kate Hudsonin, luottovoiteena. Vaihdoin itse oman suosikkikosteuttajani, eli Whamisan Water Creamin, talveksi Egyptian Magiciin, ja oma epäpuhtauksiin taipuvainen sekaihoni suorastaan rakastui voiteeseen. Voiteen rasvaisuutta ei siis kannata säikähtää, sillä se ei tuki ihohuokosia – päinvastoin omat pintakuivuudesta johtuvat epäpuhtauteni kaikkosivat pian otettuani voiteen käyttöön. Monitoimivoidetta voi käyttää myös mm. halkeileville kyynärpäille ja talven kuivattamille käsille.

Egyptian Magic Monikäyttövoide
Egyptian Magic -monikäyttövoiteen purkki ei tee oikeutta sen timanttiselle sisällölle, 39,90 € 50 ml.

Myös huulet rohtuvat tai vähintäänkin kuivuvat talvella ja kaipaavat avukseen huulivoidetta. Monelle toimii tavallista paksumpi ja rasvaisempi huulivoide talvella, kun taas viilentävät huulivoiteet saattavat vain pahentaa kuivaa tunnetta. Paksut huulivoiteet myös ehkäisevät kosteuden haihtumista huulilta ja sen myötä huulien kuivumista. Mandariinin eteeristä öljyä sisältävä Nurmeen huulivoide suojaa huulia kylmältä ja viimalta auringolta sekä estää niiden halkeilua. Myös kotimaisen Havukan huulivoide pehmentää rohtuneita huulia tehokkaasti antiseptisen kuusenpihkan voimalla. Mikäli haluat minimoida kosmetiikkatuotteiden määrän, toimivat edellä hehkutetut monitoimivoiteet Skin Food ja Egyptian Magic myös mainiosti huulivoiteina!

3. Kuori ihoa säännöllisesti hellävaraisella tuotteella

Ihoa kannattaa myös kuoria säännöllisesti talvella. Kuorinta poistaa kuollutta ihosolukkoa ihon pinnalta, jolloin kosteuttavat tuotteet pääsevät imeytymään ihoon paremmin. Tärkeintä on kuitenkin valita hellävarainen kuorintatuote. Mekaaniset kuorinnat ovat usein turhan aggressiivisia kuivuneelle talvi-iholle, ja kuorintarakeet kuluttavat ihon heikentynyttä suojakerrosta entisestään – puhumattakaan ympäristön saastuttamisesta muovirakeiden tapauksessa. Iho kannattaa sen sijaan kuoria miedoilla hedelmähapoilla.

Kotimaisen FLOW Cosmeticsin Lingonberry Bright -entsyymikuorinta soveltuu herkälle iholle. Se sisältää mansikan, puolukan, papaijan ja ananaksen hedelmähappoja, jotka kuorivat ihon hellävaraisesti. Tuote myös vilkastuttaa solujen uusiutumista ja tasapainottaa ihon pH:ta, ja jättää ihon uudistuneen kirkkaaksi.

4. Suojaa kasvot auringolta myös talvella

Aurinkovoidetta kannattaa käyttää myös talvella varsinkin, jos vietät paljon aikaa talvihangilla. Lumihanget nimittäin heijastavat UV-säteitä, jolloin iholle kohdistuu tupla-annos UV-säteilyä. Kaupunkikäyttöön riittää päivävoide tai meikkivoide, jossa on suojakerroin. BYBI Beautyn Day Defence -päivävoiteessa on suojakerroin 30 sekä fysikaalinen UVA/UVB-suoja. Kevyt voide imeytyy nopeasti ihoon, ja sitä voi huoletta käyttää meikin alla.

BYBI Beauty Day Defence SPF30 Päivävoide Aurinkosuojalla

BYBI Beauty Day Defence SPF30 päivävoide aurinkosuojalla, 29,95 €.

Laskettelemassa tai muissa ulkoiluaktiviteeteissa, jolloin ulkona tulee vietettyä pidempiä aikoja, on paikallaan käyttää varsinaista aurinkovoidetta, jossa SPF on vähintään 30. Huulet tarvitsevat myös oman aurinkosuojatuotteensa: Alga Mariksen huulivoiteessa on suojakerroin 30.

5. Meikkivoide suojaa ihoa

Myös meikkivoide auttaa suojaamaan ihoa pahimmilta tuiskuilta. Madaran Skin Equal kuuluu luonnonkosmetiikan meikkivoiteiden parhaimmistoon. Skin Equal on koostumukseltaan kevyt meikkivoide, joka jättää puolipeittävän lopputuloksen ja kosteuttaa ihoa. Ja mikä parasta, meikkivoide sisältää myös aurinkosuojakertoimen 15, joten se antaa suojaa myös talviauringon varalle.

Madara Skin Equal Meikkivoide Porcelain

Madaran Skin Equal -meikkivoiteen sävy Porcelain sulautuu luontevasti kalpeaan suomalaiseen talvi-ihoon, 37,90 €.

Vartalon ihon hoito talvella

Vaikka kasvojen iho on eniten alttiina sään vaihteluille, ei kroppakaan säästy talven vaikutuksilta: sääret hilseilevät, kädet tuntuvat karheilta korpuilta ja kantapäät halkeilevat. Samat vinkit pätevät pitkälti myös vartalon ihon hoitoon, mitä kasvojen iholle: pesutuotteet vaihdetaan ihon omaa kosteustasapainoa tukeviin ja kosteusvoiteet tuhdimpiin tuotteisiin.

Sulfaatteja sisältävän synteettisen suihkugeelin sijaan kannattaa vartalon pesuun kokeilla luonnonkosmetiikan suihkuvoidetta. Esimerkiksi Weledalta löytyy viisi eri tarpeisiin soveltuvaa suihkuvoidetta, jotka pitävät huolta kropan ihon kosteus- ja rasvatasapainosta.

Sheavoi on hyvä vaihtoehto kuivan talvi-ihon kosteuttajaksi. Pure=Beautyn Nilotica Sheavoi kosteuttaa, korjaa ja rauhoittaa ihoa ja levittyy iholle kuin unelma. Mikäli kärsit todella kuivasta tai atooppisesta ihosta, on Flow Cosmeticsin Hemp Butter hyvä valinta. Hamppuöljy sisältää omega-3-rasvahappoja, jotka ravitsevat ihoa. Voiteen antiseptiset eteeriset öljyt rauhoittavat ärtynyttä ihoa ja ennaltaehkäisevät tulehduksia.

Käsiä pestään näinä päivinä paljon, joten on entistä tärkeämpää päivittää käsisaippua kosteuttavaan versioon. Kokeile esimerkiksi Taikan käsisaippuaa, joka sisältää kosteuttavaa glyserolia. Saippuassa on hinta-laatusuhde kohdallaan, ja sen ihana tuoksu vie ajatukset kesäiseen koivumetsään.

Taika Käsisaippua

Taikan käsisaippua – edullista, mutta ah, niin toimivaa! 5,90 €.

Kädet tarvitsevat talvella myös tuhdimpaa käsivoidetta. Käsivoiteen imeytymistä voi tehostaa sujauttamalla käsiin yöksi puuvillahansikkaat ja antaa voiteen vaikuttaa näin yön yli. Hoito tekee hyvää erityisesti kuivuneille ja rispaantuneille kynsinauhoille. Samaa kikkaa voi kokeilla myös jalkoihin: jalkavoiteen ja puuvillasukkien kanssa vietetyn yön jälkeen korppujalkainenkin herää unelmanpehmeillä jaloilla!

Lisää talvi-iholle soveltuvia tuotteita ja hoitovinkkejä löydät täältä!

Tähän liittyvät tuotteet:

Sitruunainen DIY-deodoranttivoide

Pakkasvoidetta vai ei? Näin suojaat ihosi talvella ulkoillessa

Näitä luetaan

Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...
Puhdas+ Beauty DNA kertoo ihosi geneettiset salaisuudet
Pohdi hetki seuraavia kysymyksiä ja mieti, mikä niistä kuvaa ihoasi parhaiten: Reagoiko ihosi...
Dr. Hauschka Med – hoitavaa apua herkälle ja kuivalle iholle
Saksalaisen Dr. Hauschka-luonnonkosmetiikkasarjan Med-ihonhoitolinja on löytänyt vakiokäyttäjänsä jo herkkäihoisista...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.