Perheen kanssa hortoilemaan

Perheen kanssa hortoilemaan

Hyvinvoinnin Asiantuntija

Vierailevana kirjoittajana Raija Kivimetsä

 

Hoirtoillaan

Hortoilusesonki alkaa olla kohta kynnyksellä. Luonto tekee taikojaan ja loihtii kohta meidän kaikkien iloksi ilmaista superruokaa: villivihanneksia. Metsään, niityille, puistoihin, rannoille kannattaakin hakeutua niin henkisen voimaantumisen kuin superruuan perässä, kunhan ensin käy hakemassa hortoilun aakkoset ja opit alansa ammattilaisilta.

Me hortoilijat, Raija ja Jouko Kivimetsä, iloitsemme, että 12 vuoden pioneerityömme tuottaa tulosta. Hortoilu on tänä päivänä trendi, joka innostaa kaikenikäisiä villivihannesten terveelliseen ja herkulliseen maailmaan. Villivihanneskurssit täyttyvät tasaiseen tahtiin ja hortoilusta halutaan tietää entistä enemmän. Ja hyvä niin, sillä luonnossa oleminen ja villivihannesten perässä kykkiminen on kokonaisvaltaista terveydenhoitoa ihanimmillaan. Luonto koukuttaa, mutta terveellisellä tavalla. Se ei sairastuta, vaan voimaannuttaa. Se rauhoittaa niin aikuiset, kuin ylikierroksilla käyvät lapset. Se laskee isän tai äidin verenpaineen ja sydämen sykkeen. Se saa myös hyvänolonhormoni endorfiinin liikkeelle, siksi luonnossa oleilun jälkeen on onnellinen olo – aivan kuin saunomisen jälkeen.

Tänä keväänä kannustammekin erityisesti perheitä lähtemään lasten kanssa luontoon hortoilemaan ja keräämään hoitavaa superruokaa. Mutta sitä ennen kannattaa perehtyä villivihannesten saloihin joko osaajan matkassa kurssilla tai sitten hyvän kirjan kanssa. Hortoiluun nimittäin pätee samat säännöt kuin sienestykseen: eli kerätään vain tuttuja kasveja ja syödään tai säilötään kasvit heti kotiin tultua. Ensimmäisessä villivihanneksia käsittelevässä koko perheen kirjassani Villiinny villivihanneksiin (Lasten Keskus 2005) kannustin aikuisia kaappaamaan lapset hortoilun kiehtovaan maailmaan myös leikkien ja leikkimielisten kilpailujen avulla. Esittelin sokkohaistelun, hortaviestin ja lajittelunopeuskilpailun. Leikin ja leikillisyyden sekä ilon kautta villivihannesoppi menee pienenkin lapsen päähän helposti ja jättää pysyvän muistijäljen. Suureen suosioon yltänyt Hulluna hortaan –kirjamme (Mividata 2013) on aikuisille tarkoitettu teos, joka kuitenkin syventää ensimmäisen kirjan oppeja ja esittelee hortoilun myös elämäntapana. Kirjan herkulliset reseptit sopivat niin arjen aterioille kuin kevään ja kesän juhlien kruunaajaksi. Tässä vinkkejä, joilla lapset voidaan saada innostumaan hortoilusta:

Hortaviesti

Kaksi viestijoukkuetta asettuu viivan taakse ja ensimmäiset kisailijat lähtevät liikkeelle käskyllä ”etsi maitohorsma” . Kun kasvi on lähimaastosta löytynyt, se tuodaan lähtöviivalle, ja seuraava voi startata ”etsi poimulehti” -komennolla. Jokaiselle osallistujalle varataan yhden kasvin etsintä. Jos tuo väärän kasvin, koko joukkueen tulos hylätään. Nopeimmin oikeat kasvit löytänyt joukkue tietysti voittaa.

Sokkohaistelu

Niputa viittä lajia hortaa omiksi kimpuikseen. Kukin leikkiin osallistuja saa silmät sidottuina tuoksun perusteella arvata, mitä kasveja mikäkin kimppu sisältää. Käsin ei saa tunnustella, jotta tuntoaisti ei tule apuun.

Lajittelunopeus

Jaa tyhjä A4-paperi kynällä kahdeksaan osaan. Kirjoita jokaiseen yhden villivihanneksen nimi. Kerää viereen sekalaiseen pinoon vastaavat kasvit. Kisaan osallistuja yrittää tunnistaa kasvit ja asettaa ne paperille oikeisiin lokeroihin. Toinen katsoo kellosta ajan. Nopeus ja oikea sijoittelu ratkaisevat voittajan.

Lisätietoja: www.hortoilu.fi

 

Alunperin julkaistu 11.4.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Edellinen artikkeli

Ubikinoni, energiantuottaja ja antioksidantti

Seuraava artikkeli

Pääsiäisrieha 2014: Askartele näyttäviä lankamunia!

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: