Metsä ja usvaa auringonpaisteessa

Perheen kanssa hortoilemaan

Vierailevana kirjoittajana Raija Kivimetsä

 

Hoirtoillaan

Hortoilusesonki alkaa olla kohta kynnyksellä. Luonto tekee taikojaan ja loihtii kohta meidän kaikkien iloksi ilmaista superruokaa: villivihanneksia. Metsään, niityille, puistoihin, rannoille kannattaakin hakeutua niin henkisen voimaantumisen kuin superruuan perässä, kunhan ensin käy hakemassa hortoilun aakkoset ja opit alansa ammattilaisilta.

Me hortoilijat, Raija ja Jouko Kivimetsä, iloitsemme, että 12 vuoden pioneerityömme tuottaa tulosta. Hortoilu on tänä päivänä trendi, joka innostaa kaikenikäisiä villivihannesten terveelliseen ja herkulliseen maailmaan. Villivihanneskurssit täyttyvät tasaiseen tahtiin ja hortoilusta halutaan tietää entistä enemmän. Ja hyvä niin, sillä luonnossa oleminen ja villivihannesten perässä kykkiminen on kokonaisvaltaista terveydenhoitoa ihanimmillaan. Luonto koukuttaa, mutta terveellisellä tavalla. Se ei sairastuta, vaan voimaannuttaa. Se rauhoittaa niin aikuiset, kuin ylikierroksilla käyvät lapset. Se laskee isän tai äidin verenpaineen ja sydämen sykkeen. Se saa myös hyvänolonhormoni endorfiinin liikkeelle, siksi luonnossa oleilun jälkeen on onnellinen olo – aivan kuin saunomisen jälkeen.

Tänä keväänä kannustammekin erityisesti perheitä lähtemään lasten kanssa luontoon hortoilemaan ja keräämään hoitavaa superruokaa. Mutta sitä ennen kannattaa perehtyä villivihannesten saloihin joko osaajan matkassa kurssilla tai sitten hyvän kirjan kanssa. Hortoiluun nimittäin pätee samat säännöt kuin sienestykseen: eli kerätään vain tuttuja kasveja ja syödään tai säilötään kasvit heti kotiin tultua. Ensimmäisessä villivihanneksia käsittelevässä koko perheen kirjassani Villiinny villivihanneksiin (Lasten Keskus 2005) kannustin aikuisia kaappaamaan lapset hortoilun kiehtovaan maailmaan myös leikkien ja leikkimielisten kilpailujen avulla. Esittelin sokkohaistelun, hortaviestin ja lajittelunopeuskilpailun. Leikin ja leikillisyyden sekä ilon kautta villivihannesoppi menee pienenkin lapsen päähän helposti ja jättää pysyvän muistijäljen. Suureen suosioon yltänyt Hulluna hortaan –kirjamme (Mividata 2013) on aikuisille tarkoitettu teos, joka kuitenkin syventää ensimmäisen kirjan oppeja ja esittelee hortoilun myös elämäntapana. Kirjan herkulliset reseptit sopivat niin arjen aterioille kuin kevään ja kesän juhlien kruunaajaksi. Tässä vinkkejä, joilla lapset voidaan saada innostumaan hortoilusta:

Hortaviesti

Kaksi viestijoukkuetta asettuu viivan taakse ja ensimmäiset kisailijat lähtevät liikkeelle käskyllä ”etsi maitohorsma” . Kun kasvi on lähimaastosta löytynyt, se tuodaan lähtöviivalle, ja seuraava voi startata ”etsi poimulehti” -komennolla. Jokaiselle osallistujalle varataan yhden kasvin etsintä. Jos tuo väärän kasvin, koko joukkueen tulos hylätään. Nopeimmin oikeat kasvit löytänyt joukkue tietysti voittaa.

Sokkohaistelu

Niputa viittä lajia hortaa omiksi kimpuikseen. Kukin leikkiin osallistuja saa silmät sidottuina tuoksun perusteella arvata, mitä kasveja mikäkin kimppu sisältää. Käsin ei saa tunnustella, jotta tuntoaisti ei tule apuun.

Lajittelunopeus

Jaa tyhjä A4-paperi kynällä kahdeksaan osaan. Kirjoita jokaiseen yhden villivihanneksen nimi. Kerää viereen sekalaiseen pinoon vastaavat kasvit. Kisaan osallistuja yrittää tunnistaa kasvit ja asettaa ne paperille oikeisiin lokeroihin. Toinen katsoo kellosta ajan. Nopeus ja oikea sijoittelu ratkaisevat voittajan.

Lisätietoja: www.hortoilu.fi

 

Alunperin julkaistu 11.4.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Ubikinoni, energiantuottaja ja antioksidantti

Pääsiäisrieha 2014: Askartele näyttäviä lankamunia!

Näitä luetaan

Näin optimoit melatoniinin käytön biohakkeri Olli Sovijärven vinkeillä
Olli Sovijärvi paljastaa, miten optimoit melatoniinin käytön parhaan hyödyn saavuttamiseksi
Myös lemmikit ansaitsevat kotimaisia, turvallisia ihonhoitotuotteita
ArcticVet tuotesarja on saanut alkunsa, koska halusimme hoitaa omia eläimiämme kotimaisilla tuotteilla,...
Lumme – ympäristötietoista ja tehokasta pyykinpesua ja kodinpuhdistusta
Lumme-tuotteet on kehitetty ympäristö huomioiden kuitenkin samalla säilyttäen tuotteiden tehokkuus. Osalle Lumme-tuotteista...
Dear Waste – puhtautta kotiin hävikkihedelmistä
Dear Waste haluaa auttaa sinua vähentämään ruokahävikkiä antaen hukkahedelmille uuden elämän....
Attituden synty – loputtomia mahdollisuuksia ja rajatonta inspiraatiota
Kuten monet asiat luonnossa, myös Attitude on syntynyt keväällä – keväällä 2005...
Luonnollinen Kamu lemmikkiperheen pesuaineet – jotta sinulla ja lemmikilläsi olisi hyvä olla
Jo vuodesta 2015 on kotimainen Luonnollinen Kamu tarjonnut lemmikkiperheille ekologisia pesuaineita, jotka...
Ecodoon aidot ekopesuaineet nyt Hyviksen valikoimassa
Ecodoo on tunnettu tehokkaista pesuaineista, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen. Tuotteiden ympäristöystävällisyyys on...
Sonett – biohajoavia pesuaineita ja yhteiskunnallista vastuuta jo vuodesta 1977
Alussa oli vettä ja luonnontieteilijä Johannes Schnorr, joka pisarakuvamenetelmän avulla havaitsi pesuaineiden...
Yöttömän yön metsistä inspiroituneet kodintekstiilit
Arctic Flora on rovaniemeläinen yritys, alkoi rakkaudesta luontoon ja käsillä tekemiseen. Yrityksen...
Probiotic Craft on ekologinen ja ylellinen kodin puhdistus- ja pesuainesarja
Probiotic Craftin ylellisen kauniit ekopesuaineet ovat ympäristöä kunnioittavia, taloudellisia ja kaiken lisäksi...

Kirjoita kommentti