Tee se itse- deodoranttivoide syntyy mm. kookosöljystä ja eteerisestä öljystä

Sitruunainen DIY-deodoranttivoide

Etsitkö helppoa ja toimivaa luonnonkosmetiikan deodoranttia? Tässäpä yksi voidemainen DIY-deodorantti, jonka raaka-ainelista ei päätä huimaa. Jatka lukemista, sillä luvassa on myös muutamia ajatuksia luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan dödöjen eroihin liittyen.

Helppo sitruunainen DIY-deodoranttivoide

Tätä DIY-reseptiä varten tarvitset alla lueteltujen raaka-aineiden lisäksi vain sekoitusastian ja lusikan sekä säilytykseen soveltuvan lasipurkin (esim. pieni vauvanruokapurkki). Lasipurkki kannattaa keittää ennen käyttöä, sillä DIY-kosmetiikan kohdalla hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää.

Raaka-aineet:

Toimi näin:

  1. Lisää raaka-aineet sekoitusastiaan.
  2. Sekoita huolellisesti.
  3. Purkita.

Voiteen koostumukseen voit vaikuttaa tasapainoilemalla kookosöljyn ja perunajauhon määrien kanssa: mitä enemmän perunajauhoa, sitä kuivempaa dödöstä tulee, ja mitä enemmän kookosöljyä, sitä juoksevampi on lopputulos.

Ohje on mukailtu Arctic Flora Oy:n Instagram-tilillä (@arcticflora.official) 7.1.2021 julkaistusta reseptistä.

Sitruunainen luonnonkosmetiikan deodorantti syntyy mm. Flow Cosmeticsin eteerisestä öljystä

Luonnonkosmetiikan deodorantti vai synteettinen versio?

Luonnonkosmetiikan deodorantit ovat kasvattaneet suosiotaan lähivuosina ja markkinoille on tullut liuta tehokkaita ja laadukkaita tuotteita, joihin vaihtaminen ei ole suurikaan harppaus synteettisen dödön jälkeen. Luonnonkosmetiikkaan siirryttäessä iholla saattaa kuitenkin tapahtua ohimenevä puhdistusreaktio, jolloin iho pyrkii poistamaan kerroksiinsa varastoituneita synteettisiä kemikaaleja. Tämä voi ilmetä esim. lyhyen aikaa kestävänä voimakkaampana ja pahanhajuisena hikoiluna. Puhdistusreaktio kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon, joten sen aikana ei ole syytä heittää hanskoja tiskiin luonnonkosmetiikkaan siirtymisen osalta, päinvastoin – puhdistuminenhan on elimistön kannalta toivottu reaktio!

Deodorantilla ja antiperspirantilla on vissi ero

Voimme väittää, että synteettisen ja luonnonkosmetiikan deodoranttien välinen ero ei ole käytössä edes huomattava, eroavaisuudet löytyvätkin ainesosalistaa eli INCI-listaa penkomalla: luonnonkosmetiikan deodorantit eivät sisällä perinteisten dödöjen tavoin synteettisiä hajuaineita, säilöntäaineita tai lisäaineita (esim. parabeeneja ja ftalaatteja, jotka luetaan hormonihäiritsijöiksi) tai alkoholia (toki osassa roll-on-tyyppisissä luonnonkosmetiikan deodoranteista on pieniä määriä luomualkoholia). Jos taas puhutaan synteettisistä antiperspiranteista ja luonnonkosmetiikan deodoranteista, räikein ero on antiperspiranttien sisältämä alumiinikloorihydraatti, jonka tarkoituksena on tukkia hikirauhaset. On sanomattakin selvää, että luonnonkosmetiikassa ei vastaavia ainesosia hyväksytä, ja että hikoilu on osa normaalia aineenvaihduntaamme. Tapetilla on ollut myös alumiinikloorihydraatin vaikutus rintasyövän synnyssä, mutta me emme paneudu aiheeseen tällä kertaa sen enempää. 

Miksi sitten valita luonnonkosmetiikan deodorantti?

Luonnonkosmetiikan sisältämät raaka-aineet ovat tiukasti valvottuja, luonnollisia ainesosia, kun taas synteettisellä puolella raaka-aineet ovat kemiallisesti tuotettuja ja niitä saatetaan käyttää tuotekohtaisesti huomattavasti suurempia määriä kuin luonnonkosmetiikan raaka-aineita vastaavaan tuotteeseen. Esimerkiksi synteettisten dödöjen sisältämä alkoholi aiheuttaa monen iholla kutinaa ja punoitusta, mikä saattaa johtua osittain siitä, että perinteisissä dödöissä käytetään sitä niin runsaasti. Tähän kun yhdistetään säännöllinen kainalokarvojen sheivaus, on ihon ärsyyntyminen monen kohdalla taattu. Hyvänä vinkkinä tähän väliin ahkerille sheivaajille: levitä kainaloiden iholle yöksi luomukookosöljyä ja kokeile helpottaako se sheivauksen aiheuttamaa ihon ärsyyntymistä.

Luonnonkosmetiikan deodorantit sisältävät luonnollisia aineita, kuten luonnonmineraalia (esim. ammonium alum tai potassium alum). Myös nämä mineraalit ovat alumiiniyhdisteitä, kuten antiperspiranttien sisältämä alumiinikloorihydraatti, mutteivät läheskään niin voimakkaita kuin alumiinikloorihydraatti, eivätkä ne tuki hikirauhasia tai estä hikoilua. Kaikissa luonnonkosmetiikan dödöissä näitä mineraaleja ei ole, joten mikäli haluat kokonaan alumiinittoman deodorantin, valitse sellainen, jonka INCI ei näitä sisällä.

Mikäli ihosi kärsii alkoholia sisältävistä deodoranteista, kannattaa valita mieluummin voidemainen tai itse valmistettu luonnonkosmetiikan dödö, eikä roll-on-deodoranttia, jossa on yleensä pieniä määriä luomualkoholia. Kirjoittaja itse on käyttänyt luonnonkosmetiikan dödöjä jo vuosia ja luottanut Ben & Annan deodorantteihin (etenkin Persian limeen) jo pidemmän aikaa, mutta ällistyi yllä olevan itse tehdyn deodorantin tehosta ja hoitavuudesta! Myös Ben & Annan deodorantit sisältävät hoitavia öljyjä, mutta uusi suosikki taitaakin on tämä itse valmistettu versio, joka pitää epämiellyttävät hajut loitolla vastaavasti kuin Ben & Anna, mutta on helpompi pestä pois sen keveyden johdosta. Ehkäpä optimaalinen, omaan arkeen sopiva yhdistelmä löytyykin DIY-dödön ja Hyvikseltä hankitun dödön vuorottelusta.

Kokeile rohkeasti luonnonkosmetiikan dödöjä tai tätä helppoa DIY-deodoranttia!

Tähän liittyvät tuotteet:

Kasvivärjäyksen edut Cassialla ilman värin muutosta

Kiristeleekö, punoittaako ja hilseileekö ihosi talvella? Näin selätät talvi-ihon haasteet

Näitä luetaan

Aloe vera tekee hyvää – sisäisesti ja ulkoisesti!
Aloe veran (suomeksi aaloen tai lääkeaaloen) lehtien sisällä on hyytelömäistä...
Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.