Naisen paljas vatsa

Maitohappobakteerivalmisteiden vertailu

Maitohappobakteerivalmisteiden, eli probioottivalmisteiden vertailu on joiltakin osin vaikeaa, koska käyttötarkoituksia on useita. Yksi tarvitsee probioottilisää suoliston toiminnallisiin ongelmiin, toinen antibioottikuurin vuoksi, kolmas iho-ongelmien avuksi, neljäs ruoansulatuksen tueksi, viides suolistosairautensa vuoksi ja kuudes johonkin aivan muuhun! Jokaisella probioottikannalla on omat ja erilaiset terveysvaikutukset, joten yhden ja saman bakteerikannan käyttäminen ei auta kaikkiin ongelmiin, joihin probiooteista voisi olla apua. On myös todettu, että jokin bakteeri toimii toisella paremmin kuin toisella, vaikka heillä olisi sama ongelma tai sama käyttötarkoitus.

Voit lukea lisää suolistosta ja maitohappobakteereista yleisesti toisesta blogijutustamme täältä.

Valmisteen valinta

Tuotetta valittaessa on kuitenkin joitakin kohtia, joita kannattaa miettiä ja tarkistella ennen lopullista valintaa.
  • Mitä vähemmän tuotteessa on ainesosia, sitä paremmin se todennäköisesti imeytyy ja bakteerien teho pysyy hyvänä.
  • Onko jokin tietty bakteerikanta soveliain käyttötarkoitukseen?
  • Kun henkilö on päättänyt tai hänelle on suositeltu otettavaksi käyttöön probioottivalmiste, mutta tarkasta bakteerikannan tarpeesta ei ole tietoa, kannattaa valita tuote, jossa on mahdollisimman useaa bakteerikantaa.
  • Jos tuotteessa on (runsaasti) E-koodeja, ei bakteerimäärä välttämättä ole stabiili.
  • Probiootit vaativat ”ruokaa”, eli prebiootteja toimiakseen. Valintaa tehdessä kannattaa tarkistaa onko tuotteessa valmiiksi prebiootteja vai tuleeko niitä nauttia erikseen, jotta tuote toimii parhaalla mahdollisella tavalla.
  • On myös hyvä miettiä tuotteen vahvuutta ja tarvetta sitä kautta. Pitäisikö alkuun ottaa kunnon tehokuuri vai riittääkö niin sanottu perustuote jne.

Milloin valmiste otetaan?

Maitohappobakteerit suositaan yleensä ottamaan tyhjään vatsaan, jolloin helpoin ajankohta on aamulla ennen aamupalaa. Tällöin bakteerit pääsevät esteettä ja nopeasti suolistoon ja näin ollen pysyvät elinvoimaisina perille asti vaikutusalueilleen. Jotkut tuotteet suositellaan ottamaan tyhjään vatsaan illalla. On olemassa myös niin kutsuttuja suojattuja valmisteita, yleensä kapseleita, jolloin kapseli hajoaa myöhemmin, mikä turvaa bakteerien pääsyn vaikutusalueilleen. Nämä suojatut valmisteet voi kuitenkin joillekin aiheuttaa käymistä suolistossa ja aiheuttaa ylimääräisiä ilmavaivoja.

Pieni otanta eri bakteerikannoista

Bakteerikantoja on todella useita ja tässä pieni otanta niistä, joita useimmin löytyy probioottivalmisteista.
Lactobacillus acidophilus on koko suoliston alueen bakteeri, mutta on erityisesti ohutsuolen ja siellä olevista bakteerikannoista tärkein. L. acidophiluksella hoidetaankin paljon ohutsuolen ongelmia, mutta ehkäistään myös esimerkiksi  allergioita.
Bifidobacterium bifidum – paksusuolen tärkein bakteerikanta. B. Bifidumia käytetään runsaasti mm. ärtyneen paksusuolen, erilaisten ummetusoireiden sekä hiivaongelmien hoidon osana.
Lactobacillus casei on monipuolinen haitallisten bakteerien kasvunestäjä suurella osaa suolistoa. L. Casei on erityisen tehokas Candida albicans -hiivasienen taltuttaja.
Lactococcus lactis toimii koko suoliston alueella ja tukee näin koko suolistoa. L. Lactis avustaa erityisesti myös ravintoaineiden pilkkoutumista ja niiden imeytymistä.
Lactobacillus rhamnosus on yksi paljon tutkittu bakteerikanta ja se tunnetaan parhaiten Valion Gefilus-tuotteista (LGG). Se ehkäisee mm. ripulia ja atooppista ihottumaa.
Lactobacillus fermentum on yksi ihmisten suolistossa normaalisti elävistä bakteereista ja sillä on myönteinen vaikutus koko suoliston hyvään mikrobikantaan. L. Fermentumia on tutkittu myös kolesterolin metaboliassa ja sitä käytetään mm. ruoasta johtuviin erilaisiin infektioihin.
Streptococcus thermophilus auttaa pilkkomaan ruoan laktoosia ja onkin erityisen hyvä bakteeri laktoosi-intolerantikoille tai muille laktoosista oireita saaville. S. thermophilus on myös yksi paljon käytetty bakteeri meijeritaloudessa, mm. juustoissa ja jogurteissa.
Enterococcus faecium on yksi yleisimmistä luontaisista aerobisista bakteereista suolistossamme. E. faeciumia käytetään haitallisen mikrobiston kukistamiseen.
Lactobacillus plantarum on yksi laajimmin levinnyt bakteerikanta. Sitä löytyy mm. fermentoiduista ruoista ja jopa syljestä. L. Plantarum toimii erityisesti ohutsuolen lopussa ja paksusuolessa ja onkin näiden alueiden ongelmien hyvä apulainen.
Lactobacillus reuteri – erilaiset ripulisairaudet, infektiot ja suoliston erilaiset toiminnalliset ongelmat ovat L. Reuterin toiminta-aleuisiin kuuluvia ongelmia.
Bifidobacterium longum - tutkittu olevan ensimmäisiä bakteerikantoja vauvojen ruoansulatusjärjestelmässä, jopa 90%. Aikuisella taas tämän bakteerin määrä on vain noin 3%.
Lactobacillus salivarius – monipuolinen tukituote, jota käytetään tukituotteena mm. ärtyvän suolen oireyhtymässä ja atooppisen ihottuman hoidossa.

Vertailu

Hyvinvoinnin Tavaratalon valikoimassa on runsaasti erilaisia maitohappobakteerivalmisteita, reippaat 60 eri tuotetta laskien mukaan aikuisten valmisteet, lasten tuotteet, tabletit, kapselit, tipat jne. Nappasin listalta 10 kappaletta eniten myydyimpiä hieman valikoiden eri valmistajien tuotteita. Kaikki vertailuun otetut tuotteet ovat niin sanottuja aikuisten tuotteita ja yksi on tehokuuriksi tarkoitettu valmiste, jonka vertailua ei voi suorittaa muihin tuotteisiin nähden samaan tapaan.

 

Tuotteiksi valikoitui:

Bio-Kult Probiootti

on erittäin monipuolinen maitohappobakteerivalmiste sen sisältäessä 14 eri bakteerikantaa! Se sisältää vähintään 2 miljardia probioottista mikro-organismia / kapseli.

Biolatte Original

on viittä eri bakteerikantaa sisältävä valmiste ja se on erittäin suosittu ja arvostettu valmiste.

Biomed Replete Intensive

on tämän vertailun erikoistuote sen ollessa tehokuurina käytetty valmiste. Se sisältää neljää eri tehokasta bakteerikantaa ja yhdessä pussillisessa on 130 miljardia bakteeria. Replete Intensiveä otetaan 2–7 päivän kuurina ja sivuoireet voivat olla rajujakin. Loistava tuote, kun on tarve saada bakteerikanta kuntoon nopeasti!

Bioteekin Probiootti Comp

on neljää eri bakteerikantaa sisältävä hieman perustuotteita vahvempi valmiste. Yhdessä kapselissa on noin 4 miljardia aktiivista bakteeria. Tuote sisältää myös glutamiinia sekä biotiinia.   

Gefilus Basic maitohappobakteeri

on Lactobacillus rhamnosus GG -valmiste. Gefilus on yksi tutkituimmista valmisteista ja se onkin hyvin suosittu valmiste. 

Lacto Seven Maitohappobakteeri

on nimensä mukaisesti seitsemän eri bakteerikannan yhdistelmä. Tuotetta suositellaan käytettävän erityisesti antibioottihoidon aikana, etelän matkoilla ja ruokavaliomuutosten yhteydessä, mutta on hyvä myös perustuotteena päivittäisessä käytössä. Lacto Seven sisältää myös inuliinia.   

ProbiMage

on Lactobacillus plantarum-maitohappobakteerivalmiste. Yksi kapseli sisältää 10 miljardia elävää bakteeria. Tuote sopii koko perheelle. 

Puhdas+ Caps Saccharomyces boulardii

ei ole varsinaisesti maitohappobakteerivalmiste, koska S. boulardii on probioottinen hiiva. Se kuitenkin toimii samantyyppisesti. Kapselit sisältävät myös inuliinia.

Puhdistamo Ohhiran OM-X maitohappobakteeri

sisältää 12 eri bakteerikantaa ja on kolmen vuoden fermentoinnin tulos (OM-X). Kyseessä on yksi vahvimmista testin tuotteista. 

Tri Tolosen Maitohappobakteerit

on viittä eri bakteerikantaa sisältävä valmiste ja päiväannos sisältää 400 miljoonaa bakteeria. Hinta-laatusuhde tuotteessa on loistava! 

 

Taulukko

Vertailutaulukkoon on koottu tuotteiden suurimman saatavilla olevan pakkauskoon mukaiset hinnat annoshinnoiksi. Korostetut määreet hinnoissa on vertailtu pienimmän suositellun päivittäisannoksen kanssa. Bakteerikannoista on merkitty pienimpien ja suurimpien eri kantojen määrät, mutta tässä on hyvä muistaa, ettei yhtä bakteerikantaa sisältävä tuote välttämättä ole sen huonompi kuin kymmentä kantaa sisältävä.

Suoraan taulukkoa tarkastellessa Lacto Seven voittaa sekä pakkauksen koossa että halvimpana päiväannoksena, jos tuotetta nauttii yhden kappaleen päivässä, suosituksen ollessa 1-2 tablettia. Bakteerikantojakin on runsaasti, seitsemän kappaletta, jolla se yltää bakteerikantakisassa pronssille. Bio-Kult Probiootti taas voittaa kirkkaasti tarkastelun bakteerikantojen määrässä, eikä annoshintakaan ole hurja, jos tuotetta ottaa yhden kappaleen suositellusta 1-2 tabletista. Ylivoimaisesti kallein tuote vertailussa on Biomed Replete, mutta tämä ei ole täysin vertailukelpoinen määre, koska kyseessä ei ole tavallinen maitohappobakteerialmiste, vaan tehokuuri. Vertailukelpoisemmista tuotteista kallein on Puhdistamon Ohhiran OM-X, mutta tässäkin on syytä muistaa tuotteen muut loistavat ominaisuudet. Vertailusta näkeekin selkeästi, että spesiaalimmat ja vahvimmat tuotteet ovat myös kalliimpia, mikä on loogista. Löydät kaikki valikoimamme maitohappobakteerivalmisteet täältä.

 

Alunperin julkaistu 7.11.2016 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

BodyFlex-tuotteet nivelten hyvinvointiin

Uusia tuulia lisäravinnepuolelle, liposomivalmisteet

Näitä luetaan

Suomalainen Leader – innovatiiviset urheiluravinteet ja eväät aktiiviseen elämään!
Leader on olemassa, jotta sinulla olisi mahdollisuus aktiiviseen ja terveelliseen, kokonaisvaltaisesti...
Top-tuotteet hyvinvoivaan kesään!
Kesällä lomaillaan, nautitaan hyvästä ruoasta ja yhteisestä ajasta perheen sekä ystävien kesken....
Suihkemuotoinen vitamiini käyttää ohituskaistaa – hyödynnä tehokas imeytyminen
Olet mitä syöt, on tuttu sanonta. Niin ruoan kuin ravintolisienkin...
5 vinkkiä aivojen hyvinvointiin, muistiin ja keskittymiseen
Elämme ajassa, joka kannustaa istumaan. Todella moni istuu päivän mittaan...
Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.