Juoksija portaissa

Ubikinoni, energiantuottaja ja antioksidantti

Ubikinoni, eli koentsyymi Q10, eli CoQ10 eli Q10 (huh, rakkaalla lapsella on monta nimeä) on fysiologinen yhdiste, joka on vitamiinin kaltainen, rasvaliukoinen antioksidantti. Sitä on pieniä määriä useassa elintarvikkeessa, eniten sisäelimissä, lihassa ja soijaöljyssä. Pähkinöistä paras lähde on maapähkinät. Ubikinonia muodostuu myös ihmisellä pieniä määriä maksassa.

Ihmisen oma ubikinonin tuotanto heikkenee ikääntymisen, sairauksien ja joidenkin lääkkeiden vaikutuksesta. Ubikinonin määrä vähenee ihmisellä selkeästi jo hieman yli 20-vuotiaana (alle 30-vuotiaana), 40-vuotiaalle ubikinonin nauttiminen ravintolisänä tuo hyötyjä ja yli 50-vuotialle ubikinonilisä on jo merkittävä etu.

Ubikinonia tarvitaan solujen energian tuotannossa ja se muuttaa solun sisään saapuneen rasvahapon energiaksi. Ubikinonin tuottamaa energiaa käyttää mm. sydän ja aivot ja ubikinoni onkin hyvin tärkeä suoja kehollemme ajatellen sairauksia ja rappeutumista. Tiesitkö, että sydämesi lyö noin 100 000 kertaa päivässä? Siinä on jumppaa kerrakseen ja energiaa se tarvitsee pumppaamiseen koko ajan. Tämän lisäksi ubikinoni toimii myös antioksidanttina, joten se neutralisoi solussa mahdollisesti vapautuvan happimolekyylin energiaksi muuntumisen aikana.

Ubikinonin puute kehossa on hyvin yleistä. Yhtenä suurena tekijänä on runsas statiinien elikolesterolia alentavien lääkkeiden käyttö. Statiinit heikentävät ja estävät ubikinonin tuotantoa maksassa. Ubikinon lisäravinnekäyttö onkin erityisen tärkeää statiinilääkityksen aikana. Beetasalpaajat sekä diabeteslääkkeet vaikuttavat kehomme ubikinonituotantoon samalla tavoin, kuin statiinit. Unohtamatta ikääntymistä.

Myös urheilijat käyttävät ubikinonia perusaineenvaihdunnan vilkastumisen johdosta ja näin solut tuottavat nopeammin energiaa ubikinonin avulla. Urheillessa myös vapaita radikaaleja syntyy enemmän ja näitä myös ubikinoni estää. Ubikinonin määrä veressä ja kudoksissa voidaan mitata laboratoriotutkimuksin. Ravintolisänä otettu ubikinoni imeytyy vereen kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen kerran ubikinonin pitoisuus veressä nousee 6-8 tunnin kuluttua valmisteen oton jälkeen. Toisen kerran pitoisuus nousee 12-24 tunnin aikana. Ubikinonille ei ole virallista saantisuositusta, mutta sitä käytetään normaalisti ravintolisänä 30 milligrammasta 300 milligrammaan. 

 

Alunperin julkaistu 7.3.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Vihreää voimaa vehnänoraasta!

Perheen kanssa hortoilemaan

Näitä luetaan

Näin optimoit melatoniinin käytön biohakkeri Olli Sovijärven vinkeillä
Olli Sovijärvi paljastaa, miten optimoit melatoniinin käytön parhaan hyödyn saavuttamiseksi
Myös lemmikit ansaitsevat kotimaisia, turvallisia ihonhoitotuotteita
ArcticVet tuotesarja on saanut alkunsa, koska halusimme hoitaa omia eläimiämme kotimaisilla tuotteilla,...
Lumme – ympäristötietoista ja tehokasta pyykinpesua ja kodinpuhdistusta
Lumme-tuotteet on kehitetty ympäristö huomioiden kuitenkin samalla säilyttäen tuotteiden tehokkuus. Osalle Lumme-tuotteista...
Dear Waste – puhtautta kotiin hävikkihedelmistä
Dear Waste haluaa auttaa sinua vähentämään ruokahävikkiä antaen hukkahedelmille uuden elämän....
Attituden synty – loputtomia mahdollisuuksia ja rajatonta inspiraatiota
Kuten monet asiat luonnossa, myös Attitude on syntynyt keväällä – keväällä 2005...
Luonnollinen Kamu lemmikkiperheen pesuaineet – jotta sinulla ja lemmikilläsi olisi hyvä olla
Jo vuodesta 2015 on kotimainen Luonnollinen Kamu tarjonnut lemmikkiperheille ekologisia pesuaineita, jotka...
Ecodoon aidot ekopesuaineet nyt Hyviksen valikoimassa
Ecodoo on tunnettu tehokkaista pesuaineista, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen. Tuotteiden ympäristöystävällisyyys on...
Sonett – biohajoavia pesuaineita ja yhteiskunnallista vastuuta jo vuodesta 1977
Alussa oli vettä ja luonnontieteilijä Johannes Schnorr, joka pisarakuvamenetelmän avulla havaitsi pesuaineiden...
Yöttömän yön metsistä inspiroituneet kodintekstiilit
Arctic Flora on rovaniemeläinen yritys, alkoi rakkaudesta luontoon ja käsillä tekemiseen. Yrityksen...

Kirjoita kommentti