category
Helposti lisää rautaa ruokavalioon

Helposti lisää rautaa ruokavalioon

Janika Leinonen

Raudan saanti ruokavaliosta mietityttää monia, sillä melko usein se jää vähäiseksi. Tilanteeseen voivat päätyä helposti niin sekasyöjät- kuin vegaanista ruokavaliota noudattavatkin. Raudan saanti on meille elintärkeää, sillä esimerkiksi hemoglobiinin muodostamiseen tarvitaan rautaa, joka puolestaan kuljettaa happea ympäri kehoamme. Joskus kuitenkin raudansaannissa voi olla vaikeuksia, ja se voi aiheuttaa päänvaivaa.

Raudanpuutetta kannattaa paikata ravintolisällä

Yksinkertaisesti rautaa saa lisättyä ruokavalioon lisäämällä siihen enemmän rautaa sisältäviä ruokia, kuten pinaattia, lihaa tai palkokasveja. Jos tämä ei kuitenkaan tunnu tehoavan, tai rauta ei imeydy kunnolla, kannattaa turvautua ottamaan rautaa lisäksi myös purkista. Erityisesti tätä kannattaa tehdä kuuriluontoisesti, esimerkiksi verenluovutuksen tai vaikkapa rankan urheilujakson jälkeen. Naiset ovat luonnollisesti alttiimpia raudanpuutokseen kuukautisten vuoksi. Raudanpuutteen yleisimpiä oireita ovat uupumus ja väsymys, ja näiden oireiden kanssa ei tarvitse jäädä taistelemaan. Ratkaisuja löytyy, ja niihin kannattaa tarttua. Raudan voidaan ajatella olevan myös niin sanottu luonnollinen doping-aine, sillä parempien rauta-arvojen myötä myös hapenottokykysi paranee!

Tietyt ruoka-aineet heikentävät raudan imeytymistä

Tiesitkö, että esimerkiksi maitotuotteet, kahvi ja tee voivat vähentää raudan imeytymistä? Jos nautit ruokailun yhteydessä lasin maitoa, tai kupin kahvia, voi se heikentää ateriasta saatavaa rauta-annosta. C-vitamiini vastaavasti edistää raudan imeytymistä. Raudan yhteydessä kannattaakin nauttia runsaasti C-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita, esimerkiksi appelsiineja. Jos sinulla on tapana juoda kahvia esimerkiksi aamiaisen yhteydessä, voit nauttia rautavalmisteen vastaavasti iltaruokailun yhteydessä.

Vegaaninen rautasuusuihke NordicHealthilta

NordicHealth -rautasuusuihke on täysin vegaaninen. Raudan imeytyminen alkaa jo suussa, suihkeen imeytyessä poskien limakalvolta verenkiertoon. Tuotteen säännöllinen käyttö vähentää väsymystä, tukee kehon immuunisysteemiä ja edistää myös aivojen normaalia toimintaa. Suihke on vatsaystävällinen ja maistuu miellyttävän omenaiselle. Päivittäinen käyttösuositus on 4 suihkausta, joka sisältää rautaa 5 mg (36 % päivittäisestä saannin vertailuarvosta). Suihke soveltuu myös raskaana oleville.

NordicHealth-rautasuusuihke imeytyy suun limakalvoilta

Jos kiinnostuit enemmän raudan saannista, lue myös tämä, jo aikaisemmin julkaistu blogipostaus.

Lähteet & lisää aiheesta

Vegaaniliitto: Rauta kasvisruokavaliossa

Duodecim Terveyskirjasto: Raudanpuuteanemia

NordicHealthin rautasuusuihke ja C-vitamiinipitoiset applsiinit sopivat yhteen

Edellinen artikkeli

D-vitamiinin monet muodot

Seuraava artikkeli

Parempi vastustuskyky ja energisempi olo C-vitamiinista

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: