Lääkekaapin siivous
Muistitko kevään taituttua kesään päivittää lääkekaappisi sisällön, poistit vanhentuneet tuotteet ja inventoit? Jos et, tai lääkekaappi vaatii taas täyttöä, voi myös miettiä vaihtoehtoja perinteiselle lääkekaapin sisällölle. Voisiko särkylääkkeet ehkäpä vaihtaa johonkin luonnollisempaan tai voisiko sitä auringon polttamaa ihoa auttaa muulla kuin lääkevoiteella?
Lääkekaapin sisältö on hyvä käydä läpi vähintään pari kertaa vuodessa ja poistaa lääkekaapista vanhentuneet tai muutoin huonoksi menneet tuotteet. Eri vuodenaikaan myös tarpeet on erilaiset. Pakkasvoiteita ei tule mieleen käyttää kesällä tai koko kehon aurinkorasvaa talvella. Mitä lääkekaapista olisi hyvä löytyä kesällä?
Ensiapu
Kesällä sattuu ja tapahtuu, kun liikumme ja touhuamme paljon ulkona, kuka nikkaroiden uutta linnunpönttöä, kuka kuopsuttaen ryytimaata, kolmas saattaa hakata halkoja. Haavoja ja naarmuja syntyykin kesäaikaan huomattavasti enemmän kuin talviaikaan. Lääkekaapista on tällöin hyvä löytyy sidetarpeita, laastareita, kylmäpakkauksia, pinsetit tikkujen poistoon, sakset sideharson leikkaamiseen ja monta muuta pientä asiaa, jota ei välttämättä heti keksi tarvitsevansa, kunnes tosi on kyseessä. Ensiaputarvikkeissa helpoimmalla pääsee, kun ostaa valmiin ensiapulaukun. Hyvinvoinnin Tavaratalosta laukun voi tilata täältä!
Haavanpuhdistus
Haavanpuhdistukseen suositellaan käytettäväksi pelkkää juoksevaa puhdasta vettä. Jos juoksevan veden avulla ei haava kuitenkaan puhdistu, voi siinä mahdollisesti olevat vierasaineet (hiekka, kivet ym.) poistaa mekaanisesti, mutta haavaan koskematta. Jos haava on hyvin likainen, voi puhdistukseen käyttää myös esimerkiksi kristallisuolasuihketta perinteisen desinfiointiaineen sijaan. Suolasuihketta voi käyttää myös tilanteissa, joissa puhdasta juoksevaa vettä ei ole saatavilla.
Aurinko
Aurinko sulostuttaa valollaan kesäisin. Auringon valossa ja säteilyssä on paljon positiivisia puolia, mutta valitettavasti myös niitä negatiivisia. Kun iho altistuu liian pitkään tai liian voimakkaalle auringon paisteelle, se palaa. Tätä varten on lääkekaapista hyvä löytyä aloe veraa, auringonpolttamiin yleensä parhaana pidetään geeliä. Aloe vera geeliä löydät esimerkiksi täältä. Auringon liiallisen säteilyn saamiselta on hyvä tietysti suojautua jo etukäteen aurinkosuojalla ja esimerkiksi hälytinrannekkeella, joka kertoo, jos auringossa on tullut oltua liian kauan. Aurinkokapseleillakin on oma tehtävänsä. Ne suojaavat haitalliselta säteilyltä ja vielä kaupan päälle saa kauniimman ja kestävämmän rusketuksen.
Ötökät ja puremat
Kesällä eläimistöä tavataan enemmän kuin talviaikaan. Punkit, hyttyset, ampiaiset ja muut pörriäiset, sekä esimerkiksi käärmeet saapuvat kesänviettoon ja harvalta jää kokematta ainakaan hyttysenpistot. Punkkeja voi karkottaa syömällä runsaasti valkosipulia tai ottamalla käyttöön valkosipulivalmisteen, jos on menossa punkkialueelle. Hyttysten, ampaisten ja muiden pörriäisten pistoksiin voi käyttää teepuuöljyä, Regulattia tai vaikkapa jo aurinkotuotteista tuttua aloegeeliä. Käärmeenpuremaan on kuitenkin aina hyvä olla olemassa perinteinen kyypakkaus.
Poikkeava ateriointi
Kesällä saattaa normaali ruokavalio hieman lipsahtaa ja sehän kuuluu kesään. Grilliä kuumennetaan usein jopa usemman kerran päivässä ja ruoka voi aiheuttaa turvotusta liiallisen suolan käytön takia tai vatsaongelmia ruoansulatuksen suhteen. Turvotusta voi helpottaa nesteenpoistajilla ja ruoansulatusongelmia entsyymivalmisteilla. Lisäksi erilaista ruokavaliota ja elämänrytmiä voi helpottaa parantamalla suoliston bakteerikantaa maitohappobakteereilla.
Siitepöly
Siitepöly kiusaa yhä useampaa kesästä nauttijaa. Kutiaviin silmiin voi kokeilla silmävirkistettä, tukkoiseen nenään nenäsumutetta ja kurkun karheuteen suolapiippua.
Hygienia
Kesällä ei aina ole saatavilla puhdasta vettä peseytymiseen tai vettä on käytettävissä rajoitetusti. Tällöin puhdistusliinat ovat oivallinen ratkaisu koko perheelle. Käsidesiä saa myös luonto- ja ihoystävällisempänä versiona. Kesällä käydään myös paljon pesulla järvissä ja meressä. Tällöin on hyvä miettiä millä hiuksia ja kehoa pesee, jottei kuormittaisi luontoa liiaksi valinnoillaan. Vaihtoehtona on esimerkiksi Ole Hyvä -sarjan tuotteet, jotka hajoavat luontoon täydellisesti sitä kuormittamatta. Sarjasta löytyy myös omat tuotteet siivoukselle! Kun ihoa on hellitty luonnon antimien tarjoamalla puhtaudella voi kainaloon vielä sipaista luonnonkosmetiikan deodoranttia.
Kesäflunssa
Kesäflunssa, tuo ilkeä vihulainen. Flunssan aikaan on hyvä nauttia C-vitamiinia, nenän tukkoisuuteen voi kokeilla nenähuuhtelukannua, yskään ja kurkun oireiluun Carolus mixtuuraa sekä echinacea-tuotteita niin kurkulle kuin vastustuskyvyllekkin.
Kivut ja säryt
Erilaisia kiputiloja voi ilmetä kesän tuoksinnassa. Vasara osuu peukaloon, kanto hyppää eteen, lihakset jumiutuu halkojen hakkaamisesta tai luomuviini on maistunut liiankin hyvältä edellisenä iltana. Erilaisiin lihaskipuihin voi kokeilla vaikkapa kipukoukkua tai kipugeeliä ja muihin kipuihin käytetään usien inkivääriä ja kurkumaa.
Unettomuus
Kesällä saattaa unet jäädä väliin, kun valoisuutta riittää lähes päivän ympäri. Unen parantamiseen voi tällöin kokeilla melatoniini-valmisteita. Melatoniinia erittyy luontaisesti erityisesti käpyrauhasessa ja sen tehtävä on säädellä vuorokausirytmiä. Valo estää melatoonin erityksen, jos valoa pääsee käpyrauhaseen silmien tai hermoston kautta.
Eli luonnollisemman kesäapteekin sisältö voisi olla esimerkiksi tälläinen:
Ensiapulaukku
Kristallisuolasuihke
Käsidesi
Aloe vera geeli
Aurinkosuoja
Aurinkokapselit
UV-hälytinrannekkeet
Valkosipulivalmiste
Teepuuöljy
Nesteenpoistaja
Entsyymit
Maitohappobakteerit
Silmävirkiste
Nenäsumute
Nenähuuhtelukannu
Suolapiippu
C-vitamiini
Echinacea
Kurkumatabletit
Melatoniini
Alunperin julkaistu 11.7.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.