Vaalea, pitkähiuksinen nainen

Kuivan ja ärtyneen ihon hoito

Useilla ihmisillä on kuiva ja jopa erittäin kuiva iho. Ihon ylin kerros epidermis halkeilee ja iho menettää kimmoisuutensa sekä kosteudensitomiskykynsä.  Jos tällaista ihoa alkaa raapia, noidankehä on valmis: kutina yltyy ja pahenee samalla kun kuivuus iholla lisääntyy. Iho alkaa hilseillä, muuttuu karheaksi ja laikukkaaksi sekä kipeytyy.

 

Syitä

Ihon kuivumiseen on useita syitä. Atooppinen ihottuma lienee yksi yleisimmistä. Pahimmillaan atooppinen iho kutisee voimakkaasti ja iholle muodostuu märkivä ihottuma. Läntisissä teollisuusmaissa n. 20 % väestöstä kärsii atooppisesta ihottumasta. Lasten kohdalla luku on jopa suurempi (25 %). Taipumus sairastua atooppiseen ihottumaan on perinnöllinen.

Ihon lipidikoostumuksen määrän tai laadun muutos, samoin kuin mutaatio filaggriini -nimisessä ihon suojaproteiinissa saattavat osittain aiheuttaa suojamekanismin toimintahäiriön. Muutosten vuoksi iho ei pysty enää estämään kosteuden haihtumista kehosta. Tätä ilmiötä voidaan tutkia mittaamalla nk. transepidermaalista kosteuden haihtumista. Täydellistä selitystä geneettisille ihosairauksille ja niiden synnylle ei vielä ole mutta ympäristötekijöillä näyttäisi olevan merkittävä vaikutus. Nykyään kehomme joutuu käsittelemään uskomattomia määriä kemiallisia ja keinotekoisia aineita. Lisäksi elimistöämme rasittaa perhe- ja työelämän emotionaaliset haasteet. Joskus tarvitaan vain pieni sysäys, joka saa tasapainon järkkymään ja ihosta tulee hetkessä suojaton ja haavoittuva.

Ihossa on kolme kerrosta. Päällimmäisenä orvaskesi (epidermis), sen alla verinahka (dermis) ja alimpana ihonalaiskudos (subcutis). Orvaskesi muodostuu useista solukerroksista (keratinosyyteistä) uloin pinta koostuu pääasiassa kuolleista soluista (sarveistuneista keratiinisoluista). Lipidit ja proteiinit sitovat keratiinisolut niin tiukasti yhteen, että ne muodostavat suojaavan kerroksen, joka estää liiallisen kosteuden haihtumisen iholta. Muutokset lipidikerroksessa tai mutaatiot filaggriini-proteiinissa voivat aiheuttaa häiriöitä ihon suojamekanismin toiminnassa, jolloin ihosta tulee kuiva ja kutiava. 

Toimiva itsehoito

Kuivasta tai atooppisesta ihottumasta kärsivän henkilön tulisi liikkua riittävästi ja syödä terveellisesti. Mitään yleissuosituksia ei kuitenkaan ole olemassa. Kaikki tapaukset ovat yksilöllisiä. Noin 30% atoopikoista on allergisia myös jollekin. Siksi on järkevää tehdä allergiatesti, jotta allergian aiheuttajia voidaan välttää.

Kasvojen ja vartalonhoidossa olisi syytä välttää keinotekoisia yhdisteitä ja hajusteita. Tutkimukset ovat osoittaneet, että aidot eteeriset öljyt hyvin harvoin laukaisevat allergisen reaktion ja siksi ne sopivat hyvin myös allergikoille ja atoopikoille.

Keinotekoiset aineet ja tietyt tensidit voivat ärsyttää kuivaa ihoa. Kannattaa etsiä omalle iholle sopivimmat tekstiilit ja pesuaineet. Tekstiilit on pesun jälkeen syytä huudella huolellisesti, sillä pesuainetta jää helposti kuituihin. Puuvilla ja pellava ärsyttävät ihoa yleensä vähiten. Talvella maakuuhuoneeseen sijoitettu ilmankostutin on hyvä apu, sillä kosteampi ilma estää ihoa kuivumasta lisää.

Atooppinen ihottuma on meidän aikakautemme oire

Saksalainen Dr. Lüder Jachens on yksi harvoista ihotautilääkäreistä, joka tarkastelee ihotauteja holistisesta, antroposofisesta näkökulmasta. Dr. Jachensin mukaan atooppinen ihottuma kuuluu meidän aikakauteemme, sillä ensimmäisen maailmansodan jälkeen atooppisesta ihottumasta kärsivien määrä on kaksin- tai jopa kolminkertaistunut kaikkialla Keski-Euroopassa. Syynä tähän ovat erilaiset ympäristön vaikutukset, ruoan laadun heikkeneminen sekä huonontuneet ruokailutottumukset. Atooppisessa oireyhtymässä elimistö on yliherkkä kaikille ulkoisille ärsykkeille ja immuunisysteemi reagoi voimakkaasti allergeeneihin, jotka ovat yleensä tunnettuja, yleisesti harmittomia tekijöitä ympäristössä. 

Tunnusmerkit: harmaa iho, joka hilseilee

Atoopikkojen iho on yleensä harmaa, kalpea, erittäin kuiva ja suomuinen. Iho kutisee hikoillessa, eikä se siedä villan kosketusta. Jos ihoa hipaisee kynnellä, siihen jää valkoinen viiru. Ihon uusiutumiskyky on tukahtunut ja ihossa on vähemmän talirauhasia. Myös seebumin ja hien tuotanto ovat vähentyneet.

Noin 70 % atopiatapauksista liittyy perinnöllisyyteen. Kun atoopikoiden kehon rytmiä tarkastellaan, voidaan huomata, että iho alkaa usein oireilla iltaisin, koska ihosolujen uudistuminen on vilkkaimmillaan öisin.

Lüder Jachens painottaa, että atopian hoidossa, potilaan kokonaisvaltainen tarkkaileminen on avainasemassa ja parantuminen vaatii tasapainoa elimistön fyysisten, sekä psyykkisten toimintojen välillä.

Luonnonkosmetiikasta apua

Jachensin mukaan luonnonkosmetiikkaa voidaan käyttää apuna atopian parannuksessa ja oireiden lievityksessä. Dr.Hauschka –kosmetologi Doris Mülherr painottaa, että atopian hoidossa tärkeintä on yhdistää oikeanlainen lääkehoito, ruokavalio, kotona tehtävä ihonhoito ja sarjana tehtävät kosmetologihoidot.

Tuotteissa tärkeintä: ne ovat tensidittömiä, eivätkä siksi vahingoita ihon omaa suojaavaa kerrosta (eivät häiritse ihon normaaliflooraa) ja tukevat ihoa sen toimiessa luonnollisena suojana ulkoisia rasituksia vastaan, ne auttavat ihoa säilyttämään kosteuden, ne normalisoivat ihon pintaverenkiertoa, ne vahvistavat ihon uusiutumis- ja ravintoaineiden kuljetusprosesseja, vähentäen hilseilyä iholla.

Dr. Hauschka Med voiteet on suunniteltu erityisesti kuivan, kutiavan ja ärtyneen ihon hoitoon.

 

 

Alunperin julkaistu 7.3.2017 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Pohjoismaisilla luomumessuilla palkittiin vuoden parhaat

Kiitos ja anteeksi

Näitä luetaan

Näin optimoit melatoniinin käytön biohakkeri Olli Sovijärven vinkeillä
Olli Sovijärvi paljastaa, miten optimoit melatoniinin käytön parhaan hyödyn saavuttamiseksi
Myös lemmikit ansaitsevat kotimaisia, turvallisia ihonhoitotuotteita
ArcticVet tuotesarja on saanut alkunsa, koska halusimme hoitaa omia eläimiämme kotimaisilla tuotteilla,...
Lumme – ympäristötietoista ja tehokasta pyykinpesua ja kodinpuhdistusta
Lumme-tuotteet on kehitetty ympäristö huomioiden kuitenkin samalla säilyttäen tuotteiden tehokkuus. Osalle Lumme-tuotteista...
Dear Waste – puhtautta kotiin hävikkihedelmistä
Dear Waste haluaa auttaa sinua vähentämään ruokahävikkiä antaen hukkahedelmille uuden elämän....
Attituden synty – loputtomia mahdollisuuksia ja rajatonta inspiraatiota
Kuten monet asiat luonnossa, myös Attitude on syntynyt keväällä – keväällä 2005...
Luonnollinen Kamu lemmikkiperheen pesuaineet – jotta sinulla ja lemmikilläsi olisi hyvä olla
Jo vuodesta 2015 on kotimainen Luonnollinen Kamu tarjonnut lemmikkiperheille ekologisia pesuaineita, jotka...
Ecodoon aidot ekopesuaineet nyt Hyviksen valikoimassa
Ecodoo on tunnettu tehokkaista pesuaineista, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen. Tuotteiden ympäristöystävällisyyys on...
Sonett – biohajoavia pesuaineita ja yhteiskunnallista vastuuta jo vuodesta 1977
Alussa oli vettä ja luonnontieteilijä Johannes Schnorr, joka pisarakuvamenetelmän avulla havaitsi pesuaineiden...
Yöttömän yön metsistä inspiroituneet kodintekstiilit
Arctic Flora on rovaniemeläinen yritys, alkoi rakkaudesta luontoon ja käsillä tekemiseen. Yrityksen...
Probiotic Craft on ekologinen ja ylellinen kodin puhdistus- ja pesuainesarja
Probiotic Craftin ylellisen kauniit ekopesuaineet ovat ympäristöä kunnioittavia, taloudellisia ja kaiken lisäksi...

Kirjoita kommentti