Kuukuppi tekee kuukautisista mukavammat

Kuukuppi tekee kuukautisista mukavammat

Heli Koskinen

Ekologinen, edullinen, pitkäikäinen ja käytännöllinen. Muun muassa näistä syistä yhä useampi nainen on vaihtanut kertakäyttöiset kuukautissiteet ja tamponit kuukautiskuppiin, eli tuttavallisemmin kuukuppiin.

Kuukuppi on lääketieteellisestä silikonista tai luonnonkumista valmistettu pieni kupin muotoinen kuukautissuoja, joka asetetaan kuukautisten aikana emättimeen. Kuukautiskuppi ei ime vuotoa kuteen siteet tai tamponit, vaan vuoto kertyy kuppiin, josta se tyhjennetään tietyin väliajoin pois.

Luontoa säästävien kuukautiskuppien suosio on kasvanut viime vuosina reilusti, ja moni haluaakin korvata kertakäyttötuotteet pitkäikäisemmillä vaihtoehdoilla. Keskivertonainen käyttää arvioiden mukaan kuukautissuojia hedelmällisten vuosiensa aikana noin 10 000 kappaletta. Yksi kuukautiskuppi kestää oikein huollettuna jopa 10 vuotta, joten säästö jätteen määrässä on huomattava. Lisäksi yksi kuukuppi maksaa vain noin 20-30 euroa, joten kuukuppi maksaa itsensä muutamien kuukautisten jälkeen takaisin.

Kuukuppi on käytännöllinen ja hygieeninen vaihtoehto

Kuukautiskupilla on niin monia hyötyjä perinteisempiin siteisiin ja tamponeihin verrattuna, että on oikeastaan yllättävää, että ne ovat vasta viime vuosien aikana löytäneet tiensä suuremman yleisön suosioon. Ympäristöystävällisyyden ja edullisuuden lisäksi kuukautiskuppi on hygieeninen ja mukava käyttää - kunhan on ensin oppinut oikean tekniikan kuukautiskupin asettamiseen.

Kuukautiskupin isona etuna on sen käytännöllisyys. Kuukautiskuppia voi pitää paikallaan vuodon määrästä riippuen jopa 12 tuntia ennen tyhjennystä, ja kuppia voi huoletta käyttää yön yli ilman valumia. Kuukautiskupin kanssa ei tarvitse myöskään kantaa iänikuista huolta siteiden ja tamponien riittävyydestä. Kuukautiset eivät myöskään pääse yllättämään, koska kuukautiskuppi voidaan asettaa paikalleen jo kuukautisia odotellessa eikä vasta niiden alettua.

Kuukautiskuppi on myös aktiivisesti urheilevan pelastus. Kuukautiskuppia voi huoletta käyttää rankkojenkin urheilusuoritusten aikana ilman siteille tuttua hiertämistä tai pelkoa suojan pettämisestä. Kuukautiskuppi antaa myös vapauden nauttia huoletta uimisesta ja saunomisesta kuukautisten aikana, ja on ulkoisesti huomaamaton.

Vaikka kuukautiskuppi asetetaan emättimen sisälle, se ei raavi eikä ärsytä emättimen seinämää eikä häiritse emättimen kosteustasapainoa. Kuukuppi ei myöskään kuivata limakalvoja, sillä se ei ime vuotoa itseensä. Kuukupin ei ole todettu altistavan harvinaiselle, mutta hengenvaaralliselle TSS:lle (toksinen shokkioireyhtymä), joka voi aiheutua tamponien käytöstä. Tämän arvellaan johtuvan juuri siitä, ettei kuukuppi ärsytä limakalvoja eikä näin ollen muuta emättimen bakteeritasapainoa. Kuukupin käyttöön ei liity myöskään niitä pulmia, mitä ulkoisten kuukautissuojien käyttöön liittyy. Kuukautissiteet helposti hiostavat, hiertävät ja kutittavat, ja herkimmille siteet voivat aiheuttaa iho-oireita ja jopa hiivatulehdusta. Tällöin kuukautiskuppi voi olla siteitä parempi vaihtoehto.

Kuukupin plussat pähkinänkuoressa:

 • Kuukautiskupin käyttö vähentää jätteiden määrää
 • Yksi kuukuppi maksaa 20-30 euroa ja voi kestää käytössä oikein huollettuna jopa 10 vuotta
 • Kuukautiskuppi ei häiritse emättimen kosteustasapainoa, ei kuivata limakalvoja eikä ärsytä ihoa
 • Kuukuppi on hygieeninen ja turvallinen käyttää eikä se altista TSS:lle
 • Kuukautiskuppia voi käyttää urheillessa, uidessa ja saunoessa
 • Kuukautiskuppia voi pitää paikallaan jopa 12 h ennen tyhjennystä
 • Kuukautiskuppi voidaan asettaa paikalleen missä vaiheessa kuukautiskiertoa tahansa, myös kuukautisia odottaessa
 • Ei huolta tamponien ja siteiden riittävyydestä

Kuukautiskupin miinuksena on se, että sen käyttö vaatii harjoittelua. Jos kuukuppia ei ole asetettu kunnolla paikalleen, vaarana on, että kuukautiset vuotavat ohi. Kaikki eivät myöskään koe oloaan mukavaksi sellaisen kuukautissuojan kanssa, joka asetetaan sisälle. Parasta onkin valita kuukautissuojaksi itselle luontevin vaihtoehto, joka tekee kuukautisista mahdollisimman mukavat.

Kuinka kuukuppia käytetään

Kuukautiskuppeja on saatavilla eri kokoisia, näköisiä ja muotoisia. Pienempiä kokoja suositellaan niukkaan kuukautisvuotoon ja suurempia kokoja synnyttäneille tai naisille, joiden kuukautiset ovat runsaat. Esimerkiksi suomalaisen Luneten valikoimasta löytyy kahta kokoa, 25 ml ja 30 ml. Kuukuppi tyhjennetään 2-4 kertaa päivässä vuodon määrästä riippuen - itselle sopiva aikaväli tyhjentämiselle löytyy testaamalla.

Kuukautiskupin asettaminen voi tuntua aluksi hankalalta, mutta harjoituksen myötä kuukautiskupin niksit kyllä aukeavat ja käyttö helpottuu huomattavasti. Kuukautiskupin käyttämistä kannattaakin harjoitella kuukautisten välillä, jolloin harjoittelu sujuu siistimmin. Kuukautiskupin käyttö tapahtuu näin:

 1. Pese kädet vedellä ja miedolla saippualla ennen ja jälkeen kuukupin asettamisen.
 2. Taita kuukuppi esimerkiksi ensin litteäksi ja vielä kaksinkerroin, jolloin kupin reunat muodostavat C-kirjaimen. Kuukuppi asetetaan emättimen alaosaan työntämällä ylä- ja takaviistoon niin, että se on kokonaan emättimen sisällä.
 3. Varmista, että kuppi avautuu kiepauttamalla se akselinsa ympäri tai vetäisemällä varovasti kupin pohjasta tai nipukasta. Kuppi pysyy paikoillaan emättimen lihasten sekä emättimen seinämän ja kupin reunojen muodostaman alipaineen avulla. Oikein paikoillaan olevan kuukupin ei tulisi tuntua missään asennossa.
 4. Kuppi poistetaan vetämällä varovasti nipukasta tai kupin pohjasta. Kuukuppi tyhjennetään, huuhdellaan vedellä ja miedolla saippualla ja asetetaan takaisin paikalleen.
 5. Kuukautisten jälkeen kuukautiskuppi desinfioidaan keittämällä vedessä noin 5 minuuttia. Säilytä kuukautiskuppi kuukautisten välillä pussukassa, joka tulee kuukautiskupin mukana.


Mikäli kaipaat lisäohjeita, Ylen ohjevideo visualisoi kätevästi kuukupin käytön.

Lähteet:
Kuukautiskuppi
Vaihtoehtona kuukuppi?
Kuukautiskuppien kysyntä kasvaa – jos siteet aiheuttavat kutinaa, kannattaa kokeilla sisäisesti käytettävää suojaa

 

Tähän liittyvät tuotteet

Lunette Kuukuppi Violetti
Lunette Kuukuppi Violetti
Lunette Kuukuppi Violetti on asiakkaidemme suosikki! Upean purppuranvärinen kuukautiskuppi säilyy pitkään kauniin värisenä. Kuukautiskuppi on turvallinen ja kätevä vaihtoehto kertakäyttösuojille. Valmistettu Suomessa. Valitse sinulle sopivan kokoinen kuukuppi Tärkein kriteeri kuukupin kokoa miettiessä on kuukautisvuodon määrä. Normaaliin ja runsaaseen kuukautisvuotoon sekä synnyttäneille suosittelemme suurempaa kuukuppia (koko 2). Pienempi kuukuppi sopii sinulle, jos vuoto on niukkaa olet hyvin nuori emättimen lihakset ovat tiukat kohdunsuu on alhaalla harrastat urheilua, joka vahvistaa lantionpohjan lihaksia sinulla on herkkä virtsarakko Pienempi Lunette kuukuppi on valmistettu hieman pehmeämmästä silikonista. Tämä koko sopii käytettäväksi myös ennen ensimmäistä yhdyntää. Isomman kupin halkaisija on 46 mm, korkeus 52 mm, antenni 20 mm. Tilavuus on 30 ml. Pienemmän kupin halkaisija on 41 mm, korkeus 47 mm, antenni 25 mm. Tilavuus on 25 ml. Lunette kuukautiskuppi on turvallinen, eikä tuota muoviroskaa Lunette kuukautiskuppi eli tuttavallisemmin kuukuppi on Suomessa valmistettu suosittu kuukautissuoja. Kun käytät kuukuppia, et tuota suuria määriä muoviroskaa. Yksi kuppi kestää käytössä 5-10 vuotta. helppokäyttöinen ympäristöystävällinen luotettava kotimainen Lunette valmistaa kuukupit pehmeästä lääketieteellisestä silikonista, joten kuukuppi on tuoksuton. Kuukautiskupin tyhjennysväli on melko pitkä, jopa 12 tuntia, joten voit hoitaa tyhjennyksen oman kodin rauhassa. Kuukuppia voi hyvin käyttää myös öisin ja urheillessa. Pakkaus sisältää kuukupin, käyttöohjeet sekä turkoosin säilytyspussin. Kuukupin kierrätysohjeet Käytetty kuukuppi on sekajätettä, joten voit laittaa sen tavalliseen sekajäteastiaan. Kupin voi hävittää myös polttamalla esimerkiksi takassa tai nuotiossa. Silikonista ei vapaudu palaessa mitään haitallisia aineita. Myyntipakkaus on kartonkia ja sen voi laittaa pahvinkeräykseen tai kompostoida. Säilytyspussi on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista.
23.95 €
Vaihtoehdot
Suosittelemme
Lunette Kuukuppi Kirkas
Lunette Kuukuppi Kirkas
Markkinoiden puhtain kuukuppi Lunetten kirkas kuukautiskuppi on tutkitusti markkinoiden puhtain kuukuppi. Kuukautiskuppi on turvallinen ja kätevä vaihtoehto kertakäyttöisille kuukautissuojille. Lunetten tuotteet valmistetaan Suomessa. Vegaaninen. Lunette-kuukautiskupit säästävät luontoa Lunette kuukuppi, on Suomessa valmistettu, jatkuvasti suosiotaan kasvattava kuukautissuoja. Ylen julkaiseman artikkelin mukaan, yksi nainen käyttää keskimäärin 12 000–16 000 kertakäyttösuojaa tai -tamponia elämänsä aikana. Kun käytät kuukuppia, et tuota suuria määriä muoviroskaa. Yksi kuppi kestää käytössä 5-10 vuotta. Kuukuppi