category
Joulukoristeet taikataikinasta

Joulukoristeet taikataikinasta

Hyvinvoinnin Tavaratalo

Eteisemme koristeoksat kaipaisivat joulukoristeita, näin kolme-vuotias taaperomme ilmoitti eräänä aamuna. Mietin, että en haluaisi ostaa yhtään muovista joulukoristekrääsää lisää talouteemme. Muutoinkin kotiimme soveltuu paremmin vanhat isoäitien aikaiset joulukoristeet ja liinat.

Siinä tovin miettiessämme, että mitä tehdään, jotta koristeoksat saisivat sesonkikoristeensa, muistin taikataikinan. Siitähän saisi oivat joulukuusenkoristeet tehtyä, ja mikä parhainta, ne eivät kiertokulkunsa lopussa kuormittaisi luontoa, vaan maatuisivat ihan biojätteenä. Aineksetkin löytyivät kuivakaapista: vehnäjauhoja, suolaa, vettä ja öljyä.

Ajatuksesta toimeen, tein taikataikinan, kaivoin kaapeista piparkakkumuotit ja odottelimme tunnin verran, että taikina muokkaantuisi hyväksi. Sitten kaulimella ja pikkuisen vehnäjauhoilla avustamalla saimme taikataikinasta loihdittua koristeita.

Reiät tein lasten särkylääkeruiskulla, mustekynän kärjellä varmaan onnistuisi myös. Taapero innoissaan paineli piparkakkumuoteilla erilaisia muotoja ja pyöräytti myös muutaman käärmeenkin. Vajaa kaksi tuntia 120 asteisessa uunissa ja loppulämmöillä paistui taikataikinasta kivenkovat koristeet. Päiväunien aikaan koristeet jäähtyivät ja pääsimme maalaamaan niitä vesiväreillä. 

 

Taikataikinan ohje (noin yksi pellillinen)

n. 2 dl vehnäjauhoja

0,5 dl suolaa

n. 1 dl vettä

1 rkl öljyä

Sekoita ainekset lämpimään veteen, anna taikinan tekeytyä mielellään vähintään tunnin ajan.
Paista tekemäsi koristeet 120 asteisessa uunissa noin 1,5-2 tunnin ajan.
Maalaa haluamallasi tavalla niiden jäähdyttyä.
 

 

Koristeita saimme tehtyä sen verran paljon, että taaperon maalaamat ja painamat koristeet päätyvätkin lahjoiksi lähipiirillemme ja joulukuuseemme. 

Taikataikinan koristeita voi hyödyntää paketoinnin koristelussa, joulukorteissa ja kivana muistamisena. Lapset voivat vaikka muistaa opettajaansa tai hoitajaansa jouluna itsetehdyllä koristeella. Nämä koristeet ovat siis maatuvia, myrkyttömiä (huomio: maalit) ja varmasti persoonalliset. Skandinaaviseen sisustukseen koristeet kelpaavat maalamattomina.

 

Taikataikinassa ja lapsissa on tosin se vaara, että pian niiden tekemisen jälkeen lapsi keksiikin, että leivotaan ihan oikeita pipareita. :)

 

Ihanaa joulun odotusta!

 

Alunperin julkaistu 3.12.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

 

 

Edellinen artikkeli

Kestovaippaviikko 5.10.-11.10.2015

Seuraava artikkeli

Äidin oodi sappisaippualle

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: