Tee se itse- deodoranttivoide syntyy mm. kookosöljystä ja eteerisestä öljystä

Sitruunainen DIY-deodoranttivoide

Etsitkö helppoa ja toimivaa luonnonkosmetiikan deodoranttia? Tässäpä yksi voidemainen DIY-deodorantti, jonka raaka-ainelista ei päätä huimaa. Jatka lukemista, sillä luvassa on myös muutamia ajatuksia luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan dödöjen eroihin liittyen.

Helppo sitruunainen DIY-deodoranttivoide

Tätä DIY-reseptiä varten tarvitset alla lueteltujen raaka-aineiden lisäksi vain sekoitusastian ja lusikan sekä säilytykseen soveltuvan lasipurkin (esim. pieni vauvanruokapurkki). Lasipurkki kannattaa keittää ennen käyttöä, sillä DIY-kosmetiikan kohdalla hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää.

Raaka-aineet:

Toimi näin:

  1. Lisää raaka-aineet sekoitusastiaan.
  2. Sekoita huolellisesti.
  3. Purkita.

Voiteen koostumukseen voit vaikuttaa tasapainoilemalla kookosöljyn ja perunajauhon määrien kanssa: mitä enemmän perunajauhoa, sitä kuivempaa dödöstä tulee, ja mitä enemmän kookosöljyä, sitä juoksevampi on lopputulos.

Ohje on mukailtu Arctic Flora Oy:n Instagram-tilillä (@arcticflora.official) 7.1.2021 julkaistusta reseptistä.

Sitruunainen luonnonkosmetiikan deodorantti syntyy mm. Flow Cosmeticsin eteerisestä öljystä

Luonnonkosmetiikan deodorantti vai synteettinen versio?

Luonnonkosmetiikan deodorantit ovat kasvattaneet suosiotaan lähivuosina ja markkinoille on tullut liuta tehokkaita ja laadukkaita tuotteita, joihin vaihtaminen ei ole suurikaan harppaus synteettisen dödön jälkeen. Luonnonkosmetiikkaan siirryttäessä iholla saattaa kuitenkin tapahtua ohimenevä puhdistusreaktio, jolloin iho pyrkii poistamaan kerroksiinsa varastoituneita synteettisiä kemikaaleja. Tämä voi ilmetä esim. lyhyen aikaa kestävänä voimakkaampana ja pahanhajuisena hikoiluna. Puhdistusreaktio kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon, joten sen aikana ei ole syytä heittää hanskoja tiskiin luonnonkosmetiikkaan siirtymisen osalta, päinvastoin – puhdistuminenhan on elimistön kannalta toivottu reaktio!

Deodorantilla ja antiperspirantilla on vissi ero

Voimme väittää, että synteettisen ja luonnonkosmetiikan deodoranttien välinen ero ei ole käytössä edes huomattava, eroavaisuudet löytyvätkin ainesosalistaa eli INCI-listaa penkomalla: luonnonkosmetiikan deodorantit eivät sisällä perinteisten dödöjen tavoin synteettisiä hajuaineita, säilöntäaineita tai lisäaineita (esim. parabeeneja ja ftalaatteja, jotka luetaan hormonihäiritsijöiksi) tai alkoholia (toki osassa roll-on-tyyppisissä luonnonkosmetiikan deodoranteista on pieniä määriä luomualkoholia). Jos taas puhutaan synteettisistä antiperspiranteista ja luonnonkosmetiikan deodoranteista, räikein ero on antiperspiranttien sisältämä alumiinikloorihydraatti, jonka tarkoituksena on tukkia hikirauhaset. On sanomattakin selvää, että luonnonkosmetiikassa ei vastaavia ainesosia hyväksytä, ja että hikoilu on osa normaalia aineenvaihduntaamme. Tapetilla on ollut myös alumiinikloorihydraatin vaikutus rintasyövän synnyssä, mutta me emme paneudu aiheeseen tällä kertaa sen enempää. 

Miksi sitten valita luonnonkosmetiikan deodorantti?

Luonnonkosmetiikan sisältämät raaka-aineet ovat tiukasti valvottuja, luonnollisia ainesosia, kun taas synteettisellä puolella raaka-aineet ovat kemiallisesti tuotettuja ja niitä saatetaan käyttää tuotekohtaisesti huomattavasti suurempia määriä kuin luonnonkosmetiikan raaka-aineita vastaavaan tuotteeseen. Esimerkiksi synteettisten dödöjen sisältämä alkoholi aiheuttaa monen iholla kutinaa ja punoitusta, mikä saattaa johtua osittain siitä, että perinteisissä dödöissä käytetään sitä niin runsaasti. Tähän kun yhdistetään säännöllinen kainalokarvojen sheivaus, on ihon ärsyyntyminen monen kohdalla taattu. Hyvänä vinkkinä tähän väliin ahkerille sheivaajille: levitä kainaloiden iholle yöksi luomukookosöljyä ja kokeile helpottaako se sheivauksen aiheuttamaa ihon ärsyyntymistä.

Luonnonkosmetiikan deodorantit sisältävät luonnollisia aineita, kuten luonnonmineraalia (esim. ammonium alum tai potassium alum). Myös nämä mineraalit ovat alumiiniyhdisteitä, kuten antiperspiranttien sisältämä alumiinikloorihydraatti, mutteivät läheskään niin voimakkaita kuin alumiinikloorihydraatti, eivätkä ne tuki hikirauhasia tai estä hikoilua. Kaikissa luonnonkosmetiikan dödöissä näitä mineraaleja ei ole, joten mikäli haluat kokonaan alumiinittoman deodorantin, valitse sellainen, jonka INCI ei näitä sisällä.

Mikäli ihosi kärsii alkoholia sisältävistä deodoranteista, kannattaa valita mieluummin voidemainen tai itse valmistettu luonnonkosmetiikan dödö, eikä roll-on-deodoranttia, jossa on yleensä pieniä määriä luomualkoholia. Kirjoittaja itse on käyttänyt luonnonkosmetiikan dödöjä jo vuosia ja luottanut Ben & Annan deodorantteihin (etenkin Persian limeen) jo pidemmän aikaa, mutta ällistyi yllä olevan itse tehdyn deodorantin tehosta ja hoitavuudesta! Myös Ben & Annan deodorantit sisältävät hoitavia öljyjä, mutta uusi suosikki taitaakin on tämä itse valmistettu versio, joka pitää epämiellyttävät hajut loitolla vastaavasti kuin Ben & Anna, mutta on helpompi pestä pois sen keveyden johdosta. Ehkäpä optimaalinen, omaan arkeen sopiva yhdistelmä löytyykin DIY-dödön ja Hyvikseltä hankitun dödön vuorottelusta.

Kokeile rohkeasti luonnonkosmetiikan dödöjä tai tätä helppoa DIY-deodoranttia!

Tähän liittyvät tuotteet

Edellinen artikkeli

Kasvivärjäyksen edut Cassialla ilman värin muutosta

Seuraava artikkeli

Kiristeleekö, punoittaako ja hilseileekö ihosi talvella? Näin selätät talvi-ihon haasteet

Näitä luetaan

Bioaktiivinen muta tehohoitaa ja hemmottelee
Järven pohjassa vuosituhansien ajan kehittynyt terapeuttinen hoitomuta
sisältää kahmalokaupalla bioaktiivisia ainesosia, jotka uudistavat...
Havupuu-uutejuomalla parissa viikossa eroon ruusufinnistä
Porilainen Liisa Lumme on 36-vuotias koirakoulun ohjaaja, joka sairastui nelisen vuotta sitten...
Kosmeettisen gua shan ABC ja opas gua sha välineen valintaan
Gua sha on tällä hetkellä ylivoimaisesti kirkkain johtotähti kauneudenhoitomaailmassa eikä mikään ihme,...
Beauty Sleep – anna ihosi levätä ja uusiutua yön aikana!
Kauneusunet eivät ole myytti, vaan tosiasia. Ihon syvät kerrokset työskentelevät yöllä korjatakseen...
Dr. Hauschka: Paremman maailman luonnonkosmetiikkaa pintaa syvemmältä
Dr. Hauschka -sarjan ihonhoitotuotteet ovat hoitavuudessaan ainutlaatuisia. Niiden teho kumpuaa tarkkaan valituista,...
Laponie of Scandinavia – mutkatonta ja luonnollista hoitoa herkälle ja ongelmaiholle
Kotimainen Laponie of Scandinavia tekee pelkistettyjä ja helposti yhdistettäviä tuotteita, jotka hoitavat...
Taiga Cosmetics hurmaa Lapin luonnon tehoaineilla
Taiga Cosmeticsin tarina alkoi rakkaudestamme Suomen Lappiin ja sen karuun mutta kauniiseen...
Vuoden 2022 Hoitotuote: Moi Forest -metsäpölyvoidesarja
Hyviksenkin asiakkaiden keskuudessa suursuosion saavuttaneet Moi Forestin metsäpölyvoiteet on valittu Vuoden 2022...
F-beauty – luonnonkauneuden ja itsearvostuksen puolesta
F-beauty, eli Finnish Beauty, on suomalaista maanläheisyyttä huokuva kauneusfilosofia, jonka ytimessä on...
Esittelyssä Djusie, uusi kotimainen luonnonkosmetiikkasarja – mehukkainta ihonhoitoa Suomesta
Djusie on uusi suomalainen ihonhoitosarja, jonka tuotteet ovat Ecocert-sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Djusien visionääri...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.