on helppokäyttöinen huoleton turvallinen Lunette valmistaa kuukupit pehmeästä lääketieteellisestä silikonista, joten kuukuppi on tuoksuton. Kuukautiskupin tyhjennysväli on pitkä, jopa 12 tuntia, joten voit hoitaa tyhjennyksen oman kodin rauhassa. Kuukuppia voi hyvin käyttää myös urheillessa. Pakkaus sisältää kuukupin, käyttöohjeet sekä turkoosin säilytyspussin. Kuukautiskuppien koot Koko 1 (pienempi) Suositellaan niukkaan kuukautisvuotoon ja erityisesti nuorille, myös ennen ensimmäistä yhdyntää käytettäväksi. Tilavuus 25 ml. Koko 2 (suurempi) Suositellaan normaaliin ja runsaaseen kuukautisvuotoon sekä synnyttäneille. Tilavuus 30 ml. Loppuunkäytetyn kuukupin voi polttaa Käytetyn kuukupin voi hävittää polttamalla esimerkiksi takassa tai nuotiossa. Silikonista ei vapaudu kupin palaessa haitallisia aineita. Muuten kuukupin voi laittaa sekajätteeseen. Myyntipakkauksen voi laittaa pahvinkeräykseen tai kompostoida.
26.95 €
Vaihtoehdot
Belladot Evelina Menstrual Cup Kuukautiskuppi
Belladot Evelina Menstrual Cup Kuukautiskuppi
Belladot Evelina Menstrual Cup Kuukautiskuppi on hyvä vaihtoehto tamponeille, siteille ja muille kuukautissuojille. Kuukautiskuppia voi käyttää nukkuessa, treenatessa ja uidessa. Unohda siteet, vaihda kuppiin! Kuukautiskupilla on muita kuukautissuojia suurempi tilavuus, minkä ansiosta sitä ei tarvitse tyhjentää niin usein kuin vaihtaisi sidettä. Siteet toimivat nestettä imemällä, tällöin ne valitettavasti myös imevät intiimialueelle niin tärkeää kosteutta. Se aiheuttaa limakalvojen kuivumista, joka saattaa aiheuttaa kosketusyliherkkyyttä. Kuukautiskuppi on valmistettu lääketieteellisestä silikonista eikä sen toiminta perustu imutehoon vaan se toimii keräimenä valuvalle kuukautisverelle. Kuivien limakalvojen kanssa voi käyttää asennuksessa apuna vesipohjaista liukuvoidetta. Ennen jokaisen kuukautiskierron ensimmäistä käyttökertaa, keitä kuukautiskuppia 5-7 minuuttia tavallisessa vedessä tai käytä Belladot Cleansing Gel puhdistusgeeliä kupin puhdistamiseen. Kuukautiskupin pohjassa on pehmeä silikoninen tappi, ns. antenni, joka helpottaa kupin ulos ottamista. Alkuun, kun vielä harjoittelee kupin käyttöä, kannattaa käyttää pikkuhousunsuojaa suojaamaan mahdollisilta ohivuodoilta. Belladot Evelina Menstrual Cup: allergiatestattua lääketieteellistä silikonia ekologinen ja taloudellinen käyttöikä on vuosia kaksi kokovaihtoehtoa Small & Medium - kevyisiin/normaaleihin kuukautisiinhalkaisija 40mm, pituus 45mm, vetoisuus 25 ml.Large & Plus - normaaleihin/runsaisiin kuukautisiin, suositellaan synnyttäneille halkaisija 45mm, pituus 55mm, vetoisuus 30 ml. Pakkaus sisältää kupin, käyttöohjeet, kankaisen säilytyspussin ja kestävän kartonkikotelon. Belladot tarjoaa kupille vuoden takuun! Lataa tästä esite
23.50 €
Vaihtoehdot

Edellinen artikkeli

Hiilivapaa toimitus säästää luontoa

Seuraava artikkeli

Kauppiaan Black Friday -mietteitä

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